- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Huvudmålet för Svenska Amnestys flyktingarbete - ORG 53/101/1999 Underlag till styrelsemöte 1-2 september 1999
Till: Handlingsplangruppen
Från: Jesús Alcalá och Carl Söderbergh
Huvudmålet för Svenska Amnestys flyktingarbete
Huvudmålet för Amnesty International under den kommande 4-årsperioden är att den svenska regeringen och EU:s ministerråd lever upp till de internationella konventionerna gällande flyktingar och asylsökanden. Enskilda flyktingar som faller inom Amnestys åtagande måste få det skydd de behöver och har rätt till. Arbetet med flyktingfrågor
bör få en hög prioritet inom den svenska sektionen, i enlighet med den senaste internationella handlingsplanen, Troia Action Plan, TAP.
Situationen idag
I dagsläget råder hos de svenska immigrationsmyndigheterna en orättfärdig tolkning av de internationella konventionerna. Den svenska asylprocessen är präglad av en bristande förståelse för de svårigheter som den enskilde asylsökanden kan uppleva när han eller hon skall presentera sina asylskäl, särskilt om denne person tidigare har utsatts för tortyr eller annan kränkande behandling. En alltför hög bevisbörda läggs på den enskilde asylsökanden. De svenska asylmyndigheterna tar sällan hänsyn till information från icke-statliga källor, t.ex. hälso- och sjukvårdspersonal och frivilligorganisationer. Svenska Amnesty vill verka för att ändra på detta. Genom vårt arbete vill vi höja standarden på myndigheternas utredningar, aktivt förmedla Amnestys rapporter och få gehör för våra ståndpunkter.
Under de närmaste 4 åren kommer asylsystemet i EU:s medlemsländer att påverkas av Amsterdamfördraget. EU:s ministerråd skall rösta fram en rad bindande överstatliga direktiv som skall styra medlemsländernas tolkning av FN:s flyktingkonvention. Den svenska regeringen får en betydande roll i EU:s harmoniseringsprocess våren 2001, då Sverige övertar EU:s ordförandeskap. Därför blir det viktigt för oss att verka både på ett nationellt plan och inom EU, i nära samarbete med de andra Amnestysektionerna och Amnestys EU-kontor.
Tillvägagångssätt
1)
Enskilda flyktingar.
Amnesty skall ge stöd åt asylsökande och deras ombud
genom att bidra med länderinformation och
tillhandahålla annan expertis. Eftersom arbetet med enskilda ärenden är mycket resurskrävande, kan Amnesty bäst belysa bristerna i asylprocessen genom att lyfta fram och arbeta för pilotfall som kan leda till ändringar i nu gällande praxis.
Under de närmaste åren kommer det att ske en stor förändring av den svenska asylprocessen, då den
nuvarande andra instansen i asylförfarandet (Utlänningsnämnden) sannolikt
kommer att slopas. I stället kommer överklaganden att prövas av våra förvaltningsdomstolar, nämligen av länsrätterna. Meningen är inte att alla länsrätter skall pröva asylärendena. Man räknar med att bara ett fåtal länsrätter skall få behörighet att fungera som överklagandeinstans i asylärenden. Detta gör vårt lokala arbete ännu viktigare
.
För att kunna agera på lokal nivå måste den svenska sektionen förstärka och
vidareutveckla det interna nätverket av
såväl egna flyktingombud som kontakter med andra icke-statliga aktörer, t.ex. frivilligorganisationer, hälso- och sjukvårdspersonal och jurister. Sekretariatet skall starta en rådgivande flyktinggrupp bestående av jurister och andra experter.
Gruppen skall inte bara ha en symbolisk funktion utan måste vara en verklig resurs för både sekretariatet och flyktingombuden.
2)
Myndigheternas kompetens.
Amnesty skall ha en aktiv och hög profil gentemot myndigheterna. Vi skall följa upp vad de gör och kommer att försöka påverka själva myndighetsutövningen. Ett sätt att göra det är att erbjuda asylmyndigheterna möjlighet att utbilda den egna personalen. I nära samarbete med andra frivilligorganisationer skall vi
bl a ordna
regelbundna kurser i intervjuteknik, med särskild hänsyn till tortyroffer och andra utsatta asylsökande.
Den svenska sektionen skall på ett systematiskt och effektivt sätt informera myndigheterna om
kränkningar av de mänskliga rättigheterna världen över. Det är just dessa kränkningar som driver människor på flykt. Viktigt är här att myndigheterna inte enbart blir passiva mottagare av vår information. Det får inte bli så att myndigheterna bara lägger vår information till handlingarna. Tanken är i stället att just vår information läggs till grund för myndigheternas beslut. Vad mera är: vi vill att myndigheterna - från byråcheferna till den enskilde handläggaren - verkligen tar till sig informationen så att de kan anamma ett solidariskt och medkännande förhållningssätt.
Samarbetet kring Invandrarverkets
LIFOS
databas skall förstärkas och kompletteras med regelbundna möten med handläggare. Amnesty
skall kräva att få ta del av den interna länderinformation som sprids via databasen och kontrollera hur den egna informationen sammanfattas och används.
3)
Oppositionellt arbete.
Amnesty skall synas i den offentliga debatten om svensk asylpolitik. Vi måste bli bättre på opinionsbildning och utveckla vårt oppositionella arbete. Detta gör vi först genom att systematiskt utreda bristerna i den svenska asylprocessen. Sedan måste Amnesty våga bli skarpare och tydligare i sina formuleringar. Dessutom bör vi förstärka vårt opinionsarbete på alla nivåer. Vi skall ge våra aktivister bättre verktyg att arbeta med i form av kampanjmaterial och underlag för lobbyarbete på lokal/kommunal nivå. Amnestymedlemmar måste känna ett nära samband mellan det som görs på riksnivå och deras egna insatser runt landet.
I detta oppositionella arbete ingår förstås en regelbunden uppföljning av Sveriges flyktingpolitik. Då annan politik också har betydelse för asylrätten skall vi lyfta fram en rad frågor som är av hög relevans i dessa sammanhang, vi tänker bl a på Sveriges vapenexportpolitik och handelsförbindelser.
4)
EU.
Vi skall samarbeta med Amnestys EU-förening och de sektioner som ingår i den för att bättre kunna påverka de EU-beslut
som rör flyktingar
.
För att
kunna göra detta krävs både sekretariatets personal och flyktingombuden har goda och ständigt aktuella detaljkunskaper
om vad som försiggår, att både personalen och flyktingombuden håller sig á jour med vad som händer. Svenska Amnesty skall fortsättningsvis delta i EU-kontorets refugee working group. Samtidigt måste vi bli bättre på att utbilda våra aktivister i
frågor som rör EU:s flyktingpolitik. På så sätt kan alla
vi bidra till att försöka påverka EU:s harmoniseringsprocess
,
en process som inger många farhågor.
Skall vi lyckas med detta svåra arbete krävs det:
a) en vidareutveckling av sekretariatets flyktingverksamhet och
b) en långsiktig
,
strategisk
och konkret satsning på flyktingarbetet.