Plan 10-11: tertialrapport 2 2011 Underlag till styrelsemöte 1-2 oktober 2011

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 21 oktober 2011



PLAN 2010-11: RAPPORT FRÅN 2:A TERTIALET 2011

Inledning
I följande rapport finns samtliga portföljer i planen listade. Under varje portfölj listas enbart sektionsmålen och därefter ett avsnitt för lägesbeskrivning under tertialperioden. Texterna är tänkta att svara på följande fråga:

Hur ligger sektionen till under tertialperioden i förhållande till det vi ska åstadkomma?

Målen finns med i rapporten mest som ett stöd för läsaren att gå tillbaka till, det relevanta att ta fasta på är alltså själva lägesbeskrivningarna. Tredje tertialet utökas rapporten även med en s k måluppfyllelserapport med trafikljus som anger graden av måluppfyllelse för varje portfölj samt en motivering till varför just detta trafikljus är är valt, såsom den rapport som presenterades vid styrelsens marsmöte 2011.

De indikatorer som funnits med tidigare har nu tagits bort men ibland hänvisas det till dem. Ursprungsdokumentet, planen för 2010-11, kan därför vara bra att ha till hands när ni läser och kommer därför att bifogas dagordningen.

Rapporten inleds med ett förord av generalsekreteraren.

Highlights under tertialperioden:

Tertialperioden är maj till och med augusti med sommaruppehålI och ingen sommarkampanj. Med detta vill jag ha sagt att det är mindre att rapportera. Men några delar av verksamheten vill jag fästa styrelsens uppmärksamhet på.

Vi firade Amnesty 50 år i maj och det var fest och stor aktivitet runt om i landet den 28 maj och vi fick mycket media. Under maj månad hade vi sammanlagt 688 pressklipp av vilka hela 132 klipp var kopplade till gruppers aktiviteter främst i samband med 50-årsfirandet jämfört med en "normal" månad då vi har cirka 20 klipp om grupper. Läs gärna de avsnitten i rapporten. Besöken på vår hemsida har också ökat markant jämfört med samma period förra året.

När det gäller frågan om företags ansvar för kränkningar av mänskliga rättigheter kan vi glädja oss åt framgångar i vårt arbete med revisionen av riktlinjer för multinationella företag inom OECD. Denna revision fullbordades under perioden och flera av Amnestys krav har accepterats, bland annat innehåller riktlinjerna nu ett MR-kapitel, vilket den svenska regeringen drev, samt är tydlig med att företag bör införa och genomföra lämpliga processer avseende MR-due diligence.

Vårt arbete med sektionen i Sierra Leone går enligt planerna och ger förutom de uppsatta målen också en kompetens hos vår personal som i år varit inblandad i samarbetet.

Vårt arbete inom MENA går mycket bra. Den 25 maj överlämnades de drygt 165 900 namnunderskrifter som samlats in internationellt mot blodbadet i Syrien till Syriens ambassad i Stockholm. I samband med Nordiska ungdomskonferensen genomfördes en manifestation och fotoaktion på Syrien. Aktionen har under hösten spridits internationellt i samarbete med IS.

Vårt arbete med kvinnors rättigheter har koncentrerats på det absoluta abortförbudet i Nicaragua. Fjärilsaktionen - solidaritetsaktion med flickor och kvinnor i Nicaragua som utsätts för sexuellt våld, har legat ute på hemsidan under hela sommaren. Aktionen avslutades den 31/8 och närmare 50 000 fjärilar har samlats in globalt. Dessa har överlämnats till kvinnorättsgrupper och aktivister i Nicaragua den 28 september.

Jag vill också uppmärksamma er på att ackumulerade intäkter för tertial 1 och 2 2011 uppgick till 54 976 561 kronor och att vi enligt prognos T1 kommer att sluta på cirka 83 100 miljoner kronor för 2011, en minskning med 2,5% jämfört med budget 2011. Det finns ingen anledning till oro eftersom nedgången beror på en oförutsedd personalsituation och inte på minskat intresse för Amnesty; på att PKL(Postkodlotteriet) inte gav utdelning i år och att TM inte kunde komma igång i förutsedd omfattning på grund av försenad flytt. Vi har fortfarande en låg avhoppsnivå att glädja oss åt.


Lise Bergh



Kampanjen Fattigdom – en rättighetsfråga

Sektionens mål 2010-2011
1. Sverige fattar beslut om ratifikation av tilläggsprotokollet till konventionen om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna (ESK TP).

2. Lagstiftning antas som kräver att Exportkreditnämnden (EKN) utför konsekvensanalyser avseende mänskliga rättigheter vid garanti- och kreditgivning. Sektionens arbete ska bidra till att företag och ekonomiska aktörer hålls ansvariga för människorättskränkningar och att människor som påverkas av företags verksamhet har rätt till information, aktivt deltagande samt effektiva rättsmedel.

3. Sektionens arbete bidrar till att stater upphör med tvångsvräkningar, antar nationella riktlinjer mot tvångsvräkningar samt säkerställer lika tillgång till mänskliga rättigheter, rättvisa, säkerhet och samhällsservice för människor som lever i slum.

4. Sverige tar en aktiv roll för att ett rättighetsperspektiv införs under FN:s översynskonferens av millenniemålen (MDG) 2010.

5. Sektionens arbete bidrar till att kvinnors och flickors egenmakt stärks, till ökad tillgång till akut mödra- och förlossningsvård samt att kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter tillgodoses.

6. Sektionen etablerar ett samarbetsprojekt inom kampanjen med organisationer/sektion i globala syd.


Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

1 . Frågan om ett tilläggsprotokoll till ESK-konventionen togs upp i samtal i Almedalen med 12 riksdagspolitiker. (10 enskilda samtal och två öppna utfrågningar på säkerhetspolitiskt sommartorg.)

