- Skriv ut
- Uppdaterad 19 Sep 2013
Plan 2010-11: Rapport från 1:a tertialet 2011 Underlag till styrelsemöte 1-2 juni 2011
Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 1 juni 2011
PLAN 2010-11: RAPPORT FRÅN 1:A TERTIALET 2011
Inledning
I följande rapport finns samtliga portföljer i planen listade. Under varje portfölj listas enbart sektionsmålen och därefter ett avsnitt för lägesbeskrivning under tertialperioden. Texterna är tänkta att svara på följande fråga:
Hur ligger sektionen till under tertialperioden i förhållande till det vi ska åstadkomma?
Målen finns med i rapporten mest som ett stöd för läsaren att gå tillbaka till, det relevanta att ta fasta på är alltså själva lägesbeskrivningarna. Tredje tertialet utökas rapporten även med en s k måluppfyllelserapport med trafikljus som anger graden av måluppfyllelse för varje portfölj samt en motivering till varför just detta trafikljus är är valt, såsom den rapport som presenterades vid styrelsens marsmöte 2011.
De indikatorer som funnits med tidigare har nu tagits bort men ibland hänvisas det till dem. Ursprungsdokumentet, planen för 2010-11, kan därför vara bra att ha till hands när ni läser och kommer därför att bifogas dagordningen.
Rapporten inleds med ett förord av generalsekreteraren.
Highlights under tertialperioden
Även om rubriken anger “highlights” vill jag ändå markera att det som tas upp här inte överträffar något annat arbete som utförts under perioden utan avser några nedslag som är värda att notera för att vi kan se resultat nu.
Ungdomsaktivismen har ökat och 130 personer deltog i fyra olika ungdomsträffar under perioden och en nationell ungdomsträff arrangerades. Antalet ungdomsgrupper ökar jämfört med samma period förra året.
När det gäller vårt arbete med säkerhet och mänskliga rättigheter har Filippinerna, som länge varit motsträviga till att ratificera Romstadgan, aviserat att de ska göra det nu. En specifik webbaktion genomfördes för att trycka på senaten att godkänna förslaget.
Vi kan glädja oss åt ett ökat antal visningar på hemsidan och ett antal nyhetsvisningar pga ‘Arab spring’. Vi tror att många följde vår ‘Arab spring’ rapportering och därför återkom till hemsidan. Vi ökade också antalet visningar av våra nyheter med 37 500 st till totalt 87 500 visningar. Detta beror återigen säkert på ‘Arab spring’ då vi haft ett högt mediatempo i den frågan men även för att vi sprider nyheterna bredare.
Under perioden jobbade vi med att ta fram en ny hemsida.
Som ni redan vet såg vi en ökning av avhoppen under april månad efter artikeln om Irene Khan då avhoppen låg på 1,13%, en ökning med nästan 40% mot det årliga genomsnittet. Vi räknar dock med att ta igen detta tapp och ser redan i maj att avhoppssiffrorna är tillbaka på de normala.
Slutligen är det roligt att berätta att arbetet med ledarskaps- och projektledarutbildning dels går bra i vår sektion men också att de har spridits till Slovenien där vi under tertitialet genomförde två utbildningstillfällen för slovenska sektionen. Ytterligare förfrågan har inkommit från IS att genomföra utbildningen i Lettland.
Lise Bergh
Kampanjen Fattigdom – en rättighetsfråga
Sektionens mål 2010-2011
1. Sverige fattar beslut om ratifikation av tilläggsprotokollet till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna (ESK TP).
2. Lagstiftning antas som kräver att Exportkreditnämnden (EKN) utför konsekvensanalyser avseende mänskliga rättigheter vid garanti- och kreditgivning. Sektionens arbete ska bidra till att företag och ekonomiska aktörer hålls ansvariga för människorättskränkningar och att människor som påverkas av företags verksamhet har rätt till information, aktivt deltagande samt effektiva rättsmedel.
3. Sektionens arbete bidrar till att stater upphör med tvångsvräkningar, antar nationella riktlinjer mot tvångsvräkningar samt säkerställer lika tillgång till mänskliga rättigheter, rättvisa, säkerhet och samhällsservice för människor som lever i slum.
4. Sverige tar en aktiv roll för att ett rättighetsperspektiv införs under FN:s översynskonferens av millenniemålen (MDG) 2010.
5. Sektionens arbete bidrar till att kvinnors och flickors egenmakt stärks, till ökad tillgång till akut mödra- och förlossningsvård samt att kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter tillgodoses.
