Årsmöten:


1967



































2002
..Svenska sektionens årsmöte den 12 - 14 maj 1983 i Tylösand, Halmstad

Närvarande: ca 400 medlemmar samt åtta gäster. Gästerna är: Jan Egeland från IEC, Tessa Kordeczka från IS, Marit Albrecht, Birte Lindell och Eva Rasmussen från danska sektionen, Ulla Suominen från finländska sektionen, Michel Fournier från franska sektionen samt Inter Ingebrigtsen från norska sektionen.

Val av styrelse
Gunhild Eriksson valdes till kassör för perioden 1983 - 1985

Inger Fahlander, Per Stadig och Bodil Hansson valdes till ordinarie ledamöter för perioden 1983 - 1985.

Manne Wängborg, Eva Magnusson, Birgitta Grind och Erik Ehn valdes till suppleanter i styrelsen för perioden 1983 - 1984.

Efter dessa val består styrelsen dessutom av Ulla Birgegård,ordförande, Brita Bodén, Monica Lindholm och Kerstin Sundman, ordinarie ledamöter, Brita Grundin personalrepresentant och Lars Ronnås, suppleant.

Val av revisorer
Leif Lundqvist och Tony Öhrling valdes till revisorer, samt Gunnar Blomberg och Ivar Asp till revisorsuppleanter.

Till valberedning valdes Agneta Berg (sammankallande), Jan Bojö och Karin Tejning som ordinarie ledamöter samt Göran Billvall, Eva Sandhammar och Bertil Springcorn som suppleanter.

Avgifter 1984
Avgifterna nästa år blir:
- medlemsavgiften (hel) 120 kr
- medlemsavgiften (halv) 60 kr
- gruppavgiften 5000 kr
Medlemsavgiften (del) skall gälla för personer under 19 år, för ålders- och förtidspensionärer.

Insamlingsarbetet
Årsmötet uppdrar åt styrelsen att utarbeta regler om
hur vi får tigga om gåvor,
hur vi får motta gåvor,
gåvors storlek,
slag av gåvor (pengar, material)
lämpliga/ olämpliga givare.

AI och den enskilda människan
Årsmötet uppdrar åt styrelsen att verka för ett system där större hänsyn tas till den enskilda människans situation - oavsett vad hon bor

Samarbete med andra organisationer
Årsmötet hemställer åt styrelsen att se över den praxis som gäller samarbete med andra organisationer.

Amnestys profil
Årsmötet uppdrar åt styrelsen att i sin utåtriktade verksamhet genom sekretariatet och genom andra grupper som verkar på styrelsens uppdrag värna om Amnestys integritet och oberoende
såväl mot politiska som kommersiella intressen.

Medlemsvärvning och utåtriktad information
Årsmötet uppdrar åt styrelsen att varje år utarbeta en plan för den utåtriktade informationsverksamheten och medlemsvärvningen.

Svensk term för "prisoner of conscience"
"Årsmötet beslutar att svenska sektionen antar termen samvetsfånge som översättning för "prisoner of conscience" och politisk fånge för "political prisoner" .

Uttalande vid årsmötet:
Vi, 400 medlemmar i svenska sektionen av Amnesty International, samlade till årsmöte i Halmstad, vill uttrycka vårt starka stöd för de människor som i andra länder kämpar för mänskliga rättigheter under förhållanden där de riskerar sin frihet och t o m sina liv. Det är män och kvinnor som under svåra omständigheter undersöker och dokumenterar övergrepp mot sina landsmän.

Mordet på Marianella Garcia-Villas, ordförande i kommissionen för mänskliga rättigheter i El Salvador, påminner oss på ett brutalt sätt om denna verklighet. Vi påminns också om hur regeringar döljer sina förehavanden genom att mörklägga och undertrycka information.
Vi kräver att en internationell undersökningskommission får i uppdrag att klarlägga vilka som är skyldiga till mordet på Marianella Garcis-Villas, och att de som nu fortsätter hennes arbete tillförsäkras garantier för sin säkerhet.

Vi kräver också frigivning av Jurij Orlov, grundare av Helsingforsgruppen i Moskva och en förgrundsgestalt i kampen för mänskliga rättigheter i Sovjetunionen. Han avtjänar idag ett sjuårigt fängelsestraff som skall åtföljas av fem års förvisning från sin hemort. Han är allvarligt sjuk och måste omedelbart friges.

Vi protesterar också mot frihetsberövanden och andra övergrepp som begås mot förkämpar för mänskliga rättigheter i en lång rad länder som Polen, Turkiet, Sydkorea, Pakistan och Zaire.

Vi uppmanar därför individer och regeringar att ta tillvara alla tänkbara möjligheter att genom opinionsbildning och internationella initiativ stödja dem som arbetar i frontlinjen för de mänskliga rättigheterna.

Ulla Birgegård avslutar mötet med att föreslå allsång av "Den blomstertid nu kommer..."