2 . Under perioden har sektionen, som en del av investerarprojektet, arbetat med en rapport som visar hur bristfälliga Vedantas konsekvensanalyser är. Åtminstone två svenska investerare tar som resultat av detta med rapportens slutsatser i sina egna analyser och bedömningar av bolaget.

I Almedalen anordnade Amnesty ett samtal på säkerhetspolitiskt sommartorg om exportkrediter och mänskliga rättigheter. Lise Bergh ledde utfrågningen och medverkade gjorde Exportkreditnämnden samt politiker från Alliansen och oppositionen.

Svenska sektionen har deltagit i en aktion som kräver starkare riktlinjer på internationell nivå (inom OECD) avseende exportkreditorgan och mänskliga rättigheter. Trots det något abstrakta ämnet fick aktionen ihop över 17 000 namnunderskrifter globalt och vi diskuterar nu hur vi bäst kan använda oss av dessa. Vi har från Amnestys sida varit mycket involverade i arbetet med revisionen av riktlinjer för multinationella företag inom OECD. Denna revision fullbordades under perioden och vi kan konstatera att flera av Amnestys krav accepterats, bland annat innehåller riktlinjerna nu ett MR-kapitel, vilket den svenska regeringen drev, samt är tydlig med att företag bör införa och genomföra lämpliga processer avseende MR-due diligence. Däremot hörsammades inte de krav Amnesty fört fram avseende processuella förändringar för att inverka på genomförandet av riktlinjerna, vilket är en besvikelse.

Vedantaaktionen, gällande bauxitutvinning i Orissa i Indien, har vi fortsatt att jobba med. Vedanta har överklagat beslutet som innebar att de nekades expansions- och utvinningstillstånd på ursprungsfolket Dongria Kondhs mark. Vi har därför riktat en aktion mot myndigheterna som handlägger deras överklagan. Handläggningen av överklagan har skjutits upp till 2012 vilket ses som ett resultat av våra och andras protester. ABG arbetar med två IAR-fall, rörande Dongria Kondh i Indien och Lubicon Cree i Kanada.

Vissa grupper valde att arbeta med oljeutvinningen i Nigerdeltat när de uppmärksammade Amnestys 50-års jubileum. Detta ledde till 1274 påskrivna vykort adresserade till Nigerias president Goodluck Johnathan.

ABG har i Stockholm deltagit i studiecirkeln som anordnats för att stärka specialgrupperna och arbetar med två seminarier under hösten.

5 . Hälso- och sjukvårdsgruppen arrangerade tillsammans med ett nätverk av organisationer flera seminarier och aktiviteter på och omkring Mors dag. Den 14 maj hölls ett kunskapsseminarium om mödradödlighet och SRHR i riksdagen. Katarina Bergehed var en av talarna och fokuserade på staters skyldigheter. 30 maj hölls ett seminarium/paneldiskussion med politiker om mödradödlighet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Lise Bergh var talare tillsammans med bla Staffan Bergström och Maja Åberg moderator. Den 29 maj, på mors dag hölls utåtriktade aktiviteter i Stockhom tillsammans med detta nätverk av organisationer.

Fjärilsaktionen - solidaritetsaktion med flickor och kvinnor i Nicaragua som utsätts för sexuellt våld, har legat ute på hemsidan under hela sommaren. Aktionen avslutades den 31/8 och närmare 50 000 fjärilar har samlats in globalt. Dessa kommer att användas av kvinnorättsgrupper och aktivister i Nicaragua den 28 september (dagen för avkriminalisering av abort i Latinamerika).

Arbetet under tertialet har skett enligt plan. Utsikterna att Sverige ratificerar Tilläggsprotkollet under planperioden är små men det är därför desto viktigare att sektionen ligger på i frågan. Särskillt glädjande är förändrade riktlinjer inom OECD. gällande multinationella företag. Arbetet med millenniemålen bedrevs under 2010 men inte under 2011.

Sektionen har även i hög grad bidragit till arbetet mot det absoluta abortförbudet i Nicaragua.



Säkerhet och mänskliga rättigheter

Sektionens mål 2010-2011
1. Den svenska regeringen tar avstånd från bruket av diplomatiska försäkringar.

2. Europeiska stater inblandade i utomrättsliga transporter av personer från ett land till annat (renditions) tar avstånd från detta, erbjuder drabbade fullgod kompensation samt ställer ansvariga till svars.

3. Sverige tar emot fångar från Guantánamo som inte kan återvända till sina hemländer på grund av risken att utsättas för förföljelse och tortyr.


Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Under sommaren har mycket arbete utförts vad gäller frågan om diplomatiska försäkringar och kriminalisering av tortyr. Under Almedalsveckan utfördes enskilda samtal med 9 strategiskt valda riksdagsledamöter, bl.a medlemmar i justitieutskottet och Sofia Arkelsten, moderaternas partisekreterare. Dessutom utfrågades flera ledamöter offentligt på Säkerhetspolitiskt sommartorg där frågan också togs upp, bl.a. med Jonas Sjöstedt som kandiderar till partiledare.

Inför allmänna motionstiden har flera ledamöter fått faktaunderlag från Amnesty för att underlätta att motionera om frågan.

Frågan om att Sverige ska ta emot Guantanomfångar kan inte sägas har rört sig framåt under tidsperioden. Vad beträffar diplomatiska försäkringar är huvudmotstånadarna fortfarande (S) och (M) även om många av de enskilda ledamöterna i partierna är emot, därför är riktade samtal som t.ex i Almedalen mycket viktiga.


