Kommentarer till etappmålen 2007 Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 2008

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 15 februari 2008


Kommentarer till arbetet med etappmålen 2007

Inledning

Vid genomgången av den andra tertialrapporten avseende sektionens etappmål 2007 efterlyste styrelsen en sammanfattande bedömning av i vilken utsträckning sekretariatet ansåg att etappmålen uppfyllts. Nedanstående är ett försök att göra detta utifrån den tredje tertialrapporten 2007.

Avslutningsvis berör vi kort delar av vårt arbete som inte omfattas av etappmålen, men som vi anser i stor utsträckning bidrar till det opinionsbildande och främjande arbete för mänskliga rättigheter som sektionen bedriver.

Etappmål 2007

5.1 Hävda rätten till fysisk och psykisk integritet

5.1.1 Dödsstraffet

Arbetet mot dödsstraffet har haft en fortsatt hög prioritet i sektionen och i synnerhet arbetet mot dödsstraffet i Kina har fått mycket uppmärksamhet inför OS. Arbetet mot dödstraffet i Västafrika har inte utvecklats i enlighet med etappmålet. Skälet till detta är att IS av strategiska skäl bett svenska sektionen arbeta gentemot ett antal andra afrikanska stater, i synnerhet Mocambique, inför beslutet om moratorium i FNs generalförsamling.

Bekräftade avrättningar av minderåriga har förekommit under 2007 i Iran och Saudiarabien och särskilt det ökade antalet avrättningar i Iran har fått stor uppmärksamhet. Inga särskilda aktioner vad gäller dödstraffet för psykiskt funktionshindrade har genomförts.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats enligt förväntan 2007, dock med vissa omprioriteringar avseende arbetet mot dödstraffet i Afrika. Beslutet i december i FNs generalförsamling om ett moratorium för alla avrättningar var en stor framgång.

5.1.2 Tortyr

Kampanjen Tortyr gör ingen säker var ursprungligen tänkt att pågå till 26 juni 2007, men förlängdes till februari 2008. Skälet till detta var möjligheten att göra en sommaturné 2007 på kampanjtemat, det stora intresset för Air torture och möjligheten att bedriva den aktiviteten vid upprepade tillfällen under hösten 2007, samt viljan att prioritera sexårsdagen av Guantánamo i januari 2008.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats över förväntan 2007, i synnerhet som intresset för frågan och framgångsrika aktionsmetoder innebar att kampanjen mot tortyr förlängdes.

5.1.3 Arbete för enskilda individer

Närmare 40 grupper arbetar för närvarande med Individuals at Risk-fall, antalet ökar konstant. En översyn av samtliga aktionsfall pågår internationellt.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats enligt förväntan 2007.


5.2 Slå vakt om kvinnors rättigheter

Arbetet med den globala SVAW-kampanjen har fortlöpt genom aktivt arbete från kvinnorättsgrupperna och landprogrammen, vilket möjliggör för sektionens grupper och aktivister att även fortsättningsvis engagera sig i kampanjen. Särskilda aktionsdagar, tillkomsten av temagrupper för kvinnors rättigheter samt sektionsprioriterade SVAW-aktioner säkerställer att sektionens mål uppfylls.

Det är mycket glädjande att vårt intensiva arbete under tidigare år gällande kommunernas ansvar för våldsutsatta kvinnor bidragit till att en rad insatser nu ålagts de svenska kommunerna, samt att deras ansvar förtydligats genom en lagändring i Socialtjänstlagen.

Syftet med Europarådets kampanj mot våld mot kvinnor har varit att konkreta resultat ska uppnås på nationell nivå. Den svenska regeringen har prioriterat framtagandet av en nationell handlingsplan. Svenska Amnesty har sedan flera år rest kravet om att en sådan plan ska antas och har - i den mån som erbjudits NGO:s - också deltagit i det arbetet.

