- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Medlemskap i Ideell Arena Underlag till styrelsemöte 1-2 september 2003
Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 8 september 2003
Medlemskap i Ideell Arena
Bakgrund
Samarbetsorganisationen Ideell Arena (IA) skapades 1998 som ett svar på behovet av samarbete kring ledarskaputveckling inom den ideella sektorn. Syftet med organisationen samanfattas i den inledande paragrafen i det samarbetsavtal som finns mellan medlemsorganisationerna:
- initiera och utveckla högkvalitativa utvecklingsprogram för ledande förtroendevalda och tjänstemän inom den ideella sektorn för att stärka dess ledarskap
- främja kunskapsutvecklingen kring den ideella sektorn och dess ledarskap genom att initiera forsknings- och utvecklingsprojekt och verka för ett ökat samarbete mellan forskare, universitet, högskolor, folkbildning och de ideella organisationerna
- utgöra en mötesplats för erfarenhetsutbyte mellan ledande förtroendevalda och tjänstemän inom ideell sektor
I dagsläget är ett 50-tal ideella organisationer i Sverige medlemmar i IA.
Amnesty och Ideell Arena
Amnesty har ända sedan starten haft ett visst informationutbyte med IA utan att vara medlemmar. På senare år har ett mindre antal personer i sektionen även deltagit i utbildningar som anordnats av IA. Under 2001-2002 deltog generalsekreteraren och kontorschefen i det s k LION-programmet (ledarutveckling för ideella organisationer) som utvecklats av Institutet för Företagsledning (IFL) och IA. Sektionens ordförande har deltagit som föreläsare på IAs styrelsesymposium, kontorschefen har deltagit på IAs partnerskapsmöte, dessutom deltog en styrelseledamot på ett av IAs idéseminarier i mars i år. På junimötet bjöd styrelsen in en representant från IA som presenterade IAs verksamhet. Styrelsen gav då sekretariatet i uppdrag att till septembermötet undersöka förutsättningarna för Amnesty att bli medlem i IA.
Varför medlemskap?
Sekretariatet anser att det är viktigt för sektionen att satsa resurser på att utveckla organisationens ledarskap. Det nyligen inledda programmet för frivilligledarskap ser vi som en bekräftelse på att det också är sektionens åsikt. De erfarenheter vi haft hittills av samarbetet med IA har varit enbart positiva. I det långa loppet ser vi att vi som organisation har mycket att vinna på att vara en del i det utvecklingsarbete kring ledarskap som pågår inom den ideella sektorn. En jämförelse som ligger nära till hands är det framgångsrika samarbete om insamling som bedrivs av organisationerna inom FRII, av vilka Amnesty är en.
Avtal och kostnader
Medlemskap i IA regleras via ett samarbetsavtal (se bilaga). Startavgiften år 1 är 15.000 kr. Därefter betalas en årlig avgift beräknad utifrån organisationens årsomsättning. För Amnestys del skulle i dagsläget denna framtida årsavgift bli 12.500 kr. Medlemskapet ger tillgång till nätverk för generalsekreterare respektive ordförande samt ett antal föreläsningar och seminarier, utöver ett årligt idéseminarium och partnerskapsmötet, IAs årsmöte. Utöver detta kan man genom Ideell Arena till medlemspris delta i ett antal seminarier och utbildningar. Kostnaderna för dessa varierar. En inventering bland andra organisationer visar att det är rimligt att utöver medlemsavgiften budgetera ca 10.000 kr/år för rese- och kringkostnader för gratisarrangemangen. Detta måste anses vara en miniminivå. Vi vet organisationer som budgeterar betydligt mer för sitt medlemskap, men tror, dels p g a det ekonomiska läget och dels att vi skulle kliva in som nya medlemmar, att det kan vara en lämplig nivå.
Förslag till beslut
Sekretariatet föreslår styrelsen besluta
att sektionen fr o m 2004 blir medlemmar i Ideell Arena, samt
att budgetera totalt 25.000 kr för medlemskapet i Ideell Arena 2004, varav 15.000 kr utgör startavgiften.