Kräva rättvisa och bekämpa straffrihet

Sektionens mål 2010-2011
1. Svenska sektionen bidrar till att de länder som sektionen är ansvarig för ratificerar Romstadgan.

2. Sverige implementerar Romstadgan i svensk lagstiftning.

3. Sverige inför brottet om tortyr i svensk lagstiftning.

4. Svenska sektionen bidrar till att de ansvariga för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter ställs till svars.


Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Under politikersamtalen under Almedalsveckan nämndes även frågan om implementering av Romstadgan.
Inför allmänna motionstiden har också ett antal riksdagsledamöter fått faktaunderlag från Amnesty för att underlätta att motionera om frågan.

Under perioden har flera möten mellan juristgruppens ICC-grupp och sekretariatet hållits och ett PM om kriminalisering av tortyr har tagits fram av ICC-gruppen. PM:et skall användas under höstens lobbykampanj för att förmå regeringen att inkludera kriminaliseringen av tortyr i det förslag till implementering av Romstadgan som Justitiedepartementet arbetar med. Detta arbete har varit centralt för att skapa tryck via motionsskrivning samt i det arbete som pågår på Justitiedepartementet gällande framskrivning av konkret lagtext beträffande implementering av Romstadgan och då förhoppningsvis med ett explicit totyrförbud.

Fonden har givit stöd för rättshjälp till ett antal personer i Gambia som riskerar dödsstraff. Personerna står anklagade för landsförräderi på grund av informationsspridning och användandet av mediautrustning på allmän plats.

Fonden har även givit stöd till en organisation i Colombia som ger rättshjälp till anhöriga till försvunna.


Krisarbete

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska ha beredskap för att agera vid människorättskriser under 2010, följa upp tidigare krisarbete samt se över och skapa nationella rutiner för arbete vid människorättskriser.

2. Ett reviderat system och rutiner för arbete med människorättskriser ska vara på plats i början av 2011.

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Arbetet med krisen i Mellanöstern och Nordafrika (MENA) har prioriterats och fortsatt under perioden. Den särskilda MENA-sidan på amnesty.se har uppdaterats nästan dagligen med nyheter och i förekommande fall aktioner. Den 25 maj överlämnades de drygt 165 900 namnunderskrifter som samlats in internationellt mot blodbadet i Syrien till Syriens ambassad i Stockholm. I samband med Nordiska ungdomskonferensen genomfördes en manifestation och fotoaktion på Syrien. Aktionen har under höstens spridits internationellt i samarbete med IS.

En plan för Kampanj- och krisarbete tillställdes styrelsen vid junimötet och ambitionen är att arbeta med detta tydligare i plan för 2012-13.


Avskaffa dödsstraffet

Sektionens mål 2010-2011
. Följande länder avskaffar dödsstraffet och ansluter sig till FN:s moratorium, alternativt begränsar antalet brott som bestraffas med döden: Iran, Japan, Jordanien, Kina, Kuba, Mongoliet, Nigeria, Saudiarabien, Sydkorea, Taiwan, USA och Vitryssland.

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Vi lyfte dödsstraffet som huvudtema när vi uppmärksammade Amnestys 50-års jubileum eftersom dödsstraffet är en fråga där mycket har hänt under de senaste 50 åren. Fokusländer under peridoen har varit Vitryssland och Kina. Vi tog fram en affischutställning om dödsstraff som användes som ett slags dödsstraffsmuseum av aktivisterna. Utställningen består av affischer som visar de sex föremålen som fortfarande används för att avrätta människor idag och en text om utvecklingen de senaste 50 åren. Till 28 maj beställdes 50 affischutställningar om dödsstraffet. Vi tog fram ett dödsstraffmuseum i form av montrar till vårt tält på Peace & Love, Almedalen och Way out West. Vi samlade 4973 namnunderskrifter om, och 53 solidaritetsbrev till, Leng Guoquan som hotas av dödsstraff i Kina. Den 31 augusti hade det samlats in 6182 namnunderskrifter på vädjandet om dödsstraffet i Vitryssland på nätet, dock var det från hela världen. Vi har fortfarande inte fått information från IS hur många av dessa som är från Sverige men Sverige var en av få sektioner som bestämde sig för att lyfta dödsstraffet 28 maj. Vi har samlat in 1326 underskrifter på ett pappersvädjande om dödsstraffet i Vitryssland. AMD har hjälpt till med framtagning av koncept och material.

I skrivande stund har vi inte sett en konkret förändring gällande dödsstraffet i fokusländerna för perioden (Vitryssland och Kina). Arbetet på Vitryssland fortsätter dock under tertial 3 och bedömningen är att det finns en möjlighet till ett beslut om moratiorium.

Fonden har beviljat stöd till en organisation som skall genomföra en anti-dödstraffsturné I Mongoliet, Taiwan och Sydkorea. Organisationen är en del av ADPAN-nätverket och samarbetar med de befintliga Amnestysektionerna i besöksländerna.

Fonden har vidare givit stöd till en organisation i Japan som arbetar mot dödstraffet. Organisationen ska hålla ett antal rundabordsdiskussioner med gästföreläsare för att belysa olika aspekter av dödsstraffet.


Flyktingar och migranter

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen är tydligt delaktig i framtagandet och implementeringen av en ny internationell strategi för flyktingar och migranter.

2. Sektionens arbete bidrar till att migranter inte kriminaliseras och/eller frihetsberövas enbart på grund av sin status.

3. De som söker asyl i Sverige får tillgång till en rättssäker asylprocess och de som är skyddsbehövande beviljas skydd.

4. I kommande lagstiftningsåtgärder gällande flykting och migrationsfrågor på EU-nivå ges de skydds- och rättighetsbaserade frågorna ett större fokus och de kontrollerande åtgärderna ett mindre utrymme.

