Årsmöten:


1967



































2002
..Svenska sektionens årsmöte den 5-6 november 1966 i Sveriges Inustriförbunds lokaler, Artillerigatan 34, Stockholm

Svenska sektionens ordförande, Hans-Göran Franck, inleder mötet med ett anförande.

"Amnesty International söker att öppna dörrar, att skapa en öppen värld, en värld där ingen förföljs på grund av sina åsikter eller sin ras. Kanske är den världen en utopi - men ett faktum är att utan Amnesty Internationals existens skulle ännu fler människor idag ha varit fängslade, torterade, dödade. Det har sagts att Amnestys arbete i betraktande av problemens omfattning närmast har en symbolisk storleksordning - men symboler bör tjäna som en uppfordran till sådana organisationer som har större resurser, större möjligheter att påverka utvecklingen. Symboler kan ge effekt, och färdig till årsmötet föreligger den affisch av Svenolof Ehrén, som utställts i möteslokalerna och som styrelsen hoppas skall väcka intresse för de syften Amnesty tjänar."

Franck rapporterade också från Amnestys internationella årsmöte i Köpenhamn den 2 - 4 september 1966, där han bl a nämner följande:

"Det centrala fångregistret omfattar nu 6 000 personer. Sektioner och grupper arbetar i 19 länder. Åtgärder mot dödsstraff och tortyr var bland de viktigaste ärendena. Amnesty har föreslagit FN att tillsätta en High Commissioner för de mänskliga rättigheterna, och vid det nordiska utrikesministermötet i augusti framställde Amnestys svenska sektion yrkandet att de nordiska ländernas delegationer skulle ta upp Amnestys förslag till förbud mot eller uppskov med dödsstraff för politiska brott i generalförsamligen. 1968 kommer att bli de mänskliga rättigheternas år, och tortyren skall då ägnas speciell uppmärksamhet."

Eftersom förra årets fånge, Koumandian Keita från Guinea, ännu inte frigivits, beslöt man att låta honom kvarstå som årets fånge.

Londonsekretariatet har allvarliga ekonomiska bekymmer. Den svenska sektionen har genom stöd och lån kommit att svara för ungefär hälften av hela den icke brittiska bidragssumman till sekretariatet, och styrelsen söker nu hjälpa det internationella sekretariatet att lösa de finansiella problemen.

Redogörelser för läget beträffande politiska fångar i olika länder lämnades. Det rapporterades från följande länder: Rhodesia, Paraguay, Östtyskland, Sovjet, Brasilien och Algeriet.

Val av styrelse
Till ordförande valdes Hans-Göran Franck.

Till övriga ledamöter valdes Carol Bejerot, Göran C-O Claesson, Bo Hammarström, Bo Holmqvist, Ingrid Lilja, Selahaddin Rastgeldi, Katarina Stenberg, Per Wästberg och Tomas Wennström.

Till suppleanter valdes Lennart Aspegren, K B Björklund, Margareta Ekström, Thomas Hammarberg, Gunilla Lockne, Rona Morän, Hellen Ohlin, Jan Sundfeldt och Inger Vahlqvist.

Till revisorer valdes Gunnar Blomberg och Percy Franzén.

Per Wästberg introducerade sydafrikanen Dennis Brutus. Han åtaldes 1963 för brott mot apartheidlagarna. Han blev vid ett flyktförsök nedskjuten och därefter sänd till Robben Island på 18 månaders straffarbete. Han frigavs förra året men sattes i husarrest. I juli 1966 fick han lämna Sydafrika med ett "one-way"-pass.

Ordföranden erinrar om att Amnestys svenska sektion tack vare en donation av upphovsrätten till
"Å vilken härlig fred" nu upppbär royalties var gång pjäsen spelas och att dessutom ändå mer pengar brukar inflyta genom insamling i salongen.

Hans Alfredsson och Tage Danielsson berättar hur de hade kommit att intressera sig för Amnesty och till slut gjort sin pjäs till en appell för Amnestys syften..

Stadgar för Svenska Amnestyfonden
Efter gruppens överläggningar utarbetades ett reviderat förslag till stadgar för Svenska Amnestyfonden.

Årsmötet beslutar
anta stadgarna i den föreslagna formen, varvid noterades att innestående medlen på postgirokonto är 1 820 kr och på bankkonto 11 900 kr. I händelse av fondens upplösning skall kvarstående medel tillfalla Amnesty Internationals Emergency Fund.

Årsmötets förläggning
Styrelsen hade föreslagit att årsmötet hålls före den 15 maj i stället för vad som stadgats, nämligen före november månads utgång.

Gruppens förslag: Uttrycket "före november månads utgång" i nuvarande § 3 av stadgarna utbyts mot "före den 15 maj".

Årsmötet beslutar att anta förslaget.

Ordförande förklarar mötet avslutat och erinrar om att sektionen genom den vidtagna ändringen av stadgarnas bestämmelse om verksamhetsårets förlängning får ett förlängt verksamhetsår ända till utgången av 1967. Nästa årsmöte äger alltså inte rum förrän "före den 15 maj" 1968.