Den svenska sektionens plan 2010-2011 Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 2010

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 26 februari 2010


4. Den svenska sektionens plan 2010-2011


Globala prioriteringar (enligt GPS)

Kampanjen Fattigdom – en rättighetsfråga

GPS Portfolio: Demand Dignity

Relevanta ISP-områden: Primärt C1, därutöver C2, C3, C4, P3, E3

GPS Flagship Project: Embedding Human Rights in the MDGs

Global vision: Få ett slut på människorättskränkningar som leder till och håller kvar människor i fattigdom.

Globala mål
1. Nationella och internationella aktörer, såväl statliga som icke-statliga, hålls ansvariga för människorättskränkningar som leder till fattigdom.

2. Bindande internationella och nationella standarder och effektiva mekanismer avseende ansvarsutkrävande av företag för kränkningar av mänskliga rättigheter etableras. Människor som kan påverkas av företags verksamhet har rätt till information, aktivt deltagande samt effektiva rättsmedel.

3. Stater upphör med tvångsvräkningar samt antar nationella riktlinjer för att förhindra tvångsvräkningar utan rättsligt skydd eller prövning. Människor som lever i slum har lika tillgång till mänskliga rättigheter, rättvisa samt den samhällsservice som är nödvändig för att kunna leva ett liv i säkerhet och värdighet.

4. Millenniemålen utgår i högre utsträckning ifrån ett rättighetsperspektiv.

5. Nödvändig och akut mödrahälsovård är tillgänglig för kvinnor. Kvinnors och flickors egenmakt stärks och deras sexuella- och reproduktiva rättigheter tillgodoses.

Sektionens mål 2010-2011
1. Sverige fattar beslut om ratifikation av tilläggsprotokollet till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna (ESK TP).

2. Lagstiftning antas som kräver att Exportkreditnämnden (EKN) utför konsekvensanalyser avseende mänskliga rättigheter vid garanti- och kreditgivning. Sektionens arbete ska bidra till att företag och ekonomiska aktörer hålls ansvariga för människorättskränkningar och att människor som påverkas av företags verksamhet har rätt till information, aktivt deltagande samt effektiva rättsmedel.

3. Sektionens arbete bidrar till att stater upphör med tvångsvräkningar, antar nationella riktlinjer mot tvångsvräkningar samt säkerställer lika tillgång till mänskliga rättigheter, rättvisa, säkerhet och samhällsservice för människor som lever i slum.

4. Sverige tar en aktiv roll för att ett rättighetsperspektiv införs under FN:s översynskonferens av millenniemålen (MDG) 2010.

5. Sektionens arbete bidrar till att kvinnors och flickors egenmakt stärks, till ökad tillgång till akut mödra- och förlossningsvård samt att kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter tillgodoses.

6. Sektionen etablerar ett samarbetsprojekt inom kampanjen med organisationer/sektion i globala syd.

Aktiviteter 2010-2011
Under perioden ska sektionen prioritera arbetet med den globala kampanjen "Fattigdom - en rättighetsfråga" (Demand Dignity).

1.1 Under 2010 ska en större konferens genomföras med fokus på ansvarsutkrävande av ESK-rättigheter.
1.2 I samband med 2010 års riksdagsval ska en specifik val- och sommarkampanj genomföras som bl a lyfter frågan om Sveriges ratifikation av ESK TP.
1.3 Vi ska fortsätta vårt samarbete med andra relevanta organisationer för att skapa opinion kring och förmå Sverige att ratificera ESK TP.

2.1 Vi ska fortsätta vårt samarbete med andra organisationer för att skapa opinion och bedriva lobbyarbete avseende starkare lagstiftning på nationell och regional nivå kring ansvarsutkrävande av företag.
2.2 Svenska sektionen ska föra en dialog med svenska regeringen om nödvändigheten av att lagstifta för att säkerställa att svenska staten via sin garantigivning inte medverkar till människorättskränkningar.
2.3 Svenska sektionen ska föra en dialog med svenska regeringen och andra relevanta politiker och tjänstemän avseende de olika processer för att sätta standarder för företag och mänskliga rättigheter som pågår för tillfället (t ex OECDs riktlinjer, Common Approaches)
2.4 Vi ska fortsätta att arbeta med UD:s referensgrupp gällande företag och mänskliga rättigheter.
2.5 Vi ska fortsätta vårt samarbete i IFI-koalitionen (IFI = internationella finansiella institut) och regelbundet träffa Sveriges representanter i Världsbanken, Valutafonden samt relevant personal på departementen.
2.6 Svenska sektionen ska delta i relevanta internationella aktioner om råvaruutvinningsindustrins inverkningar på mänskliga rättigheter samt problem med tillgång till information, aktivt deltagande och rättvisa där dessa är inblandade.
2.7 Svenska sektionen ska delta i relevanta internationella aktioner om internationella finansiella instituts inverkningar på mänskliga rättigheter samt problem med tillgång till information, aktivt deltagande och rättvisa där dessa är inblandade.
2.8 Vi ska stärka frivilligarbetet inom Amnesty Business Group via utbildningar och nationella möten.
2.9 Ett seminarium genomförs i riksdagen tillsammans med svenska plattformen för ECCJ (European Coalition on Corporate Justice) avseende nationell lagstiftning med utomterritoriell effekt.

3.1 Svenska sektionen ska delta i utvalda internationella aktioner gällande slum och tvångsvräkningar.
3.2 Vi ska informera, opinionsbilda samt möjliggöra människors agerande, bland annat genom nationella aktionsdagar, kampanjutbildningar och aktioner på webben.