5. Sverige ratificerar FN:s migrantarbetarkonvention.

6. Sverige uppfyller rätten till hälso- och sjukvård för asylsökande, migranter och personer drabbade av människohandel.

7. Migrationsverket och migrationsdomstolarna, och inte regeringen, fattar beslut i säkerhetsärenden och samtliga beslutsunderlag kommer berörda till del.

8. Sektionens flykting- och migrationssamordnare ges utökade möjligheter och kunskaper att aktivt arbeta med opinionsbildning inom området flykting och migration.

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

1 o 2. Sektionen har deltagit på möten och bidragit till framtagandet en strategi för flyktingar och migranter samt en dito kampanj inom Europa vilken sker under 2012-13.

3 . Fördjupningsutbildning för medlemmar hölls i maj månad. Vi medverkade i ett flertal referensgruppsmöten kring Kortare väntan asyl och Kortare väntan mottagning och återvändande samt angående studien "Vad krävs det för att få skydd?". Vi hade möte med distriktet i Gävle med syfte att utröna möjligheterna att starta en transit-och förvarsgrupp där. Vi hade möte med transit-och förvarsgruppen i Göteborg.

Mycket rådgivningsarbete med anledning av händelserna i Mellanöstern. Yttrande bland annat angående Syrien. Mycket medial upmärksamhet när Ahmed Agiza släpptes ur fängelset med kvarhängade frågor kring famijeåterförening, kompensation, rehabilitering.

Studien om romer i asylprocessen presenterades under årsmötet samt senare för Migrationsverket där också ett möte hölls med ett antal experter från myndigheten där studien diskuterades. Man kom fram till att frågan om uppenbart ogrundade ansökningar, som ju initierade studien, behöver diskuteras vidare mellan Amnesty och Migrationsverket som skall återkomma angående formerna för sådana diskussioner.

Amnestyfonden har under perioden beviljat stöd i följande fall:
Rättshjälp för att bedriva en s k VUT, ansökan om verkställighetshinder: 1 person
Rättshjälp för ensamkommande barn/Dublinförordning: 1 person
Rättshjälp för nyprövning hos Migrationsverket: 2 personer
Stöd till en tortyrutredning: 1 person

4. Löpande lobbyarbete kring förhandlingarna om direktiven samt arbetet kring ett gemensamt europeiskt asylsystem och frågor som Frontex, externalisering, förvar, Grekland och Italien. Vid möten med myndigheterna samt i samtal med politiker under Almedalsveckan togs betydelsen av skyddsperspektiven, ett transparent asylsystem och samtliga medlemsländers ansvar för upprätthållandet av sina internationella förpliktelser upp. I samarbete med Röda Korset arrangerades ett seminarium i Almedalen på samma tema, med medverkan från bland annat Maria Åsenius från EU-kommissionen och Jan O Karlsson.

5 . Frågan om konventionen togs upp under politikersamtalen i Almedalen och fortsatt arbete planeras under tertial 3. Motståndet är dock stort.

8 . En fördjupningsutbildning riktad till Flykting- och migrationssamordnarna genomfördes under perioden.


Kommunikation

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska medverka i det internationella projektet AI@50 samt skapa ett eget nationellt firande under våren 2011 med syftet att stärka organisationen både internt och externt.

2. Sektionen ska aktivt upprätthålla den globala identiteten utifrån internationella riktlinjer och svenska sektionens kommunikationsplattform samt delta i det internationella arbetet med utvecklingen av den globala identiteten.

3. Sektionen ska bibehålla och i möjligaste mån öka den positiva inställning till Amnesty som finns bland allmänheten i Sverige avseende kännedom och attityd.

4. Sektionen ska öka antalet kontakter och aktiviteter på de digitala arenorna.

5. Sektionen ska samordna kommunikationen i Amnestys kanaler och skapa synergieffekter mellan olika kanaler för att våra budskap ska få största möjliga effekt.

6. Sektionen ska öka antalet läsare av Amnestys pressnotiser genom att förutom till prenumeranter sprida dem via andra kanaler.

7. Sektionen ska via media nå ut till nya målgrupper med särskild satsning på personer med annan etnisk bakgrund än svensk och även öka vår satsning att nå ut till nya medier framför allt på webben.

8. Sektionen ska via våra aktivister synas i lokala media.

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Amnestys 50-årsfirande fick mycket stort utrymme i media med stark koppling till Amnestys roll som en aktivistorganisation. Under maj månad hade vi sammanlagt 688 pressklipp vilket sannolikt är den högsta siffra vi någonsin haft . Av dessa var 132 klipp kopplade till gruppers aktiviteter främst i samband med 50-årsfirandet. En "normal" månad har vi cirka 20 klipp om grupper. Förutom mediatäckning i tryckta medier var vår synlighet mycket hög på webb, i tv och radio både på nationell och regional/lokal nivå. Som exempel kan nämnas att SVT sände BBC-dokumentären om Amnesty International och SR Radio International gjorde ett långt inslag om Amnesty 50. Även under juni månad var gruppernas synlighet i media större än normalt mycket tack vare olika aktiviteter kopplade till 50-årsfirandet.

60 grupper i över 50 orter runt om i landet uppmärksammade att Amnesty International fyllde 50 år den 28 maj. Det var allt från ballongutdelning på Brännbollsyran i Umeå till galakväll i Malmö. Läsningen av pjäsen En värld att leva i skedde på tio orter med mycket positiv feedback från grupperna och många, många pressklipp. Drygt 400 personer deltog i festen på Södra Teatern i Stockholm.

