Årsmötesbeslut 2005 och förslag till åtgärder Underlag till styrelsemöte 1-2 juni 2005

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 23 maj 2005


Årsmötesbeslut 2005 och förslag till åtgärder

Nedan följer en förteckning över årsmötesbesluten avseende motioner och förslag. Notera att beslutens exakta ordalydelse formellt är klara först när vi har ett justerat årsmötesprotokoll. Detta ska vara klart att skicka till årsmötesdeltagarna senast vecka 28.


Motion 1.1 Ta ställning mot legalisering av prostitution

Beslut

att styrelsen till årsmötet 2007, i motionens anda, utreder Amnestys möjlighet att arbeta för en kriminalisering av köp av sexuella tjänster, samt

att arbetet med utredningen (en delrapport) presenteras för årsmötet/MR-konferensen 2006.

Förslag till åtgärd: Att styrelsen tillsätter en uppdragsgrupp som utreder frågan.


Motion 1.2 Arbeta mot hela könsmaktsordningen och ta ställning mot porr och prostitution

Beslut

att avslå motionen.


Motion 1.3 Adoptera Moredechai Vanunu som samvetsfånge

Motionären drog tillbaka motionen.


1.4 Militära interventioner och andra väpnade konflikter - förslag från styrelsen

Beslut

att uppmana sektionsstyrelsen att vid ICM 2005 verka för att Amnesty helt ska undvika att ta ställning till väpnade konflikter som sådana, inklusive militära interventioner. Amnesty ska fortfarande kunna påminna de inblandade om riskerna för kränkningar av mänskliga rättigheter vid en väpnad konflikt.

Förslag till åtgärd: Att delegationen företräder denna ståndpunkt vid det internationella rådsmötet (ICM) i augusti 2005.


Motion 2.1 Amnestys framtida omvärldsbevakning

Beslut

att uppdra åt styrelsen för den svenska sektionen att verka för ett upprätthållande av en sådan bevakning att Amnestys rapporter fortfarande ger en tillförlitlig översikt av läget för mänskliga rättigheter i hela världen.

Förslag till åtgärd: Att styrelse och sekretariat verkar för detta i kontakter med den internationella styrelsen (IEC) och det internationella sekretariatet (IS) t ex genom Chairs Forum och Directors Forum.


Motion 2.2 Med pennan som vapen

Motionären drog tillbaka motionen.


Motion 2.3 Distribution av blixtaktioner

Beslut

att de grupper och enskilda aktivister som så önskar erbjuds papperskopior av blixtaktionerna även i fortsättningen så länge styrelsen bedömer att det finns en rimligt stor efterfrågan,

att blixtaktionerna på hemsidan får ett mera utskriftsvänligt format. Nuvarande layout är både snygg och lättläst på skärmen men pappersslukande och opraktisk vid utskrivning. Den nuvarande presentationen av blixtaktioner kan med fördel kompletteras med ett format lämpat för utskrift,

att sekretariatet organiserar sin verksamhet på ett sådant sätt att det fortfarande går att arbeta aktivt för Amnesty utan att ha uppkoppling mot Internet. Det måste finnas alternativ även för de medlemmar eller grupper som saknar den möjligheten, samt

att sekretariatet förankrar sådana förändringar som direkt berör gruppernas arbetssätt i grupperna innan de genomför dem.

Förslag till åtgärd: Att sekretariatet informerar medlemmar och grupper om denna möjlighet. Kostnader för pappersdistributionen tas som en extra kostnad under 2005, men läggs in i budgeten 2006.


2.4 Proposal To Resolution Regarding Action Files

Beslut

att den svenska sektionen föreslår det internationella rådsmötet att besluta att bibehålla, utveckla och producera aktionsfall som den viktigaste långsiktiga handlingsmetoden för individer, för att mobilisera aktiva medlemmar och vårda långsiktig gruppaktivisim.

Förslag till åtgärd: Delegationen driver frågan vid ICM.


