Rapport från handlingsplanegruppen Underlag till styrelsemöte 1-2 december 2003

Till: Styrelsen
Från: Handlingsplanegruppen
Datum: 26 november 2003

Rapport från handlingsplanegruppen

ISOP 1
Vi har diskuterat utkastet till ISOP 1 och det yttrande som Carl och Maria skrev och som skickades den 6 november.

Tidplan
Se separat beslutsunderlag.

Behandlingen av motioner till årsmötet
Se separat beslutsunderlag

Handlingsplanens struktur
Se separat diskussionsunderlag.

Arbetsområden
Vi har med hjälp av sekretariatet tittat på vilka arbetsområden vi idag arbetar med och hur de motsvarar människorättsstrategin i den internationella strategiska planen (ISP) för att ha detta som en av utgångspunkterna för valet av arbetsområden i handlingsplanen 2004-2010.

Bistånd
När det gäller hanteringen av bistånd i den kommande handlingsplanen har vi har kontaktat Amnestyfonden för att inhämta deras synpunkter i frågan. Vi fick då veta att biståndsmandatet håller på att anpassas efter Amnestys utvidgade mandat, och därför kommer att öppnas upp. Biståndsarbetet kommer enligt vår bedömning att finnas med i vår kommande handlingsplanen under flera punkter. Vi kommer att ha fortsatta kontakter med Amnestyfonden, bl.a. för att diskutera huruvida de har behov av att använda sig av handlingsplanen som ett prioriteringsinstrument


Organisatoriska mål
Se separat diskussionsunderlag.

Kampanjer
Vi har diskuterat hur organisationen kan komma att förändras utifrån den nya kampanjstrategin med 7 stora temakampanjer under handlingsplaneperioden. Danne har beskrivit vilken bild som sekretariatet har av vårt framtida arbete med temakampanjer. Han är dock inte säker på om den helt och håller stämmer överens med de senaste diskussionerna från IS. Carl kommer att försöka få klarhet om detta på Directors Forum och rapportera om detta på nästa styrelsemöte.

När VAW-kampanjen (de två VAW-projekten) avslutas om två år, så kommer vi ändå fortsätta att arbeta inom temat kvinnors och flickors rättigheter. IS torde dock inte kunna producera lika mycket material under fortsättningsperioden som de gjorde under de två år VAW-kampanjen pågick. Materialet torde under fortsättningsperioden att snarare få karaktären av "theme actions", och arbetet blir integrerat i vår basverksamhet.

Efter VAW-kampanjen kommer man att starta stora kampanjprojekt inom något annat tema, vilka pågår kanske något år och sedan integreras i basverksamheten på samma sätt som arbetet för kvinnors och flickors rättigheter. För varje tema av de sju i ISPn så kommer man alltså att starta som en "stor kampanj" för att sedan integrera et fortsatta arbetet i basverksamheten.

Kort sagt kommer ett tema i taget av de sju i ISPn vara betydligt mer prominent och betonat än övriga teman i ISPn.

Om det blir så som ovan beskrivits så torde inte det behövas någon större omstrukturering på det svenska sekretariatet. Vi måste ha en kampanjsamordnare som på heltid arbetar med den stora kampanj som är aktuell för tillfället, medan arbetet med övriga teman (theme actions) kan samordnas med de resurser som finns i aktivistteamet, med stöd vid behov från specialgrupper.

Grupperna kommer alltså att få översatt och bearbetat material inom den stora temakampanj som är aktuell, såsom det var under kampanjen mot tortyr eller den kommande VAW-kampanjen. Parallellt kan grupperna välja att arbeta med andra teman, då finns dels material att få från sekretariatet /specialgrupperna, dels kan grupperna plocka hem material själva från interna webben, men detta material är inte så bearbetat (bl a inte alltid översatt) såsom material inom den stora kampanjen.

Sektionens basverksamhet
Vi har konstaterat att en del av sektionens nuvarande budget utgörs av poster som inte medlemmarna har tillfrågats om (ex. Amnesty Press) eller som är nödvändiga för sektionens arbete (ex. medlemsregister och ekonomisk redovisning) och funderat över vad som kan sägas vara sektionens basverksamhet och hur denna skall hanteras i handlingsplanen. Detta är en fråga som vi gärna vill ta upp för diskussion med styrelsen.