6. Sektionen etablerar ett samarbetsprojekt inom kampanjen med organisationer/sektion i globala syd.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Sveriges avvaktande hållning beträffande rätten till vatten och sanitet ändrades i samband med en resolution i FN:s MR-råd vilken Sverige gav stöd till. Innan detta hade Amnesty uppvaktat utrikesdepartementet, publicerat en debattartikel liksom medverkat i en konferens om frågan. Denna förändrade attityd är viktig då det kan få betydelse gällande viljan att ratificera ESK-TP
Rapporten Export till priset av mänskliga rättigheter fick en omfattande medial uppmärksamhet. Konstruktiva upppföljningsmöten har skett med Svensk Exportkredit liksom Exportkreditnämnden, en enskild fråga ställdes i riksdagen till handelsministern med anledning av rapporten. Möten har skett med såväl regering som Allians och Opposition. Konstruktiv dialog med UD gällande gemensamma riktlinjer för exportkreditgivning inom OECD där det senaste arbetspappret lyfter fram flera av Amnestys rekommendationer.
Trots svagheter i skrivningar gällande OECD:s riktlinjer om MR och företag (common approaches) har en del av Amnestys krav tillgodsetts.
IFI-koalitionen (en samling svenska NGO:s som arbetar gentemot Världsbanken och Valutafonden) har haft möte med den politiska ledningen på Finansdepartementet och UD. Amnesty föredrog våra synpunkter på de krav som Världsbanken ställer på sina kunder och kunde konstatera att den svenska delegationen står bakom våra krav och vi fick också möjlighet att inkomma med textförslag till delegationen.
Svenska sektionen deltar i ett flertal internationella aktioner som även har uppdaterats. Det gäller bl. a tvångsvräkningar av Romer i Italien och Rumänien samt romers rätt till vatten och sanitet i Slovenien vilket även var huvudtema för den nationella ungdomsträffen.
Arbetet med millenniemålen går för närvarande på sparlåga då fokus var översynskonferensen 2010.
Amnestys Hälso- och sjukvårdsgrupp har tillsammans med ett flertal andra organisationer arrangerat en kunskapsdag i riksdagen om mödradödlighet.
Rent allmänt sker arbete enligt plan och mycket av kampanjen Fattigdom en rättighetsfråga kommer även att ske inom ramen för AI@50 under tertial 2 och 3. Gällande mål sex se portfölj Partnerskap med Amnestysektionen i Sierra Leone
Säkerhet och mänskliga rättigheter
Sektionens mål 2010-2011
1. Den svenska regeringen tar avstånd från bruket av diplomatiska försäkringar.
2. Europeiska stater inblandade i utomrättsliga transporter av personer från ett land till annat (renditions) tar avstånd från detta, erbjuder drabbade fullgod kompensation samt ställer ansvariga till svars.
3. Sverige tar emot fångar från Guantánamo som inte kan återvända till sina hemländer på grund av risken att utsättas för förföljelse och tortyr.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Lite arbete utfört under tertialet. En uppföljning av Väck politikerna-kampanjen och frågorna diplomatiska försäkringar samt kriminalisering av tortyr i svensk lag planeras under tertial 2 och 3.
Guantánamogruppen har ombildats till en grupp för arbete om säkerhet och mänskliga rättigheter och arbetar med aktioner gällande renditions i Europa. Den svenska regeringen har ännu inte ändrat inställning gällande mottagande av Guantánamofångar.
Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet
Sektionens mål 2010-2011
1. Svenska sektionen bidrar till att de länder som sektionen är ansvarig för ratificerar Romstadgan.
2. Sverige implementerar Romstadgan i svensk lagstiftning.
3. Sverige inför brottet om tortyr i svensk lagstiftning.
4. Svenska sektionen bidrar till att de ansvariga för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter ställs till svars.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Filippinerna som länge varit motsträviga till att ratificera Romstadgan har aviserat att så ska ske. En specifik webbaktion genomfördes för att trycka på senaten att godkänna förslaget.
Uppföljningsmöte har skett med justiedepartementet gällande implementering av Romstadgan samt kriminalisering av tortyr. Tidsplan ligger fast och lagförslag väntas 2012. Under hösten kommer Amnesty komma med skriftliga inspel gällande förslaget.
Jonas Sjöstedt (V) har ställt en interpellation till ansvarig minister om tortyr i svensk lagstiftning utifrån underlag från AI. Detta resulterade även i en debattartikel i SvD. Utökat arbete i tortyrfrågan kommer ske under tertial 2 och 3.
