Årsredovisning 2007 Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 2008




Amnesty International svenska sektionen

Organisationsnummer 802004-0401

Årsredovisning för räkenskapsåret 2007-01-01 -- 2007-12-31

Styrelsen och generalsekreteraren för Amnesty International svenska sektionen avger härmed följande årsredovisning.

Innehåll Sida
Förvaltningsberättelse 2
Resultaträkning – funktionsindelad 7
Balansräkning 8
Noter 10

Om inte särskilt anges, redovisas alla belopp i tusental kronor. Uppgifter inom parentes avser föregående år.





Förvaltningsberättelse

Information om verksamheten
Amnestys vision är en värld där varje människa åtnjuter alla de rättigheter som ingår i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och andra internationella normer för mänskliga rättigheter.

I sin strävan att uppnå denna vision åtar sig Amnesty att, inom ramen för sitt arbete att främja alla mänskliga rättigheter, utreda och agera med tyngdpunkt på att förhindra och göra slut på allvarliga kränkningar av rätten:

    till fysisk och psykisk integritet
    till åsikts- och yttrandefrihet
    att inte bli diskriminerad
För att finansiera verksamheten är Amnesty beroende av medlemmar och gåvogivare.

Den svenska sektionen är en del av den internationella organisationen Amnesty International som har 2,2 miljoner medlemmar och gåvogivare i mer än 150 länder. Organisationens huvudkontor är det internationella sekretariatet (IS) som ligger i London.

Amnesty International, svenska sektionen (Amnesty) är en ideell förening.

Resultat och ställning
För 2007 visar Amnesty ett positivt resultat om 1 695 tkr.

Årets intäkter uppgår till 53 620 tkr (inkl räntor) mot budgeterade 52 840 tkr. Den främsta anledningen till att budgeten överträffats är att bidraget från Humanfondens sparare var försiktigt budgeterat till 5 110 tkr att jämföra med utfallet på 6 842 tkr.

Intäkterna fördelar sig enligt följande:




Förutom penninggåvor får Amnesty värdefullt stöd från företag i form av gratis eller rabatterade varor och tjänster. Tack därför till Banco Fonder och dess sparare, Plusgirot och alla andra företag som stödjer Amnesty.



Årets kostnader uppgår till 51 925 tkr mot budgeterat 52 840 tkr.

Kostnaderna fördelar sig enligt följande:





Den svenska sektionens verksamhet 2007
En utförligare redogörelse för Amnestys verksamhet under året redovisas i den verksamhetsberättelse som publiceras på Amnestys hemsida, www.amnesty.se .

Sektionens arbete under 2007 har utgått från den handlingsplan som årsmötet antagit för tidsperioden 2004-2010:

- Hävda rätten till fysisk och psykisk integritet
- Slå vakt om kvinnors rättigheter
- Skydda flyktingars rättigheter
- Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet

- Öka aktivismen
- Skapa en dynamisk organisation
- Växa

För 2007 och 2008 har styrelsen formulerat särskilda etappmål utifrån handlingsplanen. Se avsnittet framtida utveckling.

Hävda rätten till fysisk och psykisk integritet
Dödsstraffet är enligt Amnestys uppfattning inhumant, ovärdigt och kränker rätten till liv. I december antog FN:s generalförsamling en resolution om ett globalt stopp för avrättningar, vilket är ett viktigt steg mot att slutgiltigt avskaffa dödsstraffet och vilket Amnesty länge arbetat för. Iran är ett av få länder i världen som går emot den allmänna trenden att minska antalet avrättningar och landet dömer även minderåriga till döden. Amnesty har vid ett flertal tillfällen uttalat sig i svensk media kring detta och dödsdömda i Iran har legat i fokus för ett stort antal blixtaktioner. Amnesty släppte två rapporter om situationen för mänskliga rättigheter i Kina inför OS 2008 och landet var under 2007 föremål för betydande aktivitet inom sektionen.

