Förslag att anställa en person som arbetar med Uppsalas distrikt Underlag till styrelsemöte 1-2 september 2008

Till: Sektionsstyrelsen
Från: Uppsaladistriktets styrelse via distriktsombuden
Datum: 28 augusti 2008

Förslag att anställa en person som arbetar med Uppsalas distrikt
Uppsaladistriktet är aktivt, välfungerande men överbelastat. Under de snart två år som vi har varit distriktsombud har det inkommit flera erbjudanden och förfrågningar om samarbete som vi varit tvungna att tacka nej till (se bilaga 1). Inte på grund av ointresse eller olämplighet utan helt enkelt för att vi inte har hittat aktivister med rimlig möjlighet att ta sig an uppdragen på grund av att de redan åtagit sig andra uppgifter inom Amnesty.

Vi tycker att det finns ett outtalat men utbrett fenomen i Uppsala att enskilda aktivister lätt blir överbelastade med ett aldrig sinande flöde av erbjudanden vilket sedan leder till utbrändhet och Amnestytrötthet. Med tanke på vår stora omsättning medlemmar är det också svårt att behålla en kontinuitet i arbetet vilket saktar ner oss. Att enbart behöva förlita sig på ideellt arbetande personer räcker inte i längden. Det behövs en person som kan arbeta med Uppsalas aktivism och hjälpa distriktsstyrelsen med det administrativa arbetet – hålla kontakten med intresserade skolor, starta nya grupper, hjälpa till med planering av aktionsdagar och så vidare.

Engagemanget hos medlemmarna finns. Ett rutinerat och fungerande samarbete mellan våra grupper likaså (se bilaga 2 och 3). Vi ser en stor potential i Uppsaladistriktet som skulle kunna blomma ut om vi får det stöd och hjälp vi behöver.

Vi föreslår därför:
- att en heltidsanställd tjänsteman med ansvar för samordning av Uppsaladistriktets aktiviteter tillsätts.

Bilagor:
1. Erbjudanden inkomna till distriktsstyrelsen de senaste nio månaderna som vi har tvingats avböja eller skjuta upp.
2. Urval av utförda och planerade aktiviteter i Uppsala sedan januari 2008.
3. Utdrag ur verksamhetsberättelsen för Uppsaladistriktet 2007.

Bilaga 1: Erbjudanden inkomna under de senaste nio månaderna som vi har tvingats avböja eller skjuta upp
- Skolbesök. Vi har fått avböja förfrågningar från drygt tio skolor på mellan-, hög-, och gymnasienivå samt en förfrågan från kommunala vuxenutbildningen.
- Museum Gustavianum anordnade en Kinavecka och ville att Amnesty skulle vara på plats med en monter om mänskliga rättigheter i landet.
- Pensionärernas riksförbund ville ha besök från en Amnestygrupp.
- Universitets institution för ekonomi anordnade kontaktdagar och ville att Amnesty skulle delta med ett informationsbord under två dagar.
- Röda Korset ville anordna en filmkväll och storskalig debattkväll tillsammans.
- Praktikintresse. Mellan fem till tio personer har velat göra prao, praktik eller samhällstjänst i vår lokal på Övre Slottsgatan.
- Gruppstartande. Sektionens hälso- och sjukvårdsgrupp önskade starta en undergrupp i Uppsala med tanke på den stora potentialen bland universitetsstudenterna. Projektet tog för mycket tid och fick läggas på is.
- Uppsalas nystartade Pridefestival med fokus på HBT-rättigheter ville att Amnesty skulle delta med en aktivitet.
- Riksföreningen stoppa kvinnlig könsstympning, RISK ville anordna en föreläsning tillsammans.
- Två inbjudningar till Uppsala kommuns kulturfrukostar.
- En inbjudan till ett möte om strategi för mångfald i kommunen tillsammans med andra föreningar och organisationer i Uppsala. Arrangör var Uppsala kommun.
- Närvara på invigningen av nytt kulturcentrum i stadsdelen Stenhagen i Uppsala. Arrangören ringde och tyckte det var tråkigt att vi inte kunde komma eftersom vi hade varit den enda organisationen/föreningen i hela Uppsala som hade kommit och föreläst i den delen av staden.