Sektionen har agerat på flera aktioner gällande straffrihet, exempelvis har alla svenska EU-parlamentariker fått mejl av Lise Bergh gällande Kroatien och frågan om straffrihet för krigsförbrytare inför en debatt och resolution i EU-parlamentet. Flera parlamentariker bad om mer information och redogjorde för sitt engagemang i frågan.
Amnestyfonden har under perioden beviljat stöd till sex olika organisationer som arbetar mot straffrihet och dokumentation av MR-kränkningar. Organsiationerna är verksamma i Argentina, Guatemala, Mexiko, Filippinerna och Kazakstan.
Arbete enligt plan men beslut gällande mål 2 och 3 kommer ske tidigast 2012.
Krisarbete
Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska ha beredskap för att agera vid människorättskriser under 2010, följa upp tidigare krisarbete samt se över och skapa nationella rutiner för arbete vid människorättskriser.
2. Ett reviderat system och rutiner för arbete med människorättskriser ska vara på plats i början av 2011.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Arbetet med att systematisera och planlägga arbetet vid MR-kris har skett under perioden och en rapport lämnas till styrelsens junimöte.
Ett omfattande arbete har skett och fortgår gällande krisen i Mellanöstern-Nordafrika bl.a. arrangerades en ambassadmarsch 4 mars i samverkan med andra organisationer. Utöver detta genomfördes ett specifikt ambassadbesök på Egyptens ambassad under perioden. Uppföljning har även skett på den tidigare MR-krisen i Gaza med aktioner gällande straffrihet och lobbyarbete visavi UD inför MR-rådets vårsession.
Under tertial 2 och 3 räknar sekretariatet med att arbeta med MR-kriser utifrån liggande förslag.
Avskaffa dödsstraffet
Sektionens mål 2010-2011
1. Följande länder avskaffar dödsstraffet och ansluter sig till FN:s moratorium, alternativt begränsar antalet brott som bestraffas med döden: Iran, Japan, Jordanien, Kina, Kuba, Mongoliet, Nigeria, Saudiarabien, Sydkorea, Taiwan, USA och Vitryssland.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Fokus kommer primärt ligga på de länder som är prioriterade inom ramen för kampanjen AI@50 (USA, Kina, Vitryssland, Mongoliet, Saudiarabien, Iran). Under tertialet har arbetet mest bestått av förberedelser för mer omfattande aktivitet tertial 2 och 3.
I enlighet med plan lanserades den årliga dödsstraffrapporten stort den 28 mars med en
förhandvisning av Jens Asusrs film “Killing the chickens to scare the monkeys” som kombinerades med samtal där bl.a MR-ambassadör Hans Dahlgren medverkade.
Amnesyfonden har beviljat medel till färdigställande av en biografisk film om den f.d presidenten tillika samvetsfången Kim Dae-Jung om hans upplevelse av Death row och inställning till dödsstraffet i Sydkorea.
Flyktingar och migranter
Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen är tydligt delaktig i framtagandet och implementeringen av en ny internationell strategi för flyktingar och migranter.
2. Sektionens arbete bidrar till att migranter inte kriminaliseras och/eller frihetsberövas enbart på grund av sin status.
3. De som söker asyl i Sverige får tillgång till en rättssäker asylprocess och de som är skyddsbehövande beviljas skydd.
4. I kommande lagstiftningsåtgärder gällande flykting och migrationsfrågor på EU-nivå ges de skydds- och rättighetsbaserade frågorna ett större fokus och de kontrollerande åtgärderna ett mindre utrymme.
5. Sverige ratificerar FN:s migrantarbetarkonvention.
6. Sverige uppfyller rätten till hälso- och sjukvård för asylsökande, migranter och personer drabbade av människohandel.
7. Migrationsverket och migrationsdomstolarna, och inte regeringen, fattar beslut i säkerhetsärenden och samtliga beslutsunderlag kommer berörda till del.
8. Sektionens flykting- och migrationssamordnare ges utökade möjligheter och kunskaper att aktivt arbeta med opinionsbildning inom området flykting och migration.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Sektionen har kommenterat förslaget till strategi om migranter samt deltagit i ett internationellt möte i frågan. Under tertial 2 och 3 ska sektionen nogrannare se över hur medverkan ska se ut i en kommande kampanj (2012) gällande kriminalisering av migranter.
