- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Ansökan om specialgruppsstatus för en svensk "AMNESTY BUSINESS GROUP" Underlag till styrelsemöte 1-2 december 2000
Till: Styrelsen
Från: Ulf Karlberg
Datum: 27 november 2000
ANSÖKAN OM SPECIALGRUPPSSTATUS FÖR EN SVENSK "AMNESTY BUSINESS GROUP"
Ett 20-tal Amnesty International (AI) länder har insett vikten av att engagera multinationella företag i MR frågor. Bland de mest framgångsrika sektionerna kan nämnas UK, Holland, Danmark, Italien och USA. IS i London har tagit initiativ till ökad koordinering och stöd till dessa Business Groups (BG) eller Business Clubs. IS har förutom internationella möten, utvecklat guidelines samt etablerat en databas med nätverk till alla anslutna BGs (INKA gruppen). AI UK har kommit längst och genom åtta års intensivt arbete, lett av Sir Geoffrey Chandler (Chairman of Amnesty International UK Business Group) och Peter Frankental (Manager, UK Business Group), har man idag en fungerande organisation, regelbunda möten med näringslivet, en bra samling böcker/dokumentation och regelbundna nyhetsbrev samt aktiv marknadsföring och insamling av pengar från anslutna företag. Boken “Human Rights, is it any of your business?” som kom ut i våras med Prince of Wales Business Leaders Forum som medförfattare/utgivare, är den första boken i sitt slag som på ett övergripande och praktiskt sätt ger företag och andra organisationer information, praktikfall och handlingsplaner för att kunna arbeta med dessa frågor.
Många organisationer och individer har insett att de stora internationella företagen ofta har större möjligheter att påverka MR i de länder de är verksamma än nationalstaternas egna regeringar, nationella sändebud eller internationella organisationer. I en allt mer öppen och marknadsdriven global utveckling står multinationella företag, Multinational Enterprices (MNE), i centrum i större utsträckning än tidigare. Demokratisk och ekonomisk utveckling går ofta hand i hand, som den postkommunistiska utvecklingen återigen påvisat. Över 90% av alla MNE är publika, dvs ägs av enskilda aktiesparare, institutioner, pensionsfonder etc i fria, demokratiska länder.
Amnestys och många andra organisationers engagemang i MR-frågorna utifrån företagets ansvar har nyligen förstärkts, bl a genom Kofi Annans tal till storföretagen i Davos förra året, som ledde till bildandet av FN ”Global Compact”. Pierre Sané har i olika internationella sammanhang (FN, OECD, World Economic Forum etc) markerat AIs roll som pådrivare av MR för MNE.
Amnestys Svenska Sektion (AIS) har gjort ansatser under flera år för att engagera svenska företag och service organisationer, exempelvis genom kampanjen “Vi söker goda företag”. Detta har givit ett antal företag supporterstatus och AIS har på detta sätt kunnat få månatliga kontantbidrag från näringsliv och andra organisationer. Trots dessa initiativ ligger AIS långt efter exempelvis UK, Holland, Danmark, Italien, Frankrike och USA, vilket är förvånande eftersom Sverige i många andra sammanhang tidigt tagit på sig världens samvete i andra politiska och ekonomiska frågor. Genom en liberal och oberoende utrikespolitik under hela efterkrigstiden har svenska politiker ofta varit starkt engagerade i sitt stöd för både större och mindre länders utsatta folkgrupper (Vietnam, Kuba, Kina, Sydafrika, Tibet etc).
Svenska storföretag ligger trots upplyst, öppen och etisk ledning långt efter sina konkurrenter i många andra länder i dessa MR-frågor.
Jag har under de senaste månaderna besökt ett antal svenska företag, bl.a. tillsammans med Carl Söderberg, samt deltagit i konferenser inom området och fått en klar uppfattning om att behovet och intresset är mycket stort inom dessa företag att “göra rätt för sig” ute i världen. Företagen vill inte inför sin personal, ledning och styrelse, aktieägare, underleverantörer eller kunder omedvetet eller medvetet medverka till brott mot MR och därigenom också negativ publicitet.
AIS har genom sitt internationella nätverk en unik möjlighet, att som medlem i världens största MR organisation, upptäcka, analysera och rapportera om storföretagens aktiviteter i relation till MR. Genom AIs erfarenheter från ovan nämnda länder finns tillgång till företagsanpassad dokumentation i form av böcker, checklistor, policies, praktikfall etc som kan översättas och användas i Sverige för att upplysa, utbilda och motivera svenska företag att tillämpa MR i alla länder på alla nivåer.
Jag föreslår därför att de pågående svenska aktiviteterna inom detta område samlas i en specialgrupp med en klar inriktning, budget och organisationsresurser så att AIS på kort sikt har möjlighet att hinna ifatt andra europeiska AI länder inom detta område och på längre sikt kanske också kan bidra till utvecklingen inom AI i Europa.
Den övergripande motiveringen för detta är naturligtvis att inga svenska företag skall utsätta människor för brott mot mänskliga rättigheter p.g.a. att de inte vill eller inte kan ta ansvar för att hantera dessa frågor på ett korrekt sätt.