Målet att bidra till en skuggrapport till CEDAW har inte kunnat uppfyllas på grund av Amnestys internationella policy kring hur sådant arbete ska bedrivas.

Målstyrningen för etappmål 5.2 under 2008 reviderades av styrelsen i december 2007.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats enligt förväntan 2007, trots högt ställda målsättningar som förändringar i Socialtjänstlagen och krav på nationell handlingsplan för våldsutsatta kvinnor.


5. 3 Skydda flyktingars rättigheter

Vi har ännu inte utarbetat bra former för att utvärdera stödet till de asylsökande, eftersom det är svårt att mäta detta i enbart kvantitativa termer.

Arbetet med att få svenska regeringen att skriva under konventionen om migranters rättigheter ser inte ut att lyckas.

Alykting- och asylfrågor får fortsatt stor uppmärksamhet, inte minst i media. Kampanjen Keep them safe bidrog till detta, även om den fick mindre uppmärksamhet än vi hoppats på.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats endast delvis enligt förväntan 2007.


5.4 Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet

Detta mål handlar nästan uteslutande om arbetet med den Internationella brottmålsdomstolen och det är främst sektionens juristgrupp som arbetar med detta, med särskilt fokus på Thailand och Filippinerna.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål endast delvis utvecklats enligt förväntan 2007.Sverige har gett ekonomiskt stöd till ICCs brottsofferfond. Arbetet på Thailand och Filippinerna, som är de två länder sektionen prioriterat i samråd med IS, är långsiktigt och har ännu inte lett till ratificering.


5.5 Arbete för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter

Det förberedande arbetet inför den kommande globala kampanjen som går under arbetsnamnet Human Dignity har kommit igång under året. Den nya specialgruppen spelar en viktig roll i detta arbete. Vissa aktioner med kopplingar till den kommande kampanjens tema bedrivs redan nu, såsom aktionen om mödradödlighet i Peru, som kvinnorättsgruppen i Stockholm ansvarar för. Kampanjen Human Dignity är inte "en global kampanj för ESK-rättigheter", som det står formulerat i etappmålen.

Målstyrningen för etappmål 5.2 under 2008 reviderades av styrelsen i december 2007.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats enligt förväntan 2007, men sena strategier och otydliga prioriteringar från IS sida försvårar förberedelsearbetet.


5.6 Arbeta för företags efterlevnad av de mänskliga rättigheterna

Målen sattes relativt lågt och målstyrningen för etappmål 5.6 under 2008 reviderades av styrelsen i december 2007.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats över förväntan 2007, men är medvetna om att målsättningarna var relativt lågt ställda.


5.7 Ett aktivt och synligt Amnesty med mångfald

Utåtriktade aktiviteter

Över helår arrangerades det 146 utåtriktade aktiviteter utifrån det som mäts i målstyrningsbilagan. Ett skäl till att målet kraftigt överträffats är att det 2007 genomfördes fyra nationella aktionsdagar, samt att flera prioriterade kampanjer löpt parallellt. Under 2008 blir antalet aktionsdagar färre, dessutom kommer mer prioritet läggas på förberedelse av Dignitykampanjen, vilket medför att målet 100 bör kvarstå.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats över förväntan 2007.

Mäta aktivismen

Eftersom det här var första året med de nya nyckeltalen för aktivism, har vi ännu inga jämförelsesiffror från tidigare år. Vi kan dock konstatera att antalet traditionella arbetsgrupper och ungdomsgrupper sjunkit. Den främsta orsaken till detta har varit en lägre nyrekrytering till dessa grupper.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats enligt förväntan 2007 avseende själva nyckeltalen för aktivismen. Antalet arbets- och ungdomsgrupper fortsätter att sjunka. Det höga antalet utåtriktade aktiviteter i samband med kampanjer och särskilda aktionsdagar samt Amnestynärvaron i lokala media tyder dock på att aktivismen tar sig andra uttryck. Detta behöver analyseras närmare.

