Protokoll från arbetsutskottets möte 30-31 augusti 1997 Underlag till styrelsemöte 1-2 september 1997



amnesty international
svenska sektionen svenska amnestyfonden


PROTOKOLL


MÖTE MED STYRELSENS ARBETSUTSKOTT (AU) 30-31 AUGUSTI 1997 - (UTÖKAT)

Ledamöter Närvarande
Charlotte Dunge punkterna 1-7
Christian Gräslund X
Åsa Fahlbeck X
Jesper Hansén ordförande punkterna 8-24
Kaj Köhlquist X
Lars-Olof Olofsson X
Charlotta Nordenberg ordförande punkterna 1-7
Johanna Strandh punkterna 8-24

Sekretariatet
Malin Flobrink X
Hans Hagwall X
Kerstin Höijer punkterna 4-5
Anita Klum X
Lisbeth Segerlund sekreterare
Anna-Karin Wesslenius punkt 5


1. Fastställande av dagordningen

Beslut att fastställa dagordningen med de tillägg som framgår av protokollet.

Frågan om representant i referensgruppen för sponsringsfrågor läggs till under övriga frågor. Jesper Hansén kommer att vara ordförandereserv under söndagen. Charlotta Nordenberg hälsar den blivande styrelsesekreteraren Malin Flobrink välkommen .

Anita Klum meddelar att detta är det sista möte med styrelsen hon deltar i innan hon går över till MR-fonden och att tf. generalsekreterare Hans Hagwall nu kommer att träda in, även om hon formellt står kvar till 1 oktober.

2. Rapport från utskotten

Christian Gräslund informerar om A-utskottets pågående arbete med bl.a. årsmötesbeslutet om "utvecklingen inom Amnesty" (huvudansvaret ligger dock på C-utskottet), frågan om statliga bidrag och en utbildning i mandatfrågor som planeras till slutet av oktober. Han berättar också att policygruppen arbetar med att förbereda diskussioner om resolutionerna till ICM 1997 och planerar att involvera specialgrupperna i detta arbete.

Lars-Olof Olofsson informerar om att B-utskottet bl.a. diskuterat hur man ska gå vidare vad gäller årsmötesbeslut 44 om "vart Amnesty är på väg". Detta är viktigt inte minst inför distriktens framtida arbete med att ordna olika seminarier. För övrigt hänvisas till B-utskottets minnesanteckningar.

Jesper Hansén berättar att man inom C-utskottet bl.a. också arbetar med frågan "vart är Amnesty på väg" och att ett diskussionsunderlag planeras vara färdigt till distriktsombudsmötet som grund för distriktens seminarier. Vad gäller C-utskottets arbete i övrigt så återkommer han om det när direktiven tas upp under senare punkt.

Charlotte Dunge meddelar att D-utskottet har sitt möte nästa vecka och att man återkommer med rapport till septembermötet.

3. Ekonomisk rapport

Hans Hagwall redogör för det ekonomiska utfallet t.o.m. julimånad. Resultatet ligger totalt sett något under jämfört med föregående år vid samma tid. Positivt är dock att intäkterna från Humanfonden, som är budgeterade till 3,8 miljoner kr, om det vore utdelning idag skulle ge 2 miljoner kr mer än budgeterat. Om prognosen håller kommer Amnesty vid årets slut att ha ett överskott på ca 400 000 kr.

Charlotte Dunge anser att budgeten håller som det ser ut idag, även om intäkterna dock ligger sämre till än förra året vid motsvarande tid. I år utgör detta inget större problem, men kan komma att göra det nästa år. Det påpekades också att humanfonden blir en allt större del av budgeten vilket styrelsen måste beakta i sitt fortsatta budgetarbete.

4. Prioriteringar i handlingsplanen (delmålen)

Charlotta Nordenberg presenterar en sammanställning av de prioriteringar som utskotten gjort inför mötet, som utgör förslag till beslut. Förslaget utgår från den prioritering av huvudmålen som gjordes på styrelsemötet i juni och delmålen framgår under respektive huvudmål i handlingsplanen vad gäller de mål som styrelsen förväntas uppnå. Delmålen har försetts med bokstavsbeteckningar. Styrelsen diskuterar det presenterade förslaget.

Charlotte Dunge påpekar att den prioritering vi nu gör, senare ska återspeglas i budgeten. Däremot kan det givetvis i praktiken visa sig att det vi prioriterat inte kan genomföras såsom det var tänkt p.g.a. att resurser inte finns. Principen är dock den att det som är högprioriterat verkligen ska genomföras om det finns resurser.

