Etappmål 2009 - rapport september - december Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 2010

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 26 mars 2010

Etappmål 2009 - rapport september - december

Några reflektioner om arbetet under året

Jag gör en sammanfattning av vår verksamhet 2009 utifrån alla tre etappmålsredovisningarna utan att följa ordningen i etappmålen.

2009 har överlag varit ett framgångsrikt år när det gäller vår verksamhet men samtidigt krävt mycket av sekretariatet. Det blir viktigt att prioritera nästa år.

Vi kan glädja oss åt att vi slagit medlemsrekordet från 1995 och att det nu är 85 532 personer som stödjer Amnesty varav 80 720 är medlemmar. Detta har vi lyckats med bland annat tack vare ett fantastiskt arbete av alla anställda inom face-to-face- och telemarketingprojekten. Samtidigt har våra avhopp ökat och det är viktigt att analysera avhoppen för att få ner dem på en så låg nivå som möjligt. Vi har dock fortfarande en låg avhoppssiffra jämfört med andra sektioner. Våra inkomster från Postkodlotteriet och Humanfonden ökade också 2009 och tillsammans med våra medlemsavgifter och gåvor ger det oss inkomster som gör att vi kan hålla en bra verksamhet i sektionen och ge stora bidrag till rörelsen.

Vi bör också glädja oss åt en bra kampanjverksamhet där våra aktivister runt om i landet deltagit i stor omfattning. Det har främst varit aktivism inom kampanjen "Fattigdom - en rättighetsfråga" under våra två nationella aktionsdagar men också aktionerna runt om i landet till förmån för Bhopal. Vi har också haft ett mycket bra arbete med kampanjen för diskrimineringsdirektivet med många insamlade namnunderskrifter även om direktivet tyvärr inte antogs under det svenska EU-ordförandeskapet. Vi har startat Amnesty International Sveriges fanpage på Facebook och har på kort tid fått 2 000 fans och vi finns också på Twitter. När det gäller sociala medier kom vi inte så långt som vi hade tänkt under 2009 och det rör framför allt ICT-arbetet för att främja aktivismen. I detta sammanhang är det på sin plats att nämna att vi når ungdomar och att antalet unga medlemmar växer och att vi också har ökat vår mångfald. När det gäller mångfalden har vi dock fortfarande mycket arbete kvar.

Vårt "nya" ledarskapsprogram har pågått under året med bra resultat och förväntat deltagarantal. Det bådar gott för återväxten för uppdrag inom sektionen.

Vår externa MR-utbildning via Amnestyakademin och Angeläget har varit mycket framgångsrik under året. Vi börjar etablera oss riktigt bra inom skolan främst genom Angeläget men det är särskilt roligt att konstatera att Amnestyakademin får alltfler uppdrag från skolor och lärare. Viktigt att fortsätta på detta spår.

Vårt arbete under det svenska EU-ordförandeskapet har varit framgångsrikt på några områden. Vi har etablerat ett bra samarbete med andra organisationer i 09-nätverket som vi kommer att fortsätta framöver när det gäller kvinnors rättigheter och diskrimineringsfrågor. Vi nådde inte fram när det gäller diskrimineringsdirektivet men det arbetet fortsätter med full kraft. Däremot har vi varit framgångsrika när det gäller att se till att EU arbetat mot dödsstraffet och tortyr genom att ta upp minst två enskilda fall av tortyr eller avrättning varje månad genom s k demarcher, vilket är en protest från EU riktad till enskilda länder. Amnesty har lämnat uppgifter till UD varje månad och vi har fått "credit" för det av UD.

Arbetet med enskilda individer fortsätter bra och nya fall har delats ut till grupper. Här är det viktigt att se att arbetet med enskilda fall har förbättrats oerhört genom den nya IAR-databasen. Vi har nu fullständig information vad som kan och får göras när det gäller individfall. Vi har också koncentrerat oss på att arbeta för kvinnliga människorättsförsvarare.

Arbetet för att slå vakt om kvinnors rättigheter har under året till stor del handlat om vår nordiska våldtäktsrapport med olika aktioner och där arbetar vi tillsammans med flera andra organisationer. Det arbetet kommer att kulminera den 8 mars 2010 genom den namninsamling vi och andra organisationer nu gör för uppropet i vår rapport. Det är ett arbete som många aktivister deltar i runt om i landet och vi har många engagerade kvinnorättsgrupper. Men även inom ramen för "Fattigdom - en rättighetsfråga" arbetar vi med kvinnors rättigheter i kampanjen mot mödradödlighet. Ett arbete har påbörjats att fasa ut SVAW-kampanjen, där många frågor naturligt kommer in i kampanjen ”Fattigdom - en rättighetsfråga”.

Man kan säga att vårt arbete med att skydda flyktingars rättvisa pågår med oförminskad kraft. Vi deltar i utbildningsinsatser, deltar i debatten om flykting- och asylpolitik, deltar i arbetet med att ställa krav på EU:s flykting- och migrationspolitik och arbetar för enskilda asylsökande tillsammans med Rådgivningsbyrån. Det är ett brett arbete där även aktivister/flyktingsamordnare deltar aktivt. Särskilt när det gäller att besöka enskilda asylsökande i förvar.

Kampanjen ”Fattigdom - en rättighetsfråga” har nämnts och den har förstås präglat 2009. Vår sektion har arbetat med kampanjen i Sierra Leone om mödradödlighet och genom GS deltagande i lanseringen av kampanjen i Sierra Leone blir engagemanget speciellt i vår sektion. Vi kommer att fortsätta arbetet och hoppas på ett närmare samarbete med sektionen i Sierra Leone, AISL, som kan bidra till stötta AISL och samtidigt stimulera vår kampanj och alla aktivister. Vi har också arbetat framgångsrikt med kampanjen om mödradödlighet i Nicaragua.

Arbetet med företags ansvar för MR-kränkningar och arbetet med/mot företag går mycket bra inom ramen för sektionens arbete. Vi har aktiva ABG-grupper och arbetet pågår både inom ramen för kampanjen ”Fattigdom - en rättighetsfråga” och genom särskilda kampanjer som Bhopal. Parallellt förs företagsdialoger och vi anordnar seminarier om företags ansvar. Som ni vet avslutade vi under året arbetet med uppdragsutbildningar gentemot företag. Vi genomförde dock fyra utbildningar som var uppskattade.

Det känns som om förståelsen för det utvidgade åtagandet är större nu i sektionen genom konkreta kampanjer som berör människor och där MR-aspekten är tydlig. Och här är kampanjutbildningarna viktiga.

Under året har vi arbetat mycket med att genomföra den nya internationella grafiska profilen och nu kvarstår arbetet med att ta fram en kommunikationsplattform som avspeglar vår nya identitet One Amnesty.

Avslutningsvis vill jag säga som jag startade att 2009 varit ett bra år där vi arbetat bra inom alla målområden men där vi inte kommit i mål på alla områden. Delvis för att målen varit för högt satta och delvis för att genomförandet av vår nya organisation tagit kraft från sekretariatet.

Lise Bergh
Generalsekreterare

Etappmål 2009 - rapport september-december, 3:e tertialet

5.1 Hävda rätten till fysisk och psykisk integritet

Dödsstraffet

Allt fler stater avskaffar dödsstraffet i lag och/eller i praktiken. Under etappmålsperioden ska vi följa upp FN:s beslut om ett globalt moratorium för avrättningar samt fokusera arbetet till ett utvalt antal länder.

Etappmål 2009-2010

5.1.1: Vi ska verka för att dödsstraffet mot särskilt utsatta grupper såsom minderåriga, personer med psykisk funktionsnedsättning och HBT-personer avskaffas.
5.1.2: Vi ska under 2009 prioritera de länder som uppmärksammas på den internationella dagen mot dödsstraffet den 10 oktober 2008 med målet att de ska ha avskaffat dödsstraffet i praktiken år 2010.
5.1.3: Vi ska under 2010 prioritera de länder som uppmärksammas på den internationella dagen mot dödsstraffet den 10 oktober 2009 med målet att de ska ha avskaffat dödsstraffet i praktiken år 2011.

Målstyrning:

5.1.1: I urvalet av individuella fall och aktioner gällande dödsstraffet ska vi prioritera minderåriga, personer med psykisk funktionsnedsättning och HBT-personer.
5.1.2: Under 2009 kommer sektionen att utöva påtryckningsarbete på ambassaderna för Vietnam, Sydkorea, Japan, Indien, Taiwan och Pakistan och vi kommer att genomföra medlemsaktioner och aktioner på webben för att uppnå målet.
5.1.3: Under 2010 kommer sektionen att utöva påtryckningsarbete på ambassaderna för de länder som prioriteras i samband med den internationella dagen mot dödsstraffet 2009 och vi kommer genomföra medlemsaktioner och aktioner på webben för att uppnå målet.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.1.1
Månadens aktion i oktober tog upp avrättningar av minderåriga i Iran, Jemen, Saudiarabien, Sudan.

5.1.2
Under perioden hade vi täta kontakter med UD som arrangerade tre stora events, ett i New York i samband med FN:s generalförsamling, ett i Strasbourg med EU och Europarådet och ett EU-event i samband med dödsstraffsdagen den 10 oktober. Amnesty bistod även i framtagandet av EU:s uttalanden i samband med dagen.

Flera svenska ambassader tog upp frågan om dödsstraffet under ordförandeskapet och speciellt i samband med dödsstraffsdagen. Bland annat gjorde svenska ambassaden i Japan en demarche där man tog upp Amnestys rapport om dödsstraffet i Japan. Vi utförde även själva ett ambassadsbesök gällande dödsstraffet på Japans ambassad 28 oktober tillsammans med AMD. Positiv diskussion med ambassadören som bl a berättade att Japans nya justitieminister tidigare var ordförande för japanska parlamentets Amnestygrupp och redan har lyft frågan om dödsstraffet för en bredare diskussion i samhället.

Tortyr

Under etappmålsperioden 2007-2008 har sektionen haft ett starkt fokus på uppluckringen av det internationella tortyrförbudet i samband med "kriget mot terrorismen". Dessvärre återstår mycket arbete för att uppnå vårt mål att återställa respekten för det absoluta tortyrförbudet. Vi kommer därför att fortsätta arbetet mot tortyr bland annat inom ramen för "kriget mot terrorismen" och inom ramen för arbetet i Europa.

Etappmål 2009-2010

5.1.4: Vi ska arbeta för att tortyr är kriminaliserat i svensk lagstiftning senast år 2010.
5.1.5: Vi ska utföra lobbyarbete gentemot riksdagen såväl som inom EU och Europarådet för att stoppa "renditions" och användningen av diplomatiska försäkringar.
5.1.6: Vi ska fortsatt ha ett starkt fokus på individen i arbetet mot tortyr.

