Strategi för att öka aktivismen Underlag till styrelsemöte 1-2 september 2005

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet/aktivistteamet
Datum: 16 september 2005


Strategi för att öka aktivismen

Bakgrund till strategins utformning

Vi har valt att ställa upp 10 övergripande mål för arbetet med att öka aktivismen. Dessa uttrycks inledningsvis och är medvetet kortfattade. Målen är numrerade, men ska inte uppfattas uppställda i prioritetsordning. Vi anser dock att flera av målen är så avgränsade från varandra att prioriteringar mellan dem går att göra.

För vart och ett av målen kommer sedan en längre förklarande text som redogör för huvuddragen i arbetet med att uppnå målen. För vissa mål finns även tidsangivelser för genomförandet.

Efter flera av målen finns en uppskattad ny kostnad angiven, som avser ny eller väsentligt utökad verksamhet. Dessa kostnader ska ses mot bakgrund av nuvarande nivå, d v s det arbete inom området som bedrivs i dag och finns uttryckt i sektionens verksamhet och budget 2005. Avsikten med att ange kostnader i strategin är dels att ge en uppfattning om ökade kostnader för genomförandet av strategin, dels att anknyta till det uppdrag som styrelsen gav sekretariatet på junimötet 2005, nämligen att ta fram förslag "omfattande omkring 1 mkr på satsningar för att öka aktivismen".

Det är dock inte meningen att styrelsen ska fatta beslut om budget på detta styrelsemöte. Sekretariatet kommer att presentera det slutliga förslaget till budget för att öka aktivismen i oktober inom ramen för förslaget till budget 2006.


Strategi för att öka aktivismen 2006-2010

Inledning

Medlemmarna är Amnestys viktigaste resurs. Vi är beroende av dem för att uppnå våra mål. Vi vill därför bli bättre på att motivera våra medlemmar och få dem att känna sig värdefulla. Vi ska bli bättre på att sprida goda nyheter inom rörelsen och genom nya sociala inslag vill vi bygga upp en stämning av gemenskap och motivation som vi tror är kärnan i allt långsiktigt engagemang. Vi hoppas att nedanstående strategi för att öka aktivismen ska leda till detta.

Det finns flera definitioner av "aktivism", men vi har i denna strategi arbetat utifrån en ganska vid definition liknande den som uttrycks i vår internationella strategi för ungdomsarbetet. Lätt modifierad låter den som följer: Activism is the taking of an action by, with and for people in support of our goals. Det bör poängteras att denna definition även omfattar personer som (ännu) inte är medlemmar i Amnesty, något som också styrelsen påpekat att en strategi bör innehålla. "Aktivister" avser följaktligen människor "taking action in support of our goals".

Förslaget till strategi tar inte enbart upp aktivitetsformer och arbetsmetoder, utan även strukturer, d v s olika organisationsformer för aktivismen. Vi har utgått från de aktiviststrukturer som finns i dag, distrikten och olika typer av grupper, och hur de skulle kunna utvecklas, men vi vill också undersöka om nya strukturer kan effektivisera vårt arbete och öka synligheten framför allt på lokal nivå. Strategin omfattar också olika former av individuellt agerande.

Vår mångfaldspolicy och rekommendationerna i 2005 års mångfaldsrapport ska styra oss när vi rekryterar nya medlemmar och aktivister. Kan vi nå fler grupper i samhället, blir det fler som vill arbeta med våra frågor. Även när vi undersöker nya aktivitetsformer och arbetsmetoder ska mångfalds - och jämställdhetsperspektivet finnas med.

Stor tonvikt läggs i strategin på utbildning. Sekretariatet har redan påbörjat arbetet med en strategi för MR- och medlemsutbildning som ska ses som en integrerad del av arbetet med att öka aktivismen. Flera av områdena i denna strategi kommer att behandlas mer i detalj i den kommande utbildningsstrategin.

Eftersom målet med vårt arbete är att öka aktivismen blir frågan om hur man mäter aktivism helt avgörande för framtida utvärderingar. Vi har därför valt att lyfta upp frågan om hur man mäter aktivism som en egen punkt i strategin. Vi vill på detta sätt lyfta fram vikten av systematiska utvärderingar inom området aktivism.


Aktivismen i handlingsplanen

Strategin bygger på de mål som finns formulerade i sektionens handlingsplan 2004-2010, samt direktiv om aktivism formulerade av styrelsen 2005. Nedan följer de mål i handlingsplanen som anknyter till aktivismen.

Målen i handlingsplanen 2004-2010:

I handlingsplanen anges följande långsiktiga mål för aktivismen (mål 4.1 Öka aktivismen ):

- Att utveckla nya former av aktivism för att vid handlingsplaneperiodens slut vara fler aktiva än idag.
- Att ta fram en långsiktig integrerad strategi för vårt arbete med MR- och medlemsutbildning.
- Att öka aktivismen genom att möjliggöra fler distriktscenter i de delar av Sverige där intresse och möjligheter finns.

