- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Förslag för årsmötets former Underlag till styrelsemöte 1-2 september 2008
Till: Styrelsen
Från Sekretariatet
Datum: 3 september 2008
Informella aktiviteter och incheckning på fredagen
Bakgrund
Enligt styrelsebeslut kommer Amnestys formella årsmöte 2009 att hållas lör-sön 25-26 april i Lund. Av erfarenhet från tidigare årsmöten vet vi att deltagare anländer redan på fredagen. Några har långa resor och olika möten har arrangerats av bl.a specialgrupper. På grund av Lunds geografiska läge i södra Sverige kan man anta att flera kommer ha långa resor till årsmötet.
Att deltagare är samlade är ett tillfälle att erbjuda aktiviteter för att lära känna varandra samt fördjupa sig i för årsmötet aktuella frågor. Detta kan gynna årsmötets formella del, både i kvalitet och tidseffektivitet, genom att deltagare lärt känna varandra och fått möjlighet att diskutera och fördjupa sig i frågor som ska behandlas när årsmötet börjar. Tidigare årsmöte rådde tidsbrist, genom denna mjukstart kan vissa delar av detta undvikas genom att årsmötets reception öppnas redan på fredagskvällen så att folk kan checka in allt eftersom de anländer, därmed motverkar vi korvstoppning på lördag morgon.
Styrelsen skulle också kunna delta på dessa fördjupande aktiviteter och få en möjlighet att under mer informella former kommunicera viktiga och aktuella ämnen.
Sektionen står för kostnaderna för fredagens aktiviteter.
Förslaget är därför att styra upp fredagens aktiviteter enligt följande:
18.00 – 19.30 - Årsmötesarrangörerna hälsar välkomna.
- Nybörjarmöte
.
- Möten. Flyktinggruppen, ungdomsgrupper, andra specialgrupper m.m. arrangerar egna möten.
- Reception öppnar för registrering och incheckning.
19.30 – 21.00 - Fördjupning. Seminarier, filmvisningar mm
21.00 - - Samvaro
Pröva påverkanstorg och valtorg
Bakgrund
Sista årsmötet kännetecknades bl.a. av brist på tid och deltagande diskussion på grund av långa inlägg i plenum. Olika beredningsformer som finns för att öka deltagande och diskussion är Påverkanstorg (med eller utan Valtorg), Beredningsgrupper + diskussionstorg/café (med eller utan Valtorg) samt Beredningsgrupper.
Två "Amnestycaféer" skulle ha genomförts på årsmötet i Västerås, men fick ställas in p g a tidsbrist.
Den klassiska formen att öka deltagarnas möjlighet att delta har på Amnestys årsmöten varit beredningsgrupper.
Beredningsgrupperna ger pga sin form begränsad möjlighet för individen på årsmötet att styra över när denne ska delta – eftersom punkterna i beredningsgrupperna behandlas kronologiskt. Två hjärt
e
frågor för en deltagare kan tex hamna på samma tid i två olika beredningsgrupper vilket omöjliggör att delta i båda. Påverkanstorg är ett alternativ till beredningsgrupper som erbjuder större möjlighet för årsmötesdeltagaren att styra över var och när denne ska delta. Får varje deltagare möjlighet att påverka i och ställa frågor om alla sina hjärtefrågor kan denne lättare och med större säkerhet rösta när frågorna behandlas i plenum samt att det finns ett mindre behov av frågor och diskussion i plenum. Därmed är metoden i bästa fall både demokratifrämjande och tidssparande. Valtorg är en metod som ger möjlighet för deltagarna att under en period under dagen i anslutning till påverkanstorgsperioden får ställa frågor till de som är nominerade till förtroendeposter. Detta är en lite mer uppstyrd och tillgänglig variant av den möjlighet som getts på Amnestys årsmöten att i samband med kvällsaktiviteterna närma sig de nominerade och ställa frågor till dessa.
Förslaget är att pröva Påverkanstorg på Amnestys årsmöte 2009 som beredningsform för att se hur detta kan öka deltagande och inflytande samt tidseffektivisera.
För att styrelsen ska få en bättre bild av vad ett Påverkanstorg innebär, skulle vi kunna inbjuda någon extern person med erfarenhet av denna beredningsform till oktobermötet.
Förslag till beslut
- Att styrelsen beslutar att vidare undersöka frågan för beslut på oktobermötet.