Möte med Samverkansgruppen sektionen-fonden 1999-10-08 Underlag till styrelsemöte 1-2 december 1999

Möte med Samverkansgruppen sektionen-fonden 1999-10-08

Närvarande: Carlos, Madelaine, Carl, Danne, Hanna, Christian

1. Diskussion utifrån Carlos uppdelning av arbetsuppgifter:

  • Radiohjälpskampanjen (RHK)
Ett underlag till rapport från RHK finns hos Fonden, men det finns ingen färdig rapport än. Dessutom saknas en utvärdering av RHK - och Carlos pekar på att man måste bestämma vad som ska utvärderas. Vissa saker är mindre intressanta, eftersom kampanjen på vissa sätt var helt unik och inte kommer att hända igen. Christian påpekar att en ekonomisk utvärdering är viktig. Redovisningen inför medlemmarna har gjorts (dels har styrelserna fått ansvarsfrihet för kampanjen och dels har kortare redovisningar gått ut som verksamhetsberättelser). Danne frågar hur angeläget det är att gå ut i grupperna nu, så här långt efter, och fråga om det arbete som grupperna la ner. Madelaine påpekar att det finns skäl att fråga grupperna ändå, men av andra skäl. Fonden har anställt ytterligare en person, och någon form av sammanställning av de aktiviteter som gjordes - utifrån ett insamlingsarbetesperspektiv, kommer att utarbetas, men är inte högprioriterat. Styrgruppen bör ev ha en debriefing.

Fonden gör en sammanställning av RHK och kallar därefter till ett debreifing-möte för styrgruppen, samt bestämmer om en utvärdering ska göras och vad den i sådana fall ska innehålla. Fonden återkommer till sektionsstyrelsen om en utvärdering skall göras. Detta innebär att RHK inte längre är en del av samverkansgruppens arbete.
  • Arbetsgivarfrågor
Två scenarior - det första utgår från vad som händer om Fonden tar över arbetsgivaransvaret utifrån olika perspektiv (arbetsuppgifter, team, tjänster mm), det andra scenariot handlar utifrån dagens situation (vilka problem finns, vad händer om vi ändrar på ansvaret i relation till adminstration, gs etc). Danne påpekar att vissa frågor aktualiseras redan nu - i och med en nyanställd på Fonden, t ex vad gäller team-strukturen på sekretariatet, utvecklingssamtal och utbildning.

Fonden och sekretariatet diskuterar dagens situation och hur det påverkar olika arbetsgivarfrågor.
  • Insamlingsmetoder
Fonden har anställt en person som ska arbeta specifikt med insamlingsarbete. De riktlinjer som finns vad gäller Insamlingsmetoder och fördelning av medel sektion/fond, och dessa måste ses över.

Styrelsens kassör, Fondens insamlingsgrupp samt sekretariatet diskuterar dessa riktlinjer.
  • Styrelsens representation i Fondstyrelsen
Hanna förbereder ett underlag till nästa möte.

  • Biståndsarbetet
  • ICM-deltagande
  • Kampanjarbetet
  • SDC-strategi för svenska sektionen/Fonden
  • Översyn av samarbetsavtalet
  • Administrativt bidrag
Hur dessa frågor hanteras tas upp till diskussion på nästa möte.

2. Tidsram:
Om samverkansgruppen vill t ex ändra i stadgarna, eller föreslå årmötet något annat i dessa frågor, måste förslag föreligga styrelsemötet den 29-30 januari 2000.
Gruppen börjar diskutera de tre ovanstående frågorna på sitt nästa möte den 12 november, kl 15.00 - 18.00.

3. Ytterligare frågor som bör diskuteras av denna grupp:
Fonden har ett antal frågor som bl a berör ett intersektionellt Relief-möte (som skall utvärdera Amnesty biståndsmandat) som de vill anordna under våren 2000 (detta skulle gjorts redan 1997). Kan sektionstyrelsen hjälpa till att ordna detta möte? Anser sektionen att man redan vid detta möte skall driva på en utveckling av mandatet, t ex driva för en utveckling för förebyggande bistånd? Och hur blir det om sektionen och Fonden anser olika? Danne undrar hur Reliefmandatets översyn är relaterat till den övergripande mandatöversynen, vilket det inte verkar vara alls.

Hanna informerar resten av styrelsen om de planer som finns om Relief-mötet, och undersöker hur resten av styrelsen ställer sig till detta. Fonden återkommer med mer information efter förmötet på IS och förbereder ett underlag till AU i november.

Madelaine undrar dessutom hur sektionen tänker agera vad gäller ICM-beslutet om Fundraising Guidelines, de delar som rör statliga medel och bistånd, och vill vara uppdaterad till ett förmöte till Reliefmötet på IS i november. Christian påpekar att vi kan driva en linje som innebär att Amnesty inte tar emot statliga medel, inkl pengar till Relief, och att detta helt går i linje med tidigare svenska årsmötesbeslut. Svenska ICM-delegation hade kontakt med tyska delegation, som också var kritisk mot nu antagna Fundraising Guidelines.

Hanna ber Henrik maila all information om kontakt med internationella kassören Mary Gray, och den tyska sektionen till Madelaine och Carlos.

vid datorn,
Hanna