Målstyrning:

5.1.4: Under perioden ska frågan om tortyr i svensk lagstiftning drivas gentemot riksdagens MR-grupp samt berörda ministrar. Vi ska samordna arbetet med juristgruppens ICC-grupp då kriminalisering av tortyr är förbunden med en svensk implementering av Romstadgan (se mål 5.4).
5.1.5: Frågan om ett avskaffande av renditions och diplomatiska försäkringar kommer att tas upp i EU- och Europarådssammanhang, särskilt med EU-parlamentariker och Europarådet. Med anledning av det svenska ordförandeskapet i EU 2009 ska en kampanj genomföras på EU-nivå där "kriget mot terrorismen" och därmed frågan om renditions och diplomatiska försäkringar blir centrala inslag.
5.1.6: Vi ska konsekvent fortsätta att lyfta fram individuella fall om tortyr på webben och lyfta fram minst 30 individuella fall gällande tortyr med riksdagens MR-grupp.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.1.5
Som del av EU-kampanjen tog vi fram en vykortsaktion som uppmanar EU att implementera sina riktlinjer om tortyr bättre. Vi uppmanade EU att ta upp minst två enskilda fall av tortyr varje månad under det svenska ordförandeskapet via demarcher, den högsta form av protest som EU kan genomföra riktat till enskilda länder. Aktionsvykortet fanns i elektronisk form som flera EU-sektioner hade på sina hemsidor. Aktionen pågick under hösten och Amnesty tipsade svenska UD löpande om relevanta fall att ta upp.

5.1.6
Riksdagens MR-grupp hade möte 10 december och tog bl a upp tre dödsstraffsfall, och flera fall gällande tortyr, försvinnanden, dödshot och samvetsfångar.

Diskriminering

Området diskriminering finns som ett genomgående tema i flera av etappmålen och blir centralt inte minst inom ramen för vårt arbete för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter och genom kampanjen Human Dignity samt 2009 års EU-kampanj.

Etappmål 2009-2010

5.1.7: Vi ska verka för att EU.s diskrimineringsdirektiv antas under Sveriges ordförandeskapsår i EU 2009.
5.1.8: Vi ska verka för att EU granskar tillämpningen av relevanta EU-direktiv i nationella lagstiftningar samt utarbetar en strategi för att möta social exkludering och diskriminering som drabbar romer.

Målstyrning:

5.1.7:
- Vi ska driva frågan om att regeringen prioriterar diskrimineringsdirektivet i sitt arbetsprogram för det svenska ordförandeskapet gentemot riksdagens MR-grupp och berörda ministrar.
- Vi ska genomföra en kampanj inför och under Sveriges ordförandeskap i EU 2009 där diskriminering blir en central fråga vid sidan av rättighetsinskränkningar till följd av "kriget mot terrorismen" samt asyl- och migrationsfrågor.
5.1.8: Vi ska prioritera aktioner som berör diskriminering av romers ESK-rättigheter i ett antal europeiska länder.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.1.7
Tillsammans med vårt EU-kontor och tyska sektionen bestämde vi att rikta en vykortskampanj till regeringen i Tyskland för att uppmuntra dem att stödja kommissionens förslag. Ett av de stora vykorten överlämnades till tyska regeringen och dess minister för jämställdhet av tyska sektionens lobbyist Silke Voss och Nicolas Beger från EU-kontoret. Amnesty besökte sedan Tysklands ambassad 6 november för överlämnande av vykorten om diskrimineringsdirektivet vi samlade under sommaren. Vi hade även ett samtal med ambassadören och hans politiskt sakkunnige gällande direktivet.

Under perioden utfördes löpande lobbyarbete gällande EU:s föreslagna anti-diskrimineringsdirektiv. Summeringen av det svenska ordförandeskapet är att man har fört arbetet framåt och var ganska effektiva under senare halvan av ordförandeskapet. Trots detta skulle Amnesty gärna ha sett ett ännu starkare engagemang från Sveriges sida gällande frågan. Valet i Tyskland och den starka tyska opinionen emot direktivet har varit ett mycket stort hinder i arbetet.

Lobbyarbete bedrevs av flera organisationer inom 09-nätverket gällande diskriminerande hbt-lagstiftning i Litauen som resulterade i att Sverige som EU-ordförande gjorde ett mycket starkt och fördömande uttalande gällande lagarna. Detta var relevant även för arbetet med anti-diskrimineringsdirektivet, eftersom det illustrerar problematiken med diskriminering inom EU-länderna och behovet av lagstiftning. Vi har även deltagit i flera paneldebatter gällande hbt-frågor och EU med anledning av hbt-lagen i Litauen och Belgrad Pride, bl a hos RFSL 21 oktober och på Kulturhuset i Stockholm 9 november.

Den 16-17 november deltog sektionen på Equality Summit, anordnat av EU-kommissionen och ordförandeskapet där bl a anti-diskrimineringsdirektivet diskuterades. Amnestys arbete med direktivet kommer att fortgå under det spanska ordförandeskapet våren 2010.

5.1.8
Den 10-11 december hade vi en monter vid Fundamental Rights Conference i Stockholm där vi visade upp vår senaste rapport om diskriminering av romska barn och kränkningen av deras rätt till utbildning i Tjeckien samt samlade namnunderskrifter mot tvångsvräkningar av romer i Italien.

Arbete för enskilda individer

Sektionen har under flera år varit drivande i arbetet för enskilda individer och givit ekonomiskt stöd till det internationella arbetet för "Individuals at risk" (IAR). Detta arbete har fortsatt hög prioritet.

Etappmål 2009-2010

5.1.9: Vi ska säkerställa att grupper och medlemmar och övriga på ett enkelt sätt kan arbeta med enskilda fall.
5.1.10: Vi ska fortsätta lyfta fram MR-försvarares arbete.

Målstyrning

5.1.9:
- Externa aktörer, t ex riksdagens MR-grupp, ska ges fortsatt möjlighet att agera för individuella fall.
- Vi ska lyfta fram individuella fall i samband med ambassadbesök.
- Vi ska fortsätta lyfta fram individuella fall på webben, t ex Månadens aktion och Veckans vädjande.
- Vi ska fortsätta ha en god översikt på den internationella Individuals at risk-databasen och kontinuerligt föra ut fall till grupper i sektionen.
- Vi ska ta fram metoder som underlättar för ungdomsgrupper att arbeta för enskilda fall.
5.1.10:
- I urvalet av individuella fall ska vi särskilt uppmärksamma kvinnliga MR-försvarare.
- Genom fortsatt samverkan med andra sektioner och IS ska vi säkerställa att MR-försvarare kommer till Sverige på besök.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.1.9
Sju gamla aktionsfall, som gällde försvinnandefall, avslutades (Jemen och Syrien). Under perioden har 20 nya fall lagts ut till grupper, av dem tre kvinnofall.

I samband med föreställningen ”Seven” (Riksteatern) tog vi fram presentationer och namnlistor till fyra kvinnofall. Namnlistorna skickades till respektive land (Nicaragua, Iran, Nepal och Demokratiska republiken Kongo). Två av fallen i månadens aktion under perioden har gällt kvinnor (Nepal och Vietnam). När PEN-klubben i oktober ordnade en samtalskväll på Kulturhuset i Stockholm om hotade ord var vi på plats med information och aktion om fem journalister och författare. I december hölls en liknande kväll och då lyftes ett fall gällande en kvinnlig MR-försvarare i Vietnam fram. För ungdomsgrupperna togs ett aktionsfall fram som från januari 2010 finns tillgängligt för dem på medlemssidorna.

5.1.10
Den 16 september hölls ett seminarium på sekretariatet med Joy Ezeilo som är MR-jurist och chef för en kvinnorättsorganisation i Nigeria, och FN:s särskilde rapportör för människohandel, särskilt när det gäller kvinnor och barn.


5.2 Slå vakt om kvinnors rättigheter

Arbetet för att slå vakt om kvinnors rättigheter fokuseras på diskriminering av och våld mot kvinnor. Svenska sektionen deltar även fortsättningsvis i den globala kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor, samt i kampanjen Human Dignity, som kommer att lyfta fram flera aspekter av kvinnors rättigheter.

Etappmål 2009-2010

5.2.1: Vi ska under Sveriges ordförandeskap i EU 2009 bidra till att sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR) lyfts upp på dagordningen.
5.2.2: Tidigare ställda rekommendationer till regeringen och svenska myndigheter inom ramen för kampanjen Stoppa våldet mot kvinnor ska implementeras, exempelvis Amnestys rekommendationer i den nordiska rapporten om våldtäkt.
5.2.3: Arbetet för kvinnors rättigheter ska tydligt integreras i sektionens löpande arbete. Vi ska även arbeta för att ett jämställdhetsperspektiv genomsyrar sektionens arbete.

Målstyrning:

5.2.1: Fram till och under Sveriges ordförandeskap i EU 2009 kommer en kampanj att genomföras för att SRHR ska bli en prioriterad fråga under det svenska ordförandeskapet. Inom ramen för Amnestys medverkan i 09-nätverket ska under perioden en rad aktiviteter genomföras, t ex seminarier, uppvaktningar och direkt påverkansarbete gällande SRHR.
5.2.2: Vi kommer under perioden att bedriva lobby och annat påverkansarbete gentemot ansvariga ministrar samt riksdagspolitiker för att säkerställa att ställda rekommendationer till regeringen och svenska myndigheter implementeras.
5.2.3:
- Antalet grupper som arbetar tematiskt för kvinnors rättigheter ska öka. Kvinnors rättigheter ska genomsyra det löpande kampanjarbetet bl a genom att belysa hur olika MR-kränkningar specifikt drabbar kvinnor. Kvinnors rättigheter kommer särskilt att belysas inom ramen för den globala Human Dignity-kampanjen, bland annat genom projektet om mödradödlighet och andra aspekter av SRHR, samt hur diskriminering av och våld mot kvinnor i slumområden förvärrar situationen för de mest fattiga och marginaliserade kvinnorna.
- Vi ska börja med att utbilda sekretariatet i jämställdhetsintegrering och därefter upprätta en plan för hur detta arbete ska implementeras i sektionens verksamhet. Implementeringen ska påbörjas under 2009.
- Vi ska understödja nätverket av Sneställt-informatörer och genomföra en nationell träff under 2009.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.2.1
I Göteborg arrangerade Amnesty tillsammans med organisationer inom 09-nätverket en temadag om mödradödlighet på FN-dagen 24 oktober. Medverkade gjorde bl a författaren och RFSUs mammaambassadör Karin Alfredsson samt Dr Eunice Brookman-Amissah, vice ordförande i Afrikasektionen av IPAS, en global organisation som arbetar för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. En representant för Amnesty debatterade SRHR i Europa med politiker.

