- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Rapport om avvecklingen av sektionens försäljningsverksamhet Underlag till styrelsemöte 1-2 september 1997
97.11.20 OBS! Ej komletterat efter AU
Till: styrelsen
Från: sekretariatet
Datum: 29 oktober 1997
Rapport om avvecklingen av sektionens försäljningsverksamhet
Styrelsen beslutade vid sitt möte den 27-28 januari 1997 att avveckla försäljningsverksamheten i Malmö i nuvarande form och att avvecklingen skall vara slutförd vid 1997 års utgång. Sekretariatet arbetar med avvecklingen och har även undersökt möjligheten till ett nordiskt samarbete kring försäljning.
Avvecklingen
En tidsplan och åtgärdslista för avvecklingen följs och verksamheten upphör helt den 21 november 1997 och lokalen utryms veckan efter. En stor del av lagret kommer att vara slutsålt tills dess. Produkter som kan finnas kvar har erbjudits de second-hand-butiker/motsvarande, som finns i sektionen. Är de intresserade får de köpa in varor till ett relativt lågt pris för att sedan sälja dem vidare i sina butiker.
Nordisk försäljningsorganisation
Idéer har funnits om nordiskt samarbete kring försäljningsverksamhet. I samband med det nordiska generalsekreterarmötet i maj 1997 diskuterades möjligheterna till en gemensam nordisk försäljningsverksamhet med lokalisering till Malmö. Genom en gemensam nordisk försäljningsorganisation med ett försäljninsgsställe t.ex. i Malmö samt ett begränsat sortiment skulle de gemensamma nordiska overhead-kostnaderna minska avsevärt och därmed ge möjlighet till vinstresultat. Svenska sektionen fick i uppdrag att undersöka förutsättningarna.
Norge, Danmark och Sverige har bedrivit sina respektive försäljningsverksamheter som affärsrörelser med för ändamålet anställd personal och lokaler. Samtliga tre länder har fått kraftiga underskott vilket till stor del är att härröra till stora overhead-kostnader. I Finland har en begränsad försäljningsverksamhet bedrivits i en lokal grupp med hjälp av frivilliga och överskottet gått till den lokala gruppen.
Vid en närmare granskning av förutsättningarna visar det sig att Norges icke medlemskap i EU försvårar transaktioner mellan de nordiska EU- länderna och Norge. De särskilda tullregler som gäller innebär en hel del pappersexercis, tullkostnader samt speciella regler för moms som annars inte skulle vara fallet. Kostnaderna för hanteringen belastas affärsmässigt kunderna i Norge. Sannolikt skulle en stor del av kundbasen i Norge ej vara intresserade då konsumentpriset för produkterna skulle bli för högt. Finska sektionen ville att kontakter med försäljningsverksamheten skulle kunna ske på finska.
Som en följd av ovanstående är därför en gemensam nordisk försäljningsverksamhet en riskfyllt affär. Vid samtal med de nordiska generalsekreterarna i oktober framkom att det inte finns intresse från grannsektionerna för ett samarbete kring dessa frågor, då man ser de praktiska hindren och andra hinder såsom för stora.
Slutsats
Genom avvecklingen av hittillsvarande försäljningsverksamhet och genom att ett nordiskt samarbete inte är aktuellt blir sektionen tills vidare utan försäljningsverksamhet. Det finns inte heller några planer på att på nytt bygga upp en försäljningsverskamhet.