Media

Under 2007 gjordes en satsning på mediautbildning av våra aktivister, bland annat medverkade pressekreteraren i flera kampanjutbildningar. Antalet medlemmar och grupper som kontaktar sekretariatet för råd och idéer i mediafrågor har ökat markant.

Även om vi inte har gjort någon tidigare mätning av antalet pressklipp med anknytning till aktivism - insändare respektive artiklar om lokala aktiviteter - går det att se att vi har fått en ökad rapportering av aktiviter och även en ökning av antalet insändare. Under året publicerades 124 insändare och debattartiklar skrivna av enskilda aktivister eller Amnestygrupper och under året publicerades 187 artiklar som beskrev Amnestygruppers arbete eller olika evenemang.

Under 2007 hade vi sammanlagt 2 740 pressklipp (inklusive 132 nyhetstelegram från främst TT), vi har alltså redan uppnått målet för 2008.

Vad gäller en breddning av mediakanaler har inte en medveten satsning varit möjlig av tidsskäl. En viss satsning på att ny ut till nya målgrupper har gjorts genom en breddning av antalet mottagare av pressmeddelanden.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats över förväntan 2007, möjligtvis att målsättningen för ökningen av antalet pressklipp ursprungligen sattes för lågt. En hel del återstår dock att göra när det gäller att bredda antalet kanaler och målgrupper för vårt mediaarbete.

Mångfald

Rekrytering av mångfaldssamordnare blev klar under hösten, projektet startade i januari 2008.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål inte utvecklats enligt förväntan 2007. Processen att rekrytera en mångfaldssamordnare drog ut på tiden, vilket också försenat en del av arbetet.


5.8. Växa med mångfald

Tack vare ett fortsatt framgångsrikt arbete med face-to-face och telemarketing i egen regi har både antalet medlemmar och bidragsgivare, samt intäkterna från autogiro ökat i en högre utsträckning än förvänat. Bortfallet av medlemmar har dessutom hållts på en lägre nivå än förväntat.

Sektionens intäkter uppgick 2007 preliminärt till 53 650 000 kr.

Målstyrningen för etappmål 5.2 under 2008 reviderades av styrelsen i december 2007.

Bedömning: Vi anser att arbetet med detta etappmål utvecklats över förväntan 2007 vad gäller intäkter, medlemmar och bidragsgivare. Den främsta anledningen till detta är att vi arbetat med försiktiga prognoser över intäkternas och medlemsantalets utveckling. Vi har dock svårt att se om antalet aktiva medlemmar ökat i samma takt som medlemsantalet i stort (se etappmål 5.7 Mäta aktivismen).


Övrigt arbete till stöd för etappmålen

Fundraisingarbetet, Amnesty Press och vårt informations- och utbildningsarbete, inte minst genom Amnestyakademin, bidrar i hög grad genom sitt innehåll och sin spridning till att förverkliga våra etappmål. Detta främjande arbete för mänskliga rättigheter framträder endast fragmentariskt i etappmålsrapporteringen.

Under det tredje tertialet 2007 var t ex dödstraffet, tortyr, arbetet för enskilda individer, kvinnors rättigheter, flyktingars rättigheter samt fackliga rättigheter tema för olika typer av fundraisingaktiviteter, bl a i givarbrev, medlemsaviseringen, utskick av Amnesty Guard samt telemarketing.

Amnesty Press har under samma period haft utförliga reportage om MR-situationen i bl a Afghanistan, Burma, Egypten, Jemen, Kambodja, Kenya, Libanon, Mexiko, Peru, Darfur/Sudan, Tchad, Uganda samt Västsahara.

Amnestyakademin gav under höstterminen 2007 kurser i bl a HBT-frågor, företags ansvar för mänskliga rättigheter, folkrätt, dödsstraffet, kvinnors rättigheter samt asyl- och flyktingfrågor.