Ojusterat protokoll från AUs möte den 23 februari 1997 Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 1997


amnesty international
svenska sektionen svenska amnestyfonden

OJUSTERAT!!!

PROTOKOLL


MÖTE MED STYRELSENS ARBETSUTSKOTT (AU) 23 FEBRUARI 1997

Ledamöter Närvarande
Charlotte Dunge anmält förhinder
Lars-Olof Olofsson X
Eva Linda Sederholm X
Christer Nordberg anmält förhinder
Charlotta Nordenberg ordförande
Magnus Cedergen X

Sekretariatet
Hans Hagwall X
Eva Hellström sekreterare
Anita Klum X


1. Fastställande av dagordningen

Beslut att fastställa dagordningen med de ändringar och tillägg som framgår av protokollet.

2. Rapport från utskotten

Eva Linda Sederholm redogör för A-utskottets senaste möte, som var utskottets sista för året. Man fick en rapport om den utredning som gjorts beträffande inrättande av ett internt, internationellt center för flyktingdokumentation och ställt ett förslag att detta skulle kunna ligga i Sverige. Ett underlag rörande detta kommer att presenteras i juni. Anita Klum och Madelaine Seidlitz fick i uppgift att se över de av årsmötet antagna riktlinjerna för flyktingfrågor beträffande funktion för gruppen för flyktingfrågor till majmötet.

Lars-Olof Olofsson redogör för B-utskottets arbete. Två av utskottets ärenden kommer att behandlas senare under mötet (punkt 20 och 21). Lars-Olof representerade styrelsen vid invigningen av de nya lokalerna i Göteborg.


Magnus Cedergren närvarade vid invigningen av nya lokaler i Lund. Magnus redogör vidare för C-utskottets senaste möte som huvudsakligen ägnades åt IT-frågor. Man har även diskuterat fiskeriprojektet i Sierra Leone. Rose-Marie Asker har besökt projektet och skrivit en rapport som finns tillgänglig i styrelsedatabasen.

Hans Hagwall redogör för D-utskottets senaste möte som hölls i Malmö. Man diskuterade bl a arbetet med rörlig budget resp. basbudget. Även försäljningsverksamhetens framtid diskuterades tillsammans med representanter från Malmögrupperna. I denna fråga har man också haft kontakt med danska sektionen ang. eventuellt samarbete.

3. Ekonomisk rapport

Hans Hagwall presenterar den ekonomiska rapporten för januari 1997. Hittills i år ser både resultat av givarbrev och Humanfonden/Hjälpfonden positivt ut.

Hans Hagwall uppmärksammar AU på att han trots upprepade påminnelser ännu inte fått något besked från HC Andersen om hur anslaget för "file-promaker", som beviljades av förra ordföranden och kassören, har använts.

4. Budget 1997 - finansiering av ungdomskampanjen

Hans Hagwall presenterar ett förslag till finansiering av ungdomskampanjen i det fall man inte hittar sponsorer. Förslaget innebär en uppskrivning av insamlingar och utnyttjande av frigjort utrymme med anledning av avvecklingen av försäljningsverksamheten i Malmö.

AU menar att förslaget verkar rimligt men ställer även frågan om säkerheten i inkomster från insamlingar såsom Humanfonden, en farhåga som även framförts av kassören.

AU uppmanar sekretariatet att till marsmötet, utöver detta förslag, presentera ett förslag som innebär konkreta kostnadsminskningar som underlag för fortsatt diskussion på styrelsemötet.

Beslut att uppdra åt sekretariatet att i inkomma med ett skriftligt redogörelse för det förslag som framlades för AU till styrelsemötet i mars,

att uppdra åt sekretariatet att till styrelsemötet i mars presentera ytterligare ett förslag som innebär kostnadsminskningar enligt det uppdrag sekretariatet fick i januari.

Lars-Olof Olofsson tar även upp frågan om det administrativa bidraget till fonden som ligger i den sista rörliga delen av budgeten. Magnus Brattgård som är styrelsens representant i fondstyrelsen har påpekat att detta kan få effekter på fondens verksamhet. Denna fråga kommer att diskuteras vidare i styrelsen, då styrelsens representanter i fondstyrelsen är närvarande.



5. Amnestys arbete för asylsökande

Eva Linda Sederholm redogör för hur man arbetat vidare med rapporten om Amnestys arbete för asylsökande. Arbetet kommer att färdigställas efter det att riktlinjerna för flyktingfrågorev. reviderats. Ett underlag kommer att presenteras till marsmötet.

6. Inför årsmötet 1997

AU tar del av de motioner som inkommit och ger utskotten direktiv för styrelsens yttranden samt ger sekretariatet i uppdrag att förbereda förslag till yttranden till styrelsens marsmöte.