När det gäller den globala identiteten/kommunikationsplattformen har vi under perioden mest inväntat mer information från IS. Den grundläggande texten gjordes dock klar under perioden och den globala identiteten presenterades i augusti för alla ICM-deltagare via ett litet gult häfte. I svenska sektionen översattes/tolkades texten till svenska i vår kommunikationsplattform och presenterades för styrelsen i september. Nu inväntar vi grafiska riktlinjer från IS för att kunna färdigställa kommunikationsplattformen och börja implementera den i sektionen.

Under perioden gjordes den årliga Synnovateundersökningen om kännedom och attityd. Kort om resultaten:
Kännedomen ligger i stort kvar på samma nivå som förra året (82 % 2010, 81 % 2011)
-Kännedomen om Amnesty ligger långt över genomsnittet för samtliga organisationer som ingår i Organisationsindex 2011 (81 % mot 64 %)
-Andelen som tycker att verksamheten är mycket eller ganska viktig är i stort oförändrad (85 % 2010, 86 % 2011)
-Andelen som uppger att organisationens verksamhet är mycket eller ganska viktig ligger långt över genomsnittet för samtliga organisationer som ingår i Organisationsindex 2011 (86 % mot 62 %)
-Andelen som har en ganska eller mycket positiv uppfattning om Amnesty är i stort oförändrad i jämförelse med 2010 (71 % i år, 72 % 2010) Amnesty ligger i den frågan långt över genomsnittet för samtliga organisationer som ingår i Organisationsindex 2011 (71 % mot 48 %)
En sammanställning av undersökningen kommer att göras under hösten och göras tillgänglig för styrelsen.

Under perioden ökade webbplatsbesöken på vår hemsida med 18%, 16 200 fler besökare jämfört med förra årets T2, totalt 102 650. Av de var ungefär 50 % nya besökare och man stannade 3 minuter i genomsnitt och kikade på 3,4 sidor. De siffrorna har bara ökat marginellt jämnfört med samma period förra år.

Vi har jobbat aktivt med vår sökordsoptimering och ordet “mänskliga rättigheter” kommer på 10:e plats på de som hittar oss via Google. Förra året vid samma period låg det på 159:e plats. En klar ökning! Vi kan också se att betalningar via internet ökat med 25% (331 st T2, 2010 till 441 T2, 2011). 90 personer blev medlemmar genom att underteckna ett autogiroavtal med e-legitimation under denna period. Den funktionen fanns inte tidigare. Snittgåvan var hög: 102 kr (+ medlemskap 20 kr).

Genom bl a nya e-mailkommunikationssystemet har antalet underskrifter på nätet ökat med 40% jämfört med förra året. Från 4472 st till 7428 st.

I augusti började Emma Hernborg på den nya tjänsten som informatör med huvuduppgifterna att stödja mediaarbetet (50%), arbeta med media i digitala kanaler, samordna kommunikationsflöden internt samt textproduktion bland annat på webben. I samband med den nya tjänsten kommer kommunikationsrådet att delas upp i en strategisk grupp och en operativ grupp, varav den senare ska arbeta med kommunikationssamordning över avdelningarna och integration av kommunikationen.

Den särskilda mediasatsningen på att nå ut i till nya målgrupper med annan etnisk bakgrund har inte kunnat realiseras på grund av tidbrist. (se AI50 för mer information om media).

Strategier för digital kommunikation

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska aktivt delta i arbetet med att utveckla IT och skapa en global digital strategi för Amnesty.

2. Sektionen ska se över och utveckla processer för att kunna kommunicera mer integrerat med medlemmar, givare och supporters i olika digitala kanaler.

3. Sektionen ska byta plattformar för organisationens IT-stöd och i högre utsträckning använda sig av öppna system och "molntjänster".


Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Under sommaren deltog Maria Starck och Caroline Selander på Digital Skillshare på IS i London, den första som anordnats inom Amnesty. Under perioden har Sara Ångström deltagit i arbetet samt i möten i GSEG (Global Supporter Engagement Group).

I maj lanserades vår nya webbplats i samband med AI50. Mycket återstår dock att åtgärda och korrigeringar och förbättringar kommer att ske under hösten. Under perioden togs även koncept och teknisk lösning fram för den nya Amnestybutiken i samarbete med Lundagrupperna. Dessutom ett upplägg för gruppernas webbsidor.

CRM-projektet, arbetet med att ta fram en ny medlemsdatabas, har fortskridit även under andra tertialet 2011. Samarbetet med konsultfirman Ways har fortsatt och den grupp anställda som arbetar med projektet har till största del slutfört de “hemläxor” vi fick utifrån de förutsättningar vi har haft under sommaren. Dessa överlämnades till Ways i slutet av augusti.


Tillväxt

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen har 95 000 medlemmar och givare, varav 90 000 medlemmar vid utgången av 2011. 83% av dessa ska betala via autogiro.

2. Sektionen arbetar aktivt för att bibehålla en låg avhoppsnivå bland medlemmar och bidragsgivare.

3. Sektionen har en årlig tillväxt på minst 5% vilket innebär intäkter på minst 80 miljoner kr 2011. Vi satsar under perioden på utveckling för långsiktig tillväxt. Vår fundraisingmix är diversifierad med fokus på regelbundet, individuellt givande.

4. Sektionen lever upp till målen i ICM-beslut 15 från 2009, ”From assessment to distribution” (A2D), d v s 40% av intäkterna går 2016 till den internationella rörelsen.

