Möte med styrelsens arbetsutskott (AU) den 21 februari 1999 - utökat AU Underlag till styrelsemöte 1-2 mars 1999

PROTOKOLL


MÖTE MED STYRELSENS ARBETSUTSKOTT (AU) DEN 21 FEBRUARI 1999 - UTÖKAT AU


Ledamöter Närvarande

Jesús Alcalá X, ej under punkterna 7 och 8
Christian Gräslund X
Robert Hårdh X
Cecilia Kaijser anmält förhinder
Susann Olsson X
Hanna Roberts X, mötesordförande under punkterna 7 och 8
Jenny Wessblad anmält förhinder

Suppleant

Maja Åberg X

Adjungerad

Per Kylberg X

Sekretariatet

Dan Grundin X
Anette Holmquist X

Övriga

Anna Dahlbäck närvarande under punkterna 5 och 6
Ingrid Petersson närvarande under punkt 3





1. Fastställande av dagordningen

Beslut att fastställa dagordningen med de ändringar och tillägg som framgår av protokollet.


2. Rapporter

Rapporter från utskotten

A-utskottet har tittat närmare på vilket sätt utskottet skall genomföra fattade beslut. Utskottet diskuterade EU-föreningen och då särskilt hur styrelsen ska vara representerad vid EU-föreningens årsmöte.Det är viktigt att EU-föreningen hittar lämpliga former att rapportera till A-utskottet. Diskussionen fortsätter under A-utskottets nästa möte i april. Man tog också upp flyktingenkäten. Svaren skall sammanställas. Utskottet har diskuterat med Rafael Luna från Barngruppen om vad gruppen har möjlighet att göra i samband den utbildning om "Barn i krig" som sekretariatet kommer att anordna helgen veckan 8 (Anette här helst det exakta datumet). Barngruppen har inte många medlemmar. De personer som är aktiva i barngruppen kommer så att säga "utifrån" och saknar ofta gedigenAI-erfarenhet.

B-utskottet hade möte den 20/2. Utskottet diskuterade MEK/MSP och då bl a hur man skall skilja MEK-arbetet från MSP-arbetet. I dagsläget finns inga resurser att starta de två grupperna. För att klara utredningsarbetet inom båda områdena planerar utkottet att knyta till sig en eller två praktikanter under tre månader. På MEK-sidan ska projektet Viking 99 ses över och planeras. Näringslivssidan ska titta närmare på andra sektioners ABC (Amnesty Business Club) och kommer att sammanställa såväl synpunkter som fakta. Denna sammanställning kommer att utgöra grunden för de rekommendationer som Svenska sektionen skall fastställa. Ett förslag till styrelsens utbildning är färdigt. Det har framkommit önskemål om vidareutbildning på följande områden: ledarskapsfrågor, arbetsgivarfrågor, arbetsrätt, media och mer avancerade mandatfrågor. Maja Åberg i B-utskottet föreslår också utbildning i mandatfrågor och medieträning i samband med styrelsens junimöte. Då har man en hel dag till sitt förfogande. Sekretariatet har också sammanställt en lathund för de nya styrelsemedlemmarna med den information som de kommer att behöva.

Beträffande utredningen om det sjunkande antalet grupper, har minsta-krav listor tagits fram. Fler än 70 grupper har svarat på enkäten. Av svaren framgår bl a att grupperna har vitt skilda uppfattningar om vad samordningsgrupperna och distriktsombuden skall göra. En del grupper tillmäter samordningar och distriksombuden stor betydelse, andra tycks knappast vara i behov av den hjälp som samordningar och distriktsombuden skall ge. De flesta grupper säger sig vara tillfreds med vad distriktsombuden och samordningsgrupperna gör idag. Grupperna tycks brottas med rekryteringsproblem. Utskottet skall ge en praktikant i uppdrag att utreda på vilket sätt grupperna skulle kunna komma över rekryteringsproblemet. Som ett led i detta arbete kommer gruppernas handbok att bli uppdaterad. Nya ochoch proffsigare affischer kommer att tas fram. Utskottet har tänkt sig en marknadsföringsstuderande för denna praktiktjänst. Utifrån enkätsvaren kan befintliga strukturer, som t ex utbildning, förstärkas.

Ytterligare diskussioner behövs för att ta reda på vilket sätt sekretariatet och styrelsen kan bli bättre och effektivare. Grupperna tycks bl a ha svårt att förstå vad distriktsombud och distriktsstyrelse har för funktioner. Det är därför nödvändigt att tyrelsen och sekretariatet klargör detta.