4.1 Svenska sektionen ska föra en dialog med den svenska regeringen om nödvändigheten av att stärka skyddet för de mänskliga rättigheterna i millenniemålen, både inför översynskonferensen 2010, samt i det ramverk som ersätter MDG efter 2015.
4.2 Vi ska under 2010 ha en regelbunden kontakt med en den svenska delegationen till översynskonferensen.
4.3 Vi ska i arbetet med SIDA:s referensgrupp om mödradödlighet lyfta behovet av ett rättighetsperspektiv i millenniemålen samt utnyttja arbetsgruppen där andra NGOs ingår.
4.4 Via olika kanaler (t ex temanummer Insats, aktivistseminariet) ska aktivister utbildas om millenniemålsarbetet.

5.1 Svenska sektionen ska delta i utvalda internationella aktioner gällande mödradödlighet samt kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.
5.2 Vi ska informera, opinionsbilda samt möjliggöra människors agerande, bland annat genom nationella aktionsdagar, kampanjutbildningar och webbaktioner.
5.3 Vi ska fortsätta arbeta med SIDA:s referensgrupp gällande den särskilda svenska satsningen mot mödradödlighet.
5.4 Vi ska fortsätta samarbete inom 09-nätverket för att understödja vårt arbete.

6. Under perioder ska vi i samråd med IS undersöka möjligheten till att inleda ett samarbetsprojekt i globala syd, i syfte att stärka och stödja arbete som lokala MR-försvarare/organisationer bedriver.


Säkerhet och mänskliga rättigheter

GPS Portfolio: No security without human rights

Relevanta ISP-områden: Primärt C2, därutöver C3, C4, P3, E3

GPS Flagship Project: Ending unlawful detentions

Global vision: Människor ska skyddas från människorättskränkningar grundade i terrorism och terrorismbekämpning.

Globala mål
1. Utomrättsliga frihetsberövanden ska upphöra.

2. Ansvariga för människorättskränkningar grundade i terrorism och terrorismbekämpning ställs till svars.

3. Stater respekterar internationell rätt och avstår från att använda sig av special/militärdomstolar och administrativa frihetsberövanden för att därmed kringgå internationell rätt.

Sektionens mål 2010-2011
1. Den svenska regeringen tar avstånd från bruket av diplomatiska försäkringar.

2. Europeiska stater inblandade i utomrättsliga transporter av personer från ett land till annat (renditions) tar avstånd från detta, erbjuder drabbade fullgod kompensation samt ställer ansvariga till svars.

3. Sverige tar emot fångar från Guantánamo som inte kan återvända till sina hemländer på grund av risken att utsättas för förföljelse och tortyr.

Aktiviteter 2010-2011
1. I samband med 2010 års riksdagsval ska en specifik val- och sommarkampanj genomföras som lyfter frågan om diplomatiska försäkringar och svensk inblandning i renditions.

2. Frivilligstrukturer som arbetar med dessa frågor ska stärkas, t ex Guantánamogruppen inom Juristgruppen och landprogrammet för Nordafrika.

3. Vi ska fortlöpande ha kontakt med riksdagsledamöter, regeringen och relevanta departement för att förmå Sverige att ta emot Guantánamofångar.


Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet

GPS Portfolio: Make international justice real

Relevanta ISP-områden: Primärt C3, därutöver C4, P3, E3

GPS Flagship Project: Ratifying the ICC universally

Global vision: Säkerställa tillgång till rättvisa och upprättelse för människor som utsatts för mänskliga rättighetskränkningar, kränkningar av den humanitära rätten samt internationella brott.

Globala mål
1. Fler stater ska ratificera den internationella brottmålsdomstolens (ICC) stadga (Romstadgan).

2. Nationella juridiska system anpassas till stadgan.

Sektionens mål 2010-2011
1. Svenska sektionen bidrar till att de länder som sektionen är ansvarig för ratificerar stadgan.

2. Sverige implementerar Romstadgan i svensk lagstiftning.

3. Sverige inför brottet om tortyr i svenska lagstiftning.

Aktiviteter 2010-2011
1. Sektionens ICC-grupp fortsätter att arbeta för att Thailand, Filippinerna och Nepal ska ratificera stadgan.

2. Sektionen tar upp frågan med ansvariga tjänstemän på Justitiedepartementet samt UD.

2 & 3. I samband med 2010 års riksdagsval ska en specifik val- och sommarkampanj genomföras som bl a lyfter frågan om implementering av Romstadgan i Sverige samt att Sverige ska införa ett specifikt tortyrbrott i svensk lagstiftning.


Krisarbete

GPS Portfolio: Crisis response for human rights

Relevanta ISP-områden: C1-4, därutöver P3, E3, E4, R2, R3

Global vision: Stärka Amnestys kapacitet globalt för lägliga och effektiva insatser i samband med människorättskriser.

Globala mål
1. Att under periodens första år identifiera och agera på kriser där Amnestys kan ha en effekt samt se över och stärka organisationens rutiner vid människorättskriser.

2. Att under perioden andra år fortsatt identifiera och agera vid människorättskriser i enlighet med de förändrade rutiner som antagits.

Sektionens mål 2010-2011
1. Att ha beredskap för att agera vid människorättskriser under 2010, följa upp tidigare krisarbete samt se över och skapa nationella rutiner för arbete vid människorättskriser.

2. Reviderat system och rutiner för arbete med människorättskriser är på plats i början av 2011.

Aktiviteter 2010-2011
1.1 Sekretariatet påbörjar ett inventerings- och utvecklingsarbete i januari 2010.
1.2 En delrapport tillställs styrelsen i september 2010.
1.3 En strategi tillställs styrelsen i december 2010.
1.4 Vi ska i samarbete med Diakonia, Olof Palmes internationella center m fl genomföra ett större uppföljningsseminarium 2010 gällande krisen i Gaza och Goldstonerapporten.

2.1 Utvärdera det arbete som skett vid människorättskriser utifrån det nya systemet.


Avskaffa dödsstraffet

GPS Portfolio: Global action for the abolition of the death penalty

Relevanta ISP-områden: Primärt C3, därutöver C1, C4, P1, E3

Global vision: Vi ska utnyttja det momentum som beslut om moratorium i FN:s generalförsamling utgör för att fler stater avskaffar dödsstraffet.