Beslut att följande prioriteringar av delmålen i handlingsplanen ska gälla

1998 1999 2000

Delmål 1: 1 a, b, d 1 c, d 1 c
Delmål 2: 2 a, b, c, d, f 2 a, e, f 2 a, e, f
Delmål 3: 3 a 3 b 3 b
Delmål 4: 4 b, d, f, g, i 4 a, b, c, e, f, h 4 b, f
Delmål 5: 5 a, b, d 5 a, b, d 5 a, b, c, d
Delmål 6: 6 a, b, c, d, e, f 6 c, d, e, f 6 c, d, e, f
Delmål 7: 7 b, c, d 7 a, b 7 b, c, e
Delmål 8: 8 b, d, e, f 8 d 8 a, c, d, f, g, h


5. Förslag till budget 1998

Hans Hagwall redogör för arbetet med budgeten och presenterar ett förslag med två budgetalternativ, som vardera består av tre delar: en fast del, disponibelt 1 och disponibelt 2. Förslaget med en budget om 39 milj kr innebär att man i stort sett bedriver samma verksamhet som idag. I förslaget om 41 milj finns nya aktiviteter budgeterade, bl.a. medel för att starta aktivistcenter, en analys av registret, aktiviteter på medlemssidan och ökad IS avgift. En viktig fråga man behandlat är hur vi ska hantera intäkterna från Humanfonden. Handlingsplanen har utgjort grund för budgetarbetet, men med hänsyn till de prioriteringar av delmål som nyligen beslutats kan vissa förändringar i det liggande förslaget bli nödvändiga.

Charlotte Dunge tycker det är mycket bra att man i förslaget lyckats använda den nya budgetmodellen och framför önskemål om att förslaget kompletteras med år 2000. Charlotte Dunge anser dock att en alltför stor del ligger i den fasta budgeten och att mer borde föras över till disponibelt 1, helst också till disponibelt 2. Hon efterlyser också en bättre motivering till de budgeterade intäkterna, effekterna av att vi tilldelas Radiohjälpens höstinsamling, samt en sammanfattning av programkostnaderna där personalkostnaderna inkluderas. Alternativa förslag till nedskärningar bör också redovisas. Charlotte Dunge anser att Amnesty måste bygga upp större reserver om vi ska budgetera med de så osäkra intäkter som vi har idag.

Hans Hagwall påpekar att om man önskar utöka programverksamheten med olika aktiviteter, så återstår enbart personalnedskärningar om inte intäkterna kan ökas.

Beslut att sekretariatet beaktar de synpunkter som styrelsen framfört och inför styrelsemötet i september presenterar ett nytt förslag till budget 1998 med två budgetalternativ

6. Förslag till tidsram för utarbetande av mätinstrument för verksamhetsuppföljning

Styrelsen diskuterar förslaget.

Beslut att godkänna förslaget till tidsram.

7. Tillsättande av ny generalsekreterare och tillfällig arvodering av styrelseledamot

Charlotta Nordenberg rapporterar om hur långt arbetet nått vad gäller rekryteringen av ny generalsekreterare och planerna för det fortsatta arbetet. Arbetsgruppen har fått ett brev från HTF med önskemål om deltagande i det fortsatt rekryteringsarbetet vad gäller intervjuer, referenser och att ta fram kandidater. Christian Gräslund får i uppdrag att besvara brevet.

Jesper Hansén väcker frågan om hur ansökningshandlingarna kommer att hanteras. Enligt arbetsgruppen ska meritsammanställningen av de sökande och samtliga ansökningshandlingar enbart vara styrelseinterna. Meritsammanställningen kommer dock att vara tillgänglig till förutom de förtroendevalda styrelseledamöterna även ledningsgruppen samt representant för HTF.

Intervjuvgruppen kommer att bestå av två styrelseledamöter från arbetsgruppen, tf GS Hans Hagwall samt Johan Segergren från Jobbcenter.

Styrelsen diskuterar förslaget om tillfällig arvodering av styrelseledamot.

Beslut att arvodering av styrelseledamot kan ske för att täcka inkomstbortfall motsvarande upp till 20 % av heltidstjänst fram tills det att den nya generalsekreteraren har tillträtt

att beslut om arvodering skall fattas av sektionens kassör

8. Förslag till strategi för svenska sektionens arbete med undervisning och information om mänskliga rättigheter

Lars-Olof Olofsson redogör kort för bakgrunden till förslaget och hur arbetet gått.

