Årsmöten:


1967



































2002
..Svenska sektionens årsmöte på Star Hotel i Lund 7-9 maj 1993

Närvarande: Ca 400 medlemmar och följande gäster:
Ali Bourequst, Marocko
Abderahim Afarki, Marocko
Bruce Harris, Guatemala
Pierre Sané, Internationella sekretariatet
Mehdi Zana, Turkiet
Nedret Bilici, Sverige (syster till Mehdi Zana)
Milla Komonen, finländska sektionen
Pia Maria Nordström, finländska sektionen
Hans Jörgen Krogstie, norska sektionen
Preben Meier Pedersen, danska sektionen
Anne Vauvert, danska sektionen

Anföranden
Pierre Sané, den internationella Amnestyrörelsens generalsekreterare höll ett anförande där han bl a betonade att Amnestyrörelsen aldrig tidigare varit så stark och förväntningarna på Amnesty så stora.

Mehdi Zana, kurd från sydöstra Turkiet som tillbringat långa perioder i fängelse och utsatts för systematisk och mycket grov tortyr, höll ett anförande där han särskilt betonade hur viktigt det är för fången att få brev från Amnesty och andra. Det är bl a vissheten om att man inte är bortglömd som gör att man klarar sig genom isolering och tortyr.

Bruce Harris, ansvarig för organisationen Casa Alianza, som arbetar för gatubarn i bl a Guatemala, höll ett anförande om gatubarnens situation, arbetet att få förövare inom polis och militär ställda inför rätta och om vikten av att människor runt om i världen skriver brev till myndigheterna och ställer krav på respekt för människors rättigheter.

Abderahim Afarki, samvetsfånge i Marocko åren 1976-86, höll ett anförande där han tackade Amnesty och i synnerhet grupp 233 i Sjöbo för deras stöd.

Ali Bourequat, en av tre bröder som under 18 års tid hölls fängslade och isolerade i det ökända Tazmamert-fängelset i Marocko, berättade om denna hemska tid.

Val av sektionens styrelse:
Christine Pamp valdes till ordförande för två år.
Thomas Back valdes med acklamation till kassör för två år.
Rigmor Argren, Eva Malmstedt, Madelaine Seidlitz och Maj-Britt Vianden valdes med acklamation till ordinarie ledamöter för två år.
Annika Löfstrand och Ewa Fredenberg Nilsson valdes med acklamation till suppleanter för två år.

Sekretariatet meddelade att Sven Bodin valdes till ordinarie personalrepresentant och Vilhelm
Samuelsson till suppleant för ett år.

Därmed kommer styrelsen under perioden 1993.1994 att ha följande sammanssättning:
Ordinarie:
Rigmor Argren
Rose-Marie Asker
Thomas Back (kassör).
Sven Bodin (personalrepr.)
Magnus Brattgård
Jesper Hansén
Berit Inde
Eva Malmstedt
Christine Pamp (ordförande)
Madelaine Seidlitz
Maj-Britt Vianden

Suppleanter:
Annika Löfstrand
Ewa Fredenberg Nilsson
Vilhelm Samuelsson (personalrepr.)

Val av Amnestyfondens styrelse:
Carlos Figueredo och Per Stadig valdes med acklamation till ordinarie ledamöter för ett år.
Christian Gräslund och Henry Segerström valdes med acklamation till suppleanter för ett år.

Val av revisorer för sektionen och Amnestyfonden för ett år:
Leif Lundqvist (auktoriserad) och Bruno Morän valdes till ordinarie revisorer.
Gunnar Blomberg (auktoriserad) och Tony Öhrling valdes till suppleanter.

Val av valberedning för ett år:
Ann-Christine Ekström (sammankallande), Bo Danielsson och Karl-Axel Johansson till ordinarie ledamöter.
Mona Bäckström, Christer Nilsson och Elisabeth Stålhane valdes till suppleanter.

Medlemskap som gåva
Beslut
att sekretariatet i fortsättningen inte uppmanar någon att skänka bort medlemskap i Amnesty som gåva.

Undervisning av polis/militär
Beslut
att ge styrelsen i uppdrag att före 1993 års utgång redovisa vad som sedan 1987 gjorts och vad som planeras avseende undervisning i mänskliga rättigheter för polis, militär, fängelsepersonal, sjukvårdspersonal. lärare, jurister, journalister, riksdagsledamöter, ministrar och för personal på Statens invandrarverk och utlänningsnämnden.

Torterade asylsökande
Beslut
att ge styrelsen i uppdrag, att utarbeta en strategi enligt stadgarnas § 2h, för att påverka politiker och allmänhet till förmån för torterade asylsökande, genom att fokusera intresset på just sådana asylsökande, som avvisas med risk för att torteras,
att genomföra aktioner i detta syfte före 1994 års utgång.

