Granskningskommitténs rapport till budgetmötet 2002 Underlag till styrelsemöte 1-2 december 2002

Amnesty International
Svenska Sektionen
2002-10-28

Granskningskommitténs rapport till budgetmötet 2002

Budgetens utformning

Enligt styrelsens beslut i juni 1997 skall budgeten visa en tydlig koppling till handlingsplanen och utformas som en långsiktig ekonomisk plan där handlingsplanens delmål kopplas till siffror. Vidare ska budgeten visa en översikt över det gångna året, innevarande år och de två kommande åren, för att underlätta uppföljning, utvärdering och tydliggöra gjorda prioriteringar.

Granskningskommittén noterar med tillfredsställelse att vi nu för första gången sedan beslutet togs, har en budget som uppfyller kraven. Det är också positivt att vi har en intäktsprognos som sträcker sig fram till och med 2007.

Budgetens utformning är pedagogisk och siffrorna är lätta att förstå. Detta är väsenligt i en frivilligorganisation och underlättar för medlemmar som vill ta del av och följa sektionens ekonomiska beslut.


Budgetramarna

Till budgetmötet presenterar styrelsen ett förslag som innebär en balanserad budget med en ram på 35 740 tkr för 2003. Detta innebär en minskning med drygt 10% jämfört med 2002. Till skillnad från de två senaste åren föreslår styrelsen en balanserad budget för 2003. Detta är positivt och bör ligga till grund för budgetarbetet lång tid framöver.

Under de senaste åren har sektionen kraftigt tärt på reserverna. Detta har Granskningskommittén inte bara noterat, utan även hårt kritiserat. Sektionen har valt att bortse från våra varningar och fortsatt att arbeta med ett underskott som har täckts av reserverna.
Vi är nu vid den punkt att vi måste bygga upp reserverna igen. Därför bör budgeten innehålla en ny post för successivt återuppbyggande av sektionens reserver. Det finns både svenska och internationella beslut som anger tydliga nivåer för reservernas storlek.

Granskningskommittén vidhåller att det är vanskligt att förlita sig på bidragen från Humanfondens och Hjälpfondens sparare. Detta har vi påpekat under flera år i rad och det har dessvärre visat sig vara långt mer rätt än vad vi kunnat ana.

Det är glädjande att notera att flera intäktsslag visar en tendens att öka. Det tyder på att sektionen är på rätt väg, men det är för tidigt att tala om trendbrott. Därför bör ökningen inte ligga till grund för några större förhoppningar utan hanteras med försiktighet.

Rapport andra tertialet 2002. (1 jan. – 31 aug.)

Den senaste tertialrapporten visar att den negativa intäktstrenden är bruten men ännu osäker. Flera medlemmar har övergått till autogiro, vilket är positivt på så sätt att många av dessa avsätter en större summa än vad medlemsavgiften kräver. Gruppavgifterna fortsätter att minska, vilket bör föranleda styrelsen att föra upp frågan till årsmötet. Noteras bör att även i år är bidraget från Humanfondens sparare lägre än budgeterat.

Kostnaderna förväntas bli något lägre än budget, men slutresultatet blir ändå ett underskott som skall täckas med hjälp av de reserver som nu är i det närmaste slutförbrukade.



Synpunkter på budgetens förslag avseende intäkter och kostnader

Intäkter

Vi anser att årets budget är realistisk och sansad, den är balanserad. Det är rimligt att anta att den nedåtgående trenden beträffande gåvor och bidrag är bruten. Däremot är reserverna nu förbrukade och måste återställas till de nivåer som är beslutade. Av detta finns inget i det liggande budgetförslaget.

Det enda som skulle kunna bygga upp reserverna under 2003 är en börsuppgång som skulle kunna leda till väsentligt ökade bidrag från Humanfondens och Hjälpfondens sparare. Men vem vågar hoppas på detta?

Det är också sorgligt att notera att de budgeterade intäkterna är lägre än utfallet 1995. Svenska sektionen har därmed krympt till en nivå där vi befann oss för åtta år sedan. Detta påverkar såväl vår verksamhet som vårt inflytande i den internationella rörelsen.

Granskningskommittén anser att styrelsen bör agera offensivt. Inom den kommande budgetperioden bör styrelsen mot bakgrund av ovanstående planera för en medveten och kraftfull satsning på insamling och medlemsvärvning. Nya metoder och framför allt, möjligheterna att nå nya målgrupper måste utforskas.