Ökat stöd har givits till transit- och förvarsgrupperna i Lund och Göteborg.
Gällande mål 3 bedriver sektionen ett löpande stöd till asylsökande och har under perioden givit stöd till Rådgivningsbyrån bl.a. via dess ordförande Madelaine Seidlitz. Under perioden har studien om Romer i asylprocessen färdigställts. Sektionens kompetens efterfrågas ofta gällande mål 3 och under tertialet har sektionen medverkat såväl i referensgrupper på Migrationsverket som seminarier arrangerat av samma myndighet. Stort arbete har under perioden även lagts ner på förhindrande av tvångsvisa avvisningar till Irak och Eritrea.
Arbetet med flykting- och migration på EU-nivå kommer detta år lyftas starkare i kommande tertial.
Gällande migrantarbetarkonventionen kommer mer arbete läggas ner på kommande tertial. Amnesty
har återigen rest frågan med minster Tobias Billström inom ramen för dennes migratiosnsätverk.
Flykting- och migrationssamordnarna har uppmanats att arbeta med aktion gällande situationen för asylsökande i Grekland. Ett möte hölls under perioden för Flykting- och migrationssamordnare med tonvikt på kampanjarbete. Tre asylrättsutbildningar arrangerades under perioden.
Kommunikation
Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska medverka i det internationella projektet AI@50 samt skapa ett eget nationellt firande under våren 2011 med syftet att stärka organisationen både internt och externt.
2. Sektionen ska aktivt upprätthålla den globala identiteten utifrån internationella riktlinjer och svenska sektionens kommunikationsplattform samt delta i det internationella arbetet med utvecklingen av den globala identiteten.
3. Sektionen ska bibehålla och i möjligaste mån öka den positiva inställning till Amnesty som finns bland allmänheten i Sverige avseende kännedom och attityd.
4. Sektionen ska öka antalet kontakter och aktiviteter på de digitala arenorna.
5. Sektionen ska samordna kommunikationen i Amnestys kanaler och skapa synergieffekter mellan olika kanaler för att våra budskap ska få största möjliga effekt.
6. Sektionen ska öka antalet läsare av Amnestys pressnotiser genom att förutom till prenumeranter sprida dem via andra kanaler.
7. Sektionen ska via media nå ut till nya målgrupper med särskild satsning på personer med annan etnisk bakgrund än svensk och även öka vår satsning att nå ut till nya medier framför allt på webben.
8. Sektionen ska via våra aktivister synas i lokala media.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Under tertialet har arbetet med AI@50 arbetet intensifierats inför 28/5. Sammanfattning av förberedelser under perioden: deltagande i samtliga aktioner och onlineaktiviteter som tagits fram, marknadsföring bland annat via digitala kanaler, förberedelser på 50-60 orter som genomför aktiviteter, framtagande av material, framtagande av film som kommer att visas i Postkodmiljonären 28/5, förberedelser för festen på Södra teatern i Stockholm 28/5, produktion av Amnesty Press specialnummer.
I januari genomfördes en ‘high level workshop’ i Stockholm om den globala identiteten. Svenska sektionen stod som värd och Lise Bergh, Miriam Isaksson och Sara Ångström deltog och hade möjlighet att påverka. Tyvärr har det uppföljande arbetet återigen försenats på IS och vid tertialets slut hade en klar s k brand book fortfarande inte producerats, vilket gjorde att vi inte heller kunde presentera en kommunikationsplattform.
En reklamfilm med temat dödsstraffet, tortyr och censur gjordes klar under perioden och kommer att visas under tre veckor i maj i stora TV-kanaler. Under tertialet lanserades även Killing the Chickens to Scare the Monkeys, en dokumentärfilm om dödsstraffet av Jens Assur.
E-mejlprogrammet gör sitt jobb för att driva trafik till hemsidan. Nedan visar en bild på “toppar” där vi har skickat ut ett mejl till våra prenumeranter under tertial 1.
Nedan visar en bild en jämnare trend när vi inte drev trafik under tertial 3, 2010. Den sista toppen är dock ett mejlutskick, vårt första.
Under perioden utökade vi vår närvaro i sociala medier genom att erbjuda följare att “flattra” oss. Flattr är ett mikrodonationssystem som utgår från att likväl som man delar material ska man dela ut sina pengar. Vi ökade också antal besök på hemsidan med 18 000 (totalt 140 500) men inte antal unika besökare. Vi tror att många följde vår ‘Arab spring’-rapportering och därför återkom till hemsidan. Vi kan även se att man läste fler sidor under sitt besök. Under perioden jobbade vi med att ta fram en ny hemsida för lansering inför AI50.