Bilaga 2: Ett urval av utförda och planerade aktiviteter i Uppsala sedan januari 2008
Utfört sedan januari 2008:
- Intern utbildning för informatörer. (14 jan)
- Recentiorsmottagningen på universitetet. Amnesty deltog med infobord. (18 jan)
- Martin Luther King dagen: Föreläsning och workshops om ickevåldskommunikation i universitetshuset. Samarbete med Kristna studentrörelsen, KRISS (21 jan)
- Mässa för internationella studier. Deltar med en monter. (23 jan)
- Grundkurs för nya medlemmar. (30 jan)
- Eldshow på stan för att fira det kinesiska nyåret och samla in pengar. (7 feb)
- Sportlovsveckan. Föreläsningar kl. 14-16, måndag till torsdag (18-21 feb)
- Intern utbildning om gruppdynamik, ledarskap och mobilisering. Skulle ursprungligen hållits på sekretariatet men eftersom de anmälda bestod av en person från Göteborg och 13 personer från Uppsala flyttades utbildningen hit (23-24 feb)
- Internationella kvinnodagen. 17 personer intervjuade över 250 människor på stan för att bidra till Amnestys enkätundersökning. ( 8 mars)
- Aktion på stan för mänskliga rättigheter I Vitryssland. (29 mars)
- Föreläsning om Civil Olydnad i universitetshuset. Samarbete med KRISS (8 april)
- Förberedelsemöte inför sektionens årsmöte i Västerås där motionerna diskuterades. Öppet för alla medlemmar i distriktet (17 april)
- Årsmötet Västerås. U45, 39, 67, 91, 197, 215, 297, Kvinnorätts-, Jurist-, och Transit- och förvarsgruppen var representerade. Uppsaladistriktets styrelse skrev en motion och nominerade totalt fyra personer till förtroendeuppdrag varav två personer slutligen blev antagna som valberedningens nomineringar. (19-20 april)
- Grundkurs för nya medlemmar. (24 april)
- Aktionsdag om Kina och OS. Över 3 000 kr samlades in på tre timmar. (26 april)
- Distriktsmöte. Tema Kina. Emma Sjöström från Kinasamordningen föreläser. (7 maj)
- Loppmarknad anordnat på stan. (10 maj)
- Intern vidareutbildning för gruppmedlemmar. Totalt 15 deltagare (18 maj)
- Sammankomst för intresserade informatörer. (2 juni)
- Föreläsning om ESK-rättigheter (3 juni)
- Blodomloppet. Amnesty säljer gula band för löparna att ha på sig (3 juni)
- Aktionsdag till minne av protesterna på Himmelska Fridens Torg. (4 juni)
- Konserten Where the action is (i Stockholm). Uppsalagruppen U45 samarbetar med en grupp i Stockholm. Är med på planeringsmöten i maj månad för att hjälpa till med arrangemanget. (14 juni)

Övrigt:
- Distriktsstyrelsen har sammanträtt sju gånger mellan 1 jan – 30 juni
- Informatörsgruppen har föreläst i 30-40 skolklasser i cirka 10 olika skolor
- Distriktets hemsida har cirka 15 besökare dagligen

Några planerade evenemang till hösten:
- Amnestytält på Uppsala Reggae Festival
- Utomhuskonsert
- Två grundkurser för nya medlemmar
- Två distriktsmöten
- Delta på två åsiktsmässor i två kommuner
- Delta på Uppsala universitets recentiorsmottagning
- Mångfaldsutbildning
- Informatörsutbildning
- Aktioner under Kulturnatten
- Utställning på bibliotek
- Bokbord på bibliotek
- Delta på mässa för internationella studier
- Aktioner under dagen mot dödsstraff
- Aktioner under dagen mot våld mot kvinnor
- Grillning och försäljning på marknad under första advent
- Öppet hus-dag i vår distriktslokal
- Gruppsekreterarträff
- Uppvisning i kreativt MR-arbete med skolbarn
- Aktionsdag den sjätte december

Bilaga 3: Utdrag ur verksamhetsberättelsen för Uppsaladistriktet 2007
Grupper i distriktet
I Uppsaladistriktet finns det vid årsskiftet 10 arbetsgrupper, 3 ungdomsgrupper och 4 specialgrupper (hälso- och sjukvårdsgruppen inte inkluderad). Två av arbetsgrupperna är baserade utanför Uppsala.

Ungdomsgruppen U31, som lidit av en allvarlig medlemsbrist under en längre tid, lades ner efter många ansträngningar att locka nya medlemmar. Å den ljusare sidan startades under hösten en ny ungdomsgrupp, grupp U45, som fick de flesta av sina medlemmar rekryterade på Åsiktsmässan där Amnesty hade ett informationsbord. Grupp 150 lades ner på hösten, även den på grund av medlemsbrist. Vid årsskiftet hade alla grupper en mer eller mindre stabil medlemssituation.