Seminariet "Ta bladet från munnen" om SRHR-rättigheter arrangerades av 09-nätverket 18 november. Medverkade gjorde bl a jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni och Rebecca Gomperts, grundare av organisationen "Women on Waves" som tillhandahåller aborter på en båt på internationellt vatten till kvinnor i länder där abort är förbjudet.

Den 25 november hölls ett seminarium om kvinnlig könsstympning i Europa tillsammans med EU-kommissionen och organisationen Kvinnointegritet/Female Integrity i Stockholm. Flera personer från kommuner, landsting och myndigheter deltog. Detta var en del av Amnestys EU-kampanj mot könsstympning.

5.2.2
Lobbyarbete bedrevs under perioden för att få ett par enskilda riksdagsledamöter att lägga fram motion utifrån rekommendationer i "Fallet nedlagt- våldtäkt och mänskliga rättigheter i Norden".

Under sitt landsmöte i november antog Folkpartiet Amnestys krav om att inrätta en oberoende granskningskommission vad gäller nedlagda våldtäktsärenden som sin officiella politik. Det innebär att Folkpartiet nu ska arbeta för att övertyga övriga allianspartier så att en sådan granskningskommission tillsätts.

De nordiska sektionerna har tillsammans med IS sammanställt minirapporten om våldtäkt som lanseras internationellt i mars 2010 i samband med att FN:s kvinnokommission håller sitt möte i New York.

Svenska sektionen har i samarbete med sju andra NGO:s inlett ett samarbete kring ett gemensamt upprop mot våldtäkt samt en plan för hur vi gemensamt ska trycka på svenska regeringen under första kvartalet 2010.

5.2.3
Antalet grupper som "prenumererar" på aktioner gällande kvinnors rättigheter uppgick vid årsskiftet till 22 stycken.

Ett aktionsmaterial togs fram inför 25 november, internationella dagen mot våld mot kvinnor, med temat kvinnor, våld och fattigdom. Aktionen länkar ihop SVAW och kampanjen Fattigdom – en rättighetsfråga och tar upp situationen i flera olika länder. Materialet skickades till "temagrupperna" för kvinnors rättigheter, kvinnorättsgrupperna samt övriga grupper som anmält sig. En webbaktion som pågick under 16 Days of Activism (25 november - 10 december) lades också ut.

Kontakt har tagits med den delegat som representerar Sverige i förhandlingarna i Europarådet om att ta fram en bindande konvention mot våld mot kvinnor. Vi har tidigare tryckt på för att Sverige ska acceptera att konventionen ska omfatta alla former av könsbaserat våld mot kvinnor, bland annat genom brev till ministrar samt debattartikel i DN. Vi har även fått andra organisationer att göra gemensam sak med oss i frågan. Vad vi nu försöker säkerställa är bl a att den övervakningsmekanism som ska vara kopplade till konventionen blir så effektiv som möjligt, bland annat genom att individer/grupper och organisationer får klagorätt till den oberoende expertkommittén GRAVIO. Arbetet fortsätter under 2010.

Sektionen fortsätter arbetet med jämställdhetsintegrering i form av tre pilotprojekt där tre skilda aktiviteter genomlyses utifrån ett jämtegreringsperspektiv med hjälp av tre R-metoden, dessa projekt rör kampanjutbildningar, Amnestyguard, samt årsmötet

Sneställt anordnade ingen nationell träff under hösten då många av informatörerna slutade under våren och sommaren, samtidigt som många nya informatörer tillkom. Under hösten låg därför fokus på att rekrytera nya informatörer och komma igång med de nybildade grupperna.


5. 3 Skydda flyktingars rättigheter

Vi ska fortsätta arbeta för allas rätt till en rättssäker asylprocess i Sverige samt fokusera vårt arbete till den harmoniseringsprocess av flykting- och migrationsfrågor som pågår inom EU.

Etappmål 2009-2010

5.3.1: Vårt arbete ska bidra till att de som söker asyl i Sverige får tillgång till en rättssäker asylprocess samt beviljas skydd i de fall man vid en avvisning eller utvisning riskerar att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter.
5.3.2: I syfte att stärka allas rätt till en rättssäker asylprocess ska vi öka kunskapen om asyl- och folkrätt såväl som landkunskapen hos myndigheter, domstolar och offentliga biträden.
5.3.3: I nästa fas av av EU:s harmoniseringsarbete gällande flykting- och migrationsfrågor ska de skydds- och rättighetsbaserade frågorna ges ett större fokus och de kontrollerande åtgärderna ett mindre utrymme.

Målstyrning:

5.3.1: Vi ska fortlöpande ge asylsökande stöd i form av relevant landinformation, juridisk rådgivning eller information i asylprocessen. Detta arbete sker i samverkan med Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.
5.3.2: Vi ska arrangera minst två utbildningar årligen för offentliga biträden och andra relevanta aktörer inom asylprövningen.
5.3.3:
- Vi ska genomföra en kampanj inför och under Sveriges ordförandeskap i EU 2009 där asyl- och migrationsrättsliga frågor blir centrala vid sidan av rättighetsinskränkningar till följd av "kriget mot terrorismen" samt diskriminering.
- Inför det svenska EU-ordförandeskapet kommer samtliga flyktingombud att ges en specialiserad utbildning i EU:s asyl- och migrationsrättsliga frågor i syfte att kunna agera stöd till medlemmarna samt sprida Amnestys synpunkter vidare.
- I relation till det svenska EU-ordförandeskapets fokus på den fortsatta harmoniseringen av ett gemensamt europeiskt asylsystem samt flera migrationsrelaterade frågor kommer vi, tillsammans med andra organisationer, att genomföra minst ett seminarium om migration och dess konsekvenser för mänskliga rättigheter.
- Under det svenska EU-ordförandeskapet kommer vi, utifrån den officiella dagordningen, att anordna ett seminarium fokuserande på skyddaspekterna i det fortsatta harmoniseringsarbetet efter Haag.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.3.1
Vi agerade i flertalet individuella asylärenden genom att i skriftliga yttranden framföra risken att återsända enskilda individer till sina hemländer. Majoriteten av yttranden gällde asylsökande från Eritrea och Irak, men vi har även yttrat oss angående uighurer från Kina och politisk aktivitet i Zimbabwe. I flera av fallen arbetade vi i samverkan med RGB. Vad gäller Irak har vi även haft stort fokus på att vara asylsökande och offentliga biträden behjälpliga med att tillhandahålla sammanställningar av relevant landinformation.

5.3.2
Vi arrangerade inga utbildningar för offentliga biträden, men samtal pågår med UNHCR om samarbete kring detta framöver.

5.3.3
Vi har deltagit i och arrangerat olika seminarier samt möten. Framtida flyktingpolitiken för de rödgröna i Borås 19 september. Möte i Riksdagen 30 september tillsammans med Center for Constitutional Rights om att Sverige i enlighet med överenskommelse mellan EU och USA bör ta emot fångar från Guantánamo. Möte med Mikael Ribbenvik och Dan Eliasson på Migrationsverket 6 november. Seminarium samt utfrågning av samtliga riksdagspartiers flyktingpolitiskt ansvariga i samband med seminariet ”Fattig eller Förföljd?” 10 december. Aktivt medverkande i seminarium om Stockholmsprogrammet 3-4 november (arrangerat av Röda Korset och UNHCR) samt i en debatt med migrationsminister Tobias Billström om Greklands asylsystem i SR 13 oktober.


5.4 Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet

Frågan om straffrihet är en kärnfråga för Amnesty och kommer under etappmålsperioden vara en central fråga inom ramen för Human Dignity-kampanjen samt för juristgruppens ICC-grupp och andra specialgrupper.

Etappmål 2009-2010

5.4.1: Vi ska verka för att Romstadgan implementeras i svensk lagstiftning.
5.4.2: Sektionen ska, i enlighet med den internationella strategin, fortsatt verka för att Thailand, Filippinerna, Nepal och Indien ratificerar ICC-stadgan.
5.4.3: Vi ska verka för att straffriheten minskar i de länder där sektionen har landprogram.

Målstyrning:

5.4.1: Svenska sektionen ska under perioden genomföra ett flertal olika påverkansaktiviteter som seminarier, debattartiklar, lobbyarbete gentemot riksdagsledamöter samt skriva brev till Sveriges justitieminister och ha löpande kontakter med Justitiedepartementet för att förmå den svenska regeringen att implementera Romstadgan i nationell rätt.
5.4.2: Juristgruppens ICC-grupp kommer via webbaktioner, samarbete med IS och alliansbyggande i berörda länder arbeta för att Thailand, Filippinerna, Nepal och Indien ratificerar ICC-stadgan.
5.4.3: Aktioner som behandlar straffrihet ska prioriteras inom ramen för landprogram och specialgrupper.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.4.1
ICC-gruppen har under hösten haft flera kontakter med UD om möten, men med tanke på UD:s arbetsbelastning i samband med ordförandeskapet kommer mötena att hållas under våren 2010 istället. Några handläggare på de relevanta tjänsterna har bytts ut och några träffade Amnesty innan ordförandeskapet. Planen är att få till ett antal möten under våren för att trycka på om straffrihetsfrågorna. Under hösten har planering för sommarens valkampanj påbörjats och denna fråga kommer att vara en av tre prioriterade frågor.

5.4.3
Under perioden publicerades en debattartikel på Newsmill tillsammans med Diakonia med anledning av Goldstonerapporten om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med kriget i Gaza.


5.5 Arbete för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter

Arbetet med ESK-rättigheter ska fortsätta inom ramen för kampanjen Human Dignity och aktioner inom kampanjen ska ges högsta tänkbara prioritet.

Etappmål 2009-2010

5.5.1: Vi ska arbeta för att vända debatten om mänskliga rättigheter till en betoning på de mänskliga rättigheternas odelbarhet och ömsesidiga beroende.
5.5.2: I syfte att bedriva en framgångsrik kampanj och öka vårt genomslag i dessa frågor ska vi utöka samarbetet med andra organisationer.
5.5.3: Vi ska fortsätta stärka kompetensen internt om ESK-rättigheter och om hur kränkningar av dessa och andra rättigheter relaterar till fattigdom, vilket är Human Dignity-kampanjens centrala tema.
5.5.4 Vi ska prioritera de kampanjprojekt som handlar om mödradödlighet och SRHR, slum/informella bosättningar samt ansvarsutkrävande för stater, företag och internationella finansiella institutioner.
5.5.5: Vi ska verka för att Sverige och andra stater ratificerar ESK-konventionens tilläggsprotokoll.
5.5.6: Vi ska understödja och konsolidera organisationsformer för aktivister som vill arbeta med ESK-rättigheter.

