RGB:s förvaltningsberättelse 1998 Underlag till styrelsemöte 1-2 maj 1999

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE 1998

Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar bildades den
18 december 1995 av Amnesty Internationals svenska sektion, Caritas, Rädda Barnen, Svenska flyktingrådet och Svenska kyrkan. Rådgivningsbyrån startades dock redan 1991, då som ett samarbete mellan Amnesty Internationals svenska sektion, Rädda Barnen och Svenska flyktingrådet. Svenska kyrkan anslöt sig 1994 och Caritas 1995. Svenska flyktingrådet begärde inför 1998 sitt utträde ur föreningen.



1. Verksamhet

Rådgivningsbyrån...

- ger råd och vägledning till utlänningar som ansökt om asyl eller uppehållstillstånd på annan grund och till dessa utlänningars ombud i frågor som gäller den svenska utlännings- och medborgarskapslagstiftningens innehåll och tillämpning.

Under 1998 behandlades ca 330 enskilda ärenden av Rådgivningsbyrån. Flertalet av dem var asyl- och familjeåterföreningsärenden samt medborgarskapsärenden. Även ett uppmärksammat LMA-ärende* handlades vid Rådgivningsbyrån. Förutom att råd och anvisningar lämnades i ett antal ärenden så medverkade byrån till flera sk nya ansökningar, överklaganden och - i fråga om visering - begäran om omprövning. Andra ärenden innebar exempelvis kompletterande inlagor, efterforskning av internationell karaktär eller ett vädjande från någon eller några av medlemsorganisationerna.

I arbetsmätningar som genomfördes 1996 och 1997 visades att ca 325 telefonsamtal och ca 120 besök i genomsnitt mottas under en månad. På årsbasis ger detta ca 5300 kontakter. Någon arbetsmätning gjordes inte under 1998 men tidigare mätningar ger dock en fingervisning om omfattningen av den utåtriktade rådgivningsverksamheten.

Årsmötet 1998 beslutade att Rådgivningsbyrån skall fakturera berörd myndighet när handläggare förordnas som offentligt biträde. Under året fakturerades i tio ärenden till en summa av 42 tkr.

- - -

Rådgivningsbyrån...


- förmedlar information om sådana förhållanden i enskilda länder som har betydelse för bedömning av frågor om asyl och andra former av tillstånd.

Seminarier och andra arrangemang

Rådgivningsbyrån arrangerade ett seminarium i mars 1998 tillsammans med Stockholms och Västerås Stift, Caritas, Somaliska Riksförbundet mfl. Syftet var att belysa frågan om situationen i Somalia ställd i relation till Statens invandrarverks praxis. I seminariet deltog drygt 100 personer från såväl olika frivilligorganisationer som advokater, representanter från Statens Invandrarverk, invandrarförvaltningar och enskilda asylsökande. Från UD deltog bl.a. statssekreterare Gun-Britt Andersson. Deltog gjorde även ordförande i Somali Council i London, Asha Hagi Dirie Mohamud och dr. Martin Hill från Amnesty International i London, expert på Afrikas horn.

Rådgivningsbyrån inledde i samarbete med Amnesty Internationals svenska sektion och Röda Korset en serie utbildningsseminarier om tortyroffers beteende. Seminarierna är avsedda för beslutsfattare och handläggare vid Statens invandrarverk och Utlänningsnämnden. En första kurs hölls i december för drygt 20-talet deltagare från Statens invandrarverk. Statssekreterare Gun-Britt Andersson inledde seminariet med ett anförande. Föreläste gjorde bla dr. Andreas Mavrommatis, ledamot av FNs tortyrkommitté. Utbildningsserien fortsätter under 1999.

Teologiska Högskolan i Stockholm anordnade under 1998 en 5-poängskurs i asylrätt. Rådgivningsbyrån medverkade vid förberedelserna, val av litteratur samt vid föreläsning om internationella konventioners betydelse vid handläggning av asylärenden. Rådgivningsbyrån höll också i en fallstudie.