Många försök har också gjorts att starta en hälso- och sjukvårdsgrupp i Uppsala, men det projektet ligger nu på is.

Grundkurserna
Under våren och under hösten ordnades två grundkurser vardera. På varje grundkurs deltog cirka 15-20 personer. Deltagarna kontaktades efteråt och uppskattningsvis 70-80% på vårens sista grundkurs blev aktiva och deltog i någon grupps verksamhet. På höstens grundkurser var procentantalet aningen längre, uppskattningsvis 50-60%

Utöver grundkurser har bara några enstaka personer varit i kontakt för att bli aktiva under våren och enligt vår kännedom har få engagerat sig i distriktet. Under hösten har däremot betydligt fler, ett 20-tal personer, varit i kontakt utanför grundkurserna och en stor del har också blivit aktiva i någon grupp.

Grundkurser hölls i februari (28 deltagare), mars (25 deltagare), september (14 deltagare), och november (25 deltagare). Skälet till det relativt låga antalet deltagare i september är med största sannolikhet den korta tid som fortskred mellan datumen för fastställandet respektive hållandet av grundkursen. Tanken var att inte så kort tid som möjligt skulle gå mellan recentiorsmottagningen och grundkursen för att möjliggöra att så många inbjudna recentiorer som möjligt skulle kunna delta i utbildningen. Den korta tidsfristen omöjliggjorde någon omfattande informationsspridning om kursen och endast Upsala Nya Tidning (UNT) kunde inta en annons.


Manifestationer, aktionsdagar och större föreläsningar
Januari
18: Recentiorsmottagningen för nya studenter. Amnesty fanns på plats med informationsbord i Universitetshuset. Arr: Distriktet.

Mars
8: Internationella kvinnodagen. På gågatan utfördes en manifestation där förinspelade ljud av en man som skäller ut och misshandlar sin flickvän spelades upp mellan två ihopspända dörrar. Manifestationen syftade till att belysa utspriddheten av mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Arr: U26, U31 och U88.
22: Föreläsning om mänskliga rättigheter i Colombia. Arr: Transit- och förvarsgruppen.
27: Föreläsning med kinesisk samvetsfånge. Shizhong Chen, journalist och före detta politisk fånge berättade om sina upplevelser från diktaturens Kina. Arr: 258.
29: ”En kväll med juristgruppen”. Arrangerat av juristgruppen som där gav ett mänsklig rättighetsperspektiv på juristutbildningen, asylpolitik och kriget mot terrorismen.

Maj
12: Aktionsdag för kampanjen ”Tortyr gör ingen säker”. För att uppmärksamma användandet av så kallade ”renditions” i Kriget mot terrorismen. Flygvärdinnor från det fiktiva flygbolaget ”Air Torture” instruerade på gågatan. Arr: Distriktet, 177.
14: Informationskväll om Burma. VD:n för resebyrån Läs och Res berättade om risker och möjligheter med att resa till länder med förtryckande regimer, en Röda Korset-arbetare berättade om sitt biståndsarbete i landet och Svenska Burmakommittén redogjorde för sitt engagemang för uppmärksammandet av landet och sitt pågående projekt mot oljeföretag Totals samarbete med militärdiktaturen. Arr: 91.

Juni
6: Nationaldagsfirande. Amnesty fanns på plats under firandet i Parksnäckan i Stadsträdgården. Arr: U26.
20: Internationella flyktingdagen på Stora Torget. Arr: Distriktet, U26, U88, 39, 67.

Augusti
9-11: Uppsala Reggae Festival. Ett tält sattes upp för att uppmärksamma kampanjen Tortyr gör ingen säker. Arr: Distriktet.
31: Recentiorsmottagningen för nya studenter. Amnesty fanns på plats med informationsbord i Universitetshuset. Arr: Distriktet.

September
8: Kulturnatten. Traditionsenligt fanns Amnesty på plats vid Domkyrkotrappan där intresserade fick köpa ljus som sattes ut i trappan. Ett bildspel om tortyr visades på en husvägg under kvällen. Cirka 3 500 kr samlades in under dagen. Arr: Distriktet.
10: Föreläsning om våld mot kvinnor. Annika Björck, utbildningschef på Nationellt centrum för kunskap om mäns våld mot kvinnor föreläste om hälso- och sjukvårdens ansvar för våldsutsatta kvinnor. Arr: Kvinnorättsgruppen.
29: Manifestation för Burma. För att stödjarna munkarnas protester i Burma samlas namnunderskrifter in som sedan skickades till Kina och Ryssland, information och bilder om situationen i Burma sätts upp. Trots ösregn stannade många förbipasserade för att skriva på vädjandebreven. Arr: 61 och 91.