A-utskottet har kommit med förslag angående regeringspassivitet och opinionsbildande arbete att presentera för årsmötet. Förslagen härrör sig från SCMs resolutioner till ICM 1997. Förslaget om regeringspassivitet kommer att revideras språkligt inför styrelsemötet. Förslaget om opinionsbildande arbete skall omarbetas för att bli tydligare.

B-utskottet har gjort ett förslag till stadgeändring med anledning av distriktsavgift. AU har inga kommentarer kring detta förutom att årsmötesbeslutet som resulterat i förslaget tillfogas. AU diskuterar även dagordningen och de seminarier som planerats.

7. Inför ICM 1997

Ordföranden meddelar att hon ännu inte fastställt delegationen, som kommer att meddelas i mars.

8. Fastställande av verksamhetsberättelse 1996

Generalsekreteraren tar upp frågan om i vilken utsträckning personer skall omnämnas med namn. Tidigare år har man inte tagit upp namn, AU anser att man bör fortsätta undvika att omnämna personer.

Verksamhetsberättelsen kommer att presenteras i Amnesty Press i en något kortare version. Den oavkortade upplagan kommer att finnas tillgänglig på årsmötet.

AU ger sina synpunkter på verksamhetsberättelsen.

Beslut att med vissa revideringar godkänna verksamhetsberättelsen för vidare diskussion i styrelsen.

9. Fastställande av ekonomisk redovisning 1996

Hans Hagwall presenterar det ekonomiska utfallet 1996.

Styrelsen kommer att ta ställning till det ekonomiska utfallet efter revisorernas granskning. Revisorerna har erbjudit sig att delta på styrelsens möte. AU anser att detta kan bli aktuellt i det fall revisorerna har anmärkningar på bokslutet. Kassören och ordföranden kommer att ta ställning till om detta efter revisionsmötet.

10. Placeringspolicy

AU tog del av de revideringar som gjorts i förslaget till placeringspolicy för sektionen.

Beslut att godkänna placeringspolicyn.


11. Nominering till EU-föreningens styrelse

AU tar del av A-utskottets förslag att nominera Magnus Brattgård till EU-föreningens styrelse.

Beslut att nomiera Magnus Brattgård till EU-föreningens styrelse.

12. Sektionens representant i Rådgivningsbyråns styrelse

A-utskottet har kommit med förslag på personer att representera sektionen i rådgivningsbyråns styrelse.

Beslut att utse Madelaine Seidlitz till sektionens representant i Rådgivningsbyråns styrelse.

13. Förslag med anledning om årsmötesbeslut (1996:57) om "vita fläckar"

AU tar del av B-utskottets uppföljning av årsmötesbeslut 1996:57 om bearbetning av "vita fläckar".

Beslut att, efter utredning med anledning av årsmötesbeslut 1996:57, sektionen inte inhandlar en buss för bearbetning av "vita fläckar",

att uppdra åt sekretariatet att för distrikten utarbeta ett kampanjmaterial för "vita fläckar" utifrån den plan som beskrivs i underlaget,

att kampanjen integreras i MR-undervisningskampanjen, eller annan lämplig kampanj med samma starttid som denna.

14. Hantering av korrespondens till styrelsen

AU tar del av de riktlinjer som Charlotta Nordenberg och Eva Linda Sederholm formulerat för hantering av korrespondens till styrelsen.

Beslut att godkänna underlaget,

att riktlinjerna för hantering av korrespondens till styrelsen skall ingå i instruktionerna till nya styrelsemedlemmar och finnas tillgängligt i styrelsedatabasen bland övriga arbetsregler för styrelsemedlemmar.

15. Rapportering från internationella möten

C-utskottet har framställt riktlinjer för hur rapportering från internationella möten skall gå till. AU påpekar att rapportering bör ske inom två månader efter hemkomst.

Beslut att med ovanstående tillägg godkänna riktlinjerna för rapportering från internationella möten,

att riktlinjerna skall finnas tillgängliga i styrelsedatabasen bland övriga arbetsregler för styrelsemedlemmar. De som deltar i internationella möten skall uppmärksammas på riktlinjerna för rapportering.

16. Ordförandens förslag till programförklaring för styrelsen

Ordföranden presenterar sitt förslag till programförklaring för styrelsen utifrån de diskussioner som fördes på styrelsens utbildnings- och utvecklingsdagar den 20 september och den 18-20 oktober. AU påpekar att vissa förklaringar och förtydliganden behövs, bl. a saknas det visionära målet för styrelsearbetet.

