- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Årsredovisning 2009 Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 2010
Amnesty International svenska sektionen
Organisationsnummer 802004-0401
Årsredovisning för räkenskapsåret 2009-01-01 – 2009-12-31
Styrelsen och generalsekreteraren för Amnesty International svenska sektionen avger härmed följande årsredovisning.
Innehåll Sida
Förvaltningsberättelse 2
Resultaträkning – funktionsindelad 6
Balansräkning 7
Noter 9
Om inte särskilt anges, redovisas alla belopp i tusental kronor. Uppgifter inom parentes avser föregående år.
Förvaltningsberättelse
Information om verksamheten
Amnesty Internationals vision är en värld där varje människa åtnjuter alla de mänskliga rättigheter som ingår i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och andra internationella normer för mänskliga rättigheter. I sin strävan att uppnå denna vision åtager sig Amnesty International att utreda och agera för att förhindra och göra slut på allvarliga kränkningar av dessa rättigheter.
För att finansiera verksamheten är Amnesty beroende av medlemmar och givare. Den svenska sektionen är en del av den internationella organisationen Amnesty International som har 2,2 miljoner medlemmar och givare i mer än 150 länder. Organisationens huvudkontor är det internationella sekretariatet (IS) som ligger i London. Amnesty International, svenska sektionen (Amnesty) är en ideell förening. Förutom svenska sektionen består svenska Amnesty av stiftelsen Amnestyfonden samt distrikt och arbetsgrupper som var för sig är juridiska personer med eget ekonomiskt ansvar.
Resultat och ställning
Intäkterna 2009 uppgår till 72 620 tkr (inkl räntor) att jämföra med 61 628 tkr 2008. En fortsatt lyckad medlems- och givarvävning via face-to-face och telemarketing i egen regi är en anledning till den positiva utvecklingen. En annan viktig förklaring är att Amnesty sedan 2008 är förmånstagare i Postkodlotteriet.
Årets kostnader uppgår till 70 198 tkr inkl räntor (58 849 tkr förra året). Årets överskott blev 2 422 tkr (2 779 tkr förra året).
Den svenska sektionens verksamhet 2009
Sektionens arbete under 2009 har utgått från den handlingsplan som årsmötet antagit för tidsperioden 2004-2010:
- Hävda rätten till fysisk och psykisk integritet
- Slå vakt om kvinnors rättigheter
- Skydda flyktingars rättigheter
- Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet
- Öka aktivismen
- Skapa en dynamisk organisation
- Växa
Sektionens verksamhet 2009 framgår av nedanstående sammanställning.
Hävda rätten till fysisk och psykisk integritet
Dödsstraffet är enligt Amnestys uppfattning inhumant, ovärdigt och kränker rätten till liv. Sektionen har under året särskilt arbetat med att se till att förbudet mot att avrätta minderåriga efterlevs och att dödsstraffet för personer med psykiska funktionsnedsättningar avskaffas. Amnesty bistod, i anslutning till den internationella dagen mot dödsstraffet 10 oktober, den svenska regeringen och UD med information om dödstraffet inför möten med FN:s generalförsamling, samt Europarådet och EU. Riksdagens grupp för mänskliga rättigheter agerade utifrån Amnestys information mot dödsstraffet i ett flertal länder, med ett särskilt fiokus på dösstraffet för minderåriga. Under året agerade sektionen mot dödsstraffet i Indien, Iran, Japan, Jemen, Kina, Palestinska myndigheten, Saudiarabien, Somalia, Sudan, Taiwan och USA.
Trots att internationell rätt förbjuder alla former av tortyr fortsätter det att användas dagligen och över hela världen. Amnesty rapporterade i maj 2009 om förekomsten av tortyr och grov misshandel i minst 79 länder. I samband med världsdagen mot tortyr den 26 juni lanserades en webbaktion mot tortyr och olagliga överlämningar och hemliga fängslanden, s k ”renditions”, riktad till Sverige som ordförandeland inom EU. Under året arrangerade sektionen ett flertal seminarier om tortyr och renditions och under hösten pågick en vykortskampanj där Amnesty varje månad uppmanade EU att protestera mot minst två enskilda fall av tortyr.