Målstyrning:

5.5.1:
- För att vända debatten om MR i Sverige till förmån för de mänskliga rättigheternas ömsesidighet och odelbarhet ska bl a en offentlig MR-konferens på temat Human Dignity arrangeras, därutöver ska den 17 oktober (internationella dagen mot fattigdom) prioriteras som en nationell aktionsdag. Ett specifikt mediafokus ska finnas i detta arbete.
- Vi ska lyfta frågor inom Human Dignity-kampanjen i 2010 års valrörelse.
5.5.2: Vi ska bygga upp ett nätverk tillsammans med organisationer som arbetar med ESK-rättigheter och under 2009 ska minst två nätverksträffar genomföras.
5.5.3: Minst tre kampanjutbildningar kopplade till Human Dignity-kampanjen ska genomföras under 2009.
5.5.4: Vi ska delta i de aktioner som handlar om mödradödlighet och SRHR, slum/informella bosättningar samt ansvarsutkrävande för stater, företag och internationella finansiella institutioner.
5.5.5: Gemensamma lobbyinsatser med IS och andra organisationer ska genomföras, t ex uppvaktningar, seminarier och regelbundna kontakter med svenska myndigheter.
5.5.6: Vi ska ge fortsatt stöd till specialgruppen för ESK-rättigheter syftande till att den under 2009 finns representerad i fyra städer. Vi ska få till stånd en ökad samverkan mellan specialgrupper samt mellan specialgrupper och landprogram som utifrån sina specifika ämnesområden arbetar med Human Dignity-kampanjen.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.5.1
Den 16-17 oktober genomförde vi två nationella aktionsdagar, 16 oktober för ungdomar och studenter och 17 oktober för andra grupper. Det blev sammanlagt 60 aktiviteter genomförda av 55 Amnestygrupper på 33 orter. Vi samlade in 7 172 namnunderskrifter mot mödradödlighet riktade till regeringen i Nicaragua. Våra grupper fick in insändare och nyhetsartiklar i minst 15 tidningar. Samtidigt pågick en profileringskampanj med temat Fattigdom - en rättighetsfråga på reklampelare i Stockholm, Göteborg och Malmö.

5.5.2
Vi har ett samarbete med ActionAid och FIAN kring tilläggsprotokollet av ESK-konventionen. Dock har vi inte byggt upp ett nätverk av organisationer som arbetar med ESK-rättigheter.

5.5.3
Den 31 oktober-1 november utbildades 25 medlemmar (+ 7 praktikanter) på sekretariatet. Huvudfokus för utbildningen var företags ansvarsskyldighet, som en del av kampanjen Fattigdom - en rättighetsfråga. Utbildningen gästades bland annat av Tim Edwards från International Campaign for Justice in Bhopal (ICJB). Utbildningen var en del av förberedelserna inför aktivitetsdagen 5 december med fokus på Bhopalkatastrofen.

En utbildning hölls för specialgrupper och berörda landprogram 14-15 november. Fokus var bl a Feminization of poverty, SRHR, företags ansvar för MR och hur företags verksamhet påverkar ursprungsfolkens mänskliga rättigheter, samt Bhopal. Medlemmar från fackliga gruppen, kvinnorättsgrupperna, ESK-gruppen, ABG och Juristgruppen deltog, jämte ett par landsamordnare. AIK:s medlemmar närvarade också under delar av utbildningen.

Sammanlagt har vi under året hållit tre kampanjutbildningar och två specialgruppsutbildningar.

5.5.4
Vid sidan av aktionsdagen 17 oktober om mödradödlighet i Nicaragua har ett flertal andra aktiviteter arrangerats på samma tema:

Bokmässan i Göteborg 24-27 september, flera programpunkter som vi ansvarade för berörde ESK-frågor. Vår monter hade temat mödradödlighet och vi samlade in 2 000 namnunderskrifter.

Filmfestivalen Stockholm 16-23 oktober, Kulturgruppen. Flera filmer behandlade ESK-rättigher. Seminarium på ABF-huset med bl a Thomas Hammarberg och regissörerna till filmen "Dead moms don't cry".

I Göteborg arrangerade Amnesty på FN-dagen 24 oktober tillsammans med organisationer inom 09-nätverket en temadag om mödradödlighet.

Kvinnorättsgruppen och Hälso- och sjukvårdsgruppen (HSV) arrangerade 1 december ett seminarium om mödradödlighet i Stockholm.

Under året har sammanlagt 30 300 underskrifter samlats in inom kampanjen Fattigdom - en rättighetsfråga.

5.5.5
I samverkan med ActionAid och FIAN sker en gemensam kampanj för att förmå Sverige att ratificera tilläggsprotokollet bl a genom en gemensam namninsamling på webben.

Sektionen medverkade 12 september i en referensgrupp tillsammans med andra organisationer, SIDA och biståndsminister Gunilla Carlsson inför regeringens lansering av en särskild satsning på mödradödlighet. Generalsekreteraren deltog i en paneldiskussion efter att ministern presenterat satsningen.

5.5.6
De två ESK-grupperna slogs samman under året, dock finns medlemmar i flera städer: Stockholm, Västerås, Göteborg och Lund. Specialgrupper har samarbetat kring olika aktioner, t ex har kvinnorättsgrupperna och HSV samarbetat kring Sydafrikaaktionen och Peruaktionen och kvinnorättsgrupperna, HSV och ESK-gruppen har samarbetat kring Nicaraguaaktionen.


5.6 Arbeta för företags efterlevnad av de mänskliga rättigheterna

I en globaliserad värld, där ekonomiska aktörer får allt större inflytande på samhället, riskerar svenska företag att medverka till kränkningar av mänskliga rättigheter där de är verksamma. Genom dialog och kampanjer ska vi bidra till att svenska företag får ökad kännedom om de risker för medverkan till kränkningar som de kan ställas inför samt att de vidtar åtgärder för att hantera dessa risker. Vi ska också arbeta för att öka möjligheten till ansvarsutkrävande av företag vilket är en central del inom Human Dignity-kampanjen.

Etappmål 2009-2010

5.6.1: Vi ska arbeta för starkare regelverk på nationell och regional nivå avseende företag och mänskliga rättigheter. Vi ska exempelvis ställa krav på nationella riktlinjer som anger svenska företags ansvar för mänskliga rättigheter och som kräver konsekvensanalyser av företag, samt uppmana svenska representanter att arbeta för detsamma på regional nivå.
5.6.2: Vi ska arbeta för att Sveriges människorättsförpliktelser utanför nationsgränsen beaktas vid användningen av statliga medel. Här prioriteras Exportkreditnämnden (EKN) och vårt mål är att mänskliga rättigheter integreras i myndighetens policies och garantigivning.
5.6.3: Vi ska arbeta för att minska företags (framförallt de i råvaru-, energi- och säkerhetsbranscherna) negativa inverkningar på mänskliga rättigheter.
5.6.4: Vi ska understödja och konsolidera organisationsformer för aktivister som vill arbeta med frågor som rör företag och mänskliga rättigheter.

Målstyrning:

5.6.1: Vi ska bedriva lobbyarbete gentemot beslutsfattare på nationell och regional nivå. Vi ska identifiera och i dialog bearbeta cirka 15 progressiva svenska företag för 'allianser' inom arbetet med bindande regler och ramverk. Denna dialog kommer inbegripa utbildning. För dessa och andra företag kommer vi anordna seminarier, eventuellt tillsammans med andra organisationer i Sverige som driver den här frågan.
5.6.2: Vi ska föra en regelbunden dialog med EKN och relevanta departement. I samverkan med andra sektioner inom BERN-nätverket kommer vi genomföra internationella kampanjer riktade mot myndigheter eller motsvarande med ansvar för kreditgivning gentemot företag.
5.6.3: Vi ska föra en kontinuerlig dialog med samt erbjuda utbildning till företag inom branscherna i Sverige samt med dem som har leverantörer eller kunder i dessa branscher. Vi ska också arbeta med påverkan gentemot kapitalförvaltare för att förmå dem att ställa krav på dessa företag. Utifrån våra strategiska bedömningar bedömer vi att vi kommer att föra en djupare och varaktigare dialog med cirka 15 företag per år. Vi ska också anordna seminarier och konferenser. En större konferens om råvaruindustrins påverkan på mänskliga rättigheter och miljö kommer arrangeras tillsammans med Forum Syd och Svenska Naturskyddsföreningen under 2009.
5.6.4: Vi ska ge fortsatt stöd till specialgruppen Amnesty Business Group (ABG) syftande till att den under 2009 finns representerad i fyra städer. Minst en nationell träff för grupperna inom ABG ska ordnas årligen.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.6.1
Under perioden arbetade sektionen tillsammans med EU-kontoret och paraplyorganisationen European Coalition for Corporate Justice (ECCJ) med viss framgång för att frågan om starkare lagstiftning och regelverk för företag skulle flyttas fram under Sveriges EU-ordförandeskap. Vi träffade bl a CSR-ambassadören vid ett flertal tillfällen, medverkade vid en EU-konferens och arbetade för att företag och MR skulle nämnas i rådsslutsatserna, vilket det gjorde för första gången.

Under perioden fördes samtal med flera politiker. Arbetet med att få till stånd en stark koalition som arbetar för ökat statligt ansvar för svenska företags agerande i tredje land fortskred. I slutet av perioden samarrangerade AI en halvdags workshop tillsammans med andra NGOs däribland Fair Trade center, Swedwatch och ActionAid.

Under perioden har ett stort fokus legat på arbete för rättvisa för offren för Bhopalkatastrofen. Vi har som en av sju sektioner medverkat i Bhopal Bus Tour, under vilken aktivister från Bhopal rest runt Europa tillsammans med Amnesty. I Sverige besökte bussturnén Stockholm, Uppsala, Örebro, Norrköping, Göteborg och Lund. I Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund var bussen mycket välbesökt och medlemmarna i bussen medverkade också i olika seminarier och andra events.

I Norrköping anordnade Amnesty en demonstration utanför Dow Chemicals fabrik, något som uppmärksammades av både TV4 och SVT. Under MR-dagarna anordnade Amnesty ett mycket välbesökt seminarium om Bhopal och företags ansvarsskyldighet. Amnesty hade även egen monter på MR-dagarna med information- och aktionsmaterial om Bhopal. Välbesökta seminarier med representanter från Bhopalbussen och Amnesty arrangerades även i Göteborg, Lund och Uppsala. Ett flertal skolklasser besökte också bussen.

Den 2 december hölls en vaka utanför Indiens ambassad och aktivitetsdagen 5 december ägnades också åt Bhopal.