Uppföljningen av Blixtaaktioner är ute på den andra remissrundan. Förslag kommer till mötet den 6-7 mars.

Med anledning av årsmötets beslut om "IT mot tortyr" beslutade B-utskottet att motionen skickas till IS med begäran om synpunkter. Vidare beslutade utskottet att Svenska sektionen skall uttrycka sitt stora intresse av att dels medverka i arbetet för MR-försvarare, dels ta emot ev aktionsfall med MR-försvarare. Lisbeth Segerlund kommer att diskutera detta vid ett besök på IS.

Beslut att anta B-utskottets förslag till utbildning för styrelsen.

C-utskottet rapporterar inte denna dag då sammankallande Jenny Wessblad anmält förhinder.

D-utskottet har gjort ett förslag till ekonomisk rapportering till styrelsen i samband med styrelsens möten, vilket Per Kylberg redogör för.
3. Inför extra medlemsmötet

Ingrid Petersson efterlyser en punkt för fastställande av arbetsordning, vilket inte finns med på den aktuella dagordningen. Den bör läggas som en särskild punkt före upprättandet av röstlängden.

Dan Grundin påpekar att det är möjligt att diskussionspunkten på dagordningen kan komma att likna årsmötets utfrågning av styrelsen. Ordföranden betonar dock att det måste finnas utrymme för mötesdeltagarna att ställa frågor till styrelsen. En sammanfattning av diskussionerna ska senare vidarebefordras till demokratiutredningen.

Frågan dryftas om vem som blir förste suppleant, den kvarvarande suppleanten vald av årsmötet 1998, eller den person som väljs på det extra medlemsmötet, eftersom det var förstesuppleanten som lämnade styrelsen i juni 1999.

Styrelsen diskuterar vidare att gruppröstning kan komma att bli aktuell. Om någon skulle begära detta, måste det beviljas. Fullmakter för detta ändamål ska således skickas ut till samtliga grupper. Fullmakten lämnas sedan in vid registreringen.

Susann Olsson har förberett ett underlag om möjliga frågor som kan komma att ställas till styrelsen under mötet. Underlaget diskuteras punkt för punkt.

Ett förslag är att Colm O´Cuanacháin från IEC under mötet redogör för vad en styrelse faktiskt har för skyldigheter och rättigheter. Den oenighet som rått har gällt styrelsens arbetsformer, inte ideologiska frågor. Framförallt har det gällt arbetsgivaransvar och delegeringsfrågor.

Beträffande mediestrategin under mötet är styrelsen enig om att mötet bör vara offentligt. Styrelsen anser inte att det vore rätt mot medlemskåren att - bara några dagar före det extra medlemsmötet - uttala sig i media om frågor som säkert kommer att diskuteras under mötet. Sekretariatets underlag om mediestrategi under det extra medlemsmötet diskuteras.

Beslut att sekretariatet tar fram ett förslag till arbetsordning för det extra medlemsmötet,

att sekretariatet förser mötesordförandena med ett underlag rörande bakgrunden till beslutet
om gruppröstningar (årsmötesprotokollen samt underlag från åren 1969-1971),

att sekretariatet skickar fullmaktsunderlag till samtliga grupper inför mötet,
att anta sekretariatets underlag om mediastrategi under det extra medlemsmötet, utom det
sista stycket om Studio Ett.


4. Ekonomisk rapport (resultatrapport för december och januari)

Styrelsen tar del av underlagen "Kommentarer till det ekonomiska utfallet t o m december 1998" av den 11 februari 1999 och de preliminära rapporterna för det ekonomiska utfallet t o m januari 1999.

Dan Grundin berättar att sektionens reserver utökats med 1,6 mkr per den sista december 1998. Tillsammans med Amnestyfonden uppgick intäkterna för 1998 till ca 60 mkr. Resultatet är mycket gott. Det bör samtidigt påpekas att sektionen inte utnyttjat alla de medel som finns anslagna för olika projekt.

Intäkterna från skivan "För Amnesty" uppgår hittills till 3,2 mkr. Slutredovisningen från Radiohjälpskampanjen är inte färdig ännu.

Personalkostnaderna har varit höga under 1998 och även detta ska granskas. Gruppen som arbetar med översynen av sekretariatets organisation ska titta närmare på sekretariatets kostnader

Arbetsutskottet diskuterar hur man bäst ska hantera det faktum att vissa grupper ännu inte har betalat gruppavgiften för 1998, detta trots att avgiften har sänkts. Sekretariatet kommer att gå ut med en uppmaning till distrikten beträffande detta. Uteblivna gruppavgifter kommer framöver att debiteras distrikten.