Under det svenska ordförandeskapet i EU bedrev sektionen en kampanj för att få EU att anta ett direktiv mot diskriminering. Kampanjen innehöll namninsamlingar på vykort som lämnades över till den tyska regeringen och den tyska ambassaden då Tyskland varit den främste motståndaren till direktivet. Tyvärr antogs inte diskrimineringsdirektivet under 2009 utan frågan drivs vidare av Amnesty under det spanska ordförandeskapet första halvåret 2010.
Slå vakt om kvinnors rättigheter
Våldtäkt, misshandel och andra typer av könsrelaterat våld tillhör vardagen för miljontals kvinnor världen över och ofta råder total straffrihet för förövarna. Svenska sektionen deltar sedan 2004 i den globala kampanjen "Stoppa våldet mot kvinnor". Under året lyftes frågan om kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa upp vid ett flertal debatter och seminarier. Amnesty ställde krav på EU under det svenska ordförandeskapet att prioritera denna fråga samt arbetet mot mödradödlighet. Under den internationella kvinnodagen den 8 mars genomförde Amnestymedlemmar på 14 orter aktioner till förmån för kvinnor i Sydafrika, Iran och Afghanistan. Sektionen bedrev påverkansarbete gentemot riksdagsledamöter med anledning av Amnestys rekommendationer i rapporten ”Fallet nedlagt – våldtäkt och mänskliga rättigheter i Norden”.
Skydda flyktingars rättigheter
Amnesty arbetar för att alla som söker asyl i Sverige ska ha tillgång till en rättssäker asylprocess och beviljas skydd i de fall man riskerar att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Tillsammans med Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar har sektionen under året agerat i en rad enskilda asylärenden. Sektionen har genom seminarier riktade till myndigheter och domstolar särskilt lyft fram situationen för asylsökande från Eritrea och Somaila och dessutom deltagit i ett flertal debatter om asyl- och migrationsfrågor inom EU.
Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet
Amnesty fortsatte under 2009 att driva kravet på att stater ska implementera Romstadgan för den internationella brottmålsdomstolen, ICC. Den svenska sektionen har under året fokuserat arbetet på Nepal och Mozambique. Amnestys juristgrupp arrangerade i februari seminariet ”Fristad för folkmord?”, där bland annat kravet på en kriminalisering av tortyr i svensk lagstiftning togs upp.
Arbete för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter
Amnestys åtagande utvidgades i början av 2000-talet till att omfatta de ekonomiska, sociala och kulturella (ESK) rättigheterna på samma villkor som de rättigheter organisationen arbetat med sedan starten. Under våren 2009 lanserades den globala kampanj som i Sverige går under namnet ”Fattigdom – en rättighetsfråga”. I slutet av maj deltog Amnestymedlemmar på 35 orter i landet i en aktion om mödradödlighet i Sierra Leone inom ramen för kampanjen. Under sommaren samlades närmare 15 000 namnunderskrifter in som skickades till Sierra Leone och Sveriges regering i egenskap av ordförande i EU. I oktober genomfördes aktiviteter på 33 orter i anslutning till den internationella dagen mot fattigdom. Drygt 7 000 namnunderskrifter samlades in mot mödradödlighet i Nicaragua. Under samma tid genomfördes en större annonskampanj på temat fattigdom i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Företags efterlevnad av de mänskliga rättigheterna
Amnesty arbetar för att öka svenska företags kunskaper kring riskerna för att deras verksamhet bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter. I april anordnade sektionen ett seminarium i Stockholm om råvaruindustrins inverkan på miljö och mänskliga rättigheter i Nigerdeltat. Aktioner genomfördes under året även gentemot utvinningsindustrin i Peru och Guatemala. Ett 30-tal svenska företag medverkade på Amnestys Business Forum på temat korruption och mänskliga rättigheter i Ryssland. I november genomfördes ”Bhopal Bus Tour” i anslutning till 25-årsdagen av miljökatastrofen i Bhopal i Indien. Aktivister från Bhopal reste genom Europa tillsammans med Amnesty och i Sverige besöktes Stockholm, Uppsala, Örebro, Norrköping, Göteborg och Lund. Bhopal var också temat för en aktionsdag 5 december som hölls på 37 orter i landet.