Christian Gräslund påpekar att förslaget använder begreppet mänskliga rättigheter mycket vidare än vad vi vanligen i Amnestysammanhang gör, och undrar hur man inom B-utskottet har diskuterat om detta. Lars-Olof Olofsson berättar att förslaget har riktat in sig på det vidare begreppet av mänskliga rättigheter. Tanken är inte att framhäva Amnesty när vi i detta sammanhang undervisar och informerar om mänskliga rättigheter samt att även andra ska dras in i detta arbete.

Jesper Hansén tycker att det är ett mycket bra förslag och att det är viktigt att vi tar också tar betalt för utbildnings- och föreläsningsverksamhet. Charlotte Dunge anser att det är viktigt att formalisera detta med att ta betalt för information. Lars-Olof Olofsson påpekar att det är organisationen (på olika nivåer) som erhåller pengarna, inte den enskilda individen som utför uppdraget. Charlotta Nordenberg anser att en principdiskussion om hur betalning ska ske bör fortsätta.

Beslut att uppdra åt sekretariatet att låta undersöka vilka resurser som kommer att tas i anspråk för att samordna och driva den verksamhet som detta dokument föreslår

att i budgetarbetet för 1998 beakta resurser för svenska sektionens MR-arbete i enlighet med denna strategi

att uppdra åt B-utskottet att låta undersöka vilka förutsättningar det finns att Amnestys arbete med undervisning och information om de mänskliga rättigheterna kan bli en inkomstkälla

9. Fastställande av direktiv och tidsramar för utskotten

Styrelsen går igenom och diskutera direktiven för A-, B- och C-utskotten. En genomgående förändring vad gäller punkten om årsmötesbeslut föreslås; att ett diskussionsunderlag skall vara klart att presenteras för distriktsombuden vid distriktsombudsmötet i september. Vissa språkliga justeringar ska dessutom göras. I direktiven för C-utskottet ska punkt 9 strykas.

Johanna Strandh undrar varför inte D-utskottet har presenterat sitt förslag till direktiv och beklagar att styrelsen inte kan fastställa samtliga direktiv samtidigt. Enligt Kaj Köhlquist har bl.a. D-utskottets arbete med den nya budgetmodellen tagit mycket tid och därför har arbetet med direktiven blivit uppskjutet.

Beslut att fastställa direktiven med de ändringar och tillägg som framgår av protokollet

att uppdra åt ordföranden att tillsammans med sammankallande i D-ustskottet, Charlotte Dunge, slutligt fastställa D-utskottets direktiv.

10. Uppföljning av årsmötesbeslut

C-utskottet, som har fått i uppdrag att hantera frågan om "utvecklingen inom Amnesty", informerar om att ett underlag ska vara klart till distriktsombudsmötet i september.

Med anledning av motion 3 tar styrelsen del av den resolution om barnsoldater som lagts inför ICM 1997.
Resolution nr A4.7

11. Möte med specialgrupperna

Styrelsen träffade representanter för samtliga specialgrupper.

12. Förberedelser inför möte med distriktsombuden

Charlotta Nordenberg berättar om de önskemål som kommit från styrelsen vad gäller frågor att ta upp vid distriktsombudsmötet, och att dessa har förts vidare till Eva Sandhammar. Ordföranden kommer att koordinera styrelsens medverkan i distriktsombudsmötet, medan B-utskottet ansvarar för punkten.

13. ICM- deltagande av ny generalsekreterare

Charlotta Nordenberg redogör för förslaget om ICM-deltagande av den nya generalsekreteraren.

Åsa Fahlbeck stöder förslaget och anser av egen erfarenhet att det betyder oerhört mycket att så snart som möjligt skapa internationella kontakter.

Beslut att utöka delegationen till åtta personer genom att erbjuda den nya generalsekreteraren möjligheten att åka med i ICM delegationen till Sydafrika

14. Interim ICMs - A discussion paper ORG 50/06/97

Jesper Hansén redogör kortfattat för bakgrunden till att frågan om förändring av ICM-möten, bl.a. att vi nu arbetar med fyraåriga handlingsplaner, och det svar som C-utskottet lämnat med anledning av att svenska sektionen anmodats lämna synpunkter om detta senast 31 augusti. Frågan kommer att diskuteras vidare vid ICM. Styrelsen instämmer i de synpunkter som C-utskottet lämnat i brevet.

15. Förändringar i ICM delegationen

Charlotta Nordenberg informerar styrelsen om sitt beslut att utse Kerstin Höijer som ersättare för Anita Klum i ICM -delegationen.

