- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Anteckningar från MEK/MSP-gruppens möte den 19/12 1996 Underlag till styrelsemöte 1-2 januari 1997
e till
Bengt Bergkvist
(anmält sjukdom)
Magnus Breidne
(anmält förhinder)
Ingrid Falk
(för kännedom)
Eva Hellström
(för kännedom)
Roland Kadefors
(anmält förhinder)
Anna-Carin Kandimaa
(närvarande)
Anita Klum
(närvarande)
Elisabeth Löfgren
(anmält sjukdom)
Christer Nordberg
Charlotta Nordenberg
(anmält förhinder)
Lisbeth Segerlund
(anmält förhinder)
från
Jan-Erik Lundeberg
(närvarande)
datum
96-12-21
om
19/12: mötesanteckningar (MPE)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amnestys specialgrupp för Militärt, Polisiärt och Ekonomiskt utbyte
ANTECKNINGAR
från gruppens möte
19 DECEMBER 1996
0. MÖTEN FÖRSTA DELEN AV 1997
+
15 januari
(ingen gästartist; huvudtema: gruppens strategi)
+
19 februari
+
26 mars
+
23 april
+
28 maj
1. SAMTAL MED
GÖRAN F. ERICSON
, Institutet för Företagsledning IFL.
Göran Ericson hade närmat sig Amnesty på eget initiativ. Anita, Anna-Carin och Jan-Erik presenterade aspekter på Amnestys arbete.
Göran Ericson presenterade IFL och en projektidé. Några stolpar: IFL bildades 1968; byggde kursgården Kämpasten utanför Sigtuna 1982 och en kursgård i Bryssel 1991; anordnar öppna generella sexveckorsprogram i ledarskap och företagsledning för "upper middle management" i större företag och "lower top management" i mindre företag samt företrädare för offentlig förvaltning (vanligen ca 40 deltagare med 15-20 års yrkeserfarenhet); anordnar också ämnesinriktade påbyggnadsprogram och slutna program för koncerngrupperingar och alumnigrupper.
Göran Ericson är programledare för ett program som löper3/2-20/6 1997. Fler stolpar: programmet ska innehålla projekt med övergripande strategiska frågor; alltid inslag om etik och moral; under fyra dagar delas deltagarna in i sex grupper som i var sin europeisk stad ska angripa frågan hur de ska göra en god samhällelig insats; i det aktuella programmet önskas tre projekt i samarbete med (i) svenska kyrkan, redan tillfrågad och entusiastisk, (ii) Rädda Barnen, på gång, och (iii) Amnesty; utöver programledaren finns tre projekthandledare och olika experter; för varje projekt ska också finnas en resursperson som fungerar som länk till sin moderorganisation.
Gruppen föreslog ett projekt över temat "hur, och varför, får man ett företag att ta hänsyn till mänskliga rättigheter i sin verksamhet?" och ställde Jan-Erik till förfogande som Amnestys resursperson.
2. EKONOMISKT UTBYTE
a/ Hur håller vi våra novembergrytor kokande?
Med novembergrytor avses inte bara gruppens möten med Kjell-Olof Feldt (och följdkontakter) respektive med Sir Geoffrey Chandler och företrädare för ABB, Ericsson och Shell, utan också exempelvis Handelsdepartementets seminarium om frihandel och Postens Guldbrevsdag, där gruppen varit representerad. Särskilt Guldbrevsdagen har genererat åtskilliga uppföljningsbrev från andra deltagare.
Olyckligtvis medger gruppens resurser endast att tio personer får varsitt julkort , skickade av Jan-Erik.
b/ Hur kan vi hjälpa fram en svensk Business Group (som Chandler's i UK)?
Att skapa en svensk Business Group får anses som en av de allra viktigaste åtgärderna för att driva MEC/MSP-arbetet vidare när det gäller ekonomiskt utbyte. Möjligen kan kontakterna med IFL, Feldt och Chandler vara steg i den riktningen. En Business Group måste dock växa fram inom affärsvärlden, fast tids- och arbetskrävande stöd från MEC/MSP-gruppen kommer att erfordras.
c/ ILO-rapport från Roland.
Har möjligen hamnat hos den tyvärr sjukdomsslagna Bengt.
d/ Draft ToR for the special brief/study on AI and economic actors (SCRAMEC).
En arbetsgrupp har bildats inom AI för att granska övergripande internationella ekonomiska frågor. Arbetsgruppen sorterar under SCRA och består av Ross Daniels, Pierre Sané, Gerry O'Connell, Brian Wood och Andrew Anderson. Den kommer företrädesvis att arbeta med sektionerna i USA och Holland.
AI:s arbetsgrupp konstaterar med all rätt att "this is an enormous topic" och vår grupp avvaktar med intresse vidare utveckling.
e/ Turkietkampanjen.
I Göteborg brainstormas om MEC-inslag i den pågående Turkietkampanjen enligt ett mail från Katarina Risberg av 2/12. Jan-Erik har, med kopia till Turkietsamordnaren, skickat ett svar som slutar "Själva för vi redan samtal med några stora svenska exporterande företag. Ännu så länge är dock kontakterna så känsliga att det vore olyckligt om de företagen fick intrycket att olika delar av Amnesty försöker komma in från flera håll samtidigt: här behövs samordning! Jag är glad över att du tog kontakt med oss, och mycket intresserad av att få veta vad ni kommer fram till vid ert möte 4 december". Ytterligare information från Katarina Risberg har inte kommit, och det är osäkert med vilken tyngd MEC/MSP-gruppen ännu kan gå in i en kampanj.
f/ Magisteruppsats.
