"Allmänna arvsfonden-projektet" Underlag till styrelsemöte 1-2 juni 2005

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet/Mats Engman
Datum: 26 maj 2005


"Allmänna arvsfonden-projektet"

Här är en presentation av det informations- och utbildningspojekt som vi kommer att bedriva under läsåret 2005-2006 med hjälp av finansiering från Allmänna Arvsfonden.

Syfte
Projektets syfte är att genom information och utbildning öka medvetandet om mänskliga rättigheter. De övergripande målsättningarna är:

1. Att öka kunskapen om mänskliga rättigheter.
2. Att skapa ett medvetande kring mänskliga rättigheter och att få våra folk att ifrågasätta sin egen situation. Påverkas jag av frågor som rör mänskliga rättigheter som privatperson eller i min yrkesroll? Respekteras mina rättigheter? Bidrar jag själv till att kränka andras rättigheter?
3. Att få folk att reklektera över vad de själva göra för att förändra situationen till det bättre?

Projektnamn och övergripande aktiviteter
Projektnamnet är ännu inte bestämt, men det lutar åt:

Rätt ska va rätt!
Om mänskliga rättigheter

Vi kommer att skapa en ny webbsida där vi kommer att lägga all information och material kring projektet. En folder som presenterar projektet i sin helhet kommer att bli klar under sommaren. Den 9-11 september håller vi en utbildning/träff för alla som kommer att arbeta som informatörer inom delprojekt 1, 2 och 3 (vi planerar för ca 100 deltagare). Vi kommer att ta fram T-shirts som vi vill att våra informatörer ska bära. Dessa kommer även att finnas för försäljning. Vi kommer att samarbeta med reklambyrån Vardag, som också tagit fram förslag på hur vi grafiskt ska arbeta med projektet.

Delprojekt
Projektet är indelat i fyra delar med skilda fokus och målgrupper. Här följer en beskrivning av varje delprojekt, samt en liten lägesrapport var vi befinner oss idag.

Delprojekt 1 :
Syftar till att nå ut till gymnasieskolor med information om mänskliga rättigheter. Vi kommer främst att trycka på förståelse för mänskliga rättigheter som en förutsättning för att arbeta med samhällsfrågor och politisk påverkan. Under hösten ska vi se över och uppdatera vårt eget informatörsmaterial. Under våren kommer vi därefter att producera ett mer genomarbetat nytt pedagogiskt material som ska kunna användas både av lärare och av våra egna informatörer. I Stockholm, Göteborg och Malmö har praktikanterna på sekretariatet/distriktscentren en nyckelroll i detta delprojekt. Därtill kommer det att bedrivas massiv rekrytering av informatörer under sommaren. Regionala utbildningar kommer också att hållas under hösten i Göteborg och Malmö (eller Lund). Ytterligare en utbildning kommer att hållas under hösten i norra Sverige (ev. i Umeå).

Delprojekt 2: Sneställt
Handlar om att träffa åttonde- och niondeklassare för att diskutera makt och kön och könsrollers betydelse för unga killar och tjejer i Sverige. Initiativet kommer ursprungligen från grupp 181 i Stockholm, som redan börjat utforma material för delprojektet. I början av september kommer vi att vara klara med ett lärar/informatörsmaterial, en webbsida (ligger redan på www.amnesty.se/snestallt) och ett bildspel om sneställdhet. Grupp 181 har redan under våren medverkat på ett antal seminarier/mässor för lärare och informerat om Sneställt. Under sommaren kommer vi att rekrytera nya informatörer som kan arbeta med delprojektet.

Delprojekt 3:
Handlar om att medverka i undervisningen om mänskliga rättigheter på de högskoleutbildningar där frågan om mänskliga rättigheter och våld mot kvinnor är relevanta, t.ex. utbildningar för jurister, socionomer och poliser. Arbetet kommer främst att utföras av juristgrupperna och kvinnorättsgrupperna. Under hösten kommer ett material om begreppet "due dilligence", riktat till högskolestudenter, att produceras. Ett arbete som redan påbörjats är att via enkäter undersöka hur studenterna på juristlinjen ser på utbildningen om mänskliga rättigheter och våld mot kvinnor. Vi kommer i höst att uppmärksamma undersökningarna gentemot institutionerna och via lokalmedia. Efter årsskiftet planerar vi en uppföljningsutbildning för de informatörer som besökt högskolor under hösten. En referensgrupp med representanter från kvinnorättsgruppen i Umeå och juristgrupperna i Stockholm och Lund har skapats.

Delprojekt 4:
Handlar om att skapa nya kreativa tekniker för opinionsbildning och information om mänskliga rättigheter riktad mot allmänheten. Bland annat kommer det att finnas en "idéfond", som grupper och distrikt kan söka pengar från för att genomföra nya och spektakulära utåtriktade aktiviteter. En idéverkstad kommer att hållas den 21-23 oktober. Denna kommer att samköras med den andra träffen för Frivilligledarskapsprogrammet. Arbetet är tänkt att kulminera i samband med MR-dagen den 10 december, då vi kommer att genomföra Universitetskampen som en kombinerad insamlings- och informationsaktivitet på åtminstone 15 orter i landet. De nya tekniker som vi arbetar fram under projektet kommer att finnas dokumenterade på projektets hemsida. Vi kommer också att försöka utbyta erfarenheter med andra organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter i Sverige.