Samarbetsavtalet inom IDEELL ARENA
(med två bilagor)
--------------------------------------------------------------------------------
Om IDELL ARENA och avtalet
IDEELL ARENA är vad som juridiskt sett kallas ett enkelt bolag. Det betyder att IDEELL ARENA inte är en juridisk person utan endast ett samarbete mellan ett antal självständiga ideella organisationer. Samarbetsavtalet sluts således dessa organisationer sinsemellan och är det dokument som reglerar projektets formella delar kring t.ex. ansvarsfrågor.
I praktiken betyder detta att IDEELL ARENA inte kan inneha bankkonto, inte teckna firma eller avtal, inte ta emot eller skicka fakturor. Därför har partnerorganisationerna gett i uppdrag åt en del organisationer i den egna skaran att utföra sådant arbete åt projektet. Således var projektledaren fr.o.m. projektets officiella start i augusti 1998 till februari 1999 anställd av Riksidrottsförbundet, men placerad på Idrottsfolkhögskolan Bosön. Fr.o.m. mars 1999 t.o.m december fanns arbetsgivaransvaret hos Arbetsgivaralliansen. Kontoret inhystes under perioden mars till december 1999 hos Arbetsgivaralliansen i ett hus som tillhör IOGT-NTO. IDEELL ARENA flyttade därefter med Arbetsgivaralliansen till nya lokaler på Döbelnsgatan. Från och med 2001 är KFO – Kooperationens Förhandlingsorganisation – värd för projektet. Under 2001 satt projektledaren i KF-huset vid Slussen. Under 2002 var projektet inhyst hos KFO i Gamla Stan. Fr.o.m. februari 2003 står Synskadades Riksförbund i Enskede för värdskapet.
En ny styrgrupp på 11 personer utsågs på det fjärde partnerskapsmötet i april 2002. Per Stenbeck, dåvarande Generalsekreterare för Greenpeace Norden var en av dessa. Han avsade sig sitt uppdrag när han flyttade till Schweiz för annan tjänst. Därför har styrgruppen de facto bestått av 10 personer.
Avtal
Nedanstående avtal har ingåtts mellan följande organisationer:
Kontakta IDEELL ARENA för uppdaterad lista på partnerorganisationer.
Avtalet innebär samarbete under beteckningen IDEELL ARENA för utveckling av kunskaper om ledarskap och organisation inom den ideella sektorn med nedan beskrivet syfte.
§ 1 Syfte
Samarbetet i IDEELL ARENA har till syfte att:
- initiera och utveckla högkvalitativa utvecklingsprogram för ledande förtroendevalda och tjänstemän inom den ideella sektorn för att stärka dess ledarskap
- främja kunskapsutvecklingen kring den ideella sektorn och dess ledarskap genom att initiera forsknings- och utvecklingsprojekt och verka för ett ökat samarbete mellan forskare, universitet, högskolor, folkbildning och de ideella organisationerna
- utgöra en mötesplats för erfarenhetsutbyte mellan ledande förtroendevalda och tjänstemän inom ideell sektor
Samverkan i IDEELL ARENA bygger på ett gemensamt ansvarstagande för utvecklingsarbetet och en avsikt att genom deltagande dela med sig av sina erfarenheter i programaktiviteterna.
§ 2 Verksamheten
IDEELL ARENAs verksamhet skall primärt vara stödjande, d.v.s. så långt som möjligt syfta till att initiera programverksamhet i linje med avtalets syfte utan att ikläda sig ekonomiskt ansvar.
IDEELL ARENAs verksamhet får bara sekundärt vara att ta ekonomiskt ansvar för att driva eller arrangera programverksamhet.
§ 3 Tillkommande och utträdande part samt samarbete med utanför stående organisation
Avtalsparterna är överens om att ytterligare organisationer, som har ett ideellt samhällsnyttigt syfte med sin verksamhet, skall kunna gå in som avtalsparter. I första hand skall riksorganisation vara avtalspart. I det fall riksorganisation väljer att stå utanför avtalet har regional eller lokal del av riksorganisationen rätt att vara avtalspart. Lokala och regionala organisationer som saknar riksorganisation äger rätt att gå in som avtalspart.