Globala mål
1. Allt fler stater ska avskaffa dödsstraffet i lag och/eller i praktiken.

Sektionens mål 2010-2011
1. Japan, Sydkorea, Taiwan, Vitryssland, Nigeria, Kuba och Jordanien ska avskaffa dödsstraffet och ansluta sig till FN:s moratorium, alternativt begränsa antalet brott som bestraffas med döden.

Aktiviteter 2010-2011
1.1 Vi ska följa upp FN:s beslut om moratorium för avrättningar.
1.2 Vi ska utnyttja den internationella dagen mot dödsstraffet (10 oktober) för att uppmärksamma dödsstraffet i de prioriterade länderna.
1.3 Vi ska göra ambassadbesök på de prioriterade länderna.
1.4 Vi ska löpande använda riksdagens MR-grupp för att understödja vårt arbete på de prioriterade länderna.
1.5 Frågan om avskaffandet av dödsstraffet ska lyftas som en central fråga i uppmärksammandet av att Amnesty fyller 50 år 2011.
1.6 Vi ska uppmärksamma hur dödsstraffet drabbar kvinnor vid specifika brott såsom utomäktenskapliga relationer och abort.


Flyktingar och migranter

GPS Portfolio: Protecting people on the move

Relevanta ISP-områden: Primärt C2, därutöver C1, C4, P3, E3

Global vision: Ta fram en ny global strategi som adresserar brister i skyddet för människor som är på flykt eller som på grund av sin status som migranter, asylsökande, flyktingar eller offer för människohandel utsätts för diskriminering, frihetsberövande, exploatering, kriminalisering och andra människorättsövergrepp.

Globala mål
1. Under periodens första år utveckla en gemensam strategi för flyktingars och migranters rättigheter som implementeras under periodens andra år.

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska vara tydligt delaktig i framtagandet och implementeringen av en ny internationell strategi för flyktingar och migranter.

2. Sektionens arbete ska bidra till att migranter inte kriminaliseras och/eller frihetsberövas enbart på grund av sin status.

3. De som söker asyl i Sverige får tillgång till en rättssäker asylprocess och de som är skyddsbehövande beviljas skydd.

4. I kommande lagstiftningsåtgärder gällande flykting och migrationsfrågor på EU-nivå ska det skydds- och rättighetsbaserade frågorna ges ett större fokus och de kontrollerande åtgärderna ett mindre utrymme.

5. Sverige ska ratificera FN:s migrantarbetarkonvention.

6. Sverige ska uppfylla rätten till hälso- och sjukvård för asylsökande, migranter och personer drabbade av människohandel.

7. Migrationsverket och migrationsdomstolarna, och inte regeringen, ska fatta beslut i säkerhetsärenden och samtliga beslutsunderlag ska komma berörda till del.

8. Sektionens flykting- och migrationssamordnare ska ges utökade möjligheter och kunskaper att aktivt arbeta med opinionsbildning inom området flykting och migration.

Aktiviteter 2010-2011
1. Svenska sektionen ska delta i internationella aktioner inom flykting och migrationsområdet.

2.1 Vi ska vara delaktiga i planeringen av en internationell kampanj om kriminalisering av migranter med början 2012.
2.2 Vi ska fortsatt tydliggöra och stärka vårt arbete på förvars- och transitenheterna genom att utbilda våra förvars- och transitgrupper.

3.1 Vi ska fortlöpande ge asylsökande stöd i form av relevant landinformation, juridisk rådgivning eller information i asylprocessen. Detta arbete sker i samverkan med Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.
3.2 Vi ska i samverkan med Rådgivningsbyrån och andra aktörer arrangera kurser/seminarier i asyl- och folkrätt för personal på myndigheter, domstolar och offentliga biträden.
3.3 Vi ska i samverkan med bl a Rådgivningsbyrån och andra aktörer arrangera specifika landseminarier för att öka kunskapen hos myndigheter, domstolar och ombud samt verka för praxisförändring gällande de specifika länderna.
3.4 Vi ska tillsammans med romska och andra organisationer utreda situationen för romska asylsökande samt påtala eventuella brister i asylprövningen.

4. Vi ska delta aktivt i lobbyarbete inom EU tillsammans med Europakontoret och ECRE (European Council on Refugees and Exiles).

5. I samband med 2010 års nationella val ska en specifik val- och sommarkampanj genomföras som bland annat lyfter frågan om svensk ratifikation av migrantarbetarkonventionen.

6. Vi ska fortsätta att arbeta tillsammans med Rätten till vård-initiativet.

7.1 Vi ska bistå ombud i enskilda säkerhetsärenden gällande regeringens rätt att fatta beslut i frågan.
7.2 Vi ska undersöka möjligheten att få frågan prövad på EU-nivå.

8.1 Flykting- och migrationssamordnarna ska få löpande stöd från sekretariatet samt utbildningar i enlighet med sektionens riktlinjer för migration och flyktingsamordnare.
8.2 Vi ska erbjuda utbildningar om vårt arbete i flykting- och migrationsfrågor för intresserade medlemmar.


Kommunikation

GPS Portfolio: Communicating in a changing environment

Relevanta ISP-områden: Primärt E4, därutöver P3, E3, L4, R1-2

GPS Flagship Project: Renewing AI's identity - AI@50

Global vision: Att utnyttja Amnestys 50-årsfirande för att stärka rörelsen internt men även nå ut till nya målgrupper. Olika grupper, både gamla och nya, förstår vilka Amnesty är och vill engagera sig samtidigt som Amnesty klarar av att anpassa sig till allt snabbare nyhetscykler och att väcka debatt om mänskliga rättigheter.

Globala mål
1. Förnya Amnestys varumärke genom positionering, innehåll, undersöka möjliga kommunikationskanaler, samt skapa regionala varumärkesstrategier. Definiera anledningen till att stödja Amnesty. Tillhandahålla verktyg för att implementera varumärket lokalt.