Arbetet med oljeutvinningsindustrin i Nigeria fortsatte. ABG-grupper i Göteborg och Stockholm anordnade utåtriktade aktiviteter, i Stockholm under fyra dagar för att uppmärksamma oljeutvinningens inverkan på mänskliga rättigheter i Nigerdeltat och samla in underskrivna vykort med uppmaningar riktade till Shells VD samt till EU. I slutet av oktober medverkade Amnesty vid visningen av filmen "Poison Fire” (som handlar om oljeutvinning i Nigerdeltat) i Stockholm. Amnesty talade om rapporten "Petroleum, Pollution and Poverty" samt hade en vykortsaktion på plats.

5.6.2
Fokus har legat på den revidering av OECD:s riktlinjer för statlig exportfinansiering som initierats under perioden och i vilken vi är aktiva. Frågan diskuterades bl a på ett referensgruppsmöte på UD där Amnesty medverkade.

Vi har haft möte med Sveriges nya exekutivdirektör i Världsbanken där vi framförallt framfört Amnestys rekommendationer för organisationens nya ”disclosure policy” samt internationella finansiella institutioners (IFI:s) sociala och miljömässiga standarder. Vi har också träffat relevant personal på UD, Finansdepartementet, Riksbanken och SIDA som arbetar med Världsbanken. Under perioden har vi gått med i ett nätverk av organisationer som arbetar gentemot IFI:s i Sverige.

5.6.3
Under perioden anordnades ett Business Forum på temat Kina och mänskliga rättigheter, med särskilt fokus på den nya arbetsrättslagstiftningen i Kina. Seminariet som besöktes av en hel del företag som Amnesty inte varit i kontakt med tidigare hölls hos Mannheimer Swartling.

I mitten av november anordnade Amnesty tillsammans med klustervapennätverket ett mycket välbesökt seminarium avseende investeringar i företag som tillverkar klustervapen. Medverkade gjorde bl a representanter för KPA och Den Norske Bank.

5.6.4
I mitten av november hölls en utbildning för specialgrupper där stort fokus låg på företags ansvarsskyldighet. ABG Göteborg och Stockholm medverkade i utbildningen. ABG Göteborg var mycket involverade i Bhopalturnén och arrangerade bl a ett välbesökt seminarium på Handelshögskolan i Göteborg.

ABG Stockholm har arbetat intensivt med granskningsarbetet av svenska IT- och telekomföretag. Bland annat har gruppen arbetat med ett seminarium för företagen i branschen och med en debattartikel.

I samband med galapremiären av filmen "Bananas!" var Malmögrupperna på plats med information om Amnestys generella arbete för företags efterlevnad av mänskliga rättigheter.


5.7 Ett aktivt och synligt Amnesty med mångfald

Utåtriktade aktiviteter

För att kunna påverka och skapa opinion för de mänskliga rättigheterna krävs att vi är aktiva och syns på externa arenor. Det gör vi på många olika sätt; genom utåtriktade aktiviteter i samband med våra kampanjer, i en mängd olika kommunikationskanaler där vi riktar oss till specifika målgrupper som t ex medlemmar och givare eller till en bred allmänhet, genom att synas i media och genom våra utbildningssatsningar. Amnesty ska vara och uppfattas som en aktiv organisation som är tillgänglig för alla och präglad av mångfald, därför prioriteras under perioden utvecklingen av aktivismen samt att nå nya målgrupper enligt mångfalds- och ungdomsstrategierna.

Etappmål 2009-2010

5.7.1: Vi ska fortsätta att prioritera utåtriktat arbete utfört av aktivister och sekretariat innebärande minst 120 utåtriktade aktiviteter per år under 2009 och 2010.

Målstyrning

5.7.1: Med utåtriktad aktivitet avses och kommer mätas:
a) Antal utåtriktade aktiviteter inom ramen för prioriterade kampanjer, t ex globala kampanjer, EU- eller sommarkampanj.
b) Utåtriktade aktiviteter i samband med aktivitetsdagar som t ex 8 mars (internationella kvinnodagen), 17 oktober (internationella dagen mot fattigdom) och 10 december (MR-dagen).
c) Utåtriktade aktiviteter genomförda av specialgrupper och landprogram.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.7.1 a)
- Bhopal Bustour, aktivitet i sex städer (Stockholm, Uppsala, Norrköping, Örebro, Lund, Göteborg)
- Vaka utanför indiska ambassaden 2 december (25-årsdagen av Bhopalkatastrofen)
- Seminarium om EU:s yttre gräns och mänskliga rättigheter "Fattig eller förföljd?" 10 december
- Monter vid Fundamental Rights Conference i Stockholm 10-11 december
- Temadag om mödradödlighet på FN-dagen 24 oktober i Göteborg
- Bokmässan i Göteborg 24-27 september

5.7.1 b)
- Nationell aktionsdag om absoluta abortförbudet i Nicaragua 16 oktober, aktivitet på 33 orter
- Nationell aktionsdag om Bhopal 5 december, aktivitet på 37 orter

5.7.1 c)
- Seminarium om mödradödlighet i Stockholm 1 december
- Centralasienseminarium i Göteborg 1 december
- AMD-seminarium på ABF i Stockholm med f d dödsdömd fånge från USA 16 november
- Aktiviteter i samband med Teaterpjäsen ”Seven” (Riksteatern) i Falun, Halmstad, Stockholm
- Filmfestivalen Stockholm 16-23 oktober arrangerad av Kulturgruppen
- Seminarium på sekretariatet med Joy Ezeilo, Nigeria 16 september
- Aktiviteter av ABG och grupper för att uppmärksamma oljeutvinningens inverkan på mänskliga rättigheter i Nigerdeltat i Göteborg och Stockholm
- Visning av filmen "Poison Fire"

Totalt: 94 utåtriktade aktiviteter

Kommentar: Under året har sektionen genomfört 174 utåtriktade aktiviteter utifrån det vi mäter, vilket klart överträffar målet på 120. Siffran är lägre än 2008, men det förklaras av frånvaron av en sommarturné.

Kommunikation

Vi ska genom kommunikation stärka vårt varumärke och ge allmänheten ökad kännedom och kunskap om vår verksamhet. Den nya internationella grafiska profilen ger Amnesty en tydlig identitet och vi kommer att arbeta vidare med att implementera och kontinuerligt upprätthålla den i organisationen. Vi kommer att utveckla vår webbplats till att bli en central kanal i kommunikationsarbetet.

Etappmål 2009-2010

5.7.2: Vi ska öka allmänhetens kännedom om Amnesty och det arbete vi bedriver.
5.7.3: Vi ska förbättra vår kommunikation med medlemmarna och allmänheten via vår webbplats www.amnesty.se och öka antalet besökare.
5.7.4: Vi ska fortsätta utveckla våra medlemssidor och intranät och öka antalet användare.
5.7.5: Vi ska samordna kommunikationen i Amnestys kanaler och skapa synergieffekter mellan olika kanaler för att våra budskap ska få största möjliga effekt.
5.7.6: Vi ska göra vår information tillgänglig för fler grupper i samhället.

Målstyrning:

5.7.2: Genom vår kommunikation vill vi öka allmänhetens kännedomen om Amnesty och genom riktade aktiviteter vill vi öka kännedomen i specifika målgrupper utifrån mångfalds- och ungdomsstrategin. För att mäta kännedom och attityder ska vi årligen delta i Synnovate Organisationsindex eller motsvarande undersökning.
5.7.3: Vi ska regelbundet mäta trafiken på vår webbplats samt vilka områden som är mest intressanta för besökaren.
5.7.4: Vi ska regelbundet mäta trafiken på medlemssidorna samt i högre grad marknadsföra dessa gentemot våra medlemmar.
5.7.5: Vi ska under perioden se över våra nuvarande kommunikationskanaler och skapa strukturer för samordning mellan dessa. Vi ska ta fram en ny kommunikationsplan som styr vårt kommunikationsarbete. Vi ska fortsätta implementera den grafiska profilen i rörelsen under 2009 och därefter kontinuerligt arbeta för att upprätthålla den.
5.7.6:
- Vi ska tillhandahålla basinformation om Amnesty på www.amnesty.se på lättläst svenska och se över möjligheten att även tillhandahålla information på engelska, teckenspråk och andra språk.
- www.amnesty.se ska tillgänglighetsanpassas.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.7.2
Annonskampanjen inom kampanjen "Fattigdom – en rättighetsfråga" syntes under oktober-december i magasin och tidningar. Vi har under perioden fått annonsutrymme värt drygt 2,2 miljoner till en kostnad av ca 900 000 kr. Annonserna kommer även att kunna användas under våren när vi får möjlighet att köpa annonsplats till bra priser. Utomhustavlorna med klockan fick en del uppmärksamhet, bl a vann den Månadens kampanj i tidningen Resumé. Vi körde samtidigt en kampanj på webben för att nå nya målgrupper. Totalt nådde vi med annonseringen i magasin och tidningar ca 4 300 000 läsare och fick 2 000 000 visningar på svenskafans.com med 85 000 unika besökare per dag. Svenska fans valdes utifrån målsättningarna i mångfaldsstrategin där unga män och även unga män med annan etnisk bakgrund än svensk är överrepresenterade.

En film med klipp från Lise Berghs besök i Sierra Leone blandat med klipp från aktivitetsdagarna i maj i Göteborg och Stockholm togs fram för Postkodlotteriet och visades på TV4 den 20 oktober.

29 oktober lanserades Amnesty International Sveriges Fanpage på Facebook. Vid årets slut närmade vi oss 2 000 fans.

5.7.3
Statistik för den externa webbplatsen www.amnesty.se:

Antal besök
September: 30 531
Oktober: 24 511*
November: 1 446*
December: 21 542

Genomsnittlig längd i tid per besökare
September: 3min 23s
Oktober: 4min 01s*
November: 5min 43s*
December: 3min 01s

Sidor per besökare
September: 3,57
Oktober: 3,75*
November: 4,0*
December: 3,49

*Statistikfunktionen låg nere mellan 20/10-29/11, vilket innebär att siffrorna under denna period inte är kompletta.

5.7.4
Unika besökare (IP-adresser) på Amnestys medlemssidor under perioden:

Startsidan
September: 1 197
Oktober: 1 241
November: 1 166
December: 1 262

Ser man till antalet unika besökare på medlemssidornas huvudingångar så blir rankingen följande (nummer 1 har flest besökare, placering förra tertialet inom parentes,):

1. Aktivism (2)
2. Organisation (1)
3. Aktuellt (3)
4. Material (4)
5. Kontakt (5)
6. Sekretariatet (6)
7. Utbildning (7)
8. Styrelsen (9)
9. Kalendarium (11)
10. Mångfald (10)

(Medlemsforumet, som då låg på plats 8, har sedan förra tertialet plockats bort från medlemssidorna.)