Fr o m nästa år kan det också bli aktuellt för distrikten att inkomma med ekonomisk redovisning. Också distrikten är - enligt lag - skyldiga att redovisa sin ekonomi. Det måste stå klart för disktrikten att den skyldigheten finns. Här är det viktigt att tänka på att massmedierna är mycket uppmärksamma på 90-kontoinnehavare och granskar noggrant vart insamlade pengar tar vägen.

Humanfonden och spontana gåvor har gått bra. Nya medlemmar har tillkommit. Per den sista januari januari 1999 hade svenska sektionen 4000 fler betalande medlemmar än den 31 januari 1998.


5. Förslag till dagordning för styrelsemötet den 6-7 mars 1999

Dan Grundin redogör för det förslag till dagordning som sammanställts av sekretariatet. Styrelsen/AU ger sina synpunkter och förslaget antas efter överenskommelse om ett par mindre justeringar.


6. MR-konferensen/årsmötet 1999

Styrelsen diskuterar förslag till kvällsseminarier. Ungdområdet t ex har uttryckt en önskan om att medverka på något sätt.

På fredag eftermiddag ska medborgerliga och politiska rättigheter kontra ekonomiska, sociala och kulturella diskuteras, men upplägget beror delvis på de medverkande gästerna.

Tidigare har f d fångfall bjudits in för att medverka, vilket styrelsen gärna vill även i år. Man anser att det vore en bra avslutning att årsmötet avrundas med ett tal från ett AI-fall; det är mycket viktigt att mötesdeltagarna stärks i sitt engagemang och lämnar årsmötet med ett starkt minne.

Det framhävs att det framöver kan vara bra att redan i kallelsen till årsmötet kunna nämna vilka gäster som väntas. På så sätt lockas fler att anmäla sig. Om detta ska kunna förverkligas måste dock planeringen inför årsmötet ändras.

Demokratiutredningens skall lämna en arbetsrapport till årsmötet. Årsmötet skall ha möjlighet att diskutera rapporten och demokratiutredningens arbete

Beslut att sekretariatet får i uppdrag att tillsammans med Kina- och Syrien-samordnarna undersöka
om det finns f d AI-fall att bjuda in till årsmötet.


7. Verksamhetsberättelse för 1998

Styrelsen/AU går igenom förslaget till verksamhetsberättelse och föreslår några mindre ändringar i texten. Även underlaget om Årsmötesbeslut 74 Riktlinjer för sponsring diskuteras. Några justeringar i texten föreslås.

Beslut att sekretariatet justerar förslaget till verksamhetsberättelse och underlaget om
årsmötesbeslut 74 enligt förslag,

att styrelsen återkommer till ärendet under sitt möte den 6-7 mars 1999.


8. Övriga frågor

Underlaget Förslag på tema för Amnestyveckan diskuteras av styrelsen/AU.

Beslut att anta underlaget som det är lagt.


Sekretariatets underlag förslag Omslag på årsrapporten diskuteras.

Beslut att sekretariatet ges i uppdrag att för ändamålet välja en annan bild än den i underlaget föreslagna.


Beträffande det ekonomiska stödet till sektionen i Paraguay efterlyser styrelsen ett mer utförligt beslutsunderlag. Stödet har beviljats per capsulam, men invändningar finns. Bl a vill styrelsen veta om den paraguyanska sektionen får ekonomiskt stöd även från andra sektioner.

Beslut att sekretariatet ges i uppdrag att innan pengar betalas ut kontakta IS och att begära
ytterligare information i ärendet.


Resekostnaderna i samband med ICM diskuteras. Styrelsen skall välja det alternativ som är billigast för sektionen. Vidare diskuteras vilka tänkbara reserver som finns till ICM, i fall någon av de ordinarie delegaterna skulle få förhinder.

Beslut att sekretariatet ges i uppdrag att undersöka de billigaste alternativen samt att omgående boka
dessa biljetter för ICM-delgaterna,

att Jesús Alcalá till styrelsemötet den 6-7 mars 1999 inkommer med förslag på reserver till ICM.


Hanna Roberts föreslår att ett nordiskt samordningsmöte, i arrangemang av den svenska sektionen, inför ICM, äger rum i juni.

Beslut att det föreslagna mötet äger rum den 19-20 juni 1999.



AU diskuterar inkomna men inte besvarade brev till styrelsen.

Beslut att ge Christian Gräslund i uppdrag att svara på breven.







Anette Holmquist Jesús Alcalá Hanna Roberts
Protokollförare Mötesordförande Mötesordförande