Återraportering av gamla och nya årsmötesbeslut Underlag till styrelsemöte 1-2 december 2011

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 2 december 2011


Återraportering av gamla och nya årsmötesbeslut

I följande underlag har vi samlat ihop rapportering kring några beslut som finns i arbetsdokumentet Uppföljning av öppna beslut där flera behandlar frågor som rör samma arbetsområden.

***

Vid styrelsemötet 6-7 mars 2010 fattades följande beslut, som var en uppföljning av ett tidigare årsmötesbeslut:

§ 160 Rapportering gällande Nordkorea

Beslut

att uppdra åt sekretariatet att fortlöpande följa frågan angående landprioriteringar och återrapportera till styrelsen.

Rapport:
Beslutet handlar om uppföljning av prioriteringar gällande CAP, Country Action Programmes och är beroende av internationella processer, bl a beslut 4 från ICM 2011.

Arbetet med landprioriteringar pågår och under hösten har vi deltagit i en konsultationsrunda från IS. I vårt svar har vi pekat på vikten av att inte blanda s k prioländer, t ex länder med grova MR-kränkningar, med länder där vi ser möjligheter till fundraising och länder som kan ha en nyckelroll inom vissa MR-områden. Vi menar att prioländer i första hand bör vara länder där vi ser ett aktivt arbete mot MR-kränkningar och där Amnesty har en roll att spela.

I vårt svar tog vi upp frågan om CAP och hur de står i förhållande till GPS, Critical Pathways och de prioriteringar som görs där.

Sektionen kommer följa upp med en övergripande återkoppling till IS gällande prioländer då prioritering av länder varit en integrerad del av planprocessen. Detta kommer ske under december/januari

Beträffande Nordkorea specifikt har vi arbetsgrupper som arbetar med fall i Nordkorea och ett av fallen ingår i Letter writing marathon i december.

***

Vid styrelsemötet
11–12 juni 2011 fattades följande beslut, också det som en uppföljning av ett årsmötesbeslut:

Årsmötesbeslut § 48 Motion om stöd till samordningar och specialgrupper

Beslut

att uppdra åt sekretariatet att inom ramen för arbetet med handlingsplanen 2012-2013 utveckla och förstärka stödet till samordningar och specialgrupper och rapportera till styrelsen i samband med att den nya planen presenteras på februarimötet 2012, samt att i tertialrapporteringen ta upp hur arbetet organiseras och fortgår.

En notering gjordes i efterhand om att presentation av planen kommer att ske på decembermötet 2011.

Rapport:
- Rent allmänt eftersträvar vi att kunna ge bättre stöd till samordningar och specialgrupper genom att fler funktioner inom avdelning 1, exempelvis lobby, kampanjsamordnare, projektsamordnare och aktivistklustret, är inbegripna i stöd och genomförande av aktiviteter. Detta framgår även i plan då framtida arbetsinsatser av specialgrupper och samordningar framträder på flera olika ställen i handlingsplanen.


- Under våren 2011 startade en studiecirkel för specialgrupper, främst de som är centrala i kampanjen "Fattigdom - en rättighetsfråga" (Kvinnorättsgruppen - KRG, ESK-gruppen och Amnesty Business Group - ABG). Projektledarutbildningen har varit en integrerad del i cirkeln. Syftet med cirkeln och kopplingen till projektledarutbildningen är att ge grupperna en bättre grund för att förstå sin roll, planera sitt arbete och därigenom bidra till sektionens arbete.

- Vi har gjort hårdare prioritering av vårt landprogramarbete (LP) i linje med GPS och sektionens mål, som i praktiken inneburit nedläggning av två program (Brasilien och Turkiet) och större satsning på Nordafrika - som är högprioriterat i GPS - med nyrekrytering av landsamordnare. Genom att arbeta med färre LP ges utrymme för bättre stöd till de prioriterade programmen.

- En satsning på ABG för att få igång deras arbete och koppla det till arbetet med Fattigdom - en rättighetsfråga, har skett. Under hösten har ABG varit inblandat i arbete med seminarier om Nigerdeltat, ett arbete som skett i samarbete med Nigeriasamordnaren.

- Ett nära samarbete har skett med AMD inom ramen för AI@50 med fokus på Vitryssland och aktionsdagen 10/10.

- Arbete pågår med att stärka och stödja SMR-gruppen (Säkerhet och Mänskliga Rättigheter = fd Guantánamogruppen). Gruppen kommer att, med stöd av sekretariatet, genomföra ett seminarium den 10/1-2012.


***

Vid samma styrelsemöte i juni 2011 fattades nedanstående beslut, även det som uppföljning av ett årsmötesbeslut:


Årsmötesbeslut § 49 Motion om arbetet för samvetsfångar

Beslut

att uppdra åt sekretariatet att återkomma till styrelsens decembermöte återkomma med en rapport kring hur arbetet med samordningar fungerar nationellt och internationellt.

Rapport:
Samordningar erbjuds då och då att delta i intersektionella möten för samordningar, som med viss oregelbundenhet arrangeras av IS. Ett Balkanmöte var planerat under året och två av våra samordnare skulle åka, men mötet blev tyvärr uppskjutet.

För landprogrammen finns särskilda sidor på IS intranät där samordnare som arbetar med ett landprogram har möjlighet att kommunicera med andra landsamordnare. Vi uppmuntrar också samordnare att kontakta andra sektioner för att få kontakt med andra samordnare. Den databas ”AIStar” där uppgifter fanns tidigare underhålls inte längre och ingen ersättning har aviserats av IS.

Inom sektionen uppmuntras samordnare att ta kontakt med varandra för utbyte av erfarenheter och en gång om året anordnas en gemensam träff för samordningar och specialgrupper men därutöver är samordningar/LP och specialgrupper inbegripna i mer specifika kampanj- och aktivistutbildningar. Exempel på detta är aktivistseminariet 2011 med fokus på Nigerdeltat och Colombia där relevanta specialgrupper och landprogram medverkade. Detsamma gäller för vårens kampanjutbildning med tema, återigen på Nigerdeltat och därutöver Mellanöstern och Nordafrika.

Motionen handlade även om arbetet för samvetsfångar och även om de att-satserna inte gick igenom på årsmötet kan det vara värt att nämna att vi i sektionen idag arbetar för 84 fall vilket gör svenska sektionen till en av de ledande när det gäller arbete med aktionsfall och enskilda gruppers engagemang i fall. I år deltar vi dessutom i Letter Writing Marathon som fokuserar på enskilda fall och där vi har ett stort antal deltagande grupper.

En internationell strategi för arbetet med individfall (IAR) har tagits fram och sektionen har skickat kommentarer. En uttrycklig ambition i strategin och i sektionens arbete är att i högre utsräckning koppla IAR-fall till pågående kampanjer. Den stora satsningen på (och intresset för!) Letter Writing Marathon är ett uttryck för detta.