Sekretariatets verksamhetsplan 2000 Underlag till styrelsemöte 1-2 december 1999


SEKRETARIATETS VERKSAMHETSPLAN 2000 KORT VERSION


1. Utredning och aktioner

Land- och temakampanjer (Mål 4)

Fast Disp 1 Disp 2
Delta i tortyrkampanjen. Produktion av kampanjmaterial. Översätta material, producera foldrar, utställningar mm
Förmedla aktionsmaterial till samo, specialgrupper och arbetsgrupper.
Delta i aktioner såsom den årligen återkommande kvinnoaktionen, den fackliga aktionen, Amnestyveckan samt i olika sk snabba aktioner. Antalet aktioner under året beräknas till ca 8-10. Förmedla bearbetat aktionsmaterial till grupperna såsom rapporter, affischutställningar, foldrar.

Under våren hålla ett utbildnings/planeringsmöte inför tortyrkampanjen.

Delta i Saudiarabien-kampanjen som inleds i februari 2000 och pågår till oktober. Produktion av material

Följa det internationella kampanjarbetet genom att delta i planeringsmöten för kampanjer inför 2001 och andra möten för kampanjsamordnare.

Fortsatt samarbete med de nordiska kampanjhandläggarna.

Delta i Country Linking projekt om Indonesien. Som en av ett begränsat antal särskilt inbjudna sektioner, delta i arbetet med att dels stärka och stödja utveckling för mänskliga rättigheter, dels utveckla en beredskap inför en eventuellt krissituation i landet. Främja medvetenheten om mänskliga rättigheter i Indonesien. Möjliggöra för samordning, specialgrupper och andra aktiva medlemmar att arbeta med projektet, genom att erbjuda utbildning och stöd för arbetet och rekrytera personer till arbetet. Delta i möten internationellt och nationellt, arrangera seminarier och utbildning, bjuda in människorättsförsvarare från Indonesien, etc.
Deltaga i Country Linking projekt om Indonesien. Möjliggöra för samordning, specialgrupper och andra aktiva medlemmar att arbeta med projektet, genom att erbjuda utbildning och stöd för arbetet och rekrytera personer till arbetet. Produktion av material. (Utökat budgetutrymme i disp 2)

IGO/NGO - lobby (Mål 4)

Fast Disp 1 Disp 2
Föra ut Amnestys synpunkter kring MR-frågor till regering och UD. Fortlöpande förmedla information till regering och UD, vad gäller frågor som rör bl a EU, FN:s olika organ, OSSE, Europarådet.

Fortlöpande agera på de aktioner som föreslås av Amnestys EU-kontor och IS. Delta i intersektionellt möte för EU-sektionernas kontaktpersoner och i EU-föreningens årsmöte. Avgift till EU-föreningen. Besöka EU-parlamentet och möta svenska EU-parlamentariker.

Förbereda möten med MR-gruppen i riksdagen. Förse riksdagsmännen med information i samband med utländska besök, riksdagsmännens olika resor, underlag till motioner mm.


Utveckla lobbyarbetet i den svenska sektion och aktivt söka frivilliga som kan ingå i en stödgrupp och arrangera informationsmöten.





Flyktingfrågor (Mål 4)

Fast Disp 1 Disp 2
Bistå flyktingombuden med relevant information.

Besvara frågor från myndigheter, advokater, organisationer och enskilda. Sprida information till centrala myndigheter samt riksdag och regering.
En terminsträff planeras för flyktingombuden.

Uppvakta myndigheter för att fästa deras uppmärksamhet på vissa ärendekategorier, på förhållandena i vissa länder etc, att i vissa fall vädja till myndigheter i individuella ärenden. Regelbundet samarbeta och hålla kontakt med bl a Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar och med UNHCR.

Delta i internationella och regionala Amnestymöten (t. ex. Flyktinghandläggarmöte, EU Working Group for Refugees) samt i olika nationella och internationella forum där flyktingfrågor behandlas (t. ex. ECRE/NOCRE, seminarier)
2. Medlemsaktiviteter

Specialgrupper (Mål 7)

Fast Disp 1 Disp 2
Ge service och stöd till specialgrupperna, involvera dessa i aktioner och kampanjer och förmedla information från IS och sekretariatet. Löpande följa specialgruppernas verksamhet och ta initiativ till deltagande av specialgrupper i externa möten, t. ex. ambassadbesök och UD-möten. Bistå i arbetet med att vidareutveckla specialgruppernas nätverk och andra aktiviteter samt målgruppsarbetet inom sektionen i enlighet med tankarna i aktivistutredningen.
Inför specialgruppernas allt mer framträdande roll i rörelsen ge möjlighet för specialgrupperna att genomföra olika aktiviteter och att kunna ge stöd till sektionen, utveckla och förbättra sitt arbete, samt skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyte/kontakter med specialgrupper i andra sektioner och berörda handläggare på IS.
Erbjuda representanter från specialgrupperna att delta i intersektionella möten och andra utbildningar

Arrangera ett intersektionellt specialgruppsmöte.