Ett aktivt och synligt Amnesty med mångfald
Under 2009 genomförde sektionen över 170 utåtriktade aktiviteter inom ramen för olika kampanjer och aktioner. Utöver kampanjen ”Fattigdom – en rättighetsfråga” drev sektionen en kampanj under Sveriges ordförandeskap inom EU som fokuserade på tortyr, diskriminering samt asyl och migration.
Sektionens utbildningsverksamhet genom Amnestyakademin omfattade 47 kurser som gavs för 725 personer, en ökning av antalet deltagare med över 30%. Ett flertal kurser har erbjudits pedagoger och lärare, som är en prioriterad målgrupp.
För fjärde året i rad genomfördes Angeläget som är ett projekt där gymnasieungdomar gör dokumentärfilm på temat mänskliga rättigheter. I april besökte 350 inbjudna gäster Angelägets filmfestival där 25 filmer var nominerade av 70 inskickade tävlingsbidrag.
Vid årets slut hade sektionen 175 (188) lokala grupper, varav 33 (31) ungdomsgrupper, samt elva landprogram och åtta specialgrupper. Under året genomförde sektionen flera rekryteringsaktiviteter för att öka mångfalden bland de aktiva medlemmarna.
Växa med mångfald
År 2009 ökade svenska sektionen av Amnesty International sina intäkter till 72 620 tkr inkl räntor (61 628 tkr). Antalet medlemmar/givare ökade under året med 5 493 st. Under året arbetade sektionen aktivt med att öka antalet män och personer med utländsk bakgrund bland medlemmar och givare.
Medlemmar
Svenska sektionen har 85 532 (80 039) medlemmar och/eller givare, varav 80 720 (74 628) är medlemmar. Antalet medlemmar är det högsta någonsin i svenska Amnestys historia. Drygt 81% av medlemmarna och givarna stödjer organisationen via autogiro.
Förvaltning
Sektionen leds av en styrelse som väljs av årsmötet. Styrelsen är ideellt arbetande. Årsmötet utser även en valberedning och en granskningskommitté. Styrelsen understöds i utredningsarbetet av uppdragsgrupper där deltagarna kan vara anställda, medlemmar och styrelseledamöter. Till styrelsen är ett sekretariat knutet. Sekretariatet arbetar med kampanjer, ger stöd till grupper och medlemmar, genomför utbildningar, sprider information om mänskliga rättigheter samt bedriver flyktingrådgivning. I sekretariatets uppgifter ingår också administration och insamling. På sekretariatet arbetar även frivilliga och praktikanter. Där gör de en värdefull insats för sektionens kampanjer, flyktingarbete, administration, distribution och insamling.
Information
Amnesty International svenska sektionen är godkänd 90-kontoinnehavare (pg 90 00 72-0, pg 90 04 00-3 samt bg 900-0720) och står under kontroll av Svensk insamlingskontroll (SFI). Amnesty är också medlem i Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII) och tillämpar därmed FRII:s etiska riktlinjer för insamling. För verksamhetsåret 2009 har dessutom FRII:s kvalitetskod upprättats. SFI:s nyckeltal för ändamålskostnader i förhållande till insamlade medel blev 78% (75%). Motsvarande nyckeltal för insamlings- och administrationskostnader uppgår till 19% (20%).
Mer information om Amnestys verksamhet finns att få på hemsidan www.amnesty.se.
Framtida utveckling
I augusti 2009 antog Amnesty International en internationell strategisk plan fram till 2016. Utifrån den strategiska planen har organisationen beslutat om globala prioriteringar för perioden 2010-2011. För den svenska sektionen innebär detta att följande arbetsområden prioriteras de kommande två åren:
Kampanjen ”Fattigdom – en rättighetsfråga”
Säkerhet och mänskliga rättigheter
Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet
Arbete vid människorättskriser
Avskaffa dödsstraffet
Flyktingar och migranters rättigheter
Effektiv kommunikationen via digitala kanaler
Ökad tillväxt
Mäta resultat och utveckla det operativa arbetet
Utveckla aktivismen
Motverka diskriminering
Utbildning i mänskliga rättigheter