MEK/MSP gruppens verksamhetsberättelse 1996 Underlag till styrelsemöte 1-2 januari 1997

Svenska sektionens SPECIALGRUPP FÖR MEC/MSP-ARBETE
VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 1996

Specialgruppens första möte hölls i november 1995. Bakgrunden till att gruppen bildades var dels att MEC/MSP-området givits ökad prioritet vid Amnestys internationella rådsmöte i Ljubljana tidigare under året, dels att samarbete mellan sektionen och Militärhögskolan i Stockholm redan kommit igång.
Under 1996 har gruppen haft tio dokumenterade möten. Fyra-fem medlemmar har arbetat aktivt, och därtill kommer ungefär ett halvt dussin Amnestymedlemmar som uttryckt intresse för att följa gruppens arbete utan att hittills ha varit särskilt aktiva. Vid sex av mötena under 1966 har gruppen haft utomstående gäster, som bjudits in för sina insikter i ekonomiska frågor som berör gruppens arbete: Brian Wood (IS), Stefan de Vylder (nationalekonom), Örjan Sjöberg (Handelshögskolan) och Daniel Eriksson (Kinasamordningen), Sir Geoffrey Chandler (brittiska sektionens Business Group), Kjell-Olof Feldt (ordförande i Riksbankens styrelse) samt Göran F Ericson (Institutet för Ledarskap).

Gruppens arbete har huvudsakligen drivits längs två linjer:
(i) att höja förståelsen för mänskliga rättigheter i militär utbildning i Sverige - detta har skett huvudsakligen genom mycket tidskrävande medverkan i kurser för svenska och utländska officerare vid Militärhögskolan och försvarets internationella centrum SWEDINT, där den svenska sektionen tillhandahållit ett stort antal Amnestydeltagare också från Danmark, Finland och Norge,
(ii) att närma oss svenska exporterande företag för att diskutera hur hänsyn till mänskliga rättigheter kan integreras i företagens verksamhet - här har det i hög grad varit fråga om att höja gruppens egen kunskapsnivå, och därutöver har gruppen etablerat kontakter med några stora svenska exporterande företag.
Detta arbete har mer än väl fyllt tillgänglig arbetstid. Gruppen har därför inte kunna ta upp andra frågor som ligger inom MEC/MSP-området.

Följande delmål kan tas upp för att relatera gruppens arbete till sektionens handlingsplan:
Att föra ut kunskap om mänskliga rättigheter (1b).
Som framgått av ovanstående är detta vad gruppen främst arbetar med.
Att knyta personer med områdeskunskap till gruppen (2b).
Gruppen innehåller baskunskaper på aktuella områden men söker ytterligare områdeskunskap. Sådan finns naturligtvis bland sektionens medlemmar men är svår att få fatt i.
Att samarbeta mer med andra delar av sektionen (4a).
Utöver sekretariatet är landssamordnarna naturliga samarbetspartners (undet året inom Burma-Kina- och Turkietkampanjerna). Gruppen har också haft kontakt med vissa distrikt och specialgrupper.
Att stärka gruppens nätverk av specialister (4c).
Denna är en stående fråga i gruppens arbete, som framgår av ovan- och nedanstående.
Att göra en årlig plan för verksamheten (6b).
Nya mål för gruppens verksamhet är (i) att bidra till att en svensk Military Profession Group växer fram inom den militära världen, och (ii) att i samarbete med företag eller högskola pröva ett projekt kring etiska koder och mänskliga rättigheter, vilket i sin tur kan bidra till att en svensk Business Group växer fram inom affärsvärlden.
Att verka för internationellt utbyte med kolleger i andra Amnestysektioner (8a).
Sådant utbyte är väsentligt, och under året har gruppen, både i ekonomiska och militära frågor, haft utbyte med IS och sektionerna i Danmark, Finland, Holland, Norge och Storbritannien. Om sådant utbyte kan vidmakthållas och utvecklas framöver är i hög grad en budgetfråga.

Lidingö 9 januari 1997
Jan-Erik Lundeberg
sammankallande