5.7.5
Arbetet med kommunikationsplattformen fortsatte under hösten genom att IK Stockholm presenterade en projektplan med modell för arbetet samt att en arbetsgrupp sattes samman för det operativa arbetet. I november presenterades processen för personalen på sekretariatet och i samma vecka skickades en enkät ut till anställda, TM-personal, F2F-personal, styrelsen, Amnestyfondens styrelse samt ett urval aktivister. Tema för enkäten var identitet, kärnvärden och vår roll och kommer att användas som underlag till en workshop i januari. Under november genomfördes även offertintagning för en extern undersökning för att mäta attityder och syn på Amnesty hos allmänheten. Workshop 1 med fokus på omvärld, konkurrenter, position och målgrupp ägde rum 2 december hos IK Stockholm. Ett tiotal anställda från sekretariatet deltog.

Projekttjänsten inom ramen för brandingprojektet avslutades vid årets slut. För att även fortsättningsvis kunna upprätthålla en grafisk linje i vår grafiska produktion kommer vi ha en praktikant under våren som bland annat kommer att hjälpa till att ta fram aktivistmaterial inom ramarna för olika kampanjer. Vi kommer även att utveckla den grafiska verktygslådan på webben där aktivister själva kan hämta grafiskt material.

5.7.6
I slutet av året uppdaterades texten Lättläst på den externa webbsidan. Däremot blev arbetet med att lägga upp en kortare informationstext på engelska ytterligare försenat och kommer att ske 2010.

Utveckla aktivismen

För att utveckla aktivismen, öka mångfalden och nå ut till unga behöver vi finna nya mötesformer och arbetsmetoder på nya arenor.

Etappmål 2009-2010

5.7.7: Vi ska utveckla sektionens arbete med ICT (Information Communication Technology) i syfte att skapa redskap för påverkan och mobilisering samt öka vår närvaro på webbaserade communities och attrahera nya målgrupper.

Målstyrning:

5.7.7:
- Vi ska marknadsföra Amnestyfilmer på hemsidan och göra dem tillgängliga för aktivister och utåtriktade aktiviteter.
- Vi ska utveckla nya metoder för mobilisering inför aktioner via sms och webben.
- Vi ska ge större möjlighet att delta i Amnestys påverkansarbete på olika forum på internet som MySpace, Facebook m fl.
- Vi ska undersöka möjligheten att erbjuda utbildningar och workshops via internet.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.7.7
Vi startade vår Facebook-grupp i slutet av oktober och hade drygt 2 200 "fans" vid årsskiftet. Vi använder Facebook för att uppdatera våra fans om aktiviteter och aktuella frågor och bjuda dem till seminarier och events, men också för att mobilisera, som t ex till vakan utanför den indiska ambassaden 2 december. Under vår nationella aktivitetsdag 5 december kunde alla uppdateringar (med bilder) från våra gruppers aktiviteter runt om i landet följas via Facebook.

Mäta aktivismen

Sektionen använder sig sedan ett par år av nyckeltal för aktivismen. Dessa behöver utvecklas i relation till det internationella arbetet med Key Performance Indicators (KPI) avseende resultat och effekt av aktivism.

Etappmål 2009-2010

5.7.8: Vi ska utveckla effektivare former för att mäta resultat och effekter av vårt arbete för mänskliga rättigheter.

Målstyrning:

5.7.8: Vi ska utvärdera våra nyckeltal för aktivismen och vid behov utveckla nya. Detta arbete ska integreras med det internationella arbetet med KPIs avseende aktivism.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.7.8
1. Nationella utbildningar:
- ungdomsträffar 1, 23 deltagare
- aktivistseminariet 74 deltagare
- kampanjutbildning 1, 25 deltagare
- samordning/specialgruppsutbildningar 2, 17 deltagare
- DO-utbildning 0
- FLO-utbildning 1, 7 deltagare
- mångfaldsutbildning 0
2. Antal besök i skolor (inom ramen för sekretariatets och distriktskontorens verksamhet): Göteborg: 18 pass i 11 skolor, Malmö/Skåne: 18 pass i 12 skolor, Stockholm: 39 pass i 26 skolor (37)
3. Antal besök i skolor för Sneställt (nationellt): 14 pass i 5 skolor samt en föreläsning för lärare (3)
4. Antal pressklipp om medlemsaktivism (pressklipp, inklusive insändare): 105 (142)
5. Antal underskrivna vädjanden på nätet, veckans vädjande: 3 259 (2 895)
6. Antal underskrivna vädjanden på nätet, månadens aktion: 1 121
7. Antal prenumeranter på Kortkampanjen: september: 2 992, oktober: 2 998, november: 2 991, december: 2 996
8. Antal prenumeranter på e-nytt: 3 155
9. Antal SMS-aktivister: september: 3 106, oktober: 3 132, november: 3 156, december: 2 962
10. Antal arbetsgrupper: 142 (157)
11. Antal ungdomsgrupper: 33 (31)
12. Antal specialgrupper: 8, Kulturgruppen nedlagd i december, två specialgrupper hopslagna sedan ifjol (11)
13. Antal distriktsgrupper (definition: grupper som är verksamma på distriktsnivå): 11 (18)
14. Antal landsamordnare: 37, varav 21 i 11 landprogram, och 18 länder + 1 region (EU)
15. Antal grupper anslutna till landprogram: 98, några av grupperna är med i flera landprogram
16. Antal events och seminarier anordnade av landsamordnare och specialgrupper: 8 (9)
17. Antal deltagande orter på aktionsdagar: 70 (Över helår var siffran 118 att jämföra med 128 för 2008, men då var antalet aktionsdagar fem att jämföra med årets fyra.)

Inför år 2009 reviderades nyckeltalen, så att endast de mest relevanta finns kvar. I förekommande fall anges motsvarande siffra för tredje tertialet 2008 inom parentes. Ett nyckeltal som kommit till är nyckeltalet för nationella utbildningar. Genom det nyckeltalet kommer vi kunna få en bild av hur många som utbildas internt inom Amnesty på nationella träffar och utbildningar.

Nyckeltalet 2 och 3, antal besök i skolor, innebär besök på högstadier, gymnasier, högskolor/universitet samt folkhögskolor.

Media

Vi ska ha fortsatt stor synlighet i massmedia (radio, tv och press) för våra frågor och de aktiviteter vi genomför. Media kan vara en oerhört kraftfull kanal för att kommunicera vårt budskap och närvaron i media stärker vårt varumärke.

Etappmål 2009-2010

5.7.9: Vi ska öka antalet prenumeranter på våra dagliga pressnotiser från dagens 1 200 till 1 500.
5.7.10: Vi ska via media nå ut till nya målgrupper som till exempel unga, fackliga organisationer, pensionärer och invandrade personer och även öka vår satsning att nå ut i nya medier framför allt på webben.
5.7.11: Vi ska öka antalet pressklipp per år från nuvarande ca 2 800 till 3 000 pressklipp år 2010.
5.7.12: Det lokala mediaarbetet ska förstärkas och antalet insändare från aktivister ska öka från dagens snitt på sex per månad till tio per månad.

Målstyrning:

5.7.9: Vi ska via utskick under år 2009 marknadsföra pressnotiser till minst fem nya kanaler, t ex facktidskrifter, invandrarredaktioner, universitet och högskolor.
5.7.10-11:
- Vi ska aktivt kontakta redaktioner som publicerar artiklar och program för olika målgrupper, genom att skicka utvalda Amnestyrapporter och pressmeddelanden från IS inom lämpliga ämnesområden.
- Vi ska skriva insändare till tidningar och tidskrifter som ges ut på andra språk (t ex kurdiska, farsi och arabiska).
5.7.12:
- Vi ska genomföra minst fem lokala mediautbildningar under perioden.
- Vi ska integrera mediautbildning i sektionens interna utbildningar.
- Vi ska uppmuntra specialgrupper, samordnare och lokala Amnestygrupper att skriva insändare.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.7.9
I september gjordes utskick till tre högskolor/universitet för att marknadsföra pressnotiser via e-post och annonser på anslagstavlor. En annons var också införd i nr 4 av Amnesty Press. Satsningen på facktidskrifter och invandrarredaktioner har av tidsskäl inte kunnat genomföras under perioden. Antalet direktprenumeranter har inte ökat, däremot når vi betydligt fler genom andra kanaler, bl a journalister via Newsdesk och riksdagsledamöter via Riksdagsbiblioteket.

5.7.10
Detta etappmål har inte kunnat genomföras under perioden.

5.7.11
Antalet pressklipp under 2009 har ökat jämfört med 2008 (2 169) och låg på 2 728. Dessutom ser vi en ökning vad gäller digitala medier. Flera internettidningar publicerar våra pressnotiser och vi har också sett en ökning när det gäller länkar till Amnestys hemsida på Sveriges Radios och SVT:s nätupplaga. Av kostnadsskäl kan vi dock inte få en fullständig bild eftersom vi inte prenumererar på den tjänsten.

5.7.12
Tre centrala mediautbildningar har hållits under hösten: En kampanjutbildning 31 oktober med fokus på lokalt mediaarbete, en utbildning för samordningar 7 november och en utbildning för specialgrupper 14 november.

Antalet pressklipp om lokala gruppers aktiviteter och insändare har varit högt under perioden särskilt i samband med aktivitetsdagar. Sammanlagt 72 artiklar om aktiviteter och 33 insändare.

I oktober månads Insats fanns en annons med ett erbjudande om lokala mediautbildningar. Ingen grupp har hört av sig och under perioden har ingen lokal utbildning genomförts.

Mångfald

Vi ska i vårt interna mångfaldsarbete arbeta med alla diskrimineringsgrunder och andra olikheter, t ex utbildning och social bakgrund. I vårt externa mångfaldsarbete ska vi framför allt lägga fokus på att öka andelen aktiva medlemmar med utländsk bakgrund.

Etappmål 2009-2010

5.7.13: Vi ska öka andelen aktiva medlemmar med utländsk bakgrund.
5.7.14: Frivilligledarskapsprogrammet ska utvecklas och bli mer inriktat på att utbilda unga ledare inom Amnesty utifrån ett mångfaldsperspektiv.
5.7.15: Vi ska öka vår mångfaldskompetens i sektionen.