Under första tertialet har vi ökat antal visningar av våra nyheter med 37 500 st (ca 50 000 2010, T3) till totalt 87 500 visningar. Detta beror säkert på ‘Arab spring’ då vi haft ett högt mediatempo men även för att vi sprider nyheterna mer. Vi har också integrerat My News Desk på webbplatsen för bättre spridning och service för journalister och bloggare. Alla nyheter och pressmeddelanden går ut automatiskt till Facebook och Twitter. På nya hemsidan går det att själv anmäla sig som prenumerant, tidigare fick det göras manuellt. Sekretariatet ger löpande stöd till lokala grupper, både vad gäller pressmeddelanden om lokala aktiviteter och insändare.
Strategier för digital kommunikation
Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska aktivt delta i arbetet med att utveckla IT och skapa en global digital strategi för Amnesty.
2. Sektionen ska se över och utveckla processer för att kunna kommunicera mer integrerat med medlemmar, givare och supporters i olika digitala kanaler.
3. Sektionen ska byta plattformar för organisationens IT-stöd och i högre utsträckning använda sig av öppna system och "molntjänster".
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Under tertialet bildades GSEG - Global supporter engagement group- en global grupp med syfte att se över hur en persons kommunikation med organisationen fungerar som mest effektivt. Gruppen arbetar även med strategin/visionen One Digital Amnesty. Sara Ångström ingår i gruppen.
CRM-projektet, arbetet med att ta fram en ny medlemsdatabas, har fortskridit under första tertialet 2011. Samarbetet med konsultfirman Ways har fortsatt och en projektplan har tagits fram för en förstudie och framtagning av kravspecifikation av det nya systemet. Under våren arbetar en liten grupp anställda med “hemläxor” vi har fått av Ways för att förbereda när arbetet drar igång fullt ut i höst.
Sektionen har bytt plattform för den externa webbplatsen. Pressrummet drivs av molntjänsten MyNewsDesk och är integrerat i webbplats och mobila webbplatsen för bättre viral spridning och service till journalister och bloggare vilket också innebär att vi nu har ett statistiksystem för våra nyheter.
Tillväxt
Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen har 95 000 medlemmar och givare, varav 90 000 medlemmar vid utgången av 2011. 83% av dessa ska betala via autogiro.
2. Sektionen arbetar aktivt för att bibehålla en låg avhoppsnivå bland medlemmar och bidragsgivare.
3. Sektionen har en årlig tillväxt på minst 5% vilket innebär intäkter på minst 80 miljoner kr 2011. Vi satsar under perioden på utveckling för långsiktig tillväxt. Vår fundraisingmix är diversifierad med fokus på regelbundet, individuellt givande.
4. Sektionen lever upp till målen i ICM-beslut 15 från 2009, ”From assessment to distribution” (A2D), d v s 40% av intäkterna går 2016 till den internationella rörelsen.
5. Sektionen bidrar under perioden aktivt till att utveckla det internationella fundraisingarbetet.
6. Sektionen ser utifrån mångfaldsstrategin över hur riktade fundraisingaktiviteter kan användas i syfte att växa.
7. Sektionen arbetar för att öka integrationen mellan fundraising och kampanj.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Vid slutet av tertial 1 hade vi 90 069 medlemmar och givare varav 85 482 var medlemmar, en minskning sedan årsskiftet. Detta är dock normalt då rekryteringen av nya medlemmar via face-to-face inte kommit igång fullt ut och tappet av medlemmar är större än inflödet. På grund av anställning av nya koordinatorer för face-to-face kom verksamheten i Göteborg samt turnén inte igång under perioden. Det har även varit svårt att rekrytera face-to-face personal i Skåne. Då flytten av sekretariatet inte ägde rum under våren hade vi heller inte möjlighet att utöka telemarketingverksamheten som planerat. Trots att värvningen under tertialperioden har legat under förväntad nivå beräknar vi nå målen genom utökade värvningsaktiviteter under sommar/höst.
I dagsläget betalar 83,47% av medlemmarna via autogiro.
Det totala avhoppet mäts en gång per år, vid årsskiftet. Vi följer däremot avhopp för medlemmar på autogiro veckovis. Avhoppen för denna grupp de senaste 12 månaderna har minskat något och ligger nu på 0,81%. Däremot såg vi en ökning under april månad efter artikeln om Irene Khan då avhoppen låg på 1,13%, en ökning med nästan 40% mot det årliga genomsnittet.
