Vägval för den svenska sektionen 2010-2016 Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 2010

Vägval för den svenska sektionen 2010-2016

Amnesty Internationals vision är en värld där varje människa åtnjuter alla de rättigheter som ingår i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. För att nå målet har alla Amnestysektioner enats om den utvecklingsprocess som kallas ”Ett Amnesty” – att sektionerna ska bli ännu bättre på att arbeta tillsammans mot gemensamma mål och att sektionernas tillgångar ska ses som Amnestys gemensamma tillgångar.

Vår internationella strategiska karta, ISP 2010-2016, pekar ut hur vi ska arbeta för vår vision under de närmaste åren. Amnesty International ska arbeta i partnerskap med dem som utsätts för kränkningar av mänskliga rättigheter, rättighetsbärare, och deras företrädare och särskilt stötta människorättsförsvarare. Det betyder att de aktivt ska delta i vår planering och vårt arbete. Vi ska också bli bättre på att planera, prioritera och redovisa våra framgångar och tillkortakommanden på ett samlat sätt. Vidare ska vi stödja arbetet för mänskliga rättigheter i länder där det idag är svagt och en större del av våra gemensamma resurser ska investeras i de länder där människorättsproblemen är som störst.

ISP:n ger emellertid inte en fullständig vägledning om hur den svenska sektionen ska använda sina resurser för att uppnå de övergripande gemensamma målsättningarna. Ett antal strategiska vägval ligger därför framför den svenska sektionen. Vi behöver bland annat ta ställning till på vilket sätt vi vill att sektionen ska växa, hur sektionen ska arbeta för att öka människors kunskap om de mänskliga rättigheterna och på vilka sätt sektionen ska arbeta för att påverka människor att ta ställning och aktivt delta i arbetet för mänskliga rättigheter.

En del av dessa vägval har identifierats av styrelsen i samband med framtagandet av planen för 2010-2011. Flera har efterlysts av sekretariatet för att de ska kunna fördela sina resurser på bästa sätt. Andra har lyfts av medlemmar i diskussioner vid årsmöten och andra fora.

A: Tillväxt och medlemsvärvning

År 2016 har vi minst 100 miljoner i årliga intäkter och är åtminstone 100 000 medlemmar i Sverige.

År 2016 går en större andel av våra ekonomiska resurser till den internationella rörelsen. Vi strävar efter att följa internationellt satta mål samt om möjligt överträffa dem. Samtidigt värnar vi om den svenska sektionens långsiktiga möjlighet att bidra till arbetet för mänskliga rättigheter. Vi strävar efter en balans mellan dessa mål utifrån bedömningen av var våra insamlade medel gör störst nytta. Detta skulle kunna innebära att vi prioriterar ner delar av sektionens arbete om vi anser att det gynnar arbetet för mänskliga rättigheter i stort.

År 2016 arbetar vi fortsatt efter principen att tillväxt och aktivism hänger ihop och att vår möjlighet att värva medlemmar och samla in pengar hänger på att svenska sektionen är en stark, trovärdig och transparent medlemsorganisation som engagerar många människor inom och utom Amnesty i sitt påverkansarbete.

År 2016 är vi en organisation som präglas av mångfald (1) och vi arbetar för en medlemskår med större mångfald även om detta kortsiktigt skulle innebära ökade kostnader för vår medlemsvärvning.

B. Kommunikation och trovärdighet

År 2016 kommunicerar vi mer enhetligt än idag och alla som kommunicerar för organisationens räkning har kännedom om vår globala identitet och hur man använder sig av den i det utåtriktade arbetet.

År 2016 har kännedomen om Amnesty ökat bland allmänheten i Sverige.

År 2016 upprätthåller vi trovärdighet som ett centralt värde för organisationen och trovärdighet är ett av de begrepp som allmänheten förknippar oss med. Korrekthet är det värde som väger tyngst när vi söker finna balans mellan korrekthet, snabbhet, effektivitet och tillgänglighet.

År 2016 har vi ett proaktivt förhållningssätt till riskhantering och är med och driver på utvecklingen för den ideella sektorn i Sverige. Vi har förbättrat vår transparens gentemot alla våra intressenter och ger tydlig och pedagogisk information om våra arbetsmetoder, vår organisation och de resultat som vårt arbete leder till.

C: Jämställdhetsintegrering

År 2016 är svenska sektionen fortsatt en aktiv röst som inom den internationella Amnestyrörelsen driver arbetet med jämställdhetsintegrering framåt. Det arbete som bedrivs inom sektionen är ett föredöme för den ideella sektorn i Sverige.

D: Aktivism, aktivt deltagande och partnerskap

År 2016 har vi en tydlig och transparent process för dialog med människor som berörs av vårt arbete. Vi lyssnar till och beaktar omvärldens perspektiv när vi planerar, prioriterar och följer upp vårt arbete.

År 2016 har vi i vårt påverkansarbete utvecklat nya aktionsformer för medlemmar såväl som för icke-medlemmar. Vi är flexibla och väljer påverkansmetod utifrån det som bedöms som mest effektivt för arbetet för mänskliga rättigheter.

År 2016 har vi utvecklat partnerskap och samarbeten med andra aktörer, vilket ökat våra möjligheter att bedriva påverkansarbete och mobilisera aktivister.

År 2016 erbjuder vi våra medlemmar och aktivister allsidig och specialiserad utbildning för att bibehålla och öka deras engagemang.

År 2016 är den svenska sektionen en av de främsta aktörerna inom skolan för att öka kunskapen om mänskliga rättigheter. Vi har byggt upp en utbildningsverksamhet i skolan om mänskliga rättigheter med både elever och lärare som målgrupp.

E: Demokrati och organisationsutveckling

År 2016 är vi en sektion som har fortsatt att utvecklas mot en mer professionell organisation utifrån omvärldens ökande krav och förväntningar och samtidigt bibehållit vår identitet som en medlemsstyrd, demokratisk organisation där medlemmarna är vår viktigaste resurs för ett effektivt arbete för mänskliga rättigheter världen över.

År 2016 har aktiviteten och det demokratiska deltagandet inom våra långsiktiga medlemsstrukturer utvecklats och stärkts. De långsiktiga medlemsstrukturerna ses som en fortsatt viktig förutsättning för vår interna demokrati och en garanti för vår långsiktiga effektivitet och legitimitet. Med långsiktiga medlemsstrukturer menar vi all typ av medlemsorganisering som är långsiktig, där man bygger upp kompetens över tid och har en uthållighet i aktivismen.

År 2016 har vi utvecklat och stärkt vårt interna ledarskap på alla nivåer inom organisationen.

År 2016 bidrar vi i högre utsträckning med kompetens och personella resurser till den internationella Amnestyrörelsen och vi känner en starkare samhörighet med den globala människorättsrörelsen.


(1) För en definition av vad mångfald innebär i den svenska sektionen, se Mångfaldsstrategin 2009- 2013 som du hittar på den interna hemsidan.