Målstyrning:

5.7.13:
- År 2010 ska antalet aktiva medlemmar med utländsk bakgrund och antalet gruppsekreterare med utländsk bakgrund ha ökat.
- Vi ska utföra riktad aktivistrekrytering med hjälp av Amnestyambassadörer. Metoden består i att utbilda ett antal Amnestyambassadörer ur vald målgrupp, till exempel i miljonprogramsområden, och ge dessa ett riktad stöd att komma igång med aktivism. Aktivismen ska vara inom Amnestys prioriterade områden.
5.7.14: Frivilligledarskapsprogrammet ska utvecklas så att det blir 35 platser inom programmet. Målet är att hälften av deltagarna ska vara unga personer med utländsk bakgrund.
5.7.15:
- Minst 10 aktiva medlemmar och förtroendevalda ska genomgå skräddarsydda utbildningar för att öka mångfaldskompetensen inom Amnesty. Utbildningarna ska ge praktiska verktyg och övningar för att arbeta med mångfald lokalt och regionalt.
- Riktlinjer för hur man jobbar med aktivism med mångfaldsperspektiv ska distribueras till alla aktiva medlemmar.
- Utbildningspass om mångfald ska ges vid ungdomsträffar, aktivistseminariet, distriktsmöten, årsmötet och andra träffar där aktiva Amnestymedlemmar samlas.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.7.13
Den 27 oktober anordnades rekryteringsmöten i Stockholm, Malmö, Lund och Göteborg. På varje ort gjordes riktad rekrytering för att särskilt nå ut till unga personer med utländsk bakgrund. Marknadsföring skedde även på Spotify på alla orter med inriktning på unga personer. Samtliga rekryteringskvällar var välbesökta och många grupper fick ett nytillskott i form av nya medlemmar. Det var ett flertal som valde att nyttja den kostnadsfria grundkursen på Amnestyakademin. På vissa orter kunde till och med nya grupper startas. När det gäller mångfaldsaspekten kan det konstateras att i Stockholm och Göteborg var det generellt sett svårt att nå fram till den önskade målgruppen men det gick något bättre i Malmö. En förklaring till det här kan vara att Malmö är en stad som har en högre representation av personer med utländsk bakgrund.

5.7.14
Den 10-11 oktober genomfördes den första träffen på den grundläggande ledarskapskursen som fått namnet "Att leda i projektform". Träffen hölls regionalt i vardera Stockholm, Göteborg och Malmö. Bland de 32 deltagarna på de tre orterna fanns följande mångfald. Kön: 21 kvinnor, elva män. Bakgrund: 23 med svensk bakgrund, nio med utländsk bakgrund. Ålder: 17 deltagare i åldern 18-25, 15 deltagare i åldern 26 och äldre.

Den första träffen för det ettåriga ledarskapsprogrammet 2009/1010 genomfördes 26-27 september. Programmet har 23 deltagare, däribland en från sektionsstyrelsen och en från Amnestyfondens styrelse. I samband med den första träffen gjordes en utvärdering av mångfalden i gruppen. På träffen deltog 19 kvinnor och två män. Av dem hade 17 svensk bakgrund och tre utländsk bakgrund. Fem deltagare var i åldern 18-25 och 16 deltagare var äldre än 26. Träff 2 genomfördes 21-22 november.

5.7.15
Mångfaldsworkshops har utförts i följande distrikt under perioden:
- Göteborg 8 september, 23 deltagare.
- Stockholm 9 september, 16 deltagare.
- Uppsala 29 september, åtta deltagare.
- Skåne/Blekinge 10 oktober, ca 20 deltagare.
- Bohuslän/Norra Älvsborg 7 november, åtta deltagare.

En mångfaldsworkshop hölls även på aktivistseminariet 12 september (fyra deltagare) samt på den nationella ungdomsträffen 14 november (23 deltagare).

Ungdomsarbete

Vi ska fortsatt stödja och utveckla vårt ungdomsarbete i linje med vår ungdomsstrategi.

Etappmål 2009-2010

5.7.16: Vi ska fortsätta att anordna ungdomsträffar på nationell och regional nivå.
5.7.17: Vi ska utveckla vårt rekryteringsarbete bland unga.
5.7.18: Vi ska öka kontakterna mellan unga i svenska Amnesty och unga i andra Amnestysektioner.
5.7.19: Vi ska öka vår kunskap om ungas levnadsvillkor i Sverige.

Målstyrning:

5.7.16: Två nationella ungdomsträffar ska årligen anordnas under 2009 och 2010 samt en nationell ungdomsträff i samband med årsmötet. Minst tre regionala ungdomsträffar per år ska anordnas vid distriktskontoren i Stockholm, Göteborg och Malmö.
5.7.17: En särskild aktionsdag ska anordnas för ungdomar och studenter i början av hösten 2009 och 2010 med inriktning på rekrytering, som samordnas av ungdomsrådet och arbetsgrupper knutna till högskolor. Detta ska medföra aktivitet i minst 10 städer.
5.7.18:
- Vi ska uppmuntra ungas deltagande på nordiska, europeiska och internationella Amnestymöten samt att vara med i planeringen av en nordisk ungdomskonferens i Norge 2009 och Danmark 2010.
- Vi ska följa utvecklingen internationellt inom Amnesty om nya metoder för unga aktiva att kommunicera med varandra och uppmana unga aktiva inom svenska sektionen att använda sig av dessa metoder.
5.7.19: Vi ska under aktivistseminariet 2009 erbjuda en workshop om ungdomar och ungdomstrender samt utbilda personal på sekretariatet om ungdomstrender vid minst ett tillfälle årligen under 2009 och 2010.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.7.16
En nationell ungdomsträff hölls i Stockholm 13-15 november med 23 deltagare från sex olika städer (Hudiksvall, Skövde, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Jönköping). Regionala ungdomsträffar hölls i Stockholm 25 september (19 deltagare) samt 21 november (18 deltagare). I Göteborg hölls regionala ungdomsträffar 2 september (25 deltagare) samt 14 november (15 deltagare). Under december hölls även ett månadsmöte samt en julavslutning för ungdomsgrupperna. I Malmö hölls regionala ungdomsträffar 20 september (åtta deltagare) samt 21 november (tre deltagare).

5.7.17
Den 16 oktober anordnades en aktivitetsdag för ungdomar och studenter i syfte att uppmärksamma kampanjen Fattigdom - en rättighetsfråga och för att samla in namnunderskrifter till regeringen i Nicaragua om det absoluta abortförbudet (samma tema som aktivitetsdagen 17 oktober). Syftet med dagen var också att försöka värva nya aktiva medlemmar till sina grupper. Den 16 oktober var även en del av en internationell ungdomsaktionsvecka, International Week of Youth Action (IWYA). Den 16 oktober anordnades aktiviteter på fler än 10 orter och 25-30 ungdoms- och studentgrupper deltog i aktivitetsdagen.

5.7.18
En representant från Göteborgs studentgrupp (grupp 92) och en representant från Stockholms studentgrupp (grupp 330) deltog 13-15 november på brittiska sektionens studentkonferens i London.

5.7.19
Under aktivistseminariet anordnades en workshop om sociala medier av Ben Clowney som arbetar som digital producent på brittiska sektionen. För personalen på sekretariatet anordnades en föreläsning med Ida Hult från Trendethnology om ungdomstrender 10 november.

Utbildning

I vårt uppdrag ligger att öka medvetenheten i det svenska samhället om FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Amnestyakademin är ett samarbete med studieförbundet Sensus där vi erbjuder grundläggande utbildningar om de mänskliga rättigheterna. Vi ska under perioden även utveckla vår uppdragsutbildning gentemot företag och myndigheter samt utbildningssamverkan med andra organisationer, exempelvis Riksidrottsförbundet.

Etappmål 2009-2010

5.7.20: Vi ska upprätthålla hög kvalitet i de folkbildande kurser som ges inom ramen för Amnestyakademin samt öka antalet kurser.
5.7.21: Vi ska stärka vårt utbildningsarbete i existerande målgrupper men också nå ut till nya målgrupper.
5.7.22: Samarbetet med Sensus inom Amnestyakademin ska leda till att Amnesty blir en känd folkbildnings- och utbildningsaktör inom området mänskliga rättigheter.
5.7.23: Vi ska utveckla vårt arbete med uppdragsutbildning gentemot företag och myndigheter.
5.7.24: Vi ska ha utbildningssamverkan med Riksidrottsförbundet (RF).

Målstyrning:

5.7.20: Vi ska upprätthålla en hög kvalitet på kurserna genom att kontinuerligt ge pedagogisk fortbildning till kursledarna. Under 2009 ska vi hålla 45 kurser med 585 kursdeltagare och under 2010 ska vi hålla 50 kurser med 650 kursdeltagare.
5.7.21: Vi kommer att marknadsföra utbildningarna gentemot Amnestys medlemmar med syfte att öka deras kunskap om MR och knyta dem närmare organisationen. Specifika målgrupper för 2009-2010 är lärare och närbesläktade yrkeskategorier, som ska nås via lärartidningar och -förbund samt olika typer av skolarrangemang. Vi kommer även se över möjligheten till utökat samarbete med Angeläget utifrån mångfalds- och ungdomsstrategin.
5.7.22: Vi ska marknadsföra Amnestyakademin i vårt eget utåtriktade arbete och i gemensam marknadsföring med Sensus.
5.7.23: Under perioden ska vi sälja uppdragsutbildningar till företag och myndigheter utifrån den framtagna intäktsmodellen. Vi ska utveckla kurser anpassade för respektive målgrupp
5.7.24: Under 2009 kommer vi att ta fram ett grundläggande utbildningsmaterial om mänskliga rättigheter. Materialet kommer att användas inom ramen för SISU:s (RF:s bildningsverksamhet) verksamhet, vilken riktar sig till ledare och aktiva på olika nivåer inom de förbund som är medlemmar i RF.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.7.20
Under 2009 genomfördes inom Amnestyakademin 47 kurser med 725 kursdeltagare med i genomsnitt 15,4 deltagare/kurs (2008: 13,5 st), vilket innebär en bra bit över målsättningen 595 deltagare. Vi har ett genomsnittligt utvärderingsresultat av kurserna på 3,45 av max 4 (2008: 3,32), vilket får anses vara högt. Utvärderingen gällande kursledare får 3,67 av max 4 (2008: 3,55), även det mycket högt. Vi har hållit en kursledarträff under året samt systematiskt styrt upp kontakten med varje kursledare kopplat till kurstillfälle, dessutom förbättrat samordningen med Sensus. Vi har även sett över de administrativa rutinerna, bl a genom framtagande av en databas för administration samt kontinuerligt rekryterat fler kursledare utifrån de behov vi har haft framför allt för våra kurser riktade mot pedagoger. Vi har även genomfört en uppföljning av tidigare deltagare som indikerade att de flesta deltagarna är nöjda och kan tänka sig att gå fler kurser (deltagarantalet väl lågt för att dra slutsatser).