Beslut att godkänna ordförandens beslut att utse Kerstin Höijer som ersättare för Anita Klum i ICM- delegationen

16. Diskussionsdatabas för ICM-delegationen

Charlotta Nordenberg informerar om den diskussionsdatabas för ICM-delegationen som är upprättad av ICM delegaten Christine Pamp och framför även önskemål om hjälp från sekretariatet med bakgrundsmaterial och information rörande resolutionerna. Utskottens beredning bör granska resolutionerna och ge återkoppling och stöd till delegationen. Jesper Hansén knyter an till mötet med specialgrupperna och påminner om önskemålet att deras specialistkunskap utnyttjas inför resolutionsarbetet.

Beslut att tillse att samtliga i styrelse får tillgång till informationen genom diskussionsdatabasen för ICM-delegationen

17. Grouping 2 mötet i Kampala Uganda

Charlotta Nordenberg informerar om groupingmötet i Kampala 4-7 september och efterlyser synpunkter på syftet med dessa möten samt delar ut dagordningen för mötet. Styrelsen diskuterar frågan.

18. Nordiskt möte i Finland

Jesper Hansén rapporterar från det nordiska mötet i Finland där han och Christer Nordberg representerade sektionen. Mötet handlade till stor del om ICM. De nordiska sektionerna visade sig i de flesta fall ha mycket lika syn på resolutionerna. Mötet diskuterade även nordiskt samarbete i olika frågor och groupingmöten i förhållande till de nordiska mötena.

19. Förslag till dagordning för styrelsemötet den 27-28 september

Charlotta Nordenberg introducerar den nya punkten internationella frågor och tar bl.a. upp punkterna om mötet med distriktsombuden och att beslut om specialgruppstatus för homosexuella frågor ska läggas till på dagordningen. Lars-Olof Olofsson framför önskemål om att samtliga underlag får ett "senast ändrad"-datum.

20. Brev från Sune Montán

Styrelsen diskuterar frågan om det minskade antalet grupper som tas upp i brevet.

Beslut att ordföranden besvarar brevet

21. Frågan om statliga bidrag

Styrelsen diskuterar frågan. Johanna Strandh påminner om att A-utskottet har fått i uppdrag att utreda frågan och arbetar med detta. Svaret på svenska sektionens brev till IEC om statliga bidrag har distribuerats till berörda i A-utskottet.

22. Center för flyktinginformation

Johanna Strandh informerar om att intresserade sektioner har ombetts komma in med ett förslag till ett pilotprojekt över hur ett center för flyktinginformation skulle kunna se ut och efterlyser synpunkter hur A-utskottet ska arbeta vidare. Styrelsen diskuterar frågan och det påpekas att ett sådant pilotprojekt kan komma att ta en hel del resurser från sekretariatet.

Beslut att uppdra åt sekretariatet att till styrelsemötet i september komma in med en uppskattning om vad ett pilotprojekt skulle kosta

23. Datorisering och underlag

Johanna Strandh tar upp problemen med att några av de nya styrelseledamöterna inte har fått sina datorer i tid och att underlag till mötet kommer sent, detta trots tidigare styrelsebeslut i frågorna. En tidsgräns för underlag på en vecka finns redan. Hon anser det vara viktigt att underlagen är riktiga och att de finns framme i tid för att man ska kunna fatta viktiga beslut, bl.a. om budgetfrågor. I annat fall bör frågan bordläggas. Charlotta Nordenberg instämmer och anser att vi måste bli tuffare med att bordlägga ärenden i de fall ett underlag inte kommit i tid, detta för att respektera varandra i styrelsen och ytterst rörelsen.

Lars-Olof Olofsson aktualiserar i sammanhanget frågan om datorisering av utskotten.

Hans Hagwall informerar bl.a. om att den senaste datorn lämnades in i veckan av en avgående styrelseledamot. Med hänvisning till det rådande budgetläget har inga nyinköp varit möjliga. Hans Hagwall påpekar vidare att utskotten har vuxit sedan principbeslutet om datorisering av utskotten togs, vilket påverkar datoriseringsfrågan.

Jesper Hansén anser att det är viktigt att vi uppmärksammar detta och att det till nästa årsmöte skapas rutiner för återlämnande.

24. Representant i referensgruppen för sponsringsfrågor

Förslag att ersätta Anita Klum med Hans Hagwall som sekretariatets representant.

Beslut att Hans Hagwall ersätter Anita Klum som sekretariatets representant i referensgruppen för sponsringsfrågor

Mötet avslutas med att ordföranden tackar Eva Hellström och Lisbeth Segerlund för den tid de arbetat som styrelsesekreterare och önskar dem båda lycka till i framtiden.

Ordförande tackar även Anita Klum då det är hennes sista möte med styrelsen. Ordförande ber dock att få återkomma med avtackning i samband med styrelsehelgen i slutet av september.





Lisbeth Segerlund Charlotta Nordenberg




Jesper Hansén