Statligt stöd - 2015 Underlag till styrelsemöte 12-14 juni 2015

 

Till: Styrelsen

Från: Sekretariatet

Datum: 29 juni 2015

 

BESLUTSUNDERLAG



Statligt stöd

 

Bakgrund

Sedan 1999 finns inom Amnesty globalt en policy som medger att Amnesty tar emot statligt stöd under mycket begränsade omständigheter avseende bistånd och Human Rights Education (HRE).

 

Under 2010 började styrelsen diskutera frågan om statligt stöd. Intentionen blev att inkomma till ICM 2011 med en resolution om att förbjuda mottagandet av statliga medel inom rörelsen i syfte att stärka rörelsens oberoende. Årsmötet 2011 beslöt: “att uppdra åt svenska sektionen att på ICM 2011 verka för att Amnesty International i framtiden inte tar emot offentliga medel”. Den ursprungliga resolutionen kom att omarbetas tillsammans med en australiensisk resolution och föreslog att utreda frågan om statligt stöd. Förslaget antogs av ICM och den internationella styrelsen uppdrogs att återkomma med resultatet av utredningen i oktober 2012.

 

I avvaktan på utredningen diskuterade styrelsen i mars 2012 vilket den svenska sektionens förhållningssätt till statliga medel skulle vara och fattade följande beslut: “att svenska sektionen av Amnesty International inte ska ta emot offentliga medel (samt att i detta inte betrakta Allmänna Arvsfonden som offentliga medel)”. Styrelsens beslut från mars 2012 gäller tillsvidare och minst till 2016, och den här typen av finansiering saknas därför även i strategin.

 

I oktober 2012 redovisas resultaten av undersökningen (ORG 70/014/2012). Man har intervjuat sektioner såväl som externa aktörer och kommit fram till följande;

 

  • Risken att dra tillbaka nuvarande stöd för Human rights education (HRE) är större än risken av att ta emot statligt stöd - det finns i dagsläget inga bevis för att statligt stöd ifrågasätter AI:s oberoende, opartiskhet eller avskräcker nya medlemmar eller givare. 2012 var det totala statliga stödet till AI endast 2%.

  • Det nuvarande tillvägagångssättet med att söka och acceptera statligt stöd är inkonsekvent och osammanhängande i rörelsen. Bristen på stringens är i sig en risk för AI:s rykte.

  • AI äventyrar sig själv genom att inte integrera HRE i budgeten utan förlitar sig på projektfinansiering.

  • Statligt stöd behöver beslutas i varje enskilt fall där man kan väga för- och nackdelar.

  • Uttömmande kriteria kan bli kontraproduktivt. Det är viktigare att AI hittar sätt att bedöma risker i varje enskilt fall snarare än att försöka avlägsna alla risker. Om AI skulle ta bort möjligheten för sektioner och strukturer att acceptera statligt stöd måste det finnas riktigt bra skäl - inte ett skäl som är baserat på en uppfattning om att vi ska vara ‘fria’ (ideologi).

 

Den internationella styrelsen beslutade sig för att anta ovanstående rekommendationer. Baserat på det beslutade samma styrelse att inte förändra nuvarande policy men att underlätta genomförande inom rörelsen för att på så sätt följa policyn. Den nuvarande policyn säger att AI accepterar statligt stöd i vissa avgränsade fall, HRE och för bistånd. För att säkerställa att statligt stöd inte påverkar AI:s oberoende måste alla ansökningar om statligt stöd ha godkännande av den internationella styrelsen (IB).

 

Den svenska styrelsen diskuterade frågan om statligt stöd igen i oktober 2013. I diskussionsunderlaget redovisar sekretariatet att “One Amnesty bör vara ledordet och vi finner att rörelsen i stort är positiv till statligt stöd inom HRE och bistånd. Vi bedömer utsikterna för att ha, och kommunicera, en egen linje som små.”

 

Under mötet för ordförande och generalsekreterare 2014 tog den svenska sektionen upp det faktum att vi kommunicerar statligt stöd på olika sätt inom rörelsen och att det kan potentiellt inverka negativt på vår bild som en global rörelse. Svaret från sekretariatet i London var att man också såg denna problematik och att det är något man jobbar med för att förbättra men att det också krävs att alla sektioner implementerar det som allaredan finns. På Global Fundraising Skillshare (möte med fundraisinganställda) nu i maj 2015 framgick en i stort gemensam uppfattning om att vi inte kan fortsätta att kommunicera olika i olika länder. Alla sektioner ska, liksom den svenska, vara tydliga med att Amnesty tar emot statligt stöd. Däremot så verkar olika sektioner fortsatt ha olika åsikter kring huruvida vi ska ha statligt stöd eller ej och vi agerar därför olika i olika länder vad gäller denna fråga.

 

Nuläge

Inför ICM 2015 bedömer sekretariatet att våra utsikter att kunna driva frågan är ytterst begränsade eftersom statligt stöd till bistånd och HRE inte finns med som en huvudfråga på årets ICM. Sekretariatet bedömer det också som olämpligt att prioritera våra begränsade resurser för denna specifika fråga i dagsläget, eftersom vi framför allt prioriterar arbetet med sexarbetspolicyn på ICM 2015.



Förslag till beslut:

 

att besluta om att inte lyfta frågan om statligt stöd proaktivt på ICM i augusti 2015