Trots att internationell rätt förbjuder alla former av tortyr fortsätter det att användas dagligen och över hela världen. Amnesty rapporterade under 2007 om förekomsten av tortyr i bland annat Afganistan, Jordanien, Zimbabwe och på Fiji. I samband med ”kriget mot terrorismen” har regeringar dessutom öppet börjat ifrågasätta det absoluta tortyrförbudet. Den svenska sektionen uppmärksammade i januari 2007 sexårsdagen av att den förste fången fördes till Guantánamo Bay och att 275 personer fortfarande sitter inspärrade där utan rättslig prövning. Ett flertal offentliga aktioner har under året genomförts kring diplomatiska försäkringar och utomrättsliga överlämnanden mellan länder, vilket har gett stor återklang i media.

Slå vakt om kvinnors rättigheter
Våldtäkt, misshandel och andra typer av könsrelaterat våld tillhör vardagen för miljontals kvinnor världen över och ofta råder total straffrihet för förövarna. Under 2007 arbetade sektionen med aktioner som hade till syfte att reformera nationella rättssystem till skydd för kvinnors rättigheter med fokus på bland annat Georgien, Vitryssland och Jamaica. Den internationella kvinnodagen uppmärksammades av Amnestymedlemmar i ett tjugotal städer där temat var sexuellt våld och våldtäkt. Amnesty har länge drivit frågan om socialtjänstens stöd till våldsutsatta kvinnor i Sverige och fick under året möjlighet att framföra organisationens synpunkter i kontakt med olika makthavare. Den proposition som under våren antogs av riksdagen kring stöd till våldsutsatta kvinnor innehöll flera åtgärder i linje med Amnestys krav. Amnesty har även varit med och drivit på frågan om en nationell handlingsplan mot våld mot kvinnor, vilken slutligen antogs i november 2007.

Skydda flyktingars rättigheter
Amnesty arbetar för att alla som söker asyl i Sverige ska ha tillgång till en rättssäker asylprocess och beviljas skydd i de fall man vid en avvisning eller utvisning riskerar att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Den svenska sektionen tog under 2007 emot ett stort antal externa förfrågningar från asylsökande. Den svenska sektionen har i flera år drivit frågan om kompensation för Ahmed Agiza som Mohammed
El-Zary som 2001, i utbyte mot ”diplomatiska försäkringar”, skickades från Sverige till Egypten och där utsattes för tortyr. Amnesty genomförde under 2007 kampanjen Keep them safe, tillsammans med UNHCR och ett tjugotal andra organisationer. Kampanjen omfattade debattartiklar, lobbyverksamhet, offentliga aktioner och namninsamling med krav bland annat på att de nordiska länderna ska respektera UNHCR:s rekommendationer kring människors skyddsbehov i samband med att de flyr urskillningslöst våld. I december överlämnades 14 220 namnunderskrifter till den svenske migrationsministerns statssekreterare.

Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet
Amnestys fortsatte under 2007 att driva kravet på att stater ska implementera Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen, ICC. Sektionens ICC-grupp besökte den thailändska ambassaden i detta ärende och två medlemmar reste till Filippinerna för att stödja den filippinska sektionen i arbetet för ett antagande av stadgan. I samarbete med Amnestys internationella sekretariat skrev ICC-gruppen ett memorandum med titeln Sweden: End impunity through universal jurisdiction.

Arbete för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter
Inför 2008 planeras en global kampanj på temat Human Dignity som bland annat kommer att beröra ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ESK) och en kampanjplan för den första etappen utarbetades under 2007. I maj 2007 startades inom sektionen en specialgrupp för ESK-rättigheter och den har under året kommit igång med sin verksamhet.

Företags efterlevnad av de mänskliga rättigheterna
Amnesty Business Group (ABG) arbetar för att öka svenska företags kunskaper kring riskerna för att deras verksamhet bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter. Andelen företag som löpande analyserar kränkningar genom verksamhetens inriktning hade i samband med Amnesty Business Rating 2007 ökat till 58 procent, jämfört med 43 procent föregående år. ABG hade under 2007 kontakt med hälften av de företag från finanssektorn som deltog i Amnesty Business Rating, i syfte att bidra till att den svenska finanssektorn tar hänsyn till risken för människorättskränkningar vid fondförvaltning och kreditgivning.