2. Utveckla en strategi och verktyg för genomförande av AI@50. Skapa en ram där initiativ från "Art for Amnesty" kan tillvaratas.

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska medverka i det internationella projektet AI@50 samt skapa ett eget nationellt firande under våren 2011 med syftet att stärka organisationen både internt och externt.

2. Vi ska aktivt upprätthålla den globala identiteten utifrån internationella riktlinjer och svenska sektionens kommunikationsplattform samt delta i det internationella arbetet med utvecklingen av den globala identiteten.

3. Vi ska bibehålla och i möjligaste mån öka den positiva inställning till Amnesty som finns bland allmänheten i Sverige avseende kännedom och attityd.

4. Vi ska öka antalet kontakter och aktiviteter på de digitala arenorna.

5. Vi ska samordna kommunikationen i Amnestys kanaler och skapa synergieffekter mellan olika kanaler för att våra budskap ska få största möjliga effekt.

6. Vi ska öka antalet läsare av våra pressnotiser genom att förutom till prenumeranter även sprida dem via andra kanaler.

7. Vi ska via media nå ut till nya målgrupper med särskild satsning på personer med annan etnisk bakgrund än svensk och även öka vår satsning att nå ut till nya medier framför allt på webben.

8. Vi ska via våra aktivister synas i lokala media.

Aktiviteter 2010-2011
1.1 Vi ska runt födelsedagen den 28 maj 2011 anordna ett större event i form av en gala eller fest för att fira och stärka rörelsen, både internt och externt.
1.2 Vi ska se över möjligheten att skapa samarbete med kulturinstitutioner som t ex teatrar och kulturhus under våren 2011.
1.3 Vi ska använda AI@50-projektet för att berätta historien om Amnesty, under 50 års tid. Temat kommer att genomsyra våra kanaler under våren 2011.
1.4 Vi ska följa Art for Amnesty-projektet och undersöka möjligheten att engagera svenska artister för det nationella firandet.
1.5 Vi ska knyta specifika fundraisingaktiviteter till AI@50.

2.1 Vi ska kontinuerligt arbeta för att underhålla den grafiska profilen och användningen av den i organisationen.
2.2 Vi ska implementera kommunikationsplattformen i sektionen. Vi ska även ta fram en kommunikationsstrategi för handlingsplaneperioden.
2.3 Vi ska under perioden se över Amnesty Press (AP) och AP på nätets koppling till den globala identiteten.
2.4 Vi ska medverka i det internationella arbetet runt framtagandet av den globala identiteten, version 2.

3. Vi ska årligen mäta kännedom, attityd och position.

4.1 Vi ska finnas på de digitala arenor där blivande och befintliga intressenter för Amnesty finns och kommunicera med dem i de kanaler de själva väljer.
4.2 Vi ska öka besökarna och aktiviteten på vår egen hemsida, bl a genom sökoptimering, bannerkampanjer samt att skapa möjligheter att dela information.

5.1 Vi ska se över möjligheten att lyfta mer media i våra digitala kanaler.
5.2 Vi ska samordna våra digitala och traditionella kanaler.

6. Vi ska under perioden marknadsföra pressnotiser till nya kanaler

7. Vi ska göra en inventering av media som når ut till olika invandrargrupper och se över möjligheterna att bearbeta ett urval av dessa.

8.1 Vi ska fortsätta att integrera mediautbildning i sektionens interna utbildningar.
8.2 Vi ska uppmuntra och ge stöd till specialgrupper, samordnare och lokala Amnestygrupper att skriva insändare.


Strategier för digital kommunikation

GPS Portfolio: Building global digital strategy

Relevanta ISP-områden: Primärt L4, därutöver E2, P1, E3, E4, R1, R2

GPS Flagship Project: Transforming AI's digital platforms & tools

Global vision: Amnesty investerar strategiskt i teknik för första gången på global nivå, en förutsättning för att leverera Amnestys prioriteringar, att ge rättighetsbärare möjlighet att agera och skapa tillväxt och mångfald för att bli en global rörelse.

Globala mål
1. Utveckla vårt erbjudande om mobil kommunikation, med fokus på att leverera innehåll, aktivism och fundraising.

2. Använda media och digitala plattformar för att nå ut till nya målgrupper på nya innovativa sätt.

3. Skapa digitala plattformar för att stödja kampanjarbetet, speciellt runt Demand Dignity.

4. Uppgradera CRM-system (Customer Relations Management).

5. Göra en världsomfattande undersökning och behovsanalys.

6. Inrätta ett världsomspännande digitalt kommunikationsteam.

Sektionens mål 2010-2011
1. Vi ska aktivt delta i arbetet med att utveckla IT och skapa en global digital strategi för Amnesty.

2. Vi ska se över och utveckla processer för att kunna kommunicera mer integrerat med våra medlemmar, givare och supporters i olika digitala kanaler.

3. Vi ska byta plattformar för sektionens IT-stöd och i högre utsträckning använda oss av öppna system och "molntjänster".

Aktiviteter 2010-2011
1.1 Vi ska finnas med i det internationella digitala kommunikationsteamet.
1.2 Vi ska delta i den världsomspännande undersökningen och behovsanalysen.

2.1 Vi ska under perioden kartlägga befintliga digitala kanaler med tillhörande databaser och se över hur dessa kanaler och databaser ska integreras med varandra.
2.2 Vi ska utveckla befintliga digitala kanaler för fundraising och aktivism samt hitta nya kanaler och metoder.

3.1 Vi ska under 2010 byta e-postsystem till en "molntjänst".
3.2 Vi ska under 2010 se över möjligheterna att lägga ut stora delar av sektionens övriga digitala informationshantering i en "molntjänst" eller i ett nytt modernare och mer standardiserat system.
3.3 Vi ska utveckla vår medlemsdatabas och våra digitala system för face-to-face och telemarketing.