5. Sektionen bidrar under perioden aktivt till att utveckla det internationella fundraisingarbetet.

6. Sektionen ser utifrån mångfaldsstrategin över hur riktade fundraisingaktiviteter kan användas i syfte att växa.

7. Sektionen arbetar för att öka integrationen mellan fundraising och kampanj.

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Vid slutet av tertial 2 hade vi 94,276 medlemmar och givare varav 89,743 var medlemmar. I dagsläget betalar 84,41% av medlemmarna via autogiro. Det totala avhoppet mäts en gång per år, vid årsskiftet. Vi följer däremot avhopp för medlemmar på autogiro veckovis. Avhoppen för denna grupp de senaste 12 månaderna ligger kvar på samma låga nivå som efter första tertialet. Vi kan se att vi under sommarmånaderna har hållit en låg avhoppsnivå.

Ackumulerade intäkter för tertial 1 och 2 2011 uppgick till 54 976 561 kronor. Enligt prognos T1 kommer vi att sluta på cirka 83 100 miljoner kronor för 2011, en minskning med 2,5% jämfört med budget 2011. Anledning till intäktsminskningen är bland annat att face-to-faceresultatet vid slutet av tertial 2 inte hade nått upp till det budgeterade målet och det skrevs därför ned. Det finns flera anledningar till att resultatet för face-to-face är lägre än budget. Budgetmålen var högre satta än tidigare år då vi har en fast anställd koordinator i Stockholm och verksamhet året runt. Tanken var att Stockholmskoordinatorn även skulle vara behjälplig med uppstart i Göteborg och Malmö, men tyvärr slutade Stockholmskoordinatorn i början av året och vi var tvungna att rekrytera tre helt nya koordinatorer. Detta gjorde att projektstarterna dels blev försenade, dels att det tog längre tid innan verksamheterna var igång. Utöver detta har vi tyvärr även haft större problem att rekrytera bra värvare i år vilket bland annat har inneburit att turnén inte blev lika omfattande som planerat. Dessutom har resultatet per anställd medlemsrekryterare gått ned något. En lärdom av detta inför nästa års budgetering är att vi bör ta med personalomsättning som ett tydligare kriterium och budgetera på den nivå som vi har legat de senaste åren (ca 10 000-11 000 värvade medlemmar).

En annan anledning till nedskrivningen är att målen för telemarketing har fått sänkas något då rekryteringen inte kom igång i tid på grund av problem under sommaren med det nya digitala rekryteringsverktyget samt att den planerade utökningen av TM-verksamheten var tvungen att skjutas upp på grund av den försenade flytten av sekretariatet.

En tredje stor anledning till intäktsminskningen är att Postkodlotteriet har beslutat att skjuta upp inbetalningen till nästa år på grund av redovisningstekniska skäl. Budgeten för Postkodlotteriet var drygt 11 miljoner kronor. Detta påverkar emellertid inte budgeten fullt ut eftersom vi mottog ett stort arv i tertial 1 som ersätter intäkterna från Postkodlotteriet.

Miriam Isaksson, Sara Ångström, Johanna Murray, Nicklas Gårdh och Jenny Brandt deltog i juni i Amnestys numera årliga Fundraising Skill Share i Spanien. Miriam och Sara deltog även i en diskussion om ny global fundraisingstrategi som FMT ordnade för Fundraisingansvariga från sektionerna. Sara deltog även i ett det möte som FMT hade med Salil Shetty om fundraisingfrågor. Dessutom höll Sara samt Johanna och Nicklas uppskattade workshops.

Integration mellan kampanj och fundraising fortsätter, dels genom det nystartade operativa kommunikationsrådet vilket har som uppgift att samordna kommunikationsflöden (med representanter från kommunikation/media, fundraising, kampanj och aktivism) dels inför planeringen av Letterwriting Marathon i december.

Nyckeltal:


TOTALT
2011-05-31
2011-06-30
2011-07-31
2011-08-31
Antal medlemmar och givare
90492
91435
92735
94276
Andel på autogiro i %
83,62%
83,86%
84,11%
84,41%
Varav medlemmar
85895
86864
88174
89743
Varav enbart givare
4597
4571
4561
4533
VARAV NYA UNDER 2010
Antal medlemmar och givare
3666
5041
6701
8880
Andel på autogiro i %
79,30%
83,48%
86,32%
88,67%
Varav medlemmar
3534
4886
6525
8678
Varav enbart givare
132
155
176
202


Mäta resultat

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska höja kompetensen vad gäller målstyrning, utvärdering och måluppfyllelse.

2. Sektionen ska utveckla system för att utvärdera arbetet för de mänskliga rättigheterna.

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Sekretariatet lämnade till styrelsens junimöte årets första tertialrapport avseende verksamheten, omfattande perioden januari - april 2011. Rapporten var något förändrad jämfört med föregående år och innehåller mer översiktliga lägesbeskrivningar av måluppfyllelsen inom sektionens olika arbetsområden än tidigare och mindre av rapportering av enskilda aktiviteter.

Operativt arbete

Sektionens mål 2010-2011
1. Sektionen ska utveckla planerings- och rapporteringssystem som möjliggör en transparent och informativ rapportering av arbetet.

2. Sektionen ska utveckla arbetet med styrning, ledning och kontroll av verksamheten.

3. Sektionen ska öppet kunna redovisa hur vi använder alla medel vi samlar in i Sverige och redogöra hur vi på bästa sätt använder dem för Amnestys ändamål.


Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Under perioden har sektionen lämnat in rapporten Global Income Monitoring som avser perioden januari - juni 2011.

Annica Blidegård och Elisabet Dunder har sedan juni månad deltagit i månadsvisa telefonmöten med IS angående implementeringen av Common Chart of Accounts (CoCoA). En databas baserad på strukturen i CoCoA har skapats för sekretariatets budgetprocess inför 2012.