Under rubriken Skapa en dynamisk organisation (4.2) gäller följande mål:

- Vi ska effektivisera befintliga och utveckla nya organisationsformer inom sektionen.
- Vi ska utveckla vår elektroniska informationshantering i syfte att stärka den interna kommunikationen och organisationsdialogen.
- Vi ska öka medlemmarnas deltagande i sektionens beslutsprocesser och stärka ansvarstagandet för Amnestys verksamhet på alla nivåer i organisationen.
- Vi ska öka samarbetet med den internationella rörelsen och deltagandet i den internationella beslutsprocessen.
- Vi ska stärka ledarskapet på alla nivåer inom sektionen.

För perioden 2004-2006 anges följande målsättning för aktivismen (5.6):

- Vi ska utveckla bättre metoder för hur vi ska behålla våra aktiva medlemmar.


Målsättningar med strategin

För att öka aktivismen ska vi:

1. förstärka våra distriktcenter i Göteborg och Malmö, samt undersöka möjligheten att starta ett tredje distriktscenter.

2. utöka stödet till våra aktivister och de lokala strukturerna.

3. satsa på vårt ungdomsarbete.

4. utöka vårt frivilligledarskapsprogram.

5. varje höst arrangera ett nationellt aktivistseminarium.

6. erbjuda hela vår medlemskår utbildning i Amnestyakademin.

7. utveckla nya arbetsmetoder.

8. förbättra kommunikationen.

9. öka möjligheten till specialisering för våra aktivister.

10. bli bättre på att mäta aktivismen.


1. Våra distriktcenter

Syftet med distriktcentren är att öka synligheten och tillgängligheten på lokal nivå, vilket leder till ökad aktivism. Arbetet vid distriktcentren i Göteborg och Malmö visar på flera positiva effekter. Förutom en ökning av aktivismen i det egna distriktet kan en ökning även utläsas i närliggande distrikt (se vidare ORG 53/022/2004). Med dessa goda resultat som grund, anser vi att man bör permanenta verksamheten vid distriktcentret i Malmö. Om förutsättningar finns ska dessutom möjligheten till ytterligare ett distriktcenter undersökas, och det tidigast 2007-2008. Vid valet av ort bör en utförlig analys och kostnadskalkyl göras som beskriver förutsättningarna för placering på olika orter i landet. I det arbetet ska också vägas in alternativet med en utökning av verksamheten i de befintliga distriktcentren.

Uppskattade nya kostnader 2006: 105.000:- (årligen)

2. Stöd till aktivister

Vi ska utöka stödet till våra aktivister. Ett sådant utökat stöd skulle också innefatta de aktivister som kommer att vara verksamma i de nationella informatörsnätverk och de lokala informatörssamordningar som kommer att skapas i samband med projektet Rätt ska va rätt .

Vi ska stärka relationerna inom rörelsen, dels mellan medlemmarna och dels mellan medlemmar och styrelse/anställda. Vi ska öka medvetenheten om sociala aspekters betydelse för medlemmars engagemang.

Vi ska bedriva ett systematiskt internt rekryteringsarbete på alla nivåer i den svenska sektion, i syfte att få medlemmar att ta på sig utvecklande arbetsuppgifter och ta ett större ansvar för sektionens arbete. I vårt rekryteringsarbete ska vi eftersträva mångfald i syfte att få en bred representation av aktivister i organisationen.

Vi ska utöka stödet till våra lokala strukturer, framför allt distrikten.

Vi ska även utveckla våra nuvarande lokala strukturer, t.ex. genom att testa lokalföreningar enligt dansk modell som ett komplement till distrikten.

Uppskattade nya kostnader 2006: Se avsnittet "Kostnader för genomförandet av strategin"

3. Ungdomsarbetet

Unga aktivisters arbete är centralt för genomförandet av handlingsplanens organisatoriska mål. Vi vill därför i enlighet med den internationella ungdomsstrategin (IYS) satsa på vårt ungdomsarbete.

Vi ska skapa effektiva medel att nå ungdomar. Vi ska underlätta för ungdomar att vara aktiva på ett sätt som passar just ungdomar. Detta ska vi göra genom att se till att befintligt och nytt informations- och arbetsmaterial alltid har relevans för ungdomsarbetet och är attraktivt för ungdomar. Vidare ska vi fortsätta arbeta med att samordna kontakter mellan ungdomar och andra aktivistgrupper genom stöd till Ungdomsrådet eller liknande organ, samt stötta fler fadderprojekt likt det i Stockholmsdistriktet.