Tillväxt

GPS Portfolio: Growing in the 21st century

Relevanta ISP-områden: Primärt R1 och R2, därutöver P1, P2, L3

GPS Flagship Project: Enhancing innovative growth

Global vision: Hållbar tillväxt både gällande människor, intäkter, aktivism, mångfald och effekt för de mänskliga rättigheterna.

Globala mål
1. Öka Amnestys intäkter genom att sätta intäktsmål, identifiera och utveckla områden av specifik expertis, integrera intäktsgenerering i rörelsens prioriteringar, utveckla och implementera en internationell fundraisingstrategi som är integrerad med Amnestys övergripande tillväxtstrategi.

2. Utvidga området för tillväxt genom att i nord bearbeta grupper med etnisk bakgrund i syd, uppmuntra virtuell tillväxt genom on-line och mobil teknologi, fortsätta internetbaserade tillväxtprojekt som e-medlemskap, on-line communities och ungdomsprojekt och även skapa effektiva CRM-system.

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska ha 95 000 medlemmar och givare, varav 90 000 medlemmar vid utgången av 2011. 83% av dessa ska betala via autogiro.

2. Vi ska aktivt arbeta för att bibehålla en låg avhoppsnivå bland medlemmar och bidragsgivare.

3. Sektionen ska ha en årlig tillväxt på minst 5% vilket innebär intäkter på minst 80 miljoner kr 2011. Vi ska under perioden satsa på utveckling för långsiktig tillväxt. Vår fundraisingmix ska vara diversifierad med fokus på regelbundet, individuellt givande.

4. Sektionen ska leva upp till målen i ICM-beslut 15 från 2009, From assessment to distribution (A2D), d v s 40% av våra intäkter ska 2016 gå till den internationella rörelsen.

5. Vi ska under perioden aktivt bidra till att utveckla det internationella fundraisingarbetet

6. Vi ska utifrån vår mångfaldsstrategi se över hur riktade fundraisingaktiviteter kan användas i syfte att växa.

7. Vi ska arbeta för att öka integrationen mellan fundraising och kampanj.

Aktiviteter 2010-2011
1.1 Vi ska årligen värva 10 000 nya medlemmar, merparten via face-to-face. Vi ska arbeta för att förbättra resultaten i övriga nyvärvningskanaler som t ex telemarketing (TM), utskick, värvning via internet och e-mail.
1.2 Vi ska utveckla nya digitala värvningskanaler.
1.3 Vi ska 2010 göra en marknadssegmentering för att undersöka profilen på våra målgrupper samt potentialen för nyvärvning.
1.4 Vi ska utveckla arbetet med "prospects" (personer som varit i kontakt med Amnesty) och öka värvningen i denna grupp.
1.5 Vi ska utveckla de administrativa systemen kring autogiro för att förkorta tidsperioden mellan värvningstillfälle och betalning.

2.1 Vi ska förbättra kvaliteten vid värvningstillfället genom att fortsatt satsa på kvalitativ utbildning för anställda inom TM och face-to-face.
2.1 Vi ska satsa på utveckling av medlemsvårdande aktiviteter med fokus på att få igång kommunikation via e-post.
2.3 Vi ska under 2010 genomföra en medlemsundersökning för att ta reda på medlemmarnas uppfattning om Amnesty och deras behov.
2.4 Vi ska månadsvis följa upp avhoppen och utifrån genomförd avhoppsanalys ta fram åtgärder.
2.5 Vi ska arbeta för att förbättra vår medlemsservice gentemot våra medlemmar samt ta fram riktlinjer för reklamationer.

3.1 Vi ska aktivt arbeta för att öka intäkterna från befintliga medlemmar och givare i våra basaktiviteter inom fundraising genom att kontinuerligt se över och effektivisera arbetet.
3.2 Vi ska skapa ett program för medelstora gåvogivare i vår medlemsdatabas.
3.3 Vi ska utveckla samarbetet med Humanfonden och Postkodlotteriet.
3.4 Vi ska utveckla arbetet med hyllnings- och minnesgåvor.
3.5 Vi ska utveckla arbetet med insamlingsbreven för att öka givandet och säkerställa att vi inte tappar givare.
3.6 Vi ska utveckla intäktskällorna testamenten och aktiegåvor genom att delta i FRII:s kampanjer under 2010.
3.7 Vi ska hitta fler intäktskällor samt utöka fundraisingmixen så att fler människor kan ge lägre belopp oftare.
3.8 Vi ska kontinuerligt investera i att genomföra tester för både nya och gamla aktiviteter.

4.1 Vi ska utifrån handlingsplanen och den internationella fundraisingstrategin ta fram en fundraisingstrategi för den svenska sektionen med målet att leva upp till A2D.
4.2 Vi ska aktivt arbeta med att följa upp och prioritera/nedprioritera fundraisingaktiviteter för att leva upp till målen på både intäkts- och kostnadssidan.

5.1 Vi ska fortsatt ha en representant i Fundraising Management Team och delta i det internationella arbetet.
5.2 Vi ska arbeta för ett bättre samarbete med andra sektioner där vi både kan bidra med vår kunskap rörande exempelvis face-to-face och TM, men även lära oss av andra.

6.1 Vi ska under perioden se över möjligheten att förena mångfaldsperspektivet med ökad tillväxt i form av intäkter genom att fortsätta göra tester på utvalda målgrupper inom ramarna för fundraisingaktiviteter.
6.2 Vi ska vid rekrytering av personal inom TM och face-to-face aktivt eftersträva mångfald.
6.3 Vi ska öka förståelsen för vad medlemmar rekryterade ur ett mångfaldsperspektiv vill ha av Amnesty för att kunna bemöta deras krav.