Ett aktivt och synligt Amnesty med mångfald
Vid årets slut hade sektionen 192 grupper varav 27 ungdomsgrupper och 28 tematiska grupper samt nio landprogram och tolv specialgrupper. Två ungdomsträffar hölls under året och en samordnare för Amnestys ungdomsverksamhet anställdes. I januari 2007 lanserades Amnestyakademin i samarbete med studieförbundet Sensus och sammanlagt 415 personer deltog i de 35 utbildningar som hölls under året. En projektanställd samordnare för mångfaldsfrågor rekryterades under hösten. I oktober arrangerade den svenska sektionen sitt andra aktivistseminarium, med ett åttiotal deltagare. Sektionens medlemmar deltog under året i ett stort antal offentliga aktiviteter.

Växa med mångfald
År 2007 ökade svenska sektionen av Amnesty International sina intäkter till 53 620 tkr (50 281 tkr). Antalet medlemmar/gåvogivare ökade under året med 3 436 st. Av de som stödjer oss gör 73 % det via autogiro och 92 % är medlemmar.
Under året har face-to-face fortsatt varit en lyckad medlemsvärvningsmetod och utökning har skett till fler städer. Dessutom har egen telemarketing fortsatt med lyckat resultat där insamlingsaktiviteter naturligt har kombinerats med information om kampanjer och pågående aktiviteter.


Medlemmar
Svenska sektionen av Amnesty International har 74 514 medlemmar och/eller gåvogivare (71 078) varav 68 636 är medlemmar (66 844).





Amnestys arbete bygger mycket på ideella arbetsinsatser. Sektionens kampanjarbete utförs i stor utsträckning av de 192 (214) ideella arbetsgrupperna och de 21 (22) samordnings- och specialgrupperna.

Medlemmar och praktikanter arbetar också som frivilliga på sekretariatet. Där gör de en värdefull insats för sektionens kampanjer, flyktingarbete, administration, distribution och insamling.


Förvaltning
Sektionen leds av en styrelse som väljs av årsmötet. Styrelsen är ideellt arbetande. Årsmötet utser även en valberedning och en granskningskommitté. Styrelsen understöds i utredningsarbetet av uppdragsgrupper där deltagarna kan vara anställda, frivilliga aktivister och styrelseledamöter.

Till styrelsen är ett sekretariat knutet. Sekretariatet arbetar med kampanjer, ger stöd till grupper och medlemmar, genomför utbildningar, svarar på frågor kring mänskliga rättigheter samt bedriver flyktingrådgivning. I sekretariatets uppgifter ingår också administration och insamling.


Information
Amnesty International svenska sektionen har två 90-konton (90 00 72-0 och 90 04 00-3). Organisationen står under kontroll av Stiftelsen för insamlingskontroll (SFI). Amnesty är också medlem i Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII) och tillämpar därmed FRIIs etiska riktlinjer för insamling.

SFI:s nyckeltal för ändamålskostnader i förhållande till insamlade medel blev 76 % (75 %). Nyckeltalet för insamlings- och administrationskostnader i förhållande till insamlade medel uppgår till 21 % (22 %).

Mer information om Amnestys verksamhet finns att få på hemsidan www.amnesty.se .


Framtida utveckling
Amnesty kommer under 2008 att arbeta med de områden som anges i sektionens handlingsplan för 2004 - 2010 som antogs av årsmötet i maj 2004.

I handlingsplanen prioriterar styrelsen följande områden för 2008:
    Hävda rätten till fysisk och psykisk integritet. Arbetet mot dödsstraff och tortyr lyfts fram tillsammans med arbetet för individer.

    Arbetet för att slå vakt om kvinnors rättigheter fokuseras på diskriminering av och våld mot kvinnor. Svenska sektionen deltar även fortsättningsvis i den globala kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor.

    Skydda flyktingars rättigheter.

    Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet.

    Arbete för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Arbetet med området kommer under 2008 att bestå i förberedelser inför den globala kampanjen ”Human Dignity”. Arbeta för företags efterlevnad av de mänskliga rättigheterna.

    Ett aktivt och synligt Amnesty med mångfald.

    Växa med mångfald .