Ett ytterligare steg vore att utveckla ungdomsträffarna till att bli ännu mer givande och relevanta evenemang. Vi ska också dra nytta av de aktuella informations- och utbildningsprojekten (Amnestyakademin och Rätt ska va rätt ) för att rekrytera och utbilda ungdomar. För att ytterligare betona Amnestys globala roll, och förverkliga den internationella ungdomsstrategin, ska vi också titta på hur andra sektioner arbetar med ungdomsfrågor.

Uppskattade nya kostnader 2006: Se avsnittet "Kostnader för genomförandet av strategin"

4. Frivilligledarskapsprogrammet

Syftet med frivilligledarskapsprogrammet är att fånga upp medlemmar som kan fylla en viktig funktion inom den svenska sektionen. Genom utbildning i ledarskap ska de få en grund att stå på i sitt arbete inom Amnesty. Deltagarna i programmet ska utbildas och inspireras att ta initiativ till egna aktiviteter samt lära sig hur man får med sig andra i sådana aktiviteter.

Målen är att få fler medlemmar med ledarkompetens, att öka medvetenheten om sociala faktorers betydelse för frivilligarbete samt att få en ökad kontakt mellan olika aktiviststrukturer. Ett annat mål är att få fler medlemmar som arbetar lokalt, vilket förstärker dessa strukturer.

Resultaten från frivilligledarskapsprogrammet 2003-2005 visar:

- att deltagarna idag har en god grund för sitt fortsatta engagemang inom Amnesty.
- att programmet har skapat nya nätverk lokalt, regionalt och nationellt.
- att många av deltagarna har tagit på sig både formella och informella ledarroller på lokal och nationell nivå.
- att de fått inspiration för att arbeta vidare med våra frågor.
- att man fått en bra bas för aktivism, och att kunna påverka andra till ökad aktivism.

De förändringar som gjorts inför den andra omgången av programmet är att förfina projektuppgifterna samt få till stånd mentorskap på lokal nivå.

Vid rekrytering av deltagare till programmet beaktar vi den svenska sektionens mångfaldspolicy.

Den första omgången av programmet avslutades våren 2005 och en ny omgång har startat hösten 2005. En uppföljning av deltagarna i den första omgången är planerad till våren 2006.

Vi förslår att frivilligledarskapsprogrammet utökas fr o m 2006. Istället för att nystarta vartannat år förslår vi nystart varje höst. Vår önskan är att frivilligledarskapsprogrammet permanentas och görs till en del av vår basverksamhet.

Uppskattade kostnader 2006: 40.000:- , se även avsnittet "Kostnader för genomförandet av strategin"

5. Aktivistseminarium

Idén med ett aktivistseminarium för att dra igång läsårets aktiviteter nationellt är hämtad från den danska sektionen. Tanken är att alla aktivister bjuds in att tillsammans med representanter från styrelse och sekretariat få inspiration och motivation för det kommande arbetet. Till seminariet inbjuds föreläsare inom de områden som sektionen närmast ska arbeta med. Det kan även vara frågan om filmvisning, "events", "åsiktstorg", olika workshops, fest etc.

Sektionen står för merparten av kostnaderna, men en anmälningsavgift tas ut av deltagarna och avgiften sätts utifrån den budget som är möjlig.

Vi kommer under hösten 2005 att bjuda in någon från den danska sektionen för att ta del av deras erfarenheter. Syftet är att lägga grund för vår egen planering.

Uppskattade nya kostnader 2006: 150.000:- (årligen)

6. Amnestyakademin

Styrelsen fick till junimötet en bakgrund och lägesbeskrivning av arbetet med att ta fram en strategi för MR- och medlemsutbildning. Strategin ska vara klar under 2006. Planen är att integrera vår befintliga utbildningsverksamhet gentemot aktivister i en Amnestyakademi. De planerade förändringar mot hur vi idag bedriver medlemsutbildningen är:

- att erbjuda våra utbildningar till hela vår medlems- och givarkår, och inte bara till de aktiva medlemmarna, vilket är fallet idag. Nya målgrupper kan också bli aktuella.
- att hitta samarbetspartner gällande i första hand lokaler, i syfte att finnas representerade i stora delar av Sverige.
- att se över vårt utbildningsutbud för att vara aktuella och relevanta i enlighet med vår handlingsplan.
- att ta fram en tryckt utbildningsbroschyr terminsvis för att marknadsföra utbildningarna externt samt ha en egen hemsida.
- att arvodera dem som utbildar, både de som finns inom rörelsen och externa personer, i syfte att höja kvaliteten på utbildningarna.

En Amnestyakademi kan starta 2007 och under 2006 måste en utbildningsbroschyr tas fram. Omfördelningar inom medlemsutbildningsbudgeten gör att kostnaden för ett sådant material kan bli relativt låg inledningsvis.