7.1 Vi ska fortsätta att aktivt arbeta för integrering mellan fundraising och kampanj genom att samordna annonsering och aktuella fundrasingaktiviteter med pågående kampanjer.
7.2 Vi ska utbilda personal inom face-to-face och TM i kampanjfrågor för ökad kvalitet i värvningen men också som ett sätt att motivera och behålla personal.
7.3 Vi ska skapa strukturer för att garantera kontinuerlig input från kampanj på skriftligt fundraisingmaterial med syfte att det ska bli riktigt relevant, aktuellt och bra.
7.4 Vi ska aktivt arbeta för att integrera fundraisingelement i utåtriktade kampanjer.


Mäta resultat

GPS Portfolio: Assessing Impact

Relevanta ISP-områden: C1-4, P1-3, L3, R1-2

GPS Flagship: Assessing AI's human rights impact

Global vision: Amnesty ska till fullo inse och ta ansvar för den påverkan och de effekter organisationens arbete har på de mänskliga rättigheterna.

Globala mål
Amnesty ska
1. förbättra sitt samarbete med rättighetsbärare, mr-försvarare och partnerorganisationer,

2. öppet rapportera och ta ansvar för de framgångar och motgångar man har i arbetet för de mänskliga rättigheterna,

3. öka sin kompetens när det gäller att mäta effekterna av arbetet för de mänskliga rättigheterna,

4. utveckla enhetliga system för att utvärdera och mäta effekter av detta arbete

Sektionens mål 2010-2011
1. Vi ska höja sektionens kompetens vad gäller målstyrning, utvärdering och måluppfyllelse.

2. Vi ska utveckla system för att utvärdera sektionens arbete för de mänskliga rättigheterna.

Aktiviteter 2010-2011
1. Vi ska inom ramen för Ideell Arena, FRII och andra sammanhang utbilda sektionens styrelse och sekretariat i målstyrning, utvärdering och måluppfyllelse.

2. Vi ska integrera den internationella utvecklingsmetoden ”Dimensions of Change” i sektionens arbete.


Operativt arbete

GPS Portfolio: Strengthen AI's operations globally

Relevanta ISP-områden: L1

Flagship Project: Enabling joint planning and delivery

Global vision: Amnesty ska utveckla sitt operativa arbete i syfte att bli "Ett Amnesty" och maximalt effektiva i arbetet för de mänskliga rättigheterna.

Globala mål
1. Amnestys operativa arbete ska utvecklas utifrån globala projekt- och ledningssystem som levererar i enlighet med planer och prioriteringar och är kostnadseffektiva.

2. Amnesty ska implementera standardiserade system inom ekonomi, redovisning och IT som möjliggör rapportering med högre ansvarstagande, transparens och kostnadseffektivitet.

3. Amnesty ska utveckla globala strategier för riskhantering.

4. Amnesty ska rapportera och följa upp effekterna av organisationens verksamhet i enlighet med ISP och i enlighet med INGO Accountability Charter.

Sektionens mål 2010-2011
1. Vi ska utveckla planerings- och rapporteringssystem som möjliggör en transparent och informativ rapportering av sektionens arbete.

2. Vi ska utveckla arbetet med styrning, ledning och kontroll av sektionens verksamhet.

3. Vi ska öppet kunna redovisa hur vi använder alla medel vi samlar in i Sverige och redogöra hur vi på bästa sätt använder dem för Amnestys ändamål.

Aktiviteter 2010-2011
1.1 Vi ska delta i utvecklandet av de internationella rapporterna SPR, SAR och SFR och integrera dem i sektionens arbete.
1.2 Vi ska utveckla standardiserade system för framtagande av kalkyler och prognoser inom områdena ekonomi och fundraising.

2.1 Vi ska genom utbildning inom Ideell Arena, FRII och andra sammanhang höja kompetensen hos sektionens styrelse, ledande funktionärer och sekretariatets ledning i frågor som rör styrning, ledning och kontroll.
2.2 Vi ska genomföra årliga riskanalyser av olika delar av vår verksamhet baserade på vedertagna modeller för riskhantering.
2.3 Vi ska årligen arrangera ett ledarskapsprogram i sektionen.
2.4 Vi ska årligen arrangera en projektledarutbildning på regional och nationell nivå i sektionen.

3.1 Vi ska rapportera vår verksamhet genom årsredovisning, FRIIs kvalitetskod och INGO Accountability Charter.
3.2 Vi ska se till att alla grupper/enheter i sektionen lämnar in årliga redovisningar av sin verksamhet och ekonomi och att dessa utgör en del av sektionens årsredovisning.


Sektionens prioriteringar

Utveckla och stödja aktivismen

Relevanta GPS Portfolios: Growing in the 21st century samt Communicating in a changing environment

Relevanta ISP-områden: Primärt L3, L1, E1, R1

Global vision: En ökad effektiv aktivism präglad av mångfald i syfte att uppnå våra prioriterade mål.

Globala mål
1. Ökad mångfald och jämställdhet bland aktiva medlemmar.

2. En mer effektiv aktivism i syfte att uppnå våra prioriterade mål.

3. Ökat deltagande i nya former av aktivism.

4. Amnesty har fler unga aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter.

Sektionens mål 2010-2011
1. Vi ska vara en öppen och tillgänglig organisation. Antalet män och personer med utländsk bakgrund bland aktiva medlemmar och på ansvarspositioner i organisationen ska öka.

2. Att genom ett kompetent ledarskap, aktiva stödåtgärder och ökad kunskapsspridning nå ökad aktivitet som ligger i linje med organisationens mål och prioriteringar och som präglas av kvalitet och långsiktighet.

3. Vi ska utveckla nya former av aktivism.

4. Öka antalet unga personer bland de aktiva medlemmarna och stärka deras engagemang.