Oktober
1: Föreläsning om Afghanistan. Samarbete med Svenska Afghanistankommittén. Fahim Hakim, från Afghanistan Independent Human Rights Commission berättade om arbetet för de mänskliga rättigheterna i sitt land och diskuterade huruvida den nya amnestilagen är ett hinder eller förutsättning för försoning i Afghanistan. Arr: Juristgruppen.
13: Aktionsdag mot dödsstraffet i Kina. En installation av OS ringar med utställning i sattes upp på Celsiustorget där (o)lyckokakor och fika såldes. Drygt 200 namnunderskrifter samlades in till premiärministern i Kina och utklädda atleter cirkulerade runt torget med nummerlappar på bröst och rygg som visade nummer på antal avrättade i Kina under olika år. Förutom ett insamlingsresultat på nära 1 500 kr publicerade Uppsalatidningen en bild av (o)lyckokakorna och en insändare kom med i UNT samma dag. Arr: 67, 177, 258 och distriktet.
24: Ljusmanifestation mot dödsstraff på Stora Torget. Arr: 177.

November
7: Kvinnorättskväll. Filmvisning av ”Guerilla Girl” om unga tjejer som värvas till FARC-guerillan i Colombia samt föreläsning av OPERATION 1325 som jobbar med att involvera fler kvinnor i arbetet för fred och säkerhet i Sverige och andra länder enligt FN-resolutionen 1325. Arr: Kvinnorättsgruppen.
16: Marschallmanifestation på Stora Torget. Arr: 177.
19: Paneldebatt om Burma. Samarbete med Utrikespolitiska föreningen. Amnestys generalsekreterare Lise Bergh, exil-burmesen Lian Sakhong, Cecilia von Otter från Svenska Burmakommittén, Eva Elmsäter från SVT och före detta ordförande för Reportrar utan Gränser samt Martin Gemzell från Palmecenter deltog för att diskutera landets situation och hur omvärlden kan påverka. Arr: 91.
25: Internationella dagen mot våld mot kvinnor. En dörr- och stövelmanifestation hölls i Svavagallerian där förbipasserade fick ”sätta ner foten” mot våld mot kvinnor genom att måla en skosula och göra ett avtryck på ett papper samt underteckna. Pappret skickades sedan in till berörda ministrar i regeringen. Arr: Kvinnorättsgruppen.
30: Mänskliga rättighetslotteri på Slottet. Arr: Juristgruppen.

December
1: Aktionsdag för kampanjen Keep them safe. Ett skyddstält sattes upp på Stora Torget med glögg och fikaförsälning. En installation av slängda resväskor invirade i taggtråd fanns för att visa de osäkra villkor för många flyktingar i Sverige. Drygt 200 namn samlades in till de nordiska migrationsministrarna för att be nordens regeringar att följa UNHCR:S riktlinjer vad gäller bemötande av flyktingar som söker skydd. Arr: Transit- och förvarsgruppen, Juristgruppen och distriktet.
2: Öfvre Slottsgatans dag. Lokalen höll öppet hus och många intresserade hälsade på. Bland annat kom en person in som donerade 3 000 kr till distriktet. Lokalen firades också med tanke på att distriktet ägt den i tio år. Arr: 39.
2: Adventsmarknad på Sankt Eriks torg. Från ett fyrfat såldes grillad korv med bröd, marshmallows och grillade äpplen. Stor uppslutning av folk från Adventsmässan i Domkyrkan. Vårt deltagande var också väldigt lyckat ur ekonomisk synvinkel. Arr: Distriktet, U45, 39, 177, 197.
8: Luciatåg för yttrandefrihet. Aktivister marscherar iförda luciakläder och förtejpade munnar från lokalen till Stora Torget för att uppmärksamma kränkningen av yttrandefriheten i olika delar av världen. Uppmärksammades av både Uppsalatidningen och UNT, med bild i båda. Arr: U26.
9: Glögg- och marschallförsäljning vid Domkyrkan. Arr: U45 och 91.

Föredrag på skolor och till allmänhet samt övrig representation
Informatörsgruppen och övriga aktivister har hållit föredrag om mänskliga rättigheter samt dödsstraff till flertalet gymnasieklasser. Dessutom har föredrag hållits på ”Träffpunkten” som drivs av Gottsundakyrkan och ett informationsbord sattes upp under Åsiktsmässan på Grand då elever från Uppsalas olika högstadie- och gymnasieklasser besökte. Styrelsen har skickat representanter till invigningen av Uppsala konsert- och kongresshus, distriktsutbildningar, sektionens årsmöte och sektionens budgetmöte.