Intäkterna för Tertial 1 2011 uppgick till ca 22 577 miljoner kronor. Enligt prognos T1 kommer vi att sluta på 95,3 miljoner kronor för 2011, en ökning med 12% jämfört med budget 2011. Anledningen till denna intäktsökning är att vi nu fått besked om att det arv som vi väntat på sen förra året kommer i T2, totalt 11,9 miljoner kr.
Under perioden har vi bearbetat en målgrupp för nyrekrytering via telemarketing som inte är väl representerad i vår medlemsdatabas. Den består av barnfamiljer i småhus ute på landet eller i småstäder. En grupp vi inte möter genom våra face-to-face rekrytering, men som har fungerat väl att rekrytera via telefon.
Integration fullt ut mellan fundraising och kampanj sker i samband med AI@50. Dessutom har vi under tertial 1 haft ännu större möjligheter att arbeta integrerat genom E-mailprogrammet.
BILAGA: Nyckeltal
TOTALT | 2011-01-31 | 2011-02-28 | 2011-03-31 | 2011-04-30 |
Antal medlemmar och givare | 90 468 | 90 294 | 90 339 | 90 069 |
Andel på autogiro i % | 83,08% | 83,28% | 83,21% | 83,47% |
Varav medlemmar | 85 962 | 85 768 | 85 803 | 85 482 |
Varav enbart givare | 4 506 | 4 526 | 4 536 | 4 587 |
VARAV NYA UNDER 2010 | ||||
Antal medlemmar och givare | 434 | 1 052 | 1 791 | 2 589 |
Andel på autogiro i % | 62,67% | 71,20% | 72,36% | 75,47% |
Varav medlemmar | 414 | 1 003 | 1 717 | 2 491 |
Varav enbart givare | 20 | 49 | 74 | 98 |
Mäta resultat
Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska höja kompetensen vad gäller målstyrning, utvärdering och måluppfyllelse.
2. Sektionen ska utveckla system för att utvärdera arbetet för de mänskliga rättigheterna.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Sekretariatet lämnade till styrelsens marsmöte en tertialrapport för 3:e tertialet 2010 samt en presentation av sekretariatets samlade bedömning av måluppfyllelsen 2010 i förhållande till sektionens mål i verksamhetsplanen för 2010-2011.
Operativt arbete
Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska utveckla planerings- och rapporteringssystem som möjliggör en transparent och informativ rapportering av arbetet.
2. Sektionen ska utveckla arbetet med styrning, ledning och kontroll av verksamheten.
3. Sektionen ska öppet kunna redovisa hur vi använder alla medel vi samlar in i Sverige och redogöra hur vi på bästa sätt använder dem för Amnestys ändamål.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
I april lämnade sektionen in rapporterna Standardized Planning Report (SPR), som avser sektionens verksamhetsplanering 2011 med fokus på de globala prioriteringarna, och Standardized Activity Report (SPR), som avser sektionens aktiviteter 2010, till den internationella rörelsen.
Annica Blidegård och Elisabet Dunder har deltagit i en två dagar lång workshop om “common chart of accounts” (CoCoA), inom ramen för arbetet med One Financial Amnesty. Workshopen hölls av IS-personal i Köpenhamn och alla nordiska sektioner plus den holländska deltog.
I januari deltog Lise Bergh, Miriam Isaksson, Annica Blidegård och Sara Ångström i ett seminarium om strategisk riskplanering som anordnades av PWC. Därefter har sekretariatets arbete med riskhantering fortsatt och ett underlag kommer att lämnas till styrelsens junimöte.
Sektionen har för andra året i rad publicerat en rapport baserad på FRII:s kvalitetskod.
I sektionens årsredovisning 2010 framgår det att det finns ca 100 enheter inom svenska sektionen som är egna ideella föreningar med egen insamling. Det framgår även att de årligen lämnar in en verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning som inte räknas in i sektionens redovisning och det finns en övergripande redogörelse för hur dessa medel har använts. Till sammanställningen av gruppernas ekonomi i årsredovisningen 2009 hade 52% av enheterna inkommit med redovisning. Motsvarande siffra 2010 är 75% vilket innebär att transparensen har ökat.
Utveckla och stödja aktivismen
Sektionens mål 2010-2011
1. Vi ska vara en öppen och tillgänglig organisation. Antalet män och personer med utländsk bakgrund bland aktiva medlemmar och på ansvarspositioner i organisationen ska öka.