Ingrid och Jan-Erik har lämnat synpunkter på Amnestyavsnittet i den magisteruppsats, som två civilekonomer från Växjö är i färd med att skriva.
g/ Caring Company.
Magnus Furugård, vd för Caring Company, har skickat brev (och trycksaker) till Elisabeth där han ser fram mot ett sammanträffande i januari. Detta får tas upp senast vid gruppens nästa möte. Elisabeth har också intervjuats i Caring Company's nyhetsbrev Etik och Affärer.
3. MILITÄRT OCH POLISIÄRT UTBYTE
a/ Enskilda uppsatser på MHS.
I den högre kursen på Militärhögskolan ingår att eleverna ska skriva en kvalificerad uppsats på ca 60 sidor. Ämnena kan de önska ur en lista med långt över hundra titlar. På förfrågan från MHS har vi föreslagit tre titlar, och två av dessa har tilldragit sig elevers intresse. Om de får sig de ämnena tilldelade har Jan-Erik förklarat sig beredd att vara "uppdragsgivarens", d.v.s. Amnestys, handledare i deras arbete.
b/ Hur kan vi hjälpa fram en svensk Military Profession Group (som de som finns i UK , Danmark, Holland m.fl. länder)?
Att skapa en svensk Military Profession Group får anses som en av de allra viktigaste åtgärderna för att driva MEC/MSP-arbetet vidare när det gäller militärt utbyte. En sådan grupp måste dock växa fram inom den militära världen. Ett embryo kan möjligen skönjas hos en svensk överste som lovat Jan-Erik att fundera på saken till efter helgerna, men tids- och arbetskrävande stöd från MEC/MSP-gruppen kommer att erfordras.
c/ Alexander Nikitin.
Nikitin är en f.d.rysk marinofficer som häktats för landsförräderi på grunder som Amnesty inte accepterar. Juristgruppen i Lund har skickat förslag till vädjandebrev. I princip skulle det inte ha förelegat något hinder för vår grupp att skriva under och skicka, men Anita visste berätta att Nikitin blivit frigiven under tiden.
d/ Inbjudan till MHS.
Anita och Elisabeth har blivit inbjudna av rektor för Militärhögskolan, amiral Claes Tornberg, att närvara vid introduktionen av pilotstudien "Co-operation, Command and Control in UN Missions". Ingen av dem kan ställa upp den aktuella dagen och frågan om ersättare (Jan-Erik? Brita Grundin?) får tas upp med MHS.
4. ARBETETS INRIKTNING OCH MÖTEN NÄSTA HALVÅR.
a/ Inriktning av gruppens arbete.
Detta blir huvudämnet vid gruppens nästa möte, se p.0 ovan.
Vid sex av årets tio möten har gruppen haft gästartister (Brian Wood, Stefan de Vylder, Örjan Sjöberg och Daniel Eriksson, Sir Geoffrey Chandler, Kjell-Olof Feldt, Göran F Ericson). Som gästartister under 1997 har föreslagits Hans T:son Söderström, Inger Ohlsson, Kerstin Viklund, Magnus Furugård, Anna Olofsson, Kaj Malmros, Karl-Henrik Robèrt och Magnus Storch.
b/ Presentation i sektionens styrelse.
Styrelsen har beslutat börja inbjuda företrädare för specialgrupperna för att ge dem tillfälle att informera om sina gruppers arbete. Först i raden blir MEC/MSP-gruppen, som inbjudits till styrelsemötet 25/1. Jan-Erik drar.
5. NÅGRA KVARSTÅENDE FRÅGOR
a/ Etiska koder för svenska storföretag
som exporterar till länder som intresserar Amnesty, exempelvis ABB, Electrolux, SAAB, Sandvik, SKF, Volvo; bjuda in intressenter till en diskussion; vi har inte kommit närmare EKN och de banker som rekognoscerat marknaden i Burma (aug).
Anna-Carin motionerar personliga kontakter (Electrolux och EKN) och återkommer med rapport vid nästa möte.
b/ Kan Hans de Geer få igång någon Handelsverksamhet?
(Bengt, sept). Vilar.
c/ Handelsprof em Eliasson om hans intresse av Amnesty MEC/MSP information
. (Anita, sept). Vilar.
d/ Amnesty-medlemmar på MR-fondens och Röda Korsets Idécentrums folkrättsutbildning
(Elisabeth, sept). Jan-Erik är intresserad för egen och andras del. Elisabeth meddelar att någon sådan utbildning inte varit aktuell på ett tag.
6. ÖVRIGT
a/ Anteckningar från gruppens förra möte.
Till handlingarna.
c/ Gruppens verksamhetsrapport 1995-96.
Uppdrogs åt Jan-Erik att sätta ihop en rapport i samråd med Anita.
d/ Forum Syds arbetsgrupp för en folkrörelseutredning,
e/ Peace Team Forum,
f/ Centre for European Security and Disarmament,
g/ Sveriges Kristna Råd, och
h/ Sveriges Fedsråd
är exempel på formeringar som gärna vill tilldra sig Amnestys uppmärksamhet. MEC/MSP-gruppen har emellertid varken resurser eller tid att delta i sådant arbete.
i/
Som tack för det framgångsrika arbetet hittills erhöll Jan-Erik en fin Amnestypenna, varefter möte avslutades.
Vid knapparna
Jan-Erik
telefonsvarare:
08-765 1331
fax:
08-765 5431
e-mail:
[email protected]