- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Internationell handlingsplan (ISP) 2010- 2016 – Förslag från styrelsen Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 2009
Från: Styrelsen
Till: Årsmötet
Datum: 27 februari 2009
Varför styrelsen presenterar detta förslag
Ett förslag till ny internationell handlingsplan (Integrated Strategic Plan, ISP) kommer att presenteras vid det Internationella Rådsmötet (ICM) i Turkiet i augusti 2009. Styrelsen vill med detta förslag att den svenska sektionens årsmöte skall ge den svenska ICM-delegationen ledning för sitt agerande.
Bakgrund
AI:s nuvarande ISP , ”Globalizing Justice!”, sträcker sig fram till 2010. Planen antogs vid ICM 2003 och är en strategisk, övergripande plan som styr inriktningen på AI:s arbete. Planen omfattar både externa mål – exempelvis vilka MR-områden vi ska arbeta med – och interna mål, som handlar om hur Amnesty som organisation ska utvecklas. Den internationella handlingsplanen styr den svenska sektionens handlingsplan.
På ICM 2007 togs ett viktigt inriktningsbeslut som kallas ”Ett Amnesty – stärka AI:s globala planering”. Beslutet har delvis sin bakgrund i ett antal problem som några sektioner, bl.a. den svenska, såg med vår nuvarande ISP ”Globalizing Justice!”. Beslutet innebär att AI inför den kommande ISP-perioden (2010-16) ska ha på plats ett planeringssystem som:
- utvecklar tydliga strategiska och operationella globala strategier;
- förenar strategier, prioriteringar, kompetenser och resurser;
- stärker övervakning och utvärdering;
- bygger på en dynamisk och effektiv demokratisk grund;
- stärker rättighetsbärarnas röst.
För att utarbeta den nya ISP:n tillsatte den Internationella styrelsen (IEC) den Internationella handlingsplanskommittén. Kommittén har under 2008, i konsultation med sektionerna, arbetat fram ett förslag till handlingsplan. Det utkast som lades fram under hösten 2008 möttes av stark kritik från många sektioner, bl.a. eftersom det föreslog ändringar i AI:s vision och åtagande. Dessa ändringar finns därför inte med i det nya, och nu aktuella, förslaget. Det nu aktuella förslaget har skickats ut av IEC men är inte det slutgiltiga förslaget inför ICM. Ytterligare förändringar kan komma att ske efter en avslutande konsultationsomgång med sektionerna.
Det aktuella förslaget till handlingsplan
IEC:s förslag till handlingsplan består av en ”strategisk karta” som innehåller 18 övergripande mål med tillhörande indikatorer. Fyra av dessa mål handlar om vad vi ska jobba med - vilka MR-områden vi ska fokusera på. De resterande målen handlar om hur vi ska arbeta och hur vi ska utveckla AI som organisation. Det är de senare målen som har diskuterats mest internationellt och som styrelsen anser vara de mest kontroversiella.
Målen styrs av ett övergripande syfte eller högre mål, som ska styra allt vi ska göra under ISP-perioden. Detta syfte är att stärka rättighetsbärare som riskerar att få sina rättigheter kränkta och att stärka den globala MR-rörelsen.
Planen innehåller också 7 stycken inriktningar (directions) som allt vårt arbete ska styras mot. Det som vi arbetar med under handlingsplanen ska möjliggöra:
- Effektivt arbete med och för rättighetsbärare vars rättigheter hotas
- Aktivt engagemang hos en mer global och mångfaldig medlemskår
- Partnerskap i solidaritet med de som delar våra värderingar
- Strategiskt arbete med framväxande hot eller maktsfärer som påverkar MR (ex. BRIC-länderna, klimatpåverkan, ekonomiska aktörer)
- Effektivt och kompetensbaserat ledarskap som tar ansvar
- Effektiv kommunikation med hjälp av ny teknologi
- Att vi når ut bredare och växa, både i resurser och kompetenser
IEC anser att det är mycket viktigt att diskussionen om ISP:n förs på en övergripande, strategisk nivå. ISP:n handlar om den generella inriktningen på AI:s arbete. De mer konkreta målen och prioriteringarna ska beslutas om ute i verksamheten.
Kommentarer
Styrelsen tycker att detta förslag till ISP är betydligt bättre än det utkast som vi tidigare har kommenterat. Språket är klarare och tydligare, och vi är mycket nöjda med att inga stadgeförändringar föreslås. Vi är försiktigt positiva till förslaget som helhet men har fortfarande en del frågor som inte besvaras i förslaget.