Beslut att med revideringar enligt AUs diskussion godkänna underlaget för vidare diskussion i styrelsen.

17. Personalrepresentation i styrelsen

Magnus Cedergren presenterar C-utskottets förslag för personalrepresentation i styrelsen. Vissa förändringar i underlaget gjordes på C-utskottets möte den 22 februari vilka han redogör för.

AU anser att underlaget bör renodlas så att personalrepresentationen behandlas för sig och utökning av antal styrelseledamöter för sig.

Beslut att dela upp förslaget så att de två delarna presenteras var för sig,

att efter denna förändring godkänna förslaget för vidare diskussion i styrelsen.

18. Sektionens IT-arbete

C-utskottets förslag innebär att inga medel anslås för BBS:en från och med 1998 års budget samt ger direktiv för det fortsatta utredningsarbetet av IT-arbetet inom sektionen.

Beslut att godkänna underlaget för vidare behandling i styrelsen.






19. Uppföljning av årsmötesbeslut ang. flyktingverksamheten och förslag till reviderade riktlinjer

Eva Linda Sederholm presenterar A-utskottets uppföljning av årsmötesbeslut 1996:34 samt 1993:48. Uppföljningsarbetet har resulterat i ett förslag till revidering av riktlinjer för flyktingverksamheten.

Beslut att godkänna underlaget för vidare behandling i styrelsen

20. Förslag till strategi för MR-arbetet

AU kommenterar B-utskottets förslag till strategi för MR-arbetet. Man påpekar bl. a att alla begrepp i underlaget bör vara svenska. Man bör granska den avgränsning utskottet gjort av uppdraget och även särskilja begreppen "informatör" och "utbildare".

Beslut att uppdra åt B-utskottet att omarbeta underlaget och presentera ett nytt förslag för AU i april.

21. Fackligt nytänkande

AU tar del av underlaget från B-utskottet och den fackliga gruppen. AU gör en revidering av att-satserna. En rapport skall föreläggas årsmötet men beslut om inrättade av specialgrupper görs av styrelsen och behöver inte innebära ett förslag till årsmötet.

Beslut att med revidering enligt ovan godkänna underlaget för vidare behandling i styrelsen.

22. Ersättning för förlorad inkomst

Eva Linda Sederholm presenterar ett förslag för regler om ersättning för förlorad inkomst och hänvisar till den diskussion som initierats av henne själv, Johanna Strandh och Christian Gräslund i diskussionsdatabasen.

Beslut att uppdra åt Eva Linda att sammanfoga sekretariatets förslag och det nya förslaget samt att i den formen godkänna underlaget för vidare behandling i styrelsen.

23. Prioriteringar i handlingsplanen

Sekretariatet har föreslagit att styrelsen på marsmötet skall avsätta tid för att diskutera prioriteringar i handlingsplanen. På grund av tidsbrist under styrelsens möte i mars rekommenderar AU att denna diskussion i stället förs på styrelsens möte i juni.

Beslut att uppdra åt sekretariatet att komma med ett förslag på prioriteringar i handlingsplanen till styrelsens möte i juni.

24. Preliminär dagordning för styrelsens möte den 25-26 januari

AU diskuterar förslaget till dagordning för styrelsens möte den 8-9 mars 1997. Vissa förändringar görs med anledning av de beslut som fattats på dagens möte.

25. Inför EU-föreningens årsmöte

Åsa Reckner-Ohlsson har sammanställt en rapport om vad svenska sektionen gjort i samband med EU-föreningen. Eva Linda Sederholm har begärt att rapporten skall kompletteras med information om arbetet inom EU-föreningen.

AU föreslår att information om EU-föreningen, såsom stadgar, protokoll etc., läggs in i styrelsedatabasen.

EU-föreningens styrelse har meddelat att EU-föreningens årsmöte kommer att ta ställning till en ändring i stadgarna. AU tar del av denna ändring.

26. Brev från valberedningen ang. sektionens revisorer

Styrelsen har tidigare diskuterat upphandling av revisorsuppdraget. Finansutskottet har kommit med synpunkter på detta till valberedningen vilka i sin tur tillskrivit styrelsen.


Beslut att uppdra åt sekretariatet att efter avslutad revision 1996 göra en ny upphandling av revisorsuppdraget.

27. Fackligt engagemang bland de anställda i AIUSA

Eva Linda Sederholm har fått information om att de anställda vid den amerikanska sektionen inte tillåts vara fackligt anslutna och ställer sig frågande till detta. Generalsekreteraren kommer att närmare undersöka frågan på Directors Meeting i Kanada i månadsskiftet februari - mars..


Vid protokollet Justeras




Eva Hellström Charlotta Nordenberg