Vid årets slut skickade även informatörsgruppen, i samarbete med styrelsen, ut brev till Uppsalas skolor där vi erbjöd att komma till deras skolor för att föreläsa. Intresset från skolorna har visat sig enormt. Under början av 2008 har redan låg-, mellan- och högstadier såväl som gymnasieskolor hört av sig vilket tyder på att behovet av informatörer kommer att öka kraftfullt under 2008.

Arrangemang enbart för medlemmar
Fyra möten för alla distriktets medlemmar har hållits. Det första var årsmötet i februari med inbjuden gäst från Amnestyfonden. Det andra hölls i maj med Fredrik Kron, kampanjansvarig på sekretariatet. Träff nummer tre var i september med omröstning av ett förslag om stadgeändring samt följande brunch. Den fjärde och sista hölls i november då vi gästades av Amnestys nya generalsekreterare Lise Bergh.

Följande utbildningar har anordnats: Två informatörsutbildningar; En grupputbildning med fokus på insamlingsmetoder; En kassörsutbildning med fokus på hur man använder den nyupplagda kassaboken på Amnestys hemsida.

Sammanlagt tre träffar för ungdomsgrupperna anordnades, i februari, april och juni.

I mars genomgick lokalen en storstädning som skedde i form av rengöring, rensning av gammalt material och sortering av det material som blev kvar.

Media, hemsidan och teknologi
Minst tre insändare har skickats till UNT och minst två har, oss veterligen, tagits in. Under aktionsdagen mot dödsstraffet i Kina kom en bild på de sålda (o)lyckokakorna in i Uppsalatidningen och en insändare kom med i UNT. Kvinnorättsgruppen blev uppmärksammade i Uppsalatidningen för sin manifestation den 25:e november på internationella dagen mot våld mot kvinnor. Både UNT och Uppsalatidningen skrev också om U26:s luciatåg i december samt inkluderade en bild.

Inför ”Air tourture”-manifestationen den 12:e maj var representanter från kampanjen med i Utrikespolitiska föreningens radiosändningar (UF radio). En bild från aktivisterna på gågatan inkluderades även i AmnestyPress. Radio P4 Uppland intervjuade aktivister i samband med Amnestys turné mot tortyr under Reggaefestivalen. Slutligen intervjuades grupp 177 av Aktuellt på SVT1 om sitt fall i Kina. Intervjun och bilder från lokalen sändes i ett längre reportage om mänskliga rättigheter i Kina.

Distriktets hemsida (www.amnesty.se/uppsala) har cirka tio besökare per dag och cirka 45 sidor tittas på sammanlagt dagligen. Siten har uppdaterats regelbundet med artiklar och bilder från olika händelser av styrelsemedlemmarna. Däremot är det få grupper som själva bidrar med inlägg vilket kommande styrelse bör försöka förbättra. Två grupper saknar fortfarande också en presentation. Forumet är en annan del av hemsidan som fungerat mindre bra. En ökad medvetenhet om hemsidan och dess funktioner är därför mycket önskvärd eftersom den har stor potential att fungera som ett lättillgängligt samlingscenter för alla Amnestymedlemmar i Uppsala. Det är också via hemsidan som de flesta utomstående organisationer kommer i kontakt med oss vilket självfallet är värdefullt.

Utvärderingsarbete
Styrelsen tillsatte i början av året en grupp som fick i uppdrag att se över distriktets stadgar och till årsmötet 2008 komma med ett förslag om eventuella ändringar och uppdateringar. Stadgegruppens arbete har gått bra och deras förslag har godkänts av höstens första distriktsmöte i september till att läggas fram för beslut till årsmötet 2008.

I november delade även styrelsen ut enkäter för grupperna att utvärdera styrelsens och sitt eget arbete samt komma med förslag om vad de ville se mer av under 2008. Alla distriktets grupper utom en har fyllt i och återlämnat enkäten. Resultaten visar att de flesta grupper anser sig ha haft god kontakt med sin kontaktperson i styrelsen. De vanligaste hindren i grupparbetet är svårigheten att behålla nya medlemmar och att samla in pengar vilket många påpekar att de kunde bli bättre på. Vad gäller önskemål inför 2008 var majoriteten intresserade av utbildningar om gruppdynamik, gruppsekreterarträffar och samarbete med andra organisationer.