Förslag om att arvodera sektionens ordförande Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 2010


Till: styrelsen
Från: strategigrupp ett
Datum: 2 mars 2010

Styrelsens förslag till årsmötet 2010

Förslag om att arvodera sektionens ordförande

Bakgrund
Till årsmötet 2009 la styrelsen ett förslag om att utreda frågan om arvodering för sektionens ordförande. Årsmötet beslutade sedan att utreda frågan om eventuell arvodering för hela styrelsen och återkomma i frågan till årsmötet 2010. En uppdragsgrupp har arbetat under hösten 2009 och lämnade sin slutrapport till styrelsens januarimöte 2010 (ORG 53/007/2010).

Uppdragsgruppen har inhämtat information från nuvarande och tidigare styrelseledamöter, andra Amnestysektioner och andra ideella organisationer i Sverige. Uppdragsgruppen konstaterar att det finns en problematik i att kombinera de mer krävande posterna i styrelsen med andra uppgifter som heltidsarbete eller småbarn. Vidare finns det brister gällande mångfald och att inte fler kandiderar till förtroendeposter.

Uppdragsgruppen redovisar argument såväl för som emot arvodering och deras slutsats är att det finns fler fördelar än nackdelar med arvodering. Uppdragsgruppen finner att dagens system är exkluderande och att en rimlig arvodering skulle vara mer inkluderande. Bland jämförbara svenska organisationer så används arvodering hos två tredjedelar. Inom Amnesty är det däremot endast norska sektionen som idag arvoderar sin ordförande. På det internationella rådsmötet (ICM) 2009 togs ett beslut att inte arvodera den internationella styrelsen.

Uppdragsgruppen menar att ett månatlig arvode är att föredra och de föreslår ett arvode på 40% av ett prisbasbelopp för ordförande, 20% till vice ordförande och kassör samt 10% till strategigruppssammankallande och styrelsens representant i AIK. Uppdragsgruppen föreslår att kvalitetskontroll bland annat kan ske genom en årlig översyn av Granskningskommittén.

Granskningskommittén har meddelat att de ställer sig bakom uppdragsgruppens förslag med skillnaden att föreslagna arvoden bör halveras.

Styrelsens förslag
Styrelsen delar flera av uppdragsgruppens slutsatser, men finner att endast ordförande bör arvoderas.

Styrelsen menar att grundprincipen inom Amnesty är att allt engagemang är ideellt. Styrelsen finner dock att det bör finnas ett undantag från denna regel och det gäller sektionens ordförande. Amnesty är en medlemsorganisation som bygger på enskilda människors intresse och engagemang. Samtidigt är det viktigt att betona att olika roller innebär olika mycket ansvar. Att leda svenska Amnestys styrelse är ett ansvarsfyllt uppdrag som innebär arbetsuppgifter som är tidskrävande och ställer stora krav på tillgänglighet och flexibilitet. Denna särskilda roll innebär ett åtagande som i hög utsträckning skiljer sig från andra ideella uppdrag. Styrelsen anser att arvodering för sektionens ordförande bör införas med syfte att underlätta för uppdragets genomförande.

Styrelsen vill betona att en viss nivå av arvodering inte bör ses som lön för utfört arbete. Istället menar styrelsen att arvodering möjliggör för den som innehar uppdraget att själv bedöma hur hon/han vill använda ett visst belopp. Det kan till exempel handla om att gå ner i arbetstid eller att använda pengarna till att på annat sätt köpa sig tid.

Styrelsen anser att ett införande av arvodering för ordförande inte medför att ytterligare uppgifter ska tilldelas ordförande. Istället handlar det om att möjliggöra för en rimlig arbetssituation för sektionens ordförande som är långsiktigt hållbar.

Styrelsen föreslår att sektionens ordförande från och med styrelselåret 2010/2011 arvoderas för sitt uppdrag. I enlighet med uppdragsgruppens förslag föreslår styrelsen att arvoderingen bör vara månatlig och kopplad till prisbasbeloppet. Styrelsens förslag är att beloppet bör vara 40 % av ett prisbasbelopp månatligen.

Om arvodering införs föreslår styrelsen att detta kombineras med uppföljning av Granskningskommittén. Årsmötet kommer att vara den instans som beslutar om storleken för ersättningen. Granskningskommittén är den grupp som kommer att uppdras följa upp om ordförandes arbete står i proportion till arvodet. Styrelsen menar dock, till skillnad från Granskningskommittén, att ordförande inte ska fylla i veckorapporter om sitt arbete. Istället menar styrelsen att Granskningskommitén i sitt löpande arbete med att granska styrelsen lägger till att även följa upp arvodering av ordförande. Granskningskommittén återrapporterar detta i sina årliga rapporter.

Om arvodering för ordförande införs föreslår styrelsen vidare att en maxgräns införs på hur länge personer kan sitta i styrelsen som ledamöter. Styrelsen föreslår en maxgräns på åtta år.

Styrelsen förelsår årsmötet besluta

att sektionens ordförande från och med styrelseåret 2010/2011 arvoderas med 40 % av ett prisbasbelopp månatligen

att Granskningskommittén uppdras att följa upp och granska arvoderingen och återrapportera till årsmötet

att uppdraget som ledamot i svenska sektionens styrelse tidsbegränsas att omfatta maximalt åtta (8) år

att lydelsen av paragraf 10.2 i för svenska sektionen av Amnesty International ändras till:
”Ordförande och kassör väljs särskilt av årsmötet för en tid av två år med val av ordförande ena året och kassör andra året. Sex ledamöter väljs av årsmötet för en tid av två år med val av halva antalet ena året och halva antalet andra året. Två suppleanter väljs av årsmötet för en tid av ett år. Ledamöter och suppleanter kan återväljas. Vid vakans kan årsmöte eller extra medlemsmöte förrätta fyllnadsval . Den sammanhängande period en och samma person innehar ett uppdrag som ledamot i Svenska sektionen av Amnsty Inteternational får inte överskrida åtta (8) år.