Uppskattade nya kostnader 2006: 50.000:-

7. Arbetsmetoder

Vi ska utveckla nya lättillgängliga arbetsformer för såväl medlemmar som människor utanför organisationen. Dessa ska utformas på olika nivåer utifrån var och ens möjlighet till arbetsinsats. Vi ser webben och e-post som huvudsakliga kanaler för de nya arbetsformerna, eftersom vi där kan erbjuda allt från tillfälliga till kontinuerliga insatser och dessutom mobilisera människor kring aktuella händelser som rör vårt arbete. Tidigare försök med e-aktivist (som nu är en del av e-nytt) visar att det finns ett stort intresse för aktivistmaterial via e-post. Vi ser, utöver det arbete med vädjanden i olika former som redan bedrivs, även en stor potential för aktivistmaterial på webben. I den mån det finns en efterfrågan och kan anses kostnadseffektivt, bör material även kunna erbjudas i pappersform.

Vi ska också undersöka de arbetsmetoder som gett lyckade resultat inom andra Amnestysektioner. Exempelvis har nya arbetsmetoder med fokus på enskilda individer utkristalliserats bland annat i den franska sektionen.

Uppskattade kostnader inom ramen för befintlig budget.

8. Kommunikation

Vi ska förbättra både vår externa och interna kommunikation gentemot våra medlemmar genom att bättre synliggöra hur man kan aktivera sig på olika sätt, framför allt via vår hemsida.

Vi ska även förbättra möjligheterna till interaktiv kommunikation för våra medlemmar i syfte att förbättra organisationsdialogen och öka medlemmarnas delaktighet och ansvarstagande för sektionens beslutsprocesser och verksamhet.

Uppskattade nya kostnader 2006: Se avsnittet "Kostnader för genomförandet av strategin"

9. Specialisering

Vi ska fortsätta att uppmuntra och aktivt utveckla möjligheterna för medlemmar att specialisera sig på någon del av åtagandet, eller någon av Amnestys arbetsformer. Vi ska sträva efter att bilda fler specialgrupper, fler specialiserade lokala arbetsgrupper, skapa fler landprogram och ha fler nätverk knutna till specialgrupper och samordnare. Prioriteringar av det tematiska arbetet ska i första hand styras av sektionens handlingsplan och behovet av att bygga upp kompetens inom specifika områden, t ex arbetet med ESK-rättigheter.

Vi ska också vara öppna för att bilda grupper med bara en viss kategori medlemmar, t.ex. tillhörande en viss yrkesgrupp/arbetsplats, eller en viss förening/församling/parti. Genom att underlätta för personer att engagera sig i en bekant och trygg social miljö hoppas vi kunna attrahera nya grupper av medlemmar och att öka mångfalden inom Amnesty.

Uppskattade kostnader inom ramen för befintlig budget.

10. Mäta aktivism

Vi ska utveckla och ta fram nya metoder för att mäta aktivismen. För att bättre kunna mäta vårt arbete ska vi under perioden arbeta fram nya kvantitativa sätt att granska hur aktivismen utvecklas. Som start för detta arbete ska vi studera de metoder vi använder oss av idag för att kunna utveckla och förfina dem ytterligare. Utifrån detta ska vi ta fram ytterligare indikatorer som kan mätas vid givna tidsintervall och som är giltiga i ett längre perspektiv.

Vi har också behov av att hitta metoder att kvalitativt mäta vår aktivism och vi tänker arbeta vidare med att hitta arbetsmetoder som lämpar sig för vår verksamhet och som inte är alltför kostnads- och resurskrävande. Sådana metoder kan vara att mäta hur aktivismen påverkar Amnestys synlighet lokalt eller att djupgående analysera det arbete grupper/specialgrupper har bedrivit under verksamhetsåret. Det kan också vara att titta på hur våra stödjande strukturer, t ex distriktcentren, bidrar till ökad aktivism i relation till distrikt utan lokalt stöd av distriktcenter.

Uppskattade nya kostnader 2006: 30.000:- (årligen)


Kostnader för genomförandet av strategin

För att förverkliga målen i punkterna 2, 3, 4 och 8 uppskattar vi att ett årligt projekttjänstutrymme om ca 400.000 kr måste avsättas.

Uppskattade nya kostnader 2006 totalt: 775.000:-

Årlig uppskattad kostnad 2007-2010: 800.000:-

Totala uppskattade kostnader 2006-2010: 3.975.000:-

Ett tredje distriktcenter skulle uppskattningsvis kosta ca 500.000:-/år. Denna kostnad är inte inräknad i det ovanstående.


Förslag till beslut

att styrelsen antar förslaget till strategi för att öka aktivismen 2006-2010, samt

att styrelsen uppdrar åt sekretariatet att i 2006 års budget lägga in resurser för att förverkliga strategin för att öka aktivismen