Flyktingarbetet
Beslut
att ge styrelsen i uppdrag att göra en fullständig översyn av arbetet med flyktingar lokalt, regionalt och centralt, såväl på det individuella som på det principiella planet.

Styrelsens förslag om Amnesty press
Beslut
att Amnesty Press skall ges ut med nio nummer per år,

att Amnesty Press aktivt skall söka annonsörer i syfte att öka den ekonomiska basen samt att verksamheten blir föremål för kontinuerlig utvärdering.

En mer strategisk och effektiv roll för medlemmarna
Beslut
att styrelsen på det internationella rådsmötet i Boston verkar för

att ett projekt för ökad specialisering inleds, som innebär att alla medlemsstrukturer ges möjligheter och uppmuntras till att arbeta mer fokuserat. Projektet skall samordnas så att noggrann hänsyn tas till balans och täckning av hela åtagandet.

att medlemmarnas deltagande i det direkta arbetet för mänskliga rättigheter utökas, t ex insamlande av information om brott mot mänskliga rättigheter, för att mer effektivt utnyttja alla interna resurser.

att en internationell arbetsgrupp bildas med uppdrag att lösa de problem som identifierats i kommunikationerna mellan medlemmar, sektioner och det internationella sekretariatet.

Ett effektivare deltagande för medlemmar utanför Västeuropa och Nordamerika.
Beslut

att styrelsen på det internationella rådsmötet i Boston verkar för

att en översyn görs av reglerna för samarbete med andra icke-statliga organisationer och reglerna om arbete på eget land. Översynen görs med hänsyn till större flexibilitet och ökat förtroende för de lokala medlemmarnas förmåga att göra korrekta bedömningar från fall till fall. Vad gäller arbete på eget land bör yttersta försiktighet iakttas, eftersom denna regel är grundläggande för Amnestys opartiskhet och trovärdighet. Effektiviteten i arbetet måste vara viktigare än Amnestys vilja till utveckling,

att i översynen kravet på opartiskhet särskilt skall beaktas.

att IEC verkar för att utlokalisera medlemsservice och andra funktioner så att de hamnar närmare de regioner de skall ge service till.

Förebyggande arbete för mänskliga rättigheter
Beslut
att styrelsen på det internationella rådsmötet i Boston verkar för

att det lokala och regionala lobbyarbetet mot regeringar och statliga organisationer utökas och i större utsträckning involverar lokala medlemsstrukturer,

att en serie pilotprojekt initieras där lämpliga medlelmsstrukturer involveras för att assistera utredningsteamen på det internationnella sekretariatet i krissituationer. Detta för att hitta nya och innovativa sätt att reagera snabbt i situationer som sätter stor press på våra nuvarande centrala resurser,

att öka resurserna för medlemsutbildning och undervisning i mänskliga rättigheter och även stärka andra organisationers arbete på dessa områden.

Medlemsavgift
Beslut
att medlemsavgiften förblir oförändrad 1994 - 190 kr/år eller 120 kr/år för personer under 19 år, heltidsstuderande och förtids- och ålderspensionärer.

Gruppavgift
Beslut
att gruppavgiften 1994 är oförändrad, d v s 7000 per år.

Årsmötets uttalande
Öppet brev till alla människor i Sverige

Det mesta är vi överens om - ni och vi i Amnesty. Alla tycker vi att det har gått för långt.

Etnisk rensning har kommit tillbaka till Europa.

Soldater våldtar och dödar civila.

Gatubarn torteras ihjäl.

Dödsdomar och avrättningar förekommer i 104 länder. Minst en riksdagsman vill göra Sverige till det etthundrafemte.

Systematisk tortyr förekommer i 82 länder. Vem skall föreslå att Sverige blir det åttiotredje?

Dödspatruller verkar i länder som formellt har infört demokrati. De dödshotade bildar flyktingströmmar som ingen vill ta emot. I Sverige fick 12 800 flyktingar asyl 1992 - det är 5 900 färre än 1991. Ändå menar två tredjedelar av svenska folket att vi tar emot för många.

Sverige har förbundit sig att ge människor skydd mot tortyr och förföljelse. Men Sverige sviker sina förpliktelser. Bara under de senaste veckorna har det skett minst två gånger: En peruan och en kurd har avvisats och sedan fängslats så fort de hade landat i Lima respektive Istanbul.

Vi i Amnesty vet - precis som ni - att rättigheter finns enbart om människor kräver att de ska respekteras. Vi tänker fortsätta kräva respekt för mänskliga rättigheter - men vi behöver nu mer än någonsin ert stöd. Vi måste bli starkare. Vi måste bli fler.

Vi kan inte stoppa kriget i Bosnien - eller Angola eller Tadzjikistan - men tillsammans kan vi se till att människoliv räddas, att människor slipper tortyr och förnedring

Hjärtliga hälsingar
Deltagarna i svenska Amnestys årsmöte 1993