Medlemmar och grupper har en viktig del i ansvaret för sektionens ekonomi. Styrelsen bör lägga förslag till det kommande årsmötet som innebär en ökning av medlemsavgiften samt på nytt föra upp gruppernas ansvar för ekonomin och därmed gruppavgifternas storlek till sektionen. Bidrag från grupper och distrikt har stadigt minskat sedan årsmötet i Göteborg 1996 beslutade om förändrade former för gruppavgiften. Medlemsavgiften höjdes senast 1997.


Kostnader

Programkostnader minskas ytterligare i årets budget. Detta är beklagligt men nödvändigt. Det är möjligt att kostnadsramarna borde minskas ytterligare under rådande omständigheter. Det är inte Granskningskommitténs uppgift att i det här sammanhanget lyfta fram något enskilt program och vi kan konstatera att stora neddragningar redan är gjorda.

Vad vi däremot kan notera är att styrelsen har undvikit att göra de tydliga och smärtsamma prioriteringar som Granskningskommittén anser nödvändiga i det läge som sektionen nu befinner sig. Att dra ned på kostnaderna för såväl service till aktivisterna, medlemsvärvning och insamlingsaktiviteter kan visa sig ödesdigert. Aktivisterna är vår värdefullaste tillgång. De behövs för att vända trenden. En rejäl satsning på insamling och medlemsvärvning kostar pengar, som måste tas från något annat program, men som kan visa sig vara den enda möjligheten att vända intäkterna rejält uppåt.

Det är smärtsamt att prioritera, men i längden är det den enda vägen när svångremmen dras åt. Om vi försöker att göra allt fast billigare och med mindre medel, riskerar vi att förlora i kraft och styrka, samtidigt som vi fortsätter att minska och riskerar att bränna ut både personal och aktivister. Konkreta prioriteringar måste göras och något av en nystart måste till för att på sikt återskapa det Amnesty vi vill ha i Sverige. Initiativet måste tas av styrelsen. Ansvaret ligger sedan på hela sektionen.

Granskningskommittén oroar sig också över att styrelsen har sett sig tvingad att halvera sektionens delegation till det internationella rådsmötet. Att delta i rådsmötet handlar inte enbart om att finnas med i beredningsgrupper och när besluten tas i plenum. Det krävs stora arbetsinsatser för att följa med i alla formella och informella beslutsprocesser som pågår. Granskningskommittén tror att en delegation med fyra delegater relativt väl kan följa mötet, men befarar att den har starkt begränsade möjligheter att delta, påverka och på så sätt göra sektionens röst hörd. Sektionens roll i den internationella rörelsen påverkar också vårt arbete på hemmaplan. Vårt deltagande handlar om medlemmarnas möjlighet att påverka. Det är en viktig demokratifråga.


Avslutande ord
Det är ytterst beklagligt att sektionen hamnat i ett sådant kärvt ekonomiskt läge som vi nu befinner oss i. Granskningskommittén har uppmärksammat riskerna och varnat för konsekvenserna vid de två senaste årens budgetmöten. Vi har varit starkt kritiska till utnyttjandet av reserverna på det sätt som skett. Våra varningar har inte tagits på allvar och därför hoppas vi nu att styrelsen och budgetmötet noga överväger de förslag till åtgärder som Granskningskommittén föreslår.

Förslag till beslut
Granskningskommittén föreslår Budgetmötet besluta om följande rekommendationer till styrelsen inför de slutliga besluten om Budget för 2003:

Att i budgeten för 2003 införa en ny post för återskapande av den fria reserven.
Att i Programkostnaderna göra tydliga prioriteringar och inte skära med osthyvel över programmen.
Att Inom ramarna för budget 2003 intensifiera en kraftfull och långsiktig satsning på insamling och medlemsvärvning.
Att säkerställa att den svenska delegationen till rådsmötet 2003 är så stor att den har möjlighet att följa, delta i och påverka beslutsprocesserna.

Vidare föreslår Granskningskommittén att Budgetmötet ger styrelsen följande rekommendationer.

Att styrelsen till Årsmötet 2003 lägger förslag om höjda medlemsavgifter, samt
Att styrelsen till Årsmötet 2003 initierar en ny diskussion om gruppernas gemensamma ansvar för sektionens ekonomi och
Att styrelsen fattar principbeslut om att budgeten de närmaste åren skall vara balanserad samt att en post för återuppbyggnad av reserv skall ingå.

Amnesty International
Svenska sektionen
Granskningskommittén

Birgitta Grind
Jan Nygren
Kerstin Sundman
Christine Pamp