Vidareutveckla nätverk kopplade till specialgrupperna och målgruppsarbetet inom sektionen i enlighet med tankarna i aktivistutredningen.

Medverka till att mänskliga rättigheter ges ökat utrymme i undervisningen på SWEDINT.

Delta i ett internationellt möte om "company approaches"

Arbetsgrupper (Mål 7)

Fast Disp 1 Disp 2
Bistå vid start av nya grupper och ge stöd åt befintliga, t.ex. administration som registrering av grupper, aktionsfall och ekonomi. Ge stöd och service till grupper i arbetet med aktionsfall, agera som samarbetslänk mellan IS, samo och grupper. Producera Grupptrycket. Producera Grupptrycket.

Besöka IS.

Distrikt (Mål 7)

Fast Disp 1 Disp 2
Ge distrikten och distriktsombuden service. Bistå vid arrangerandet av ett distriktsombudsmöte i september. I anslutning till mötet arrangera en utbildning för nya distriktsombud.
Skapa förutsättningar för utveckling av distrikten i den riktning handlingsplanen och aktivistutredningen anger.
Besök av och hos distrikten.
Samordningsgrupper (Mål 4)
Fast Disp 1 Disp 2
Bistå samordningsgrupper i arbetet med aktionsfall och RAN. Prenumerationer på tidningar/tidskrifter och porto.

Erbjuda samo viss central utbildning. Ge startbidrag till nya samo.
Initiera land-och temaseminarier i Sverige för grupper samt bistå samo- och RAN-samordnare vid organiserandet av seminarier. Erbjuda samo centralt organiserade utbildningar nationellt, internationellt och intersektionellt. I samarbete med samo arrangera ett intersektionellt möte i Sverige.

Rekrytera nya samo vid behov och genomföra utbildning av dessa. Erbjuda samo och specialgupper gemensam utbildning.

Delta i internationellt handläggarmöte och ett nordiskt handläggarmöte

Delta i processen kring CR (Country Review). Arrangera ett möte per region inom svenska sektionen (5 st möten totalt 40 deltagare). Deltagande för 3-4 personer i internationellt CR-möte.
Initiera land-och temaseminarier i Sverige för grupper samt bistå samo- och RAN-samordnare vid organiserandet av seminarier.
Arrangera ett intersektionellt möte i Sverige i samarbete med samordningarna .

Projekt för rekrytering och utbildning av nya samordnare för arbetet med mr-försvarare.*



*Styrelsen beslutade på sitt septembermöte att detta projekt tillsvidare skall ligga under oförutsedda utgifter i avvaktan på översynen av sekretariatet.




Medlemsutbildning (Mål 5)

Fast Disp 1 Disp 2
Bistå utbildare och distrikt i utbildningsfrågor. Medlemsutbildningsverksamheten genomförs i enlighet med mål formulerade i medlemsutbildningsprojektet. Där ingår Gruppsekreterarkurs, Distriktsombudsutbildning, Informtörsutbildning 1 och 2, Utbildning för utbildare 1 och 2, vidareutbildning för FLO, samt utbildning för gruppsekr, informatörer. Erbjuda utbildning om AI:s åtagande.

Deltagande i ett internationellt möte för utbildningsansvariga i sektionerna.

Erbjuda utbildning i samband med kampanjer

Genomföra en utbildningshelg om rekryteringsarbeteför att inspirera och ge tips om hur grupperna att rekrytera nya medlemmar och även starta nya grupper.

Erbjuda utbildningshelg om insamlingsarbete. Utbildningen är inriktad på insamling på grupp- och eventuellt distriktsnivå. Målet äratt grupperna skall förbättra sitt insamlingsresultat, utbyta erfarenheter och tips om insamlingsarbetet och känna sig säkrare vad gäller detta arbete.

Erbjuda en utbildningshelg i mediaarbete med syfte att underlätta och uppmuntra mediaarbete på lokalnivå, både med lokaltidningar och radio+ TV.

Underhålla utbildarnätet.