IDEELL ARENAs samarbete med andra organisationer utanför detta avtal regleras i instruktioner till den s.k. styrgruppen.
Avtalsparts rätt att säga upp avtalet regleras i § 7.
§ 4 Avtalsparternas inbördes rättigheter och skyldigheter
Årligt partnerskapsmöte med avtalsparterna skall hållas minst en gång per år. Därtill kommer ett årligt idémöte för samtliga partners. Det årliga partnerskapsmötet skall äga rum senast inom två månader efter verksamhetsårets utgång. Kallelse skall utsändas senast en månad före mötet genom styrgruppens försorg. Varje avtalspart skall vid det partnerskapsmötet representeras av ett befullmäktigat ombud. Varje ombud har en röst.
Vid det årliga partnerskapsmötet skall följande punkter behandlas:
a) rapport från styrgruppen över senaste årets arbete
b) ekonomisk redovisning med rapport från de som granskat redovisning
c) om så erfordras förslag till fördelning av balanserad förlust samt redovisning av ej reglerade poster mellan avtalsparterna för verksamheten under föregående år
d) val av styrgrupp på 8 - 15 ledamöter; styrgruppen utser inom sig en ordförande och vice ordförande; avtalspart får ha högst 1 representant i styrgruppen
e) förslag från styrgrupp eller från enskild avtalspart
f) beslut om årsinsats och om behov föreligger bidrag från avtalsparterna till den gemensamma verksamheten
g) instruktioner till styrgruppen för nästa års verksamhet, inklusive de ekonomiska ramarna.
Avtalspart har ingen annan förvaltningsrätt än den som tillkommer den genom de organiserade mötena mellan avtalsparterna.
Till avtalsparterna skall var fjärde månad utsändas en rapport innefattande en redogörelse av den ekonomiska ställningen samt genomförd och planerad verksamhet. Om 10% av antalet avtalsparter begär det med anledning av rapporten, skall extra möte med avtalsparterna hållas inom en månad från gjord begäran.
§ 5 Avtalsparternas förhållande till tredje man
Avtalsparterna har genom detta avtal avstått från att själva företräda samarbetet IDEELL ARENA. Vem eller vilka som med bindande verkan för avtalsparterna äger företräda samarbetet skall anges i de årliga instruktionerna till styrgruppen.
Företas rättshandling för samarbetets räkning skall detta tydligt markeras.
§ 6 Ekonomi
IDEELL ARENA ska finansieras på ett sådant sätt att dess oberoende icke kan ifrågasättas. Verksamheten finansieras genom startavgifter, årsinsatser (beslutade verksamhets- och förlusttäckningsbidrag), försäljningsintäkter samt anslag och s.k. medfinansiering. Årsinsatsernas storlek är beroende av de olika avtalsparternas årsomsättning.
Om styrgruppen finner, att det är av värde för samarbetet, kan avgifterna fullgöras genom överförande av egendom eller utförande av tjänster för IDEELL ARENA.
Verksamhetsåret är kalenderår.
Ger ett verksamhetsår ett överskott, skall överskottet balanseras i ny räkning. Ett underskott skall avräknas från balanserat överskott. Uppkommer därigenom balanserad förlust, skall förlusten täckas genom tillskott från avtalsparterna. Fördelningen mellan avtalsparterna grundas på vars och ens omsättning under verksamhetsåret.
Tillgångar i IDEELL ARENA samäges av avtalsparterna i förhållande till respektive avtalsparts omsättning från föregående år. För skulderna svarar den avtalspart som ingått avtalet ifråga. Därefter fördelas internt skulderna mellan avtalsparterna i relation till omsättningen från föregående år.
§ 7 Avtalets giltighet och dess upplösning
Detta avtal gäller tills vidare.
Avtalspart kan säga upp avtalet när som helst. Avtalsparten utträder då ur samarbetet vid utgången av den löpande verksamhetsperioden dock tidigast fyra månader efter uppsägningen.