För AIS kan en satsning på MR för företag också betyda att en hel ny grupp anställda från företag och andra organisationer motiveras att gå med i AIS (tekniker, arbetare, sekretrare, styrelse-medlemmar, dotterbolagschefer, forskare, säljare, fackanslutna, VD:ar etc alla med sina familjer). Om företagets styrelse och ledning öppet stöder AIS aktiveras intresset också från många andra att gå med i AIS som enskilda medlemmar.
Genom ökade bidrag från supporterföretag kan aktiviteterna i BG bli mer än självfinansierande och BG-verksamheten får därmed växa i takt med att avgifter och bidrag från supporterföretag kommer in. Reglerna för företagsbidrag bör dock ses över så att de är i linje med IS policy.
BG ger också AIS en ny möjlighet att i större utsträckning synas och märkas i dessa ekonomiska och politiska sammanhang, där vi bör bli den självklara auktoriteten och remissinstansen i dessa frågor. Som opolitisk och oberoende organisation har vi här större möjligheter än andra att effektivt och snabbt agera.
Dessa aktiviteter, kombinerat med mediakampanjer och artiklar, kan också stärka AIs anseende och image som en öppen och progressiv organisation, som i tidens anda bevakar och för dialog med företag och organisationer med stort inflytande i många länder.
För att nå resultat inom detta område krävs dock resurser och ett arbetssätt som inte självklart faller inom AIS traditionella arbetsstruktur. Vi får därför inte underskatta det arbete internt och externt som måste genomföras för att dels anpassa/motivera AIS internt för denna nya aktivitet, dels informera/vänja svenska företag vid tanken att AI är en naturlig partner i dessa frågor.
I de tidigare nämnda europeiska AI sektionerna har på vissa håll uppstått misstänksamhet och internpolitik när AI har konfronterats med ett nytt arbetssätt och nya människor. På några håll har konfrontationerna övergått till kreativitet, energi och positiv förändring. På andra håll har handlingsförlamning uppstått. Allt beroende på de styrandes visioner och flexibilitet.
Min bedömning är att eventuella svårigheter i AIS, som ju fortfarande är en relativt homogen organisation, ska kunna hanteras på ett konstruktivt sätt. Dessvärre är vi sent ute och vi måste därför agera snabbt och med kraft om vi vill påverka och hjälpa.
Förberedande aktiviteter har genomförts:
- Flera besök hos AIUK och IS
- Samtal med Sir Geoffrey
- Studiebesök hos AI Holland och Danmark
- Deltagande i ICC och Fair Trading-konferenser
- Förhandlingar med SNS om översättning, redigering och publicering av AI´s Human Rights bok. Utarbetande av avtalsförslag. Förhandling med Globkom i Stockholm.
- Bidrag till artikel i Svenska Dagbladet den 14 november 2000
- Etablering av BG Advisory Board (se bilagan)
- Genomgång av intern och extern dokumentation om MR för företag
Planerade aktiviteter:
-
Konstituerande möte för AIS BG Advisory Board
-
Deltagande i SNS AI referensgrupp för bokprojektet
-
Deltagande i Globkoms tvärpolitiska symposium till våren
-
Deltagande i World Economic Forum i januari 2001
-
Studiebesök hos AI Italien och USA
samt
-
Etablera arbetsgrupp hos AIS Stockholmskontor med fast anställda och frivilliga med näringslivserfarenhet
-
Skapa nätverk med universitet och handelshögskolor
-
Medverka till forskning och utredningar
-
Bygga BG web-sajt inom AIS web
-
Ta fram föredrag, presentationer och marknadsföringsmaterial.
-
Aktivera fler supporterföretag genom besök, föredrag och mediaaktiviteter.
Jag hoppas på styrelsens stöd för detta arbete och bildandet av en specialgrupp.
Förslag till beslut
att ge Amnesty Business Group status av specialgrupp inom svenska sektionen
Bilaga
AMNESTY INTERNATIONAL SVENSKA SEKTIONEN
BUSINESS GROUP - ADVISORY COUNCIL MEDLEMMAR
Bengt Braun
Koncernchef
Bonnier AB
Torsgatan 21
113 90 Stockholm
Hans Sydow
VD
Garbergs Annonsbyrå
Stadsgården 6, Box 15408
10465 Stockholm
Claes Cronstedt
Advokat
Baker & McKenzie
Linnégatan 18, Box 5719
114 87 Stockholm
Catherine von Heidenstam
Ambassadör
Regeringskansliet , UD
Malmtorgsgatan 3
103 39 Stockholm
Göran Tidström
Ordförande, Aukt Revisor
PricewaterhouseCoopers
Torsgatan 21
113 97 Stockholm
Lars A. Stålberg
Senior Vice President
Corporate Public Affairs
LM Ericsson
126 25 Stockholm
Thomas Berglund
CEO & President
Securitas Services Limited
Berkshire House
3 Maple Way, Feltham
Middx. TW13 7AW England
Hanna Roberts
Amnesty
Carl Söderberg
Amnesty
Ulf Karlberg
Amnesty