Mångfald
Motionärerna bakom motionen om mångfald och jämställdhet till årsmötet 2003 har kontaktas. I övrigt avvaktar vi uppdragsgruppens resultat.

Revidering
Vi har kommit fram till att det är styrelsens ansvar att under handlingsplaneperioden revidera planen om vi väljer att omprioritera utifrån en ny ISOP eller om ett visst mål visar sig vara omöjligt att uppnå.

Utvärdering
Vår målsättning är en handlingsplan med konkreta utvärderingsbara mål. För kampanjerna finns mål, som formuleras av IS, men vi bör också ha mål för vårt arbete i Sverige. Vi anser att sekretariatet bör göra en årlig utvärdering och att en grundlig utvärdering av handlingsplanen skall göras efter sex år. Det bör också ske separata utvärderingar av de sju temakampanjerna, tex. kampanjen ”Stopp för våld mot kvinnor” som avslutas år 2006.

Kontakt med MR-konferensgruppen
Stig Johnell har utsetts till att ansvarig för handlingsplanegruppens kontakt med MR-konferensgruppen. Vi har i handlingsplanegruppen diskuterat de förslag till dagordning som presenterats för oss och har utifrån det en del synpunkter som vi kommer att framföra vid ett möte med MR-konferensgruppen. Framförallt vill vi försäkra oss om att det lämnas tillräckligt med utrymme för att diskutera handlingsplaneförslaget i beredningsgrupper och på ett ev. Påverkanstorg. Vi är dock tveksamma till att ett Påverkanstorg helt kan ersätta beredningsgrupper när det gäller behandlingen av motioner.

Respons från medlemskåren

Här är en tabell över de svar vi har fått på enkäten. Det har kommit 22 svar totalt, från grupper, enskilda och styrelsemedlemmar.


Datum Grupp svarat via nätlov utlagt namn
13-okt
206
brev Frågat Ja
14-okt
brev Ja anonym
20-okt
188
brev Frågat
22-okt
179
e-post (endast val)
24-okt
118
brev Frågat
24-okt
brev
24-okt
brev
26-okt
Christian nätet Ja
27-okt
Christine Pamp nätet Ja
28-okt
212
brev (endast val) Fått Ja
04-nov
106
hemsidan direkt Ja Lisen Tamm
07-nov
107
brev har ej e-post Gunilla Mowitz
08-nov
160
nätet Fått Ja Bengt Törjas
08-nov
240
brev Fått Ja Sofia Lindholm
11-nov
330
brev Fått Ja Peter Dittmer
12-nov
brev
14-nov
134
e-post Fått Ja Ann-Marie Cervin
14-nov
brev Fått Håkan Dackman
14-nov
brev
17-nov
brev
20-nov
145
hemsidan direkt Ja Karin Edström
21-nov
Lisa Moræus nätet Ja

Det har gjorts 16 val av arbetsområden (ej inräknade bland de 22 ovan, för vi kan inte se vem som gjort dem). Ni hittar fördelningen mellan dem på http://www2.amnesty.se/handlingsplanen.nsf/statistik?OpenPage . Nästan alla svarande vill arbeta mot dödsstraffet. På andra plats kommer arbetet mot tortyr. Delad trea är samvetsfångar och människorättsförsvarare. Därefter kommer flyktingar och kvinnors rättigheter, båda med lika många röster. Ingen har röstat på ESK-rättigheterna eller kvinnors roll i fredsarbetet.

Svaren innehåller olika mycket. En del har bara gjort val, andra har kommenterat och svarat på alla frågor. Svar och kommentarer är i allmänhet knapphändiga. Vi har inte gjort någon sammanställning av svaren, men ett första intryck är att grupperna:

· vill växla mellan olika geografiska områden och ämnesområden, men arbeta med ett i taget.
· är lite skeptiska till att arbeta på eget land i VAW-kampanjen, men inte totalt avvisande.
· är helt främmande till frågan om mångfalds- och jämställdhetsperspektiv.
· har väldigt olika svar på hur aktivismen ska öka.