- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Delrapport från utredningen om de lokala gruppernas utveckling Underlag till styrelsemöte 1-2 februari 2012
Till:
Styrelsen
Från:
Uppdragsgruppen om de lokala gruppernas utveckling
Datum:
24 januari 2012
Delrapport från utredningen om de lokala gruppernas utveckling
Den 3 december hölls det första mötet med gruppen som fått i uppdrag att utreda de lokala gruppernas utveckling. Här är en kort rapport om hur vi tänker oss det fortsatta arbetet.
Gruppens medlemmar
Sandra Andersson, Skövde (inte närvarande under det första mötet)
Fredrik Engberg, Stockholm
Anneli Hanno, Luleå
Inger Lindvall, Ljungskile
Linnea Olsson, Lund/Växjö (sammankallande)
Kjell-Åke Persson, Helsingborg
Agne Svanberg, Stenungsund Orust, Tjörn
Gudrun Wikerstål Henriksson, Växjö
Caroline Selander, Mats Engman och Emma Brossner Skawonius, Sekretariatet
Uppdraget
Under vårt första möte pratade vi mycket om hur vi ser på lokal aktivism inom Amnesty. Vi gjorde en analys av styrkor, svagheter och möjligheter, vilket mynnade ut i sex frågeställningar som vi kommer arbeta vidare med under året. De tre frågor som kommer prioriteras inledningsvis kan sammanfattas i uttrycket
"rekrytera, behålla, utveckla":
Rekryteringsprojekt
Erfarenheter visar att det går utmärkt att arbeta i projektform med att starta upp nya Amnestygrupper. Vi vill tillsammans med intresserade grupper och distrikt initiera sådana projekt, både på orter där vi inte är representerade idag och gentemot målgrupper som vi inte når lokalt (till exempel pensionärer eller skolungdom).
Medlemsvård
Många medlemmar lämnar våra grupper och distrikt för att de inte trivs, inte känner sig hemma eller inte kommer till sin rätt. Vi tror att detta delvis kan undvikas genom en mer genomtänkt och strukturerad medlemsvård. Tillsammans med intresserade grupper och distrikt vill vi utveckla metoder för detta.
Tydliggöra ambitioner
Vi ser det som ett problem att många av våra grupper och (framför allt) distrikt har en otydlig bild av vad de vill göra och vilka resultat de vill uppnå. Detta hämmar initiativtagandet gentemot medlemmar och
gör det svårare för medlemmar att utvecklas. Vi vill därför initiera diskussion med enskilda grupper och distrikt om deras ambitioner.
Ytterligare tre frågor som vi kommer titta på under uppdragets gång är:
Rutiner/strategier för lokal medlemsvärvning
Vi vill se till att så många orter som möjligt (främst de som har flera grupper) har fungerande rutiner för att hantera kontinuerlig rekrytering, kontakt och introduktion av nya medlemmar.
Tillhörighet och centralisering
Bland vissa medlemmar finns en känsla av att Amnestys verksamhet under de senaste åren blivit alltmer centraliserad, att gruppers och distrikts handlingsutrymme har minskat och att de lokala medlemsstrukturerna blivit ett stöd för sekretariatet istället för tvärt om. Vi vill ta upp den frågan till diskussion och undersöka vad som kan göras konkret för att stärka medlemmars känsla av tillhörighet.
Tydliggöra roller och uppdrag
Många grupper och distrikt har formaliserat sin verksamhet kring liknande uppgifter/uppdrag, till exempel distriktsombud/distriktsstyrelser, medlems-, utbildnings- och insamlingsansvariga etc. Vi vill tydliggöra kraven på dessa funktioner och sprida goda exempel på hur grupper och distrikt kan organiseras på ett funktionellt sätt.
Metod och tidsplan
Åtskilligt med text har producerats kring dessa frågor i tidigare utredningar. Vår grupp kommer, åtminstone inledningsvis, välja ett mycket operativt arbetssätt. Varje person i gruppen kommer under vintern/våren:
1. Initiera ett konkret projekt i linje med
rekrytera, behålla, utveckla
i sin egen grupp/sitt eget distrikt.
2. Initiera ett konkret projekt i linje med
rekrytera, behålla, utveckla
i en grupp/ett distrikt som han/hon inte tillhör själv.
Syftet är dels att samla metoder/erfarenheter kring hur man konkret kan arbeta med dessa frågor, och därtill att sprida kunskap och goda exempel i rörelsen. Vi vill även etablera en tydligare förväntan på grupper och distrikt att utveckla sin verksamhet och formulera sina egna målsättningar.
Våra erfarenheter under arbetets gång kommer även ligga till grund för en skriftlig rapport till styrelsens möte med distriktens representanter i september. Denna fas av arbetet kommer tydliggöras under vårt kommande möte, den 24-25 mars 2012.
Tidsplanen för vårt arbete kan tyckas något diffus. Vi ser det dock inte som realistiskt att besluta om en definitiv tidsplan och arbetsprocess i nuläget. Vi har istället valt att inleda med ovanstående första steg och sedan besluta om hur vi går vidare när vi har mer erfarenhet att utgå från.