2. Att genom ett kompetent ledarskap, aktiva stödåtgärder och ökad kunskapsspridning nå ökad aktivitet som ligger i linje med organisationens mål och prioriteringar och som präglas av kvalitet och långsiktighet.
3. Vi ska utveckla nya former av aktivism.
4. Öka antalet unga personer bland de aktiva medlemmarna och stärka deras engagemang.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Nationellt rekryteringsmöte arrangerades 8 februari i fem städer, 26% av deltagarna var män. Bättre statistik ska tas fram till rekryteringsmötena i höst för att därmed mäta representation av såväl män som personer med utländsk bakgrund. Rutiner har tagits fram under tertialet för att under hösten ytterligare kunna utöka de antal grupper som deltar i rekryteringsdagar.
Insats #4 utgjorde ett temanummer om AI@50, i varje nummer av Insats har det funnits konkreta uppmaningar till aktiviteter som följts upp i numret efter. Nio personer från sekretariatet medverkade på 6 olika aktvistmöten under perioden, Kampanj-aktivistsamordnarna samt kampanjutbildning undantagen. Projektledarutbildningen hade sin avslutande träff under perioden med 23 deltagare och ledarskapsprogrammet har haft sin tredje träff med 20 deltagare. Arbetet med ledarskaps- och projektledarutbildning har spridits till Slovenien där vi under tertitialet genomförde två utbildningstillfällen för sektionen. Ytterligare förfrågan har inkommit från IS att genomföra utbildningen i Lettland. 72 personer deltog på kampanjutbildningen inför AI@50 vilket är nytt rekord.
En projektledare för mobilisering (Jimmy Mannung) anställdes under tertialet och sektionens Facebooksida har använts i mobiliseringssyfte vid tre tillfällen. Vid manifestationen fredag för frihet 4/3 bedrevs majoriteten av mobiliseringen via Facebook och manifestationen samlade cirka 200 personer.
En nationell ungdomsträff arrangerades under tertialet och antalet ungdomsgruper ökar jämfört med samma period förra året. 130 personer deltog i fyra olika ungdomsträffar under perioden.
Övrig att notera gällande nyckeltal för att mäta aktivismen är att antalet facebookfans exploderat till närmare 10 000. Beträffande sms-aktivister och prenumeranter på E-Nytt sker en långsam men konstant ökning.
En annan glädjande ökning är antalet underskrifter på veckans vädjande vilket förklaras av det nya e-postsystemet med direktutskick till intressenter av Amnestyinformation. Antalet pressklipp om medlemsaktivitet var något lägre än under samma period förra vilket främst förklaras av förra årets stora kampanj Krafttag mot våldtäkt.
Rent allmänt sker arbete enligt plan och i många fall är volymen mycket stor.
Slå vakt om kvinnors rättigheter
Sektionens mål 2010-2011
1. Kvinnors rättigheter är integrerade i sektionens kampanj- och påverkansarbete, som utgår från ett genusperspektiv.
2. Kvinnor och flickors egenmakt stärks, och kvinnors rättigheter, inklusive sexuella och reproduktiva rättigheter, främjas i ett antal länder.
3. Svenska regeringen och myndigheter genomför de rekommendationer avseende våldtäkt som tidigare ställts inom ramen för för kampanjen ”Stoppa våldet mot kvinnor”.
4. Sektionen använder jämställdhetsintegrering som en metod för att säkerställa genusperspektivet i verksamheten.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Katarina Bergehed deltog för sektionens räkning i i bildandet av Amnestys internationella nätverk för kvinnors rättigheter. 40 Amnestysektioner var representerade på mötet.
Internationella kvinnodagen hade fokus på straffrihet och massvåldtäkter i DR Kongo, aktivitet utfördes av 35 grupper i 27 städer.
En konvention om våld mot kvinnor antogs i Europarådet under tertialet. Amnesty har under flera år och bl.a i samarbete med andra organisationer påverkat den svenska regeringen under förhandlingsprocessen gällande konventionens innehåll.
Amnestyfonden har under perioden beviljat två ansökningar med avseende på målet om att stärka kvinnors och flickors egenmakt. Det gäller en organisation i Togo respektive en i Bangladesh.
Sektionen har lämnat remissvar på betänkande från 2008 års sexulabrottskommitté och dess reformförslag avseende sexualbrottslagstiftning.
Arbetet med jämställdhetsintregering har legat nere under tertial 1 men en åtgärdsplan ska börja implementeras under tertial 2 och 3.
Motverka diskriminering
Sektionens mål 2010-2011
1. EU:s diskrimineringsdirektiv antas.
2. Hbt-personers rättigheter stärks i ett urval europeiska länder. Pridearrangemang genomförs i Östeuropa samt i Sverige och får ökad trovärdighet genom vårt engagemang.
3. Sverige stödjer och arbetar för att EU:s strategi beträffande romer antas. Sektionens arbete ska bidra till att romer inte utsätts för tvångsvräkningar, har besittningsrätt och lika tillgång till samhällsservice i Rumänien och Italien.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Arbetet med diskrimineringsdirektivet ligger för närvarande på is då frågan är blockerad i EU men när Europakontoret finner det lämpligt att återuppta aktivitet är vi beredda att agera.
Arbetet har under tertialet skett för att förbereda närvaro på svenska HBT-arrangemang dock av resursskäl med lägre prio på Stockholm Pride. En solidaritetsaktion på webben för Pridearrangemang i Europa kommer ske under tertail 2 dock ej i form av fysisk närvaro utifrån de bedömningar som IS gjort.
Uppdateringar har skett gällande tvångsvräkningar av romer och skickats till såväl samtliga grupper (Italien) som till specialintresserade (Rumänien) samt även via Balkanlandprogrammet som arbetar med en aktion gällande tvångsvräkningar av romer i Serbien.
Under tertialet har lobbysamtal skett med anledning av EU-förhandlingar om en romastrategi.
Extern MR-utbildning
Sektionens mål 2010-2011
1. Vi ska arbeta för att Amnesty ska vara en betydande aktör inom MR-utbildning i Sverige med speciellt fokus på skolan och målgrupperna elever och lärare.
2. Vi ska upprätthålla hög kvalitet i inom Amnestyakademin och Angeläget samt öka synlighet, kännedom samt deltagarantal i dessa verksamheter.
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Under perioden rekryterades en projektledare för framtagning av vårt nya skolmaterial samt samordning med övrig skolverksamhet. Christoffer Dahlin (gymnasielärare) börjar 9 maj.
Amnestyakademin
Under perioden hölls 20 kurser varav 13 st i vårt fasta utbud i Stockholm, Göteborg och Malmö, 3 lokala kurser (Växjö och Gävle; A som i Amnesty, Umeå; Fattigdom och MR), 2 uppdragsutbildningar (Normkritik och Hedersrelaterat våld), 1 intern kurs (Informatörskurs) och 1 seminarium (Syrien). Totalt antal deltagare: 189 personer. Vi har under perioden arbetat med att styra upp och förbättra de administrativa rutinerna med Sensus.
Angeläget
The A-day är filmdagar som under mars och april arrangerades vid 8 tillfällen på Bio Roy i Göteborg. Tillsammans med fem Angelägetfilmer varvades interaktiva övningar med en multimediepresentation. Teman: ”våld mot kvinnor”,” hbtq”, och ”papperslösas situation”. Sammanlagt närvarade 436 gymnasieelever.
Arbetet med ett webbaserat spel har utmynnat i två olika “case”. Ett på svenska som behandlar papperslösa och hbtq samt ett på engelska som tar upp fattigdom. Läromedlet ska lanseras i november 2011.
Partnerskap med Amnestysektionen i Sierra Leone
Sektionens mål
1. Stärka ledning och styrning av Amnestysektionen i Sierra Leone (AISL).
2. AISL ska ha trovärdig information om sektionens medlemmar.
3. Stärka aktivismen i AISL och i svenska sektionen.
4. Undersöka nya intäktskällor
Lägesbeskrivning perioden jan-april 2011:
Styrelsemedlemmarna Sofia Halth och Lars Olsson åkte till Sierra Leone den 23 mars och höll i en governance workshop med Amnesty Sierra Leones styrelse. Workshopen var en del av vårt arbete för kapacitetsutvecklingen av Sierra Leones styrelse. Workshopen varade i tre dagar och fick fina utvärderingar från samtliga deltagare. Ett utkast till Governance capacity-building plan påbörjades men hann inte avslutas. En rapport har skickats till IS på resultaten av det som utfördes och arbetet fortskrider enligt plan.
Gällande övriga portföljer löper arbete enligt plan och kommer utföras tertial 2 och 3.
En intern sida har skapats för de i styrelsen som är med i partnerskapet, sidan hittas på www.amnesty.se/styrelsenspartnerskap