Ansökan om specialgruppstatus för kulturgruppen Underlag till styrelsemöte 1-2 september 2002


    Till: Styrelsen för svenska sektionen av Amnesty International
    Från: Kulturgruppen
    Datum: 02-09-10


    Svenska sektionen av Amnesty International

    Ansökan om specialgruppstatus för kulturgruppen

    Kulturgrupp

    Vid årsmötet i Malmö i maj 2000 togs en handlingsplan som ska gälla fyra år framöver. Denna är uppdelad i fyra huvudmål i kampen mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna och två huvudmål för det nödvändiga arbetet att stärka organisationen. Det senare är viktigt för att vi, så effektivt som möjligt, ska kunna driva vår verksamhet, d v s kampen för de mänskliga rättigheterna.

    Utåtriktade och välorganiserade arrangemang (temakvällar/temadagar om ett land, ett område eller ett ämne, galor m.m.) är nödvändiga för att åter dra människors uppmärksamhet till Amnesty och därigenom till MR-frågor. Dessa har under lång tid fått spela en mer undanskymd roll i samhället.

    Teater, film, sång, poesi, prosa - kulturens värld - har alltid varit ett medel att göra människor medvetna. Amnesty International och den svenska sektionen har alltid fått aktivt stöd av människor inom kulturvärlden för att föra ut vår sak.

    Idén med en kulturgrupp

    För att göra arrangemang av den här typen extra publikdragande, krävs ofta att de innehåller kända namn. En blandning av olika ingredienser är också extra publikhöjande. Tal, sång & musik, utställningar, poesi ger tillsammans ett värde som inte går att mäta i pengar.

    Denna typ av arrangemang kräver planering under längre tid för att ge bästa möjliga resultat både vad gäller längre och kortare AI-kampanjer.

    Mål

    Det övergripande målet för en speciell kulturgrupp är att stödja Amnestys organisation som helhet. Ett ytterliga mål är att stimulera medlemskåren och att aktivera nya medlemmar.

    En av gruppens särskilda mål är att bevaka blixtaktioner som rör kulturarbetare och att även bevaka kulturarbetares mänskliga rättigheter i riskfyllda situationer i världen.

    En kulturgrupp i den svenska sektionen av Amnesty International skulle ge en struktur och vara basen för ett starkt samarbete mellan Amnesty Internationals traditionella aktivister och engagerade kulturarbetare av olika slag. Vi har tänkt oss ett brett spektrum: skådespelare, klassiska musiker, rockmusiker, trubadurer, poeter, författare m fl. Erfarenheten visar att intresset är stort bland Sveriges kulturarbetare.

    Kulturgruppens struktur

    En kulturgrupp inom Amnestys Svenska Sektion ska vara en kärngrupp med ideella och engagerade Amnesty kulturarbetare och andra intresserade aktivister. Denna kärngrupp ska vara sammansatt på ett sådant sätt att man kan arbeta vidare med ett större kulturnätverk över hela Sverige som inkluderar lokala grupper ute i landet.

    Medlemmar i kärngruppen är engagerade Amnesty aktivister som är beredda att arbeta med gruppen under en längre tid. Kärngruppen ska skapa och samordna diverse kulturarbetare för större och mindre projekt under längre och kortare tid i samspel med Amnestys kampanjer och övriga arbete.

    Kärngruppen kommer inom sig att anta en arbetsordning och utse en kassör. Gruppen eftersträvar självfinansiering genom intäkter från de olika aktiviteter som genomförs. Överskott från verksamheten kommer att tillfalla Svenska sektionen av Amnesty International.

    Gruppen ska representeras av människor inom kulturens värld från studerande till väletablerade. Nätverket kommer att bestå av kulturarbetare som arbetar intensivt på ett eller flera projekt. Kärngruppen står för kontinuiteten och det fortlöpande arbetet.

    Gruppens flexibla struktur leder till att fler kulturarbetare får möjlighet och intresse att engagera sig i Amnestys arbete på kortsiktig eller långsiktig basis.

    Bakgrund och genomförda projekt

    Idén till en speciell kulturgrupp växte från år 2000. På hösten 2000 började kärngruppen mötas regelbundet.
        I augusti 2000 hölls en konsert på Mosebacke i Stockholm av diverse kulturarbetare i samarbete med juristgruppen.

        I december 2001 i samband med avslutningen av kampanjen mot tortyr hölls en galakväll med teater, musik, sång och dikter på Stockholms kulturhus.
    Planerade aktiviteter
        I augusti 2002 medverkan i seminarium i samband med premiären av Maj Wechselmanns dokumentärfilm.

        Till sommaren 2003 planeras i samarbete med Stockholms Kulturhus en hiphopgala med delvis speciellt skrivna texter för Amnesty.

        I oktober 2003 planeras med sekretariatet en stor tv sänd konsert.

        Ett radioprogram med kända kulturarbetare som belyser Amnestys arbete genom ord och musik.

        Pjäs-, filmförfattare och skådespelare planerar att skriva och sätta upp pjäser och filmer omkring Amnestys åtagande.

        En teater föreställning med kända svenska och exil skådespelare som läser aktuella Amnesty fallbeskrivningar.
    Medlemmar av kärngruppen

    Binnie Kristal-Andersson, poet och författare, Edward Lundqvist, studerande, Stig Johnell, programmerare, Danjel Andersson, dramaturg, Stockholms Stadsteater, Öllegård Goulos, Malmö stadsteaters regiutbildning, Kajsa Isaksson, Teater Salieri, Polki Nordström, Backstage - Spoken Word, Juan Pedro Fabra Guemberena, konstnär.

    Några namn ur nätverket

    Ida Burren, Cirkus Cirkör, Mark Levengood, artist, Alexandra Pascalidou, debatör, Maj Wechselmann, dokumentärfilmare, Daniel Boyaciglo, poet och författare, Hans Lindqvist, skådespelare, Daniel Andersson, dansare och IT-expert.


    För Kulturgruppen den 10 september 2002:



    Binnie Kristal-Andersson Stig Johnell Edward Lundqvist