Aktiviteter 2010-2011
1.1 Anordna riktade rekryteringsmöten i städer med distriktssamordnare i syfte att öka mångfalden bland aktiva medlemmar.
1.2 Medvetet arbete för att rekrytera män och personer med utländsk bakgrund till ledarskapsprogrammet och projektledarutbildningen.
1.3 Ledarskapsprogrammet ska innehålla avsnitt om att leda med mångfald.

2.1. Fortsatt utveckling av Insats för att mobilisera till aktivism och återkoppla resultaten av aktiviteterna inom prioriterade områden.
2.2 Sekretariatspersonal ska delta på lokala Amnestymöten i syfte att öka delaktigheten samt förankra prioriterade arbetsområden.
2.3 Vi ska prioritera stödet till distrikten och det årliga distriktsombudsmötet.
2.4 Vi ska fortsätta prioritera det årliga aktivistseminariet i syfte att utbilda och inspirera aktivister om våra prioriterade områden.
2.5 Samtliga pågående kampanjer ska inledas med interna medlemsutbildningar för aktivister.
2.6 Vi ska aktivt arbeta för att arbetsgrupper inte läggs ner.
2.7 Vi ska årligen arrangera en projektledarutbildning och ett ledarskapsprogram.

3.1 Följa andra sektioners arbete kring nya former av aktivism samt inom den svenska sektionen uppmuntra till nya former av aktivism.
3.2 Utveckla sektionens arbete med mobila plattformar och sociala medier.

4.1 Årligen anordna ungdomsträffar.
4.2 Uppmuntra ungas deltagande på nordiska, europeiska och internationella Amnestymöten samt vara med i planeringen av en nordisk ungdomskonferens i Danmark 2010. Under 2011 ska svenska sektionen anordna en nordisk ungdomskonferens.
4.3 En särskild aktionsdag ska anordnas för ungdomar och studenter varje höst med inriktning på rekrytering.

5. Ta fram nyckeltal och rapportera dem till styrelsen.


Slå vakt om kvinnors rättigheter

Relevanta GPS-områden: Integrating gender är ett av fem "cross-cutting themes" i GPS som ska genomsyra allt arbete som genomförs.

Relevanta ISP-områden: Gender mainstreaming utgör ett av fem "kärnområden" (core work) i ISP

Globala mål
1. Ett genusperspektiv ska genomsyra Amnestys alla arbetsområden.

2. Stärkt egenmakt för kvinnor och flickor samt respekten för och skydd av kvinnors rättigheter, inklusive sexuella och reproduktiva rättigheter.

3. Bekämpa könsrelaterat våld och diskriminering av kvinnor.

Sektionens mål 2010-2011
1. Kvinnors rättigheter är integrerat i sektionens kampanj- och påverkansarbete, som utgår från ett genusperspektiv.

2. Kvinnor och flickors egenmakt stärks, och kvinnors rättigheter, inklusive sexuella och reproduktiva rättigheter, främjas i ett antal länder.

3. Svenska regeringen och myndigheter genomför de rekommendationer som tidigare ställts inom ramen för för kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor, avseende våldtäkt.

4. Sektionen använder jämställdhetsintegrering som en metod för att säkerställa genusperspektivet i verksamheten.

Aktiviteter 2010-2011
1.1 En särskild grupp med kompetens kring genusfrågor tillsätts i syfte att stödja kampanj- och informationsarbetet (exempelvis genom att lägga till genusperspektiv på rapporter/kampanjer, årsmöte, den nya kommunikativa plattformen samt säkerställa att genusperspektiv kommer med i utbildningar).
1.2 Utbyte med övriga nordiska sektioner kring arbetet med att integrera genus, dels för att ge input till Gender Mainstreaming Taskforce, dels för att utbyta idéer/erfarenheter gällande arbetet i sektionerna.
1.3 Ett genusperspektiv anläggs vid alla medlems- och kampanjutbildningar.
1.4 Öka antalet aktionsgrupper för kvinnors rättigheter (tidigare omnämnda temagrupper).

2.1 Sektionen deltar i utvalda internationella aktioner som syftar till att stärka kvinnors rättigheter och egenmakt.
2.2 Samarbetet inom ramen för 09-nätverket fortsätter under perioden.

3.1 Medverka vid Amnesty Internationals arrangemang under Kvinnokommissionens möte i New York i mars 2010, då en sammanfattning av den nordiska rapporten "Case Closed - Rape and Human Rights in the Nordic Countries" publiceras och lanseras internationellt, i syfte att påverka den svenska regeringen.
3.2 Genomföra en aktion i form av ett upprop till regeringen under februari-mars 2010 tillsammans med sju samarbetsorganisationer.
3.3 Arrangera en nationell aktionsdag i syfte att sprida information, väcka opinion och samla in namnunderskrifter till uppropet i samband med internationella kvinnodagen 2010.
3.4 Kvinnorättsgrupperna anordnar seminarier under mars 2010.
3.5 Utföra lobbyarbete för att få partiernas kvinnoförbund att ställa sig bakom uppropet och därigenom öka trycket på moderpartierna.
3.6 Träffa relevanta ministrar/minister vid personligt möte i april 2010 för att ånyo lyfta våra krav samt överlämna uppropet, tillsammans med samarbetsorganisationerna.
3.7 Följa upp den politiska påverkan vi haft i syfte att säkerställa att vårt arbete är strategiskt.

4. Arbetet med att genomföra jämställdhetsintegrering i sektionens verksamhet sker bl a genom tre pilotprojekt under 2010.


Motverka diskriminering

EPS Portfolio: Discrimination samt Fattigdom - en rättighetsfråga

Relevanta ISP-områden: Primärt C1, därutöver C2, C3, C4, P3, E3

Global vision: Alla människor skyddas mot diskriminering. HBT-personer har rätt till förenings- och yttrandefrihet. Alla romer i Europa garanteras mänskliga rättigheter och social inkludering.

Globala mål
1. Synliggöra, bekämpa och utrota diskriminering i Europa och främja likabehandling som en grundläggande rättighet.

