Arbete gentemot riksdag och regering Underlag till styrelsemöte 1-2 februari 1995

Till: AU
Från: sekretariatet
Datum: 23 februari 1995

Arbete gentemot riksdag och regering

Styrelsebeslut under punkt 35 vid mötet den 11-12 juni 1994.

Den 31 mars -2 april kommer ett utbildningsseminarium genomföras för samordningsgrupper och specialgrupper. Programmet har utformats efter de synpunkter och önskemål som har framkommit från samordnarna. En stor del av programmet ägnas åt lobby-frågor (programmet bifogas), information om vad som görs idag och grupparbeten om hur vi kan utveckla samordnings- och specialgruppernas roll i lobby-verksamheten.

Den annonsering som gjordes i AmnestyPress för att värva nya landsamordnare, har givit ett resultat som vida översteg förväntningarna. Många av dem som anmält sitt intresse, har mycket goda land - och specialistkunskaper som bör kunna tas till vara i framtida lobbyarbete. Under de närmaste månaderna kommer utbildning av nya samordnare att ske.

Pilotprojektet
Vid styrelsemötet den 11-12 juni beslutade styrelsen om ett pilotprojekt vad gäller lobby kampanjverksamheten. Som exempel valde man Indonesienkampanjen, kriteriet var främst, vapenexport och annan handel mellan Sverige och Indonesien. Kampanjen pågår som bäst och vi anser därför att det är för tidigt att utvärdera de insatser som har gjorts. Det kan dock nämnas att flera aktioner har gjorts, bland annat vad gäller massmedia och vapenexport, flera kontakter med utrikesdepartementet har även tagits (Geoff Robertson, researcher på IS hade ett möte vid sitt besök under hösten och Anita Klum och Elisabeth Löfgren diskuterade Indonesien vid mötet med Lena Hjelm-Wallén).


Dagens kontakter med riksdag och regering

REGULJÄRA KONTAKTER
Ärende Kanal Frekvens
Landinformation Från handläggare till kontaktpersoner Varje vecka och
(båda riktningarna) på främst UDs politiska avdelning, SIDA, efter behov
Arbetsmarknadsdepartementet, Statens
Invandrarverk (SIV) och Utlänningsnämnden
(UN).

Flyktingärenden Från handläggare till kontakt-
(båda riktningarna) personer främst på Efter behov

      Arbetsmarknadsdepartementet, SIV och UN.
Information/aktion Generalsekreteraren och Varje månad
handläggaren för lobbyfrågor
      har möten med riksdagsgruppen varje månad.

Riksdagsgruppen
Kontakterna mellan mötena har utökats och enskilda ledamöter kontaktar sekretariatet större utsträckning. Enskilda kontakter med riksdagsledamöter förekommer oftast på ledamöters initiativ, i samband med riksdagsdebatter eller förestående utlandsresa.

Flera av de ärenden som tas upp i riksdagsgruppen har initierats av ledamöterna, men merparten är från pågående kampanjer, blixtaktioner eller förslag som kommit från samordnare eller Amnestygrupper.

Irreguljära kontakter
I samband med besök i hemlandet av svenska ambassadörer placerade i utlandet, eller när ambassadörer tillträder befattning i utlandet, tas ibland kontakt med Al för ömsesidigt utbyte. Berörd samordnare deltar som regel i dessa möten tillsammans med generalsekreteraren och/eller lobby-handläggaren.
Via UDs presskalender följer handläggaren UDs besök av företrädare från olika länder samt UD-tjänstemäns och ministrar utlandsuppdragsresor och statsbesök. Syftet är att förse UD med relevant information. Detta sker i samråd med berörd samordnare.

INITIERAT AV IS OCH EU-KONTORET

I samband med kampanjer kontaktar sekretariatet lämplig myndighet. Detta sker ibland i samråd med berörd samordnare eller specialgrupp.

Denna verksamhet har utökats väsentligt, speciellt på grund av det stora antalet "Section Level Actions", där arbete gentemot den egna regeringen så gott som alltid ingår. Andra halvåret 1994 gjordes flera uppvaktningar via brev och telefon i samband med kampanjer. Sekretariatet initierade även möten med UD för att ta upp speciella länder, däribland Indonesien och Turkiet.

Förutom aktioner som initieras av IS, får vi nu även ett stort antal aktioner från EU-kontoret. Samverkan vad gäller lobby i "EU-sektioner" anses vara av stor betydelse, speciellt inför ministerrådsmöten, men även i samband med möten inför FN, OSSE (ESK). Medlemsländerna i EU har som regel gemensamma förberedelsemöten inför stora konferenser, exempelvis FN: 5 generalförsamling, MR-kommissionen etc.

Anita Klum och Elisabeth Löfgren deltog i ett lobbyseminarium med speciellt fokus på EU den 17-19 februari. Där diskuterades vikten av att samarbeta med '"mellanstrukturerna", dvs samordnare, specialgrupper och andra resurspersoner. Det noterades dock att det är viktigt med en god samordning och att det är oerhört viktigt med kontinuitet i kontakterna när det gäller lobby-verksamhet, eftersom det tar tid att bygga upp en sådan verksamhet.

Erfarenheten vad gäller gemensamma EU-aktioner är av förklarliga skäl mycket begränsad den svenska sektionen, men målsättningen är att inlemma special- och samordningsgrupperna i detta arbete.
Utbildingsseminariet den 31 mars - 2 april kommer att ägna en stor del av programmet åt EU-frågor.

NGOs
Den svenska sektionen har även ett väl utbyggt kontaktnät med olika NGOs. Många av dessa kontakter sköts från sekretariatet, deltagande i möten osv, men flera samordnare har kontakter med NGOs som berör deras länder.