Blixtaktioner (Mål 4)

Fast Disp 1 Disp 2
Förmedla BA till blixtaktionsnätverket. Distribuera blixtaktioner skrivna på spanska (från EDAI) Agera på speciellt brådskande BA och stimulera BA-mottagarnas arbete. Utskicket av blixtaktioner för juniorer görs en gång per månad.
Kortkampanjen (Mål 4)

Fast Disp 1 Disp 2
Producera elva nummer av KortKampanjen. Introducera och marknadsföra ett nytt aktionsmaterial





3. Främja de mänskliga rättigheterna

MR-undervisning (Mål 1)

Fast Disp 1 Disp 2
I MR-undervisning ingår samarbetet inom SAMFI, arbetet för MR i skolan och att följa MR-undervisningsfrågorna internationellt. Årligen genomförs i SAMFI:s regi möten för SAMFI-gruppen, Ungdomsforum och en Lärarutbildarkonferens.

Utföra kontinuerlig kartläggning av och ha kontakt med SAMFI-grupper i landet och involvera dessa i AI-verksamhet. I detta arbete ingår också att samla SAMFI-grupperna en gång per år centralt eller regionalt.

Marknadsföra skolmaterialet

4. Medlemmar och organisation

Regional verksamhet (Mål 7)

Fast Disp 1 Disp 2
Stöd till region Väst

Ungdomssatsning (Mål 7)

Fast Disp 1 Disp 2
Stödja och behålla befintliga ungdomsgrupper. Starta nya.

Möjliggöra för ungdomsrådet att träffas.

Bistå vid arrangemang av ett ungdomsläger.

Utveckling AI (Mål 8)

Fast Disp 1 Disp 2
Utöka samarbetet med andra amnestysektioner och intensifiera erfarenhetsutbytet mellan sektioner. Stöd till amnestysektioner i utvecklingssyfte eller för att underlätta i svåra och oförutsedda situationer.
Ekonomiskt stöd till resor, kunskapsöverföring eller utrustning.





Intersektionella möten (Mål 8)

Fast Disp 1 Disp 2
Deltagande i det årligen återkommande Director´s Forum
Internationella kontakter genom deltagande i olika möten såsom besök på andra sektioners årsmöten och då särskilt de i vår sektionsgruppering samt de nordiska sektionernas.

Sektionsgrupperingen har årligt möte som vi deltar i.
Internationella kontakter genom deltagande i olika möten såsom besök på andra sektioners årsmöten och då särskilt de i vår sektionsgruppering samt de nordiska sektionernas. (Utökat budgetutrymme i disp 2)


Personalutbildning (Mål 5)

Fast Disp 1 Disp 2
Erbjuda personalen viss utbildning för att de skall kunna utföra och utveckla sitt dagliga arbete på ett bra och effektivt sätt. Erbjuda personalen viss utbildning för att de skall kunna utföra och utveckla sitt dagliga arbete på ett bra och effektivt sätt.


Årsmötet (Mål 7)

Fast Disp 1 Disp 2
Produktion av årsmöteshandlingar. Resor för granskningskommittén. Avgiftssubvention. Extra anställning under 3 månader inför årsmötet.
Stöd till Demokratiutredningen

Styrelsen (Mål 7)

Fast Disp 1 Disp 2
Löpande bistå sektionsstyrelsen med service och stöd. Planera och följa upp styrelsens möten. Rese- och boendekostnader i samband med styrelsemöten. Rese och boendekostnader för utskotts- och arbetsgrupper

ICM/Intern. möten (Mål 8)

Fast Disp 1 Disp 2
Delta i internationellt kassörsmöte

Budgetmöte (Mål 7)

Fast Disp 1 Disp 2
Anordna sektionens årliga budgetmöte.

Verksamhetsplanering (Mål 7)

Fast Disp 1 Disp 2
Samordna arbetet med framtagande av sektionens verksamhetsberättelse.

Bevaka genomförandet av den internationella handlingsplanen (TAP) inom den svenska sektionen och av sektionens Handlingsplan.
Arrangera och genomföra sekretariatets planerings- och utvärderingsdagar.

Resor och diverse

Fast Disp 1 Disp 2
Medel för oförutsedda utgifter och för resor. Medel för oförutsedda utgifter och för resor. *



5. Information och kommunikation

Massmedia (Mål 3)

Fast Disp 1 Disp 2
Distribuera pressmeddelanden som kommer via IS samt besvara förfrågningar från media Amnesty ska förbli en välprofilerad del av nyhetsflödet, samt delta aktivt på tidningars debattsidor och i etermedias magasinsprogram. Arbetsgrupper, samo och specialgrupper ges stöd för att bedriva eget mediaarbete. Arbetet med massmedia är fortsatt en integrerad del av kampanjarbetet. Arbetet med Amnestys hemsidor.