2. Ett starkt och sammanhållet diskrimineringsdirektiv antas inom EU.

3. Pride-parader och andra events om hbt-personers rättigheter tillåts hållas. Deltagare i Pride-parader har ett skydd mot homofobiskt våld och hets mot folkgrupp från motdemonstranter.

4. Regeringar antar och genomför lagar, policies samt program för att åtgärda systematisk diskriminering och orättvisor som drabbar romer avseende förverkligande av deras ESK-rättigheter.

Sektionens mål 2010-2011
1. EU:s diskrimineringsdirektiv antas.

2. Hbt-personers rättigheter stärks i ett urval europeiska länder. Pridearrangemang genomförs i Östeuropa samt i Sverige och får ökad trovärdighet genom vårt engagemang.

3. Sverige stödjer och arbetar för att EU:s strategi beträffande romer antas. Sektionens arbete ska bidra till att romer inte utsätts för tvångsvräkningar, har besittningsrätt och lika tillgång till samhällsservice i Rumänien och Italien.

Aktiviteter 2010-2011
1. Vi ska delta i gemensamma europeiska lobbyaktioner och ta upp frågan med relevanta tjänstemän på UD, samt ansvarig minister och politiker i EU-nämnden

2.1 Vi ska medverka på Stockholm Pride, Hbt-festivalen i Göteborg och Regnbågsfestivalen i Malmö.
2.2 Vi ska stödja Vilnius Pride och ge stöd till ytterligare ett Pridearrangemang i en av Europakontoret vald stad.

3.1 Vi ska delta i gemensamma europeiska lobbyaktioner och vara i löpande kontakt med relevanta tjänstemän på UD, samt ansvarig minister och politiker i EU-nämnden.
3.2 Vi ska delta i aktioner som berör tvångsvräkning av romer i Italien och Rumänien.


Extern MR-utbildning

Relevanta GPS Portfolios: Demand Dignity, Communicating in a changing environment, Growing in the 21st Century samt cross-cutting theme Promoting active participation

Relevanta ISP-områden: Primärt P1, P3, E1 och R1, därutöver E4 och L1

Global vision: Öka kunskapen om och intresset för de mänskliga rättigheterna genom att utbilda rättighetsbärarna.

Globala mål
1. Använda MR-utbildning för att utöka och utbilda MR-rörelsen.

2. Använda MR-utbildning för att skapa intresse hos yngre människor och få dem att vilja bli medlemmar.

3. Uppmana stater att leva upp till sina åtaganden att tillhandahålla MR-utbildning för nyckelprofessioner och att säkra tillgång till utbildning som stärker respekten för mänskliga rättigheter.

Sektionens mål 2010-2011
1. Vi ska arbeta för att Amnesty ska vara en betydande aktör inom MR-utbildning i Sverige med speciellt fokus på skolan och målgrupperna elever och lärare.

2. Vi ska upprätthålla hög kvalitet i inom Amnestyakademin och Angeläget samt öka synlighet, kännedom samt deltagarantal i dessa verksamheter.

Aktiviteter 2010-2011
1. Vi ska under 2010 påbörja ett strategi- och utvecklingsarbete med syfte att skapa en samlad strategi för vår skolverksamhet som ska implementeras 2011.
1.2 Inom ramarna för strategi- och utvecklingsarbetet ska vi göra en undersökning riktad till pedagoger och elever om behov, se över andra MR-aktörer i skolan, ta kontakter med relevanta myndigheter för att undersöka hur den framtida utvecklingen/fokus på skolan ser ut i ett MR-perspektiv, avgränsa och prioritera den framtida verksamheten samt se över goda exempel inom Amnesty och den långsiktiga finansieringen av arbetet.

Amnestyakademin
2.1 Vi ska hålla 50 kurser per år med 650 deltagare. Kurserna ska vara en mix av det fasta utbudet samt uppdragsutbildningar mot skolor.
2.2 Vi ska kontinuerligt rekrytera och vidareutbilda kursledare samt förbättra och vidareutveckla för att upprätthålla hög kvalitet i verksamheten.
2.3 Vi ska ht 2011 genomföra en uppföljning av deltagare samt vid ett tillfälle genomföra en medlemsundersökning om kännedomen som ett led i att upprätthålla hög kvalitet i verksamheten.
2.4 Vi ska i marknadsföringen främst rikta oss mot målgrupperna medlemmar och pedagoger. I marknadsföringen riktad mot medlemmar ska finnas en medlemsvårdande aspekt.
2.5 Vi ska arbeta med hemsidan som bas för all marknadsföring samt undersöka möjligheterna att arbeta mer strategiskt med e-postutskick/nyhetsbrev. Vi ska ha närvaro på relevanta skolsajter samt annonsera i lärartidningar.
2.6 Vi ska undersöka möjligheten till webbaserade kurser och material som komplement till det fasta, fysiska utbudet.

Angeläget
2.7 Vi ska sprida Angelägets olika metoder för arbete med mänskliga rättigheter i skolan.
2.8 Vi ska utveckla ett virtuellt läromedel för skolan med medel från Allmänna arvsfonden.
2.9 Vi ska upprätthålla ett gott samarbete med KulturUngdom i Västra Götaland och utveckla samt vårda befintliga samarbetsformer med andra organisationer.
2.10 Vi ska årligen genomföra en nationell Angelägetfestival av hög kvalitet med minst 350 besökare där en klar majoritet är ungdomar.
2.11 Vi ska under perioden marknadsföra Angeläget till pedagoger och elever i gymnasieskolan i hela Sverige.
2.12 Vi ska årligen distribuera 2 500 Angelägetfilmer till pedagoger i Sverige.
2.13 Vi ska verka för att Angelägets filmer får internationell spridning och visas på andra stora svenska filmfestivaler.
2.14 Vi ska se över möjligheten att använda Angeläget som brygga till medlemsrekrytering, både av medlemmar och aktivister.