Amnesty och demokratifrågan Underlag till styrelsemöte 1-2 november 2010

Till: Styrelsen
Från: Strategigrupp 1
Datum: 25 oktober 2010

AMESTY OCH DEMOKRATIFRÅGAN

Bakgrund
Frågan om Amnesty ska övergå från att verka genom direktdemokrati till att ha en representativ demokrati har följt rörelsen under många år.
Till årsmötet 2001 lade Demokratiutredningen som arbetat på 1998 års årsmötes uppdrag fram ett förslag om att övergå till ett demokratiskt system som bygger
på ombudsmannaskap från och med 2002. Styrelsen yttrade sig av principiella skäl inte över förslaget. Utredningsförslaget röstades ner.

I stort sett samma förslag lades fram av distrikt Halland till årsmötet 2004, men motionen behandlades först vid årsmötet 2005. Styrelsens yttrande var ”neutralt”. Förslaget röstades ner.
Frågan kom upp spontant vid årsmötet 2009. Diskussionen landade i en uppmaning att de som önskar en annan ordning återkommer med förslag som kan beredas enligt de former vi har för beslutsfattande idag.

Diskussionspunkter vid styrelsens novembermöte 2010:
A. Ska styrelsen aktualisera frågan om representativ demokrati inför årsmötet 2011 i ett eget förslag? Vilka starka argument ska i så fall framhävas i det/de utkast som SG1 ska ta fram?
eller
B. Ska styrelsen diskutera frågan enbart för att vara förberedda på en ny motion eller att frågan spontant kommer upp på samma sätt som den gjorde vid årsmötet 2010?

Vid styrelsens möte vill vi inleda med några tankar om ”Amnesty som demokratisk organisation” och hur synen på det kan ha förändrats sedan Demokratiutredningen lades fram. Vi frågar oss
- har medlemmars delaktighet via sociala och andra medier påverkar deras syn på behov av att kunna delta i den demokratiska processens högsta instans
- vilka krav som One Amnesty kommer att ställa på långsiktiga och ”professionellt” hanterade demokratiska beslut
- om de nuvarande metoderna att påverka och få inflytande behöver utvecklas och i vilka former i så fall eller om det redan fungerar gott nog.

Utifrån detta hoppas vi kunna gå laget runt och få vägledning från varje ledamot hur vi ska hantera frågan.


Dan Grundin har sammanfattat Demokratiutredning och hur frågan har behandlats sedan dess i bilaga 1. Han har också gjort en tabell där vi ser medlemsutvecklingen, grupper inkl ungdomsgrupper, årsmötesdeltagare, procentuellt årsmötesdeltagande samt ett slags index på deltagare/grupp (även om alla grupper nog aldrig varit representerade samtidigt), bilaga 2.