Arrangera presskonferenser t ex i samband med årsrapporten/årskrönikan

Delta i internationellt möte för pressekreterare
Årskrönika ( ersätter årsrapporten) (Mål 4)

Fast Disp 1 Disp 2
Ersätter årsrapporten. Förslaget är att utforma en snyggare illustrerad publikation av den sammanfattning som IS alltid gör separat respektive uppdatering av händelserna första halvåret 2000.

Anordna uppföljningsseminarium för översättarna av årskrönikan mm

MR-information (Mål 4)

Fast Disp 1 Disp 2
Effektuera beställningar av landinformation.
Upplysa prenumeranter på landinformation om att den finns tillgänglig via Internet.

Ta emot och förmedla relevant information till IS samt bearbeta och översätta denna.


Amnesty Press (Mål 2)

Fast Disp 1 Disp 2
Produktion och utgivning av tidningen AmnestyPress. Produktion och utgivning av tidningen AmnestyPress.

Marknadsföring och informationsmaterial (Mål 2)

Fast Disp 1 Disp 2
Informera intresserade och medlemmar om Amnestys verksamhet och vilka olika sätt man kan aktivera sig inom Amnesty.
Producera basmaterial i form av trycksaker.
Under 1999 kommer en ny grafisk profil tas fram utifrån en ny kommunikationsstrategi. Den kommer att ligga till grund för utformningen av nytt informationsmaterial under 2000.
Nytryckning av grundläggande informationsmaterial (högre upplaga och större urval än fast del).

Delta i Musik vid Siljan eller annat arrangemang
Annonsering för att profilera Amnesty. Framtagning av standardannonser i olika format som kan användas även utanför specifika kampanjer. Vanligtvis betalar vi inte för själva annonsplatsen men däremot kan vissa produktionskostnader uppkomma.





6. Finansiell stabilitet och tillväxt

Medlemmarna (Mål 2)

Fast Disp 1 Disp 2
Återvärva medlemmar genom en ordinarie avisering och tre brevpåminnelser. Ytterligare två påminnelser om att förnya medlemskapet (genom telefon eller annan ny aktivitet)

Återvärvning av gamla medlemmar.

Medlemsvärvningskampanj via utskick, foldrar och annonsering.

Erbjuda medlemmar att betala medlemsavgift via autogiro.
Kampanj 2000- stor medlemsvärvnings- och insamlingskampanj med tema människorättsförsvarare.

Insamling (Mål 2)

Fast Disp 1 Disp 2
Sex givarbrev Samla in budgeterade intäkter på intäktsslagen insamlingar, AmnestyGiro, AmnestySupporter, Humanfonden och Hjälpfonden.

Marknadsföring genom folder som erbjuder givande via AmnestyGiro.

Marknadsföring av AmnestySupporter och Hjälpfonden genom bl a produktion av trycksak och medverkan i företagsseminarier

Erbjuda möjlighet till betalning via Internet

Delta i seminarier kring insamling t ex nordiskt möte och internationella seminarium.

Fortsätta samarbetet med företag.

Informera om möjligheten att testamentera pengar till Amnesty för att på detta sätt bredda den finansiella basen. Sprida den folder som tagits fram under 1999, bl a genom begravningsbyråer, banker, advokatbyråer etc.

Marknadsföring av Humanfonden.

Värvning av nya givare genom ibladningar och direktutskick med hjälp av inköpta adresser.
Kampanj 2000- stor medlemsvärvnings- och insamlingskampanj med tema människorättsförsvarare.

Försäljning (Mål 2)

Fast Disp 1 Disp 2
Inköp av rapporter från IS och andra sektioner samt inköp av gruppmaterial för försäljning

Almanackan (Mål 2)

Fast Disp 1 Disp 2
Produktion av Amnestys almanacka som distribueras till alla medlemmar.
7. Gemensamma kostnader

Sekretariatet och personal

Fast Disp 1 Disp 2
Förse sekretariatet med lokaler och därtill hörande service i form av städning, kontorsmaterial och utrustning, försäkringar, el, tel, porto etc.

Åtta fasta tjänster
Förse sekretariatet med lokaler och därtill hörande service i form av städning, kontorsmaterial och utrustning, försäkringar, el, tel, porto etc.


Ytterligare 16.5 fasta tjänster

8. Internationella rörelsen

Fast Disp 1 Disp 2
IS-avgift