- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Ungdomsutredningsgruppen - lägesrapport 23-24 september 1995 Underlag till styrelsemöte 1-2 februari 1995
1995-09-12
Till: Styrelsen
Från: Ungdomsutredningsgruppen/ Mats Andersson
LÄGESRAPPORT:
Gruppen: Petra Hopfgarten och Mariano Ramirez har lämnat gruppen. Än så länge har vi haft två möten. Yi har under dessa möten tagit experthjälp av Anne Hiller och Kristina Båth som båda har arbetat på sekretariatet i med ungdomsfrågor , samt Markus Lindblad från Moderata Ungdomsförbundet. Vi har också skrivit till grupperna i landet genom ungdomsutskicket (augusti> och grupputskicket (september och bett om synpunkter.
Gruppen håller sitt nästa möte den 25-26 november.
Vi vill också be om pengar för ytterligare ett möte. Detta tycker vi är motiverat, med tanke på att två personer har lämnat gruppen. Arbetsbördan på oss som är kvar har med andra ord ökat, och därmed flyttas även tidsramarna för arbetet.
Utvärderingar: Vi har kommit en bra bit i utvärderingsarbetet. Utvärderingarna om ACU, ungdomsläger och material riktat till ungdomar ar i stort sett klara. Utvärderingen av 1989 års ungdomssatsning är påbörjad, men kommer att ta ytterligare tid. Vi arbetar också med att kartlägga de ungdomsgrupper som finns idag. Hittills känner vi till 19 grupper, men sannolikt finns det några fler.
Struktur och organisation : Med ungdomsgrupper menar vi grupper som består av ungdomar under 18 år - och studenter (US) . Anledningen till att vi vill skapa en alternativ arbetsform för dessa grupper är framför allt att omsättningen på medlemmarna ar extremt hög i dessa grupper. Detta gör det svårt att fungera som en "vanlig". Vår utgångspunkt är att US-grupperna ska vara självständiga. Om US-grupperna vill ta hjälp av de "vanliga" grupperna så är detta positivt, men det ska inte utgöra någon grund för deras arbete. US-grupperna ska betala en gruppavgift ( föreslår 500 kronor) och regelbundet få ett speciellt utskick. Utskicket bör vara en bantad version av dagens grupputskick. Eftersom utskicket till vissa delar består av internt material tycker vi att de som är med i US-grupperna ska vara amnestymedlemmar. Grupperna ska givetvis registreras på sek retar iatet. Idag är det ACU som sköter regi strer ingen av US-grupperna och som fyra gånger per år sammanstäl ler ett ungdomsutskick. I och med att dessa uppgifter flyttas till sekretariatet föreslår vi att ACU avvecklas.
Man kan tänka sig en referensgrupp som kommer med synpunkter på kampanjer och material, men detta är i första hand en fråga för den sekretariatsanställde som arbetar med ungdomsfrågor.
Arbetsmetoder, utbildning och material:
US-grupperna ska erbjudas samma arbete som övriga amnestygrupper, med två undantag - RAN och aktionsfall. En grupp i ständig förändring lämpar sig helt enkelt inte för att bedriva så långsiktiga arbeten. US-grupperna har ett stort behov av utbildning. De utbildningar vi i första hand föreslår är gruppsekreterarkurser, informatörsutbildning (om
information från/till ungdomar) och " inspirationskurser " (ung. motsvarande tidigare års ungdomsläger).
En speciell handbok för US-grupperna bör produceras (mycket av innehållet bör dock kunna hämtas från den nuvarande handboken för amnestygrupper. En inspirerande video riktad till ungdomar är också önskvärd. Här bör man även undersöka om det finns användbart material i andra sektioner.
"Marknadsföring" av den nya arbetsformen: Vi har diskuterat vilka möjligheter som finns för att uppmärksamma den nya arbetsformen. Vi kommer troligen att föreslå en kampanj av något slag, men dess utformning och målsättningar här vi ännu inte hunnit utarbeta.
Om ni känner att ni vi ll veta mer om vårt arbete, så går det bra att ringa till oss i "ungdomsutredningsgruppen":
Mats Andersson, Umeå tel. 090-13 46 72
Ylva Arvidsson, Lund 046-12 33 77
Anna Dahl bäck, Stockholm 08-32 24 01
Ann Larsson, Umeå 0705-52 53 4 48
Hälsningar,
Mats Andersson