Styrelsen håller med IEC om att det är viktigt med tydliga gemensamma strategier och att ISP:n bör vara övergripande. En strategi som ska fungera i sex år kan inte vara för snäv eller detaljerad. Vi tror också att vi, genom att fokusera på den övergripande inriktningen, tydliggör var Amnesty är på väg och lättare säkerställer att alla delar av rörelsen går åt samma håll. Samtidigt är det otydligt vad som inte finns med i förslaget. Vilka av våra nuvarande arbetsområden ska vi arbeta mindre med eller prioritera bort? Frågan om hur och av vem prioriteringarna ska göras infinner sig också. Just på grund av den övergripande karaktären på ISP:n, tycker styrelsen att det är viktigt att det finns ett system för att säkerställa ett demokratiskt inflytande även när målen konkretiseras.
Även i vissa andra delar tycker vi att förslaget är svårtolkat. Styrelsen anser att det finns väldigt många obesvarade frågor vad gäller exempelvis samarbeten och partnerskap. Vi är mycket positiva till att lära av andra och få nya infallsvinklar på vårt arbete. Vi tror också att partnerskap med andra organisationer gör oss mera effektiva och skapar större möjligheter att nå ut med vårt budskap. Samtidigt tycker vi att det är viktigt med riktlinjer för samarbeten och vi tycker att det är svårt att se på vilket sätt den föreslagna nya inriktningen skiljer sig från det vi gör idag. Hur långt ska dessa samarbeten sträcka sig och vilken riskanalys kommer att göras? Styrelsen stödjer tanken om strategiska partnerskap, men det är mycket viktigt att AI behåller sin identitet som en självständig organisation.
I relation till detta tycker vi också att förslaget väcker en större fråga om AI:s identitet och långsiktiga inriktning. Bör AI bli en genuint global organisation som har som främsta uppgift att stödja den globala MR-rörelsen?
AI är mitt i en förändringsprocess. Från att ha varit en huvudsakligen västbaserad MR-organisation med ett antal profilfrågor, utvecklas vi i riktning mot att bli en bred, global MR-rörelse med ambitionen att täcka hela fältet av MR-kränkningar. ISP-förslaget låter ”stärkandet av den globala MR-rörelsen” vara ett huvudmål för hela rörelsen de kommande sex åren. Detta borde innebära att vår överordnade ambition blir att nå ut i nya delar av världen, till nya rörelser som vi inte har haft kontakt med, och på nya områden där vi inte arbetat så mycket tidigare. Samtidigt finns det en uppsjö av andra MR-organisationer runt om i världen som jobbar på ett helt annat sätt och med andra frågor än vad AI gör. Styrelsen tycker att det finns något märkligt, och ganska självupptaget, i förslaget att AI ska ta på sig rollen som den som ska stärka MR-rörelsen som helhet. Vi tror att situationen för de mänskliga rättigheterna gynnas mest av att AI, som en del i en stor mångfald av MR-organisationer, arbetar utifrån vår specialistkompetens och inte försöker omfamna alla frågor och varje hörn i världen. Förutom att vi tror detta vara mest strategiskt riktigt tror vi också att detta är ett mer realistiskt mål. Som vi nämnde tidigare ser vi däremot mycket positivt på samarbeten och att vi delar ”arbetsbördan” med andra MR-organisationer.
Eftersom det ännu är oklart exakt hur ISP:n ska förstås på ovanstående punkter, kommer styrelsen under perioden fram till ICM genom internationella kontakter försöka få klarhet i detta.
Förslag till beslut
Alternativ 1
Årsmötet beslutar att svenska sektionen ska verka för att prioriteringarna inom nästa ISP ska ske på ett transparent och demokratiskt sätt.
att
svenska sektionen ska verka för att samarbeten och partnerskap inom nästa ISP ska ske utifrån tydliga riktlinjer, med riskmedvetenhet och försiktighet, så att vi kan behålla vår opartiskhet.
att
svenska sektionen ska verka för att det övergripande syftet med ISP:n, och övriga relevanta mål, ändras eller tydliggörs så att de reflekterar AI:s roll som en självständig, oberoende MR-organisation som agerar i en global mångfald av MR-organisationer.
att
svenska sektionen ska verka för att IEC:s förslag till ISP för 2010-2016 antas med ovanstående tydliggöranden och förändringar.
Alternativ 2
att
årsmötet tillstyrker IEC:s förslag till ISP och överlåter till svenska sektionens styrelse och den av styrelsen utsedda ICM-delegationen att framföra sektionens ståndpunkter på de eventuella frågor som kvarstår.
Bilagor/referenser
Bilaga 1: ICM 2007 Beslut 1: One Amnesty: Strengthening AI’s Global Planning
Bilaga 2: POL 50/001/2009 ICM 2009 Circular 8: Draft Integrated Strategic Plan
POL 50/002/2009: Draft ISP PowerPoint
ICM 2003 Beslut 1: Globalizing Justice! Amnesty International Integrated Strategic Plan 2004-2010