- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Sammanfattning av och prioriteringar i Plan 2012-2013 Underlag till styrelsemöte 1-2 februari 2012
Till:
Styrelsen
Från:
Lise Bergh
Datum:
24 januari 2012
Sammanfattning av och prioriteringar i Plan 2012-2013
Amnesty svenska sektionen har antagit en handlingsplan för 2012-2013 som innehåller arbete inom de flesta områden som Amnesty globalt prioriterar inom ramen för organisationens långsiktiga plan, ISP 2010-2016, globala prioriteringar GPS och EPS för 2012-2013 och Svenska Amnesty 2016. En viktig utgångspunkt för prioritering är också ”One Amnesty” som innebär att vi som rörelse ska arbeta koordinerat mot gemensamma mål för att nå maximal påverkan
och för större tillväxt och mer gemensamma intäkter.
För de kommande två åren innebär arbetet i svenska sektionen en rad spännande utmaningar där vi kommer att profilera oss och positionera oss i det svenska samhället och i den svenska samhällsdebatten. En del områden eller frågor är delvis nya eller väsentligt utökade när det gäller budget eller verksamhet, eller som kräver särskilda resurser när det gäller kompetens och metodutveckling, eller som har särskilda implikationer för Amnestys varumärke och utveckling av organisationen som en av världens största MR-organisationer.
Följande områden är prioriterade utifrån dessa faktorer utan att för den skull annat arbete i planen är nedprioriterat.
Mänskliga Rättigheter
Följande tre områden är högst prioriterade globalt och det är viktigt att vi lojalt som en del av Ett Amnesty också satsar på dessa områden.
MENA
(Mellanöstern och Nordafrika)
; situationen i MENA är just nu oerhört skör och kräver framöver allt stöd från omvärlden och från MR-organisationer som kan rapportera om det som händer och kombinera det med krav på regeringar och grupperingar och stöd till demokrati- och MR-organisationer.
Vapenhandel
; under 2012 är frågan om vapenhandel inne i en avgörande period då ett vapenavtal inom FN ska slutförhandlas. Det är våren 2012 vi kan göra skillnad med vårt påverkans- och opinionsarbete för att få ett bra innehåll. Därefter måste vi se till att ett avtal implementeras. Detta arbete kan kombineras med ett fortsatt arbete i Sverige om svensk vapenexport i samarbete med andra organisationer i Sverige.
Fattigdom-en rättighetsfråga, tvångsvräkningar
; detta är ett område som fortfarande är relativt nytt för Amnesty och här måste vi profilera oss i Sverige och i samhällsdebatten men också bland våra medlemmar. Det kräver metodutveckling inom mobilisering och utveckling av vår kommunikation. Arbetet med att utveckla ett krisnätverk mot tvångsvräkningar är under utveckling och beräknas implementeras till hösten 2012.
Under våren och sommaren 2012 kommer även sektionen att fokusera på oljeutvinning i Nigerdelat och de negativa konsekvenser det fått för respekten för mänskliga rättigheter.
Inom ramen för vårt Europaarbete startar vi 2012 en Migrationskampanj som också kommer att passa det arbete vi bedriver för flyktingar och migranters rättigheter i Sverige. Det är en kampanj där vi kan profilera oss ytterligare i Sverige för dessa rättigheter.
Resursfrågor
Tillväxt i pengar och människor
De nya och också prioriterade frågorna är utveckling av nya insamlingsmetoder och utveckling av insamling inom delvis nya områden som stora gåvor och testamenten. Här har vi har ett åtagande enligt vår globala fundraisingstrategi som vi ska vara lojala mot. Det kräver nya resurser och ny kompetens. Vi ska också fortsätta vår satsning på att integrera kommunikation,
kampanj
och fundraising både i våra traditionella kanaler och i sociala medier. Ett nytt CRM-system beräknas vara på plats under 2012.
Enhetlig kommunikation utifrån en ny global identitet
Arbetet med att implementera vår globala identitet har prioritet under åren som kommer. Det gäller såväl sekretariatet som för medlemmarnas del. Och det gäller inom alla våra verksamhetsområden.
Arbete för jämställdhetsintegrering
En av våra kärnuppgifter enligt ISP:n är att allt vårt arbete ska vara jämställdhetsintegrerat. Det är en av våra prioriterade uppgifter under de två kommande åren och vi kommer att avsätta resurser och bygga ny kompetens inom sekretariatet.
MR i skolan
“
År 2016 är sektionen en av de främsta aktörerna inom skolan för att öka kunskapen om mänskliga rättigheter” står det i Svenska Amnesty 2016. Detta är
en prioriterad fråga under de två kommande åren då verksamheten nu byggs upp.
Partnerskap med sektionen i Sierra Leone
Partnerskapet med sektionen i Sierra Leone är prioriterat och där kommer vi, förutom vårt arbete med organisatoriska frågor att prioritera utbyte för svensk del i form av material för vår kampanj om mödradödlighet och ett utbyte mellan grupper och medlemmar i respektive sektion.
Demokrati
På detta område pågår det för närvarande en utredning som blir klar under 2012. Men under 2012 kommer vi att arbeta med medlemskommunikationen via vår webbplats. I övrigt kommer frågor om människors, både medlemmars och icke-medlemmars, aktivitet och engagemang vara en integrerad del i vårt arbete.