Pilotprojekt, Indonesienkampanjen (reviderat underlag Underlag till styrelsemöte 1-2 februari 1995

Till: Styrelsen
Från: RA
Datum 18/9-95

Uppdraget i B-utskottets direktiv 94/95
Arbete gentemot regering och riksdag: utskottet ska efter genomfört pilotprojekt utarbeta förslag till ny strategi för arbetet gentemot regering och riksdag


Bakgrund
Detta uppdrag har funnits i B-utskottets direktiv sedan hösten -93.

6/2-1994 presenterade B-uskottet ett förslag till implementering plan av SYSTEC-besluten för den svenska sektionen, ett förslag som styrelsen antog.

I förslaget står följande att läsa om arbete gentemot riksdag och regering:

l Genom ett pilotprojekt i arbete mot regering och riksdag, ska erfarenhet inhämtas för vilken typ av modeller som är nödvändiga för att göra denna arbetsteknik tillgänglig för i första hand samordningarna men också för grupperna i sitt arbete på det lokala planet

l Att utarbeta en strategi för hur vi arbetar gentemot R. & R i EU frågan

l Att arbeta med tredje land är en teknik som bör utforskas ytterligare, gärna inom ramen för nordiskt samarbete, eller samarbete inom groupingen.

B-utskottet fann att Indonesienkampanjen var en lämplig kampanj för pilotprojektet då den inte innehöll speciellt mycket traditionell brevskrivning.

Styrelsen tog upp en diskussion kring arbete gentemot regering och riksdag på sitt junimöte 1994 . Följande beslut fattades:

l att sekretariatet genomför och dokumenterar pilotprojektet kontinuerligt så att resultat kan redovisas i mars 1995.

l att sekretariatet fortsätter att dokumentera utbildningsbehovet hos samordningsgrupperna vad gäller arbete gentemot riksdag och regering så att de kan inkorporeras i den nya utbildningsplanen.

l att uppdra åt sekretariatet att i samarbete med samordningsgrupperna utarbeta långsiktiga strategier för arbetet gentemot riksdag och regering.

AU-mötet 8/4-95 beslöt bland annat

att uppdra åt sekretariatet att utarbeta ett förslag för vidareutveckling och fördjupning av lobbyarbetet, med hänseende till Sveriges medlemskap i EU samt svenska Amnestys resurser

att i förslaget redovisa prioriteringar för lobbyarbetet

att förslaget presenteras för styrelsen i sept-95.


Vad har hänt sedan dess?
Styrelsen antog under hösten -94 riktlinjer för strategisk kampanjplanering av arbetet inom svenska sektionen av Amnesty International. Denna kampanjstrategi gäller även för lobbyarbetet inom ramen för kampanjerna.

Ansvaret för att utarbeta en strategi för arbetet gentemot regering och riksdag har lagts på sekretariatet i samråd med samordningsgrupperna, eftersom dessa instanser förfogar över den information och de kontakter som erfordras för att utarbeta en strategi.

På grund av Indonesienkampanjens sena start blev utvärderingen inte färdig till mars -95 .

Samordningarnas utbildningsbehov I projektplan för svenska sektionens interna medlemsutbildning 95-98 står bland annat att utbildning av samordningar ska syfta till att öka deras möjligheter till att delta i arbetet gentemot regering och riksdag.

Sverige har blivit medlem i EU Detta innebär nya möjligheter till att delta i lobbyarbete, hur lever svenska sektionen upp till dessa krav?


Utvärdering av pilotprojektet
Undertecknad ombads av styrelsen att studera utvärderingen av Indonesienkampanjen med hänseende till pilotprojektet.

I den utvärdering av kampanjen som svenska sektionen skickar till IS finns inget som tyder på att styrelsen beslöt om att använda kampanjen som grund för ett pilotprojekt.

Utvärderingen ger inte uttryck för att några speciella aktiviteter har skett med hänseende till
lobbyarbete, vare sig bland medlemmar eller på sekretariatet.

Sammanfattning
Sedan arbetet gentemot regering och riksdag för första gången dök upp i B-utskottets direktiv har rollfördelningen mellan gruppmedlemmar samordningsgrupper och sekretariat tydliggjorts. Jag tycker dock att denna rollfördelning istället för att visa på möjligheterna till medlemsaktiviteter, har gjorts i termer av vad våra medlemmar inte får göra.

Eftersom pilotprojektet för arbete gentemot regering och riksdag är det andra i raden som av olika skäl inte går att utvärdera, anser jag att det inte går att i förväg utröna vilken nytta/effekt medlemsaktiviteter har i lobbyarbetet.


Förslag till beslut:
att uppdra åt sekretariatet att utarbeta ett förslag på hur medlemsstrukturerna kan involveras ytterligare i lobbyarbetet.
att sekretariatet. lägger fram en plan för verkställande av detta beslut för AU i november
1995

att denna plan redogör för vilka arbetsuppgifter som lämpar sig för en specialgrupp för lobbyarbete

att planen även ger uttryck för den preliminära planeringen vad gäller att täcka det utbildningsbehov som denna specialgrupp kommer att behöva.

/Rigmor Argren