Motion 2.5 Mångfaldspolicy för svenska sektionen

Mångfaldspolicy

Ett mångfalds- och jämställdhetsperspektiv ska genomsyra all verksamhet inom svenska sektionen av Amnesty International. Det innebär att:

· Svenska Amnesty ska präglas av mångfald avseende färdigheter, erfarenheter, kunskap och personligheter.

· Vi ska ha en öppen och bejakande kultur inom alla områden och på alla nivåer i organisationen.

· Alla som ställer sig bakom vårt arbete för mänskliga rättigheter ska känna sig välkomna som anställda, frivilliga, praktikanter, medlemmar och aktivister.

· Alla ska ha samma formella och informella rättigheter och möjligheter.

· Inga former av negativ särbehandling eller diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, utbildning, social bakgrund, religion, sexuell läggning eller funktionshinder ska förekomma.

· För att uppnå detta ska ett målmedvetet arbete bedrivas, såväl bland anställda som bland aktivister.

· Arbetet med mångfald ska vara synligt och överskådligt för sektionens medlemmar.

Beslut

att anta svenska sektionens mångfaldspolicy.

Förslag till åtgärd: Att sekretariatet omformulerar beslutet till en policy som läggs in i styrelsedatabasen bland övriga policydokument. Arbetet för ökad mångfald bedrivs i enlighet med styrelsebeslut i mars 2005.


2.6 Klagomålshantering i sektionen - förslag från styrelsen

Beslut

att ge styrelsen i uppdrag att utarbeta förslag till riktlinjer för en intern klagomålshantering och ombudsman avseende diskriminering och kränkning,

att styrelsen lämnar förslaget till årsmötet 2007,

att valberedningen ges i uppdrag att till årsmötet 2007 lämna förslag på kandidat till en eventuell position som ombudsman, samt

att valberedningen i god tid får del av styrelsens förslag.

Förslag till åtgärd: Att styrelsen utser person/-er för detta uppdrag.


2.7 Medlemsavgifternas storlek - förslag från styrelsen

Beslut

att den helbetalande medlemsavgiften hålls oförändrad till 240 kronor per år åren 2006 och 2007 samt

att den delbetalande medlemsavgiften hålls oförändrad till 160 kronor per år åren 2006 och 2007, men endast omfattar personer under 20 år.

Förslag till åtgärd: Att sekretariatet inför medlemsåret 2006 informerar om de nya villkoren för avgifterna i allt utåtriktat material (webben, informations- och värvningsmaterial m m). Vi räknar dock med att material med uppgifter om de tidigare villkoren för delbetalande medlemmar kommer att vara i omlopp under en relativt lång tid och avser att se generöst på sådana inbetalningar.


2.8 Gruppavgifternas storlek - förslag från styrelsen

Beslut:

att gruppavgiften 2006 och 2007 ska vara 2 000 kr/år,

att avgiften för ungdomsgrupper 2006 och 2007 ska vara 500 kr/år,

att avgiften för nybildade arbetsgrupper 2006 och 2007 ska vara 500 kr/år, samt

att distriktens avgifter för grupper 2006 och 2007 rekommenderas vara minst 2 000 kr/år.

Förslag till åtgärd: Att sekretariatet informerar grupperna om att det inte blir några förändringar av gruppavgiften 2006.


3.1 Motion om representativ demokrati

Beslut

att avslå motionen.


3.2 Motion om Årsmötesformerna

Beslut

att avslå motionen.


Motion 3.3 Avskaffa årsmötesuttalandet

Beslut:

att traditionen med årsmötesuttalande avskaffas och att vi överlåter åt pressekreteraren att efter varje årsmöte skicka ut ett pressmeddelande.

att den tredje strecksatsen i svenska sektionens stadgar, paragraf 7.5, ändras enligt följande:

från: "val av funktionärer: a) två ordförande, b) minst två sekreterare, c) två justerare, d) minst två rösträknare och e) redaktionsutskott”

till: "val av funktionärer: a) två ordförande, b) minst två sekreterare, c) två justerare och d) minst två rösträknare"

att det redaktionsutskott som under innevarande årsmöte redan har valts ges i uppdrag att författa ett pressmeddelande, vilket i sin färdiga form endast presenteras för årsmötet utan att ett godkännande krävs.