Vid övriga likvidationshandlingar enligt "Lag om handelsbolag och enkla bolag" skall, där det är möjligt, samarbetet inte upphöra utan den avtalspart, som är grunden till likvidationsanledningen, skall uteslutas.
IDEELL ARENA skall likvideras, om majoriteten av avtalsparterna bestämmer så på det årliga mötet mellan avtalsparterna. I det fall överskott finnes skall detta användas så att det främjar det syfte som framgår av §1 i detta avtal. Mötet mellan avtalsparterna beslutar om detta.
§ 8 Revision
Revision sker inom ramarna för den ordinarie revisionen hos den organisation som fått i uppdrag att sköta IDEELL ARENAs ekonomiska redovisning.
§ 9 Tvist rörande avtalet
Tvist mellan parterna rörande detta avtal avgöres av domstol.
§ 10 Hänvisning till tillämplig lag
Detta avtal kompletteras av reglerna i 4 kap (Enkla Bolag) lag (1980:1102) Om handelsbolag och enkla bolag och där givna hänvisningar till 2 kap samma lag.
Undertecknas med datering av behöriga firmatecknare för samtliga avtalsparter.
Alla anslutna organisationers firmatecknares namnteckning.
--------------------------------------------------------------------------------
BILAGA 1 - Instruktioner till styrgruppen
Avtalsparterna i samarbetsavtalet IDEELL ARENA uppdrar åt Styrgruppen för verksamhetsåret 2002 att:
bedriva verksamheten så att den ligger inom de av avtalsparterna angivna ekonomiska ramarna
meddela avtalsparterna, om styrgruppen finner att verksamhetsperiodens resultat riskerar att negativt avvika från den av avtalsparternas beslutade ekonomiska ramen
följa samarbetsavtalet och till nästkommande möte med avtalsparterna eventuellt föreslå förändringar i samarbetsavtalet och i dessa instruktioner
inom ramen för dessa instruktioner besluta om budget och verksamhetsplan
utse samarbetets verkställare, projektledaren
för samarbetets räkning upphandla
a) ekonomisk redovisning och revision
b) utbildningar
c) och avtala om sponsorsamarbete samt
d) avtala med den eller de avtalspart/er som påtagit sig att vara arbetsgivare för de personer, som skall fullgöra arbete för IDEELL ARENA.
kalla avtalsparterna till möte enligt samarbetsavtalets §4 st.1 och st.4 och att förbereda dessa möten
avge tertialrapport till samtliga avtalsparter avseende verksamhet och ekonomi
besluta om riktlinjer för förmånsbehandling av avtalsparterna
om frågan aktualiseras, föreslå avtalsparterna att acceptera ny avtalspart, om avtalsparterna är oeniga hänskjuts frågan till nästa möte med avtalsparterna
Ordföranden i styrgruppen tillsammans med ytterligare en ledamot av styrgruppen äger inom ramen för antagen budget och verksamhetsplan företräda samarbetet IDEELL ARENA med bindande verkan för samtliga avtalsparter.
Denna rätt att företräda gäller avtal, med en tidomfattning om högst 2 år. Projektledaren har rätt att inom ramarna för sitt av styrgruppen givna uppdrag företräda IDEELL ARENA i styrgruppens ställe.
--------------------------------------------------------------------------------
BILAGA 2 - Startavgift och årsavgifter
senast reviderat på partnerskapsmötet 2002
a/ Startavgift är 15.000 kronor för varje avtalspart
b/ Till grund för insats fr.o.m. år 2 ligger omsättningen i föregående års redovisning i en ökande skala enl. nedan.
0 - 3 miljoner kronor 3.750 kronor
3 - 10 miljoner kronor 6.250 kronor
10 - 50 miljoner kronor 12.500 kronor
50 - 200 miljoner kronor 18.750 kronor
200 - 500 miljoner kronor 31.250 kronor
500 - 900 miljoner kronor 41.500 kronor
900 miljoner kronor eller mer 60.000 kronor