5.7.21
Amnestyakdemin
Vi har genomfört en undersökning om kännedom om Amnestyakademin bland våra medlemmar, vilket gav oss värdefull information om hur vi kan nå medlemmarna. Vi har lagt upp en plan för att öka kännedomen om Amnestyakademin bland medlemmar för 2010 och även gjort en mindre undersökning där vi tittat på kanaler och olika grupper bland medlemmar. Som medlemsvårdande aspekt erbjöd vi i samband med välkomstsamtalet till nya medlemmar dem att gå en grundkurs om Amnesty till ett lägre pris, en aktivitet vi fortsätter med 2010 samt har för avsikt att förfina. Vi fortsätter att marknadsföra oss till pedagoger via annonsering, relevanta lärarsajter, men också proaktivt via Skolverket som beviljar medel för jämställdhetsarbete på skolor. Vi har tagit många kontakter med skolor som beviljats medel, fått flera offertförfrågningar och även några uppdrag. Från och med hösten 2009 arbetar Amnestyakademin och Angeläget utifrån en plan för samordning.

Angeläget
Intresset för Angelägets nya dvd ökade under hösten då den också marknadsfördes genom olika kanaler. Cirka 230 st beställdes, ett bra resultat eftersom beställarna har stor benägenhet att visa filmerna för en eller flera skolklasser alternativt ungdomsgrupper. I en genomgång av vilka som beställer filmerna återfinns lärare i svenska, samhällskunskap, livskunskap, religion, kuratorer, ideella organisationer, grundskolelärare, svenska kyrkan, tjejjourer, bibliotek, livskunskap med invandrarungdomar, vuxenutbildning, särskola, ungdomshem, fritidspedagoger, kultur & fritidschef, projekt med arbetslösa ungdomar. Filmer har också skickats ut till cia 200 andra gymnasieskolor och ingår i utbudet hos 2/3 (28 st) av Sveriges AV/Mediacentraler. Hos dessa kan filmerna lånas eller laddas ner och visas. Genomslaget kan sammanfattas som mycket bra. Dessutom har flera filmer utgjort förfilmer till Antirasistiska filmdagarnas biovisningar under hösten.

I princip samtliga medieprogram i Sverige har nåtts av information om vårens femårsjubileum av Angelägets dokumentärfilmsfestival.

Angeläget ansvarade för två workshops 21-22 oktober i Växjö på Den Globala Skolans metodfestival där olika metoder för hur man kan arbeta med mänskliga rättigheter presenterades. Vi har också kontaktat internationella filmfestivaler med förfrågan om visning av Angelägets filmer och mötts av stort intresse från Tjeckiens stora dokumentärfilmsfestival om mänskliga rättigheter i mars (One World). Definitivt besked ges i slutet av januari 2010. Göteborgs Internationella Filmfestival har visat intresse att årligen utse en Angelägetfilm att visas under Göteborgs Filmfestival. Svenska Filminstitutet (SFI) är en viktig ambassadör och distributör av Angelägets filmer. Under oktober 2009 distribuerade SFI 300 filmer till nyckelpersoner i samtliga av Sveriges kommuner.

5.7.22
Amnestyakademin syns i högre utsträckning i Amnestys löpande kommunikation gentemot medlemmar. Sensus har nu en bättre sökfunktion hemsidan för Amnestyakademin och vi annonserar i deras broschyrer varje termin. Fler spontana förfrågningar kommer nu än tidigare, framför allt gällande kurser riktade till pedagoger, vilket tyder på att Amnestyakademin blir alltmer känd.

5.7.23
Under perioden togs beslutet att projektet uppdragsutbildning gentemot företag avslutas vid årsskiftet, vilket gjorde att arbetet under slutet av året till stor del bestod i att avsluta de kontakter som projektledaren har haft under projektets gång på ett bra sätt. Som avslutning på projektet genomfördes under december fyra uppskattade utbildningar, tre för Atlas Copco i Stockholm, Örebro och Antwerpen samt en för CSR Sweden.

5.7.24
Vi har under 1,5 års tid försökt få till stånd möte med Riksidrottsförbundet (RF), men de har tyvärr ställt in möten varje gång.


5.8. Växa med mångfald

Sektionen ska fortsätta växa, både i antal medlemmar och ekonomiskt. Vi ska fortsätta satsningen på våra basområden men kommer att satsa mer på utveckling av nya områden, målgrupper och kanaler. Vi ska bedriva arbetet i enlighet med vår fundraisingstrategi för perioden 2004-2010.

Etappmål 2009-2010

5.8.1: Vi ska vara 85 000 personer som stödjer Amnesty som medlemmar eller bidragsgivare vid utgången av 2010, varav 80 000 ska vara medlemmar.
5.8.2: Vi ska bibehålla en låg avhoppsnivå bland medlemmar och bidragsgivare.
5.8.3: Vi ska öka sektionens årliga intäkter från 2007 års utfall på 53 620 tkr till 66 420 tkr 2010.
5.8.4: Vi ska växa med ett mångfaldsperspektiv enligt sektionens mångfaldspolicy och -strategi. Vi ska öka andelen medlemmar och bidragsgivare med utländsk bakgrund.

Målstyrning:

5.8.1: Vi ska öka antalet medlemmar och bidragsgivare 2009-2010 genom en fundraisingmix baserad på face-to-face, telemarketing och direktmarknadsföring, där arbetet med att hitta nya värvningskanaler, värvningstekniker och målgrupper får högre prioritet. Nyckeltal över medlemmar och bidragsgivare redovisas liksom tidigare månadsvis.

5.8.2: Vi ska sträva efter att bibehålla 2008 års avhoppsnivå även under 2009 och 2010, bland annat genom fortsatt satsning på nyvärvning via autogiro, överföring från inbetalningskort till autogiro, medlems- och givarvård samt att aktivt bearbeta avhoppade medlemmar. Vi ska arbeta med högsta kvalitet i alla aktiviteter för att främja bibehållandet av medlemmar och givare.

5.8.3: För att nå intäktsmålet under perioden kommer vi att prioritera följande tre områden:

1. Bibehållande av aktivitetsnivån inom face-to-face, telemarketing och direktmarknadsföring för att upprätthålla en fortsatt intäktsökning från våra basområden i fundraisingstrategin. I detta arbete ingår att hitta nya värvningskanaler för att bredda fundraisingarbetet. Vi kommer även att rikta oss till nya målgrupper utifrån mångfalds- och ungdomsstrategierna.

2. Utvecklingsområdet stora gåvor från individer samt samarbeten med nya målgrupper som t ex stiftelser/fonder. I detta ingår samarbetet med Postkodlotteriet som innebär ökade intäkter till Amnestys verksamhet, ökad synlighet i grupper som vi normalt inte når med vår kommunikation, men också aktiviteter från Amnestys sida för att marknadsföra samarbetet. Området företagssamarbeten kommer att tonas ner utifrån Amnestys riktlinjer för samarbete med företag.

3. Fortsatt satsning på stödområdena i fundraisingstrategin genom att prioritera "brandingarbetet" (One Amnesty) och att stärka vårt varumärke genom att ännu tydligare än tidigare samla kommunikationen under ett tak. Dessutom vill vi intensifiera arbetet med utvecklingen av internet och annan digital teknik för att nå nya målgrupper men också underlätta för människor att skänka en gåva eller bli medlem.

5.8.4: Vi ska fortsätta att ta fram kunskap om hur vår medlemskår ser ut, för att veta vilka insatser som kan göras för att bli mer attraktiva för olika grupper i samhället. Vi kommer varje år göra en mätning av medlemsdatabasen på individnivå. Under perioden vill vi öka antalet medlemmar med utländsk bakgrund.

Rapport 3:e tertialet, september-december 2009

5.8.1
Per 31 december 2009 hade Amnesty 85 532 medlemmar och givare, varav 80 720 är medlemmar. Det innebär att vi har slagit medlemsrekordet från 1995 och att svenska sektionen nu är större än någonsin tidigare. Anledningen till att vi uppnått målet ett år tidigare än beräknat är att värvningen via face-to-face har gått mycket bättre än budgeterat. Vi har under året värvat ca 11 500 betalande autogiromedlemmar, bl a för att vi har lyckats rekrytera och behålla bra personal i verksamheten. Så många som 81% av våra medlemmar och givare betalar via autogiro.

5.8.2
Avhoppet för 2009 är 10,9% vilket är 0,45% mer än 2008 då avhoppet var 9,64%. Lågkonjunkturen och den snabbt växande basen av medlemmar och givare har tyvärr också lett till att fler hoppar av. I slutet av 2009 inleddes en analys av avhoppen och vilka som hoppar av för att under 2010 kunna stävja avhoppen, alternativt minska dem igen. Viktigt att påpeka är att även om vi ser ökade avhoppssiffror i förhållande till förra året så är ökningen i förhållande till storleken på vår medlemsdatabas fortfarande liten och vår avhoppsnivå är ”normal” jämfört med andra organisationer och sektioner inom Amnesty. Däremot är det viktigt att vi följer trenden och påbörjar arbetet med att hitta sätt att minska avhoppen.

5.8.3
Intäkterna för 2009 uppgår till 72 620 tkr, vilket är 4 835 tkr mer än budget (67 785 tkr). Det innebär att vi redan 2009 har uppnått 2010 års etappmål på 66 420 tkr och även överträffat det med 6 200 tkr. Den främsta anledningen till intäktsökningen under 2009 är att utdelningen från Postkodlotteriet översteg budget med 5 000 tkr och att även Humanfonden gick över budget med 1 124 tkr. Vi har dessutom under året varit framgångsrika i vår rekrytering av medlemmar samt i vår telemarketingverksamhet. Värt att notera är att insamlingsbreven har gått 16% över budget och att vi därigenom vänt den negativa utvecklingen. Anledningen till detta är att vi har jobbat mycket med breven, både när det gäller innehåll, målgrupper och utformning. Vi har också fått några stora anonyma gåvor via internet under året. Däremot har vi fått få testamenten under året och hamnar där under budget. Resultatet innebär glädjande nog att svenska sektionen 2009 kunnat bidra med ett extra bidrag på 5 600 tkr till IS och den internationella rörelsen, samt 1 000 tkr till Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.

5.8.4
SCB-mätningen i december 2009 visar att andelen medlemmar med utländsk bakgrund har ökat och nu är 10%, jämfört med 2008 då den var 9%. De aktiviteter vi har genomfört inom ramarna för telemarketing, våra brevutskick och framförallt face-to-face för att hitta målgrupper med utländsk bakgrund har gett effekt. Storleken på ökningen kan tyckas liten, men måste relateras till att vi har 80 000 medlemmar i vår medlemsdatabas.

Nyckeltal 2009

TOTALT
2009-12-31
2008-12-31
Antal medlemmar och givare 85532 80039
Andel på autogiro i % 81,06% 77,35%
Varav medlemmar 80720 74628
Varav enbart givare 4812 5411
VARAV NYA
Antal medlemmar och givare 13413 12040
Andel på autogiro i % 84,44% 85,59%
Varav medlemmar 12945 11641
Varav enbart givare 468 399