Beslutet antas med 2/3 majoritet.

Förslag till åtgärd: Att sekretariatet för in ändringen i sektionens stadgar.


3.4a Motion om Datum för årsmöte

Beslut

att uppdra åt styrelsen att - om det finns en lämplig helg - förlägga årsmötet till en helg före första maj.

Förslag till åtgärd: Att sekretariatet inleder diskussioner med Göteborgsdistriktet om lämpligt datum för årsmötet/mr-konferensen i Göteborg 2006.


3.4b Motion om stadgeändring – utsändning av handlingar till årsmötet

Beslut

att ändra paragrafen 7.4 i svenska sektionens stadgar enligt följande:

    "Följande handlingar skall utsändas till alla grupper, distrikt och årsmötesdeltagare samt göras tillgängliga för medlemmarna senast sex fyra veckor före årsmötet:..."

Beslutet antas med 2/3 majoritet.

Förslag till åtgärd: Att sekretariatet för in ändringen i sektionens stadgar.


Motion 3.5 Förändring i Stiftelsen Svenska Amnestfondens stadgar.

Beslut

att ställa sig bakom Amnestyfondens ansökan till Kammarkollegiet om permutation för punkterna 2 och 8 i Amnestyfondens stadgar, samt

att årsmötet godkänner den ändring av punkt 9 och 10 i 2004 års stadgar som styrelsen har beslutat, dvs i händelse av fondens upplösning skall kvarstående medel tillfalla ändamål som årsmötet beslutar med fyra femtedels majoritet.

Förslag till åtgärd: Att Amnestyfonden justerar sina stadgar i enlighet med beslutet.


3.6 Budgetmötets framtid - förslag från styrelsen

Beslut

att ge styrelsen i uppdrag att årligen anordna ett budgetmöte med syftet att ge grupper och distrikt demokratiskt inflytande i budgetprocessen, samt att förankra styrelsens förslag till budget.

att härmed återkalla alla tidigare årsmötesbeslut rörande budgetmötets utformning och innehåll.

Förslag till åtgärd: Att sektionens kassör och sekretariatet förbereder ett förslag på tidpunkt och innehåll för årets budgetmöte.


3.7 Förslag till resolution om Chairs Forum - förslag från styrelsen

Nedan följer styrelsens förslag till resolution till det internationella rådsmötet 2005:

"Det internationella rådsmötet

PÅMINNER den internationella styrelsen och ordförandeforumet (Chairs Forum) om beslut 30 från det internationella rådsmötet 2003, som säger att ”den internationella styrelsen och sektionernas ordförande tillsammans ska klargöra ordförandeforums utvidgade roll”;

UPPMANAR den internationella styrelsen att å sin sida vidta de åtgärder som krävs för att ordförandeforumet ska fungera så som avses i beslut 30 från det internationella rådsmötet 2003;

UPPMANAR ordförandeforumet att stärka den internationella beslutsprocessen genom att anta den roll som beskrivs i resolution 12.11 till det internationella rådsmötet 2003 och det beslut, beslut 30, som blev följden;

UPPMANAR ordförandeforumet att utvärdera sin roll och sin utveckling under perioden från 2003 fram till nästa internationella rådsmöte och att redovisa utvärderingen till nästa internationella rådsmöte;

KLARGÖR att den rådgivande roll [för ordförandeforumet] som beskrivs i beslut 30, ”vara rådgivande till den internationella styrelsen om hur den internationella handlingsplanen ska sättas i verket” innefattar råd om det internationella sekretariatets operativa planer och om teman för internationella kampanjer."

Beslut

att anta ovannämnda resolution för inlämnande till det internationella rådsmötet 2005.

Förslag till åtgärd: Delegationen driver frågan vid ICM.