Sekretariatet presenterade på styrelsens junimöte riskanalyser vad gäller sektionens verksamhet och intäkter. Riskanalyserna utgör nu ett stående inslag i styrelsens arbete med styrning och kontroll. Som en följd av årets analyser uppdrog styrelsen till sekretariatet att i februari 2012 återkomma med ett underlag om redovisningsgruppers insamling utanför 90-kontot.


Utveckla och stödja aktivismen

Sektionens mål 2010-2011
1. Vi ska vara en öppen och tillgänglig organisation. Antalet män och personer med utländsk bakgrund bland aktiva medlemmar och på ansvarspositioner i organisationen ska öka.

2. Att genom ett kompetent ledarskap, aktiva stödåtgärder och ökad kunskapsspridning nå ökad aktivitet som ligger i linje med organisationens mål och prioriteringar och som präglas av kvalitet och långsiktighet.

3. Vi ska utveckla nya former av aktivism.

4. Öka antalet unga personer bland de aktiva medlemmarna och stärka deras engagemang.

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Under perioden antogs 24 deltagare till ledarskapsprogram 2011-2012, av dessa var fyra män och tre personer med utländsk bakgrund. Att jämföra med förra årets fem män och en person med utländsk bakgrund.

Under årsmötet hölls ett möte med distriktsombuden som lockade 10 deltagare. Vi producerade 4 nummer av Insats. Personal från sekretariatet har haft glädjen att träffa aktivister vid ett flertal tillfällen. Förutom de regelbundna träffar som de lokala kampanj- och aktivistsamordnarna gör har
Maria Starck och Caroline Selander hållit en workshop om gruppernas hemsidor under årsmötet, Katarina Bergehed besökte nordiska ungdomskonferensen i augusti, Madelaine Seidlitz har besökt förvars- och transitgruppen i Stockholm.

Sista träffen på ledarskapsprogrammet 2010-11 hölls 21-22 maj i Stockholm. Träffen besöktes bland annat av Anna Carlstedt från IOGT-NTO som pratade om idéburet ledarskap. Under perioden har även rekrytering skett till nästa program och intressset är mycket stort.

Med stöd av kampanj- och aktivistsamordnaren i Stockholm har en HBTQ-grupp bildats och gruppen gjorde Amnestys medverkan i Pride-paraden synlig.

Under perioden har sekretariatet tagit fram ett förslag på hemsidor för lokala amnestygrupper. De lokala sidorna kommer att ligga integrerat på www.amnesty.se och ge aktivister möjlighet att själva uppdatera sin sida med kontaktuppgifter, nyheter, specialiseringsinformation och vädjanden. Förslaget på lokala hemsidor har redovisats på mötet för aktiva på distriktsnivå (DO-mötet) och för den referensgrupp som bildades på årsmötet 2011. Samtliga aktivister som har sett förslaget har haft möjlighet att ge feedback för att påverka det slutgiltiga resultatet.

Inom ramen för mobiliseringsprojektet har vi startat en blogg på webbadressen mobiliseringsbloggen.wordpress.com i syfte att dokumentera och sprida metoder för mobilisering.
Vår projektledare för mobiliseringsprojektet har genomfört studiebesök hos norska och danska sektionen i syfte att lära av deras arbeta med mobilisering. Med anledning av situationen i Syrien har vi arbetat med en kampanj där man fotar sig och lägger upp bilden på hemsidan. Kampanjen har fått internationell spridning.

Den 9-12 augusti hölls en nordisk ungdomskonferens i Stockholm med 46 deltagare från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Färöarna, Lettland och Sierra Leone. Konferensens tema var yttrandefrihet (där huvudfokus låg på den aktuella situationen i Syrien), utåtriktat kampanjarbete och ungt ledarskap. Bland de medverkande kan nämnas Faraj Bayarkdar, fd samvetsfånge från Syrien, Peter Löfgren, filmskapare och fd Mellanösternkorespondent, och Anna-Lena Lodenius, journalist och skribent med fokus på politisk extremism och våld. Under konferensen genomfördes även en utåtriktad aktion om Syrien på Medborgarplatsen, se: www.amnesty.se/syria .

En regional ungdomsträff arrangerades i Göteborg 24 maj. Genomgående har ungdomar och ungdomsgrupper en stor betydelse för omfattningen av utåtriktat kampanjarbete under aktionsdagar.


Bilaga: Nyckeltal för utveckling och stöd av aktivism

1. Nationella utbildningar + antal deltagare
- ungdomsträffar 9-12 augusti, Nordisk ungdomsträff 46 deltagare
- aktivistseminariet
- kampanjutbildning
- samordning/specialgruppsutbildningar
- DO-utbildning 6 maj Do-mötet på Årsmötet ca 10 st
- FLO
- Flykting- och migrationsutbildning (2010/2: grundutbildning 16 deltagare, fördjupning 12 deltagare) Fördjupning i asylrätt den 14 - 15 maj, deltagare 15

2. Antal besök i skolor (inom ramen för sekretariatets och distriktskontorens verksamhet) (2010/2: 10/8) sthlm 4 skolor/6 pass, GBG 1 pass/en skola: 5/7 OBS ingen information från Malmö.
3. Antal besök i skolor för Sneställt (nationellt) (2010/2:2)
4. Antal pressklipp om medlemsaktivism (pressklipp, inklusive insändare) 183 (2010/2: 45) se kommentar nedan
5. Antal underskrivna vädjanden på nätet: veckans vädjande 5803 (2010/2: )
6. Antal underskrivna vädjanden på nätet: månadens aktion 3060 (2010/2: 478)
7. Antal prenumeranter på kortkampanjen 2522 (2010/2: )
8. Antal prenumeranter på e-nytt 3 355 (2010/2: )
9. Antal SMS-aktivister 3869 (2010/2: 2470, snitt)
10. Antal arbetsgrupper 149 (2010/2: )
11. Antal ungdomsgrupper 31 (2010/2: 31)
12. Antal specialgrupper 7 (2010/2: )
13. Antal distriktsgrupper (definition: grupper som är verksamma på distriktsnivå) 7 (2010/2: )
14. Antal landsamordnare (även hur många av dem som är landprogramssamo) 31 varav 24 är LP-samo * (2010/2: 42, varav 24 i 10 LP)
15. Antal grupper anslutna till landprogram 90 (en del grupper är anslutna till flera LP) (2010/2: 89)
16. Antal events och seminarier anordnade av landsamordnare och specialgrupper - (2010/2: 1)
17. Antal deltagande orter på aktionsdagar 50 orter deltog på eller kring 28 maj (ai@50) EM (2010/2: )
18. Antal fans av Amnesty International på Facebook. 11 392 (2010/2: )
19. Antal utåtriktade aktiviteter ska vara minst 150 per år * 82 varav 10 seminarier ( sommarfestivaler, Peace & love, Almedalen, WayoutWest, Pride, Malmöfestivalen, Syrienaktion på NYC, ai@50-Amnestys 50-års firande, regnbågsfestivalen, hbtq-festival gbg, Syrien demo i maj, Mors dag, dödsstraffet i Almedalen, seminarium om våld mot kvinnor i Almedalen, seminarium om flykting i Almedalen, P&L, WoW, Pride, HBTQ, NYC ) (2010/2: )
20. Antal deltagare på årsmötet (2010: 289, 226) 286 deltagare varav 243 röstberättigade

* Med utåtriktad aktivitet avses och kommer mätas:
a) Antal utåtriktade aktiviteter inom ramen för prioriterade kampanjer, t ex globala kampanjer, EU- eller sommarkampanj.
b) Utåtriktade aktiviteter i samband med aktivitetsdagar som t ex 8 mars (internationella kvinnodagen), 10 oktober (internationella dagen mot dödsstraffet), 17 oktober (internationella dagen mot fattigdom) och 10 december (MR-dagen).
c) Utåtriktade aktiviteter genomförda av specialgrupper och landprogram.

Kommentar:
4. Antalet pressklipp från medlemsaktivism mycket högt till följd av AI@50 aktiviteteter. Pressekreteraren skickade ut följande efter den 28/5 2011:
"...sammanlagt 155 pressklipp om AI 50 - helt otroligt! Detta innefattar allt från korta notiser, kortare och längre intervjuer till två sidors reportage i tidningar som SvD, GP, Nerikes allehanda och Internationalen
Dessutom tillkommer tv och radio..."

6. Den stora ökningen är avhängig om månadens aktion lyfts upp i e-postutskick samt via telemarketing

14. Under perioden har några samordnare slutat.

19. Målet kommer sannolikt att öveträffas med råge då hösten inbegriper två aktionsdagar.



Slå vakt om kvinnors rättigheter

Sektionens mål 2010-2011
1. Kvinnors rättigheter är integrerade i sektionens kampanj- och påverkansarbete, som utgår från ett genusperspektiv.

2. Kvinnor och flickors egenmakt stärks, och kvinnors rättigheter, inklusive sexuella och reproduktiva rättigheter, främjas i ett antal länder.

3. Svenska regeringen och myndigheter genomför de rekommendationer avseende våldtäkt som tidigare ställts inom ramen för för kampanjen ”Stoppa våldet mot kvinnor”.

4. Sektionen använder jämställdhetsintegrering som en metod för att säkerställa genusperspektivet i verksamheten.

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Vad beträffar integration av kvinnors rättigheter i kampanj- och påverkansarbete sker detta främst inom ramen för de internationella Amnestynätverk för kvinnors rättigheter i vilken sektionen ingår och som skrivit kommentarer på såväl Critical Pathways som på GPS.

Gällande våra rekommendationer avseende våldtäkt avvaktar vi förslag med anledning av sexualbrottsutredningen och de remissvar som skickats in.

Arbetet med att ta fram en genomförandeplan för jämställdhetsintegrering i sekretariatets verksamhet har slutförts.I enlighet med planen har en projektledare utsetts och en resursgrupp formerats på sekretariatet. Ett första möte har hållits med den konsult som vi kommer att arbeta med vad gäller personalutbildning och processledning.


Motverka diskriminering

Sektionens mål 2010-2011
1. EU:s diskrimineringsdirektiv antas.

2. Hbt-personers rättigheter stärks i ett urval europeiska länder. Pridearrangemang genomförs i Östeuropa samt i Sverige och får ökad trovärdighet genom vårt engagemang.

3. Sverige stödjer och arbetar för att EU:s strategi beträffande romer antas. Sektionens arbete ska bidra till att romer inte utsätts för tvångsvräkningar, har besittningsrätt och lika tillgång till samhällsservice i Rumänien och Italien.


Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Det har inte funnits anledning att driva på i frågan om diskrimineringsdirektivet då den desvärre är blockerad.

HBT-gruppen i Stockholm drog i trådarna för Amnestys medverkan i årets Prideparad. Ca 50 personer gick med i Amnestyavdelningen. Det samlades även in underskrifter till månadens aktion som gällde hbt-personers rättigheter i Turkiet. Under 2011 var det ej aktuellt att medverka på Pridefestivaler i Östeuropa utifrån bedömningar på IS.

Aktionen om tvångsvräkningar av romer i Rumänien har uppdaterats och arbetet fortskrider i de grupper som arbetar med romers rättigheter.

Grupperna som jobbar med romers rättigheter har också agerat akut gällande tvångsvräkningar av romer i Italien. (Överlappar arbetet gällande slum/tvångsvräkningar i