- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Granskningskommitténs rapport till budgetmötet 2004 Underlag till styrelsemöte 1-2 oktober 2004
Granskningskommitténs rapport till budgetmötet 2004
Budgetens utformning
Den nya budgetmodellen skall visa en tydlig koppling till handlingsplanen och utformas som en långsiktig ekonomisk planering med handlingsplanens delmål kopplade till siffror. Den skall även visa en översikt över det gångna året, innevarande år och de två kommande åren, för att underlätta uppföljning, utvärdering och tydliggöra gjorda prioriteringar. (Styrelsens beslut i juni 1997)
Budgeten har nu denna utformning och även en detaljerad preliminär budget för kommande år. Dessutom har en prognos för ytterligare några år, fram till 2009, med kommentarer tagits fram.
Granskningskommittén anser att nuvarande utformning av budgeten väl fyller de krav som beslutades 1997. Dock kan föreslagna prioriteringar visas tydligare.
Budgetramarna
Till budgetmötet presenteras en något underbalanserad budget med intäkter på 37,8 Mkr. och
kostnader på 38,6 Mkr. Detta innebär en mindre ökning jämfört med 2004 på cirka 1 Mkr.
Den svaga utvecklingen av flera intäktsslag har fortsatt under året, vilket gör det mer akut att finna nya intäktsslag. Granskningskommittén har påpekat detta ett antal gånger tidigare. Vi välkomnar den planerade fortsättningen med face to face-värvning, men nu med egen personal. Resultat från andra sektioner som genomfört detta, inger stora förhoppningar om ökat medlemsantal och därmed fler intäkter och ökad aktivism.
Bidraget från Humanfondens sparare kan också förväntas bli större, tack vare fortsatt uppgång på börsen.
Rapport andra tertialet 2004. (1 maj – 31 aug.)
Tertialrapporten visar att intäktstrenden är fortsatt negativ. Flera intäktsslag förväntas ligga lägre än budget. Det är fortfarande endast fyra grupper som står för huvuddelen av gruppgåvorna. Bidraget från Humanfondens sparare kommer förmodligen att bli något högre än beräknat.
Kostnaderna förväntas bli lite högre än budget, men kompenseras av att även intäkterna blir större än budget. Prognosen visar på kostnader på ungefär 1,5 Mkr över budget, medan intäkterna pekar mot 0,5 Mkr över budget, vilket resulterar i ett underskott på 1 Mkr.
Synpunkter på budgetens förslag avseende intäkter och kostnader
Intäkter
Intäkterna från medlemmar förväntas öka med den medlemsvärvningskampanj (face to face) som planeras. Att fler och fler medlemmar övergår till autogiro och att många nyvärvade medlemmar väljer denna betalningsform är positivt av flera skäl: dels medför autogiro oftast att inbetalningen är långt större än gällande årsavgift, dels att medlemmarna stannar kvar i högre utsträckning.
Dock har gruppers och distrikts bidrag till sektionen stadigt minskat sedan årsmötet i Göteborg 1996 beslutade om minskade gruppavgifter till sektionen.
Frågan om Gruppers och Distrikts ansvar för sektionens ekonomi måste på nytt lyftas fram.
Det är ett mycket litet antal grupper och distrikt som står för huvuddelen av detta intäktsslag.
Hur skall fler framgångsrika och bidragsgivande second hand-butiker etableras?
Bidraget från Humanfondens sparare är på grund av tagna beslut lågt budgeterat och ger troligen ett bättre utfall än vad som är upptaget i budget, vilket borde medföra att reserverna återställs till beslutad nivå.
Kostnader
Programkostnaderna har fått ökat utrymme i årets budget jämfört med senaste årens återhållsamhet, vilket är glädjande. Personal- och sekretariatskostnaderna hålls på stabil nivå. Övriga kostnader är väl anpassade till den nivå som tillåts. Det är av största vikt att kostnaderna inte ökar i snabbare takt än intäkterna och att nya kostnader inte beslutas utan att finansieringen är klar.
Avslutande ord
Granskningskommittén bedömer att årets budgetförslag är realistiskt och vi ser positivt på den beslutade satsningen på medlemsvärvning, som varit ytterst framgångsrik för våra grannsektioner. Någon egentlig satsning på medlemsvärvning har inte förekommit sedan postkampanjen för ett antal år sedan. Det är av största vikt att nya och framgångsrika intäktsslag skapas så att den stagnation som sektionen upplevt de senaste åren byts mot tillväxt och utveckling.
Svenska sektionens Granskningskommitté
Birgitta Grind
Bo Lindblom
Jan Nygren
Kerstin Sundman