Övrigt informationsverksamhet mm

1. Rådgivningsbyrån höll föreläsningar i dessa ämnen för följande auditorier;

- svensk asyllagstiftning och Colombia-praxis; Spanska Katolska Missionen
- praxis i Somalia-ärenden; ARUF, Stockholms Stad och Somaliska Riksförbundet
- utlänningslagstiftningen och praxis, Rädda Barnens flyktingombud
- utlänningslagstiftningen och praxis, Amnesty Internationals flyktingombud
- utlänningslagstiftningen; för kuratorer och psykologer inom Stockholms kommun
- utlänningslagstiftningen; Kyrkans Hus, Uppsala
- Rådgivningsbyråns verksamhet; mottagningsenheten, Statens invandrarverk, Solna
- Rådgivningsbyråns fall som drivits i Tortyrkommittén; Köpenhamn, konferens ordnad av UNHCR

och danska invandrarverket
- mänskliga rättigheter; Statsvetenskapliga linjen vid Linköpings Universitet



2. Studiebesök på Rådgivningsbyrån från;

- Röda Korsets folkhögskola
- förvarspersonal från Flen
- UDs lokalanställde i Zagreb
- frivilliga på förvaret i Carlslund
- en grupp jurister från Litauen och Estland
- besök av Mr. Hussein Khan från UNHCRs huvudkontor


3. Rådgivningsbyrån gjorde studiebesök på;

- Statens invandrarverk i Solna



4. Övrigt

Personal från Rådgivningsbyrån deltog vid:

- konferens i Köpenhamn, anordnad av Höga Nordiska samarbetsgruppen i flykting- och invandringsfrågor
- seminarium i Bonn, arrangerat av flera kurdiska organisationer
- Röda Korsets seminarium; "On rehabilitation of victims of Torture and work for Human Rights"


Dessutom fick Christa Nyblom ett personligt sammanträffande med Ibrahim Yazdi, ledaren för Movement of Freedom, en tolererad liberal oppositionsgrupp i Iran, inbjuden till Sverige av Olof Palmes Internationella Centrum.

- - -

Rådgivningsbyrån...


- granskar med utgångspunkt i enskilda ärenden, hur lagstiftning och internationella överenskommelser har tolkats och tillämpats.

Rådgivningsbyrån drev under 1998 två ärenden inför Tortyrkommittén i Genève. Resultatet blev ett bifall för en iransk sökande och avslag för en sökande från Djibouti. Efter framgångarna med ärenden som Rådgivningsbyrån drivit i kommittén har många advokater, både i Sverige och från övriga nordiska länder, vänt sig till Rådgivningsbyrån med dels förfrågningar om att få hjälp med att driva ärenden, dels lämna över ärenden för rådgivning.


"Gränsprojektet"

Den 19 oktober 1998 påbörjades det sk "gränsprojektet". Projektet är ett samarrangemang i vilket deltar Röda Korset, Sveriges Kristna Råd samt Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar. Det syftar till att utreda om frivilligorganisationer och kyrkor har en funktion att fylla vid Sveriges gränser när asylsökande riskerar att avvisas med omedelbar verkställighet. Projektet finansieras med bidragsmedel erhållna från regeringen.

Organisationerna har medarbetare stationerade på Arlanda flygplats vardagar mellan 15.00 och 23.00. Dessa får närvara vid Statens invandrarverks utredningar med asylsökande.

I första hand är avsikten att studera ärenden i vilka de sökanden riskerar att avvisas till "tredjeland" utanför Europa. Ärenden som handläggs i enlighet med Dublinkonventionen är också av intresse för projektet.

Rådgivningsbyrån ställer en anställd till projektets förfogande. Rådgivningsbyråns anställde ingår i projektledningen, är praktiskt ansvarig för verksamheten och stationerad på Arlanda fyra dagar per månad.
För sitt projektdeltagande erhåller Rådgivningsbyrån lönetäckningsbidrag samt ersättning för utlägg.
Projektet avslutas den 16 april 1999.

- - -

Rådgivningsbyrån...

- sammanställer underlag för medlemmarnas och andras insatser för att sprida information/skapa opinion i frågor som rör utformning och tillämpning av utlänningslagstiftningen.

Rådgivningsbyrån tog under 1997 initiativ till en studie om bevisprövningen inom flyktingrätten. Studien genomfördes i samarbete med juridiska fakulteten vid Stockholms Universitet och resulterade i en bok bestående av ett antal examensarbeten samt uppsatser av personer med kunskap inom detta rättsområde. Rådgivningsbyrån bistod med underlag och handledning. Ordförande i styrelsen Per-Erik Nilsson medverkade som författare. Docent Christian Diesen stod för handledning samt medverkade som författare. "Bevis 2. Prövning av flyktingärenden" utgavs i mars 1998.

För att inhämta information, påverka och sammanställa underlag har Rådgivningsbyrån också deltagit i;

- UDs samarbetsgrupp för EU-frågor
- flera informella möten med UD angående frågor om uppehållstillstånd
- FOSIF, Frivilligorganisationernas praxisgrupp



2. Medlemskapet

Organisation som bedriver humanitär och ideell verksamhet bland sådana utlänningar som omfattas av föreningens verksamhet och som stöder sådan verksamhet kan bli medlem i föreningen.

Medlemmar under 1998 har varit Amnesty Internationals svenska sektion, Caritas, Rädda Barnen och Svenska kyrkan. Medlemsavgiften beslutades vid årsmötet 1998 till 100 tkr/år.



3. Ledningen och kansliet

Styrelsen leder föreningens verksamhet efter de beslut som årsmötet har fattat och de riktlinjer för verksamheten som årsmötet fastställt.

Verksamheten har under 1998 bedrivits med fyra anställda i tjänst, av fem anställda; Anders Sundquist, kanslichef samt Bo Johansson, Christa Nyblom och Elsabeth Wudie, samtliga jurister. Anki Carlsson, beteendevetare, var under hela 1998 föräldraledig. Ingen vikarie anställdes.

Lena Hulterström som varit tjänstledig from 950917 tom 980917 beviljades uppsägning på egen begäran vid tjänstledighetens slut. Elsabeth Wudie var föräldraledig from 991124.

Kansliet har haft telefontid vardagar 9.00-11.30 samt tagit emot besök efter tidsbokning. Kansliet håller öppet vardagar 8.30-17.00. Kansliet är beläget på Gyllenstiernsgatan 14 i Stockholm.



4. Årsmötet och årsmötesbeslut

Årsmöte hölls 980429. De enligt stadgarna erforderliga punkterna avhandlades varvid bla beslutades:

- att lägga årsredovisning och förvaltningsberättelse för 1997 till handlingarna,
- att lägga revisorernas berättelse för 1997 till handlingarna,


- att fastställa resultat- och balansräkning,

- att bevilja styrelsen ansvarsfrihet,

- att fastställa organisationsplanen inför 1998 års verksamhet med smärre ändringar,

- att i budget för 1998 ta upp det väntade underskottet som en intäkt under posten arvoden och införa förväntade löneökningar samt justera övriga poster i enlighet därmed.


5. Styrelsen

Styrelseordförande under året har varit Per-Erik Nilsson. Vice styrelseordförande har varit Birgitta Rubenson. Styrelseledamöter har varit:

Madelaine Seidlitz, ordinarie Amnesty International, sv sektion
Dan Grundin, suppleant "


George Joseph, ordinarie Caritas
Kaj Engelhardt, suppleant "


Birgitta Rubenson, ordinarie Rädda Barnen
Christina Heilborn, suppleant "


Birger Hassel, ordinarie Svenska kyrkan
Leena Björstedt, suppleant "


Konstituerande styrelsemöte hölls 980429. Under året hölls sju protokollförda styrelsemöten.


6. Revisorerna

Föreningens auktoriserade revisorer har under året varit Jonas Grahn och som hans ersättare Hans Torkelsson, både verksamma vid Öhrlings Coopers och Lybrand AB.

Medlemsrevisorer har varit Ann-Charlotte Ingvarsson och Åke Blomqvist, ersättare.


7. Ekonomin

Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar hade vid verksamhetsårets början ett eget kapital om 713 tkr.
De fyra medlemmarna har för 1998, var och en, erlagt en medlemsavgift om 100 tkr.
Därutöver har Amnesty Internationals svenska sektion givit ytterligare ett bidrag om 303 tkr, varav 193 tkr öronmärkt för att täcka årets underskott. Rädda Barnen har givit ytterligare ett bidrag om 500 tkr och Svenska kyrkan ytterligare ett bidrag om 428tkr.


Bidrag om 100 tkr erhölls från vardera Kronprinsessan Margaretas fond och Stockholms Stad.

Ytterligare bidrag om 25 tkr har erhållits från andra bidragsgivare. Arvoden har erhållits om 42tkr. Övriga intäkter var 8 tkr.

Årets intäkter har uppgått till totalt 1.903 tkr.

Löne- och personalkostnader uppgick till 1.431 tkr. Hyreskostnader och övriga kostnader uppgick till 466tkr.

Verksamheten 1998 gav ett resultat om 0 tkr. Ränte- och andra finansiella intäkter uppgick till 6 tkr.


8. Samarbetet med medlemsorganisationerna

Som framgår av redogörelsen under punkt 1 har Rådgivningsbyrån samarbetat med medlemsorganisationerna genom att medverka vid internutbildningar, föreläsa vid arrangemang anordnade av medlemsorganisationerna, medverka vid organisationernas möten med andra frivilligorganisationer, nationella och internationella, samt i samarbete med medlemsorganisationerna anordnat seminarier och andra arrangemang. Under året har två större seminarier hållits om Somalia samt om tortyroffers beteende.

I övrigt har Rådgivningsbyrån handlagt skilda ärenden som medlemsorganisationerna lämnat över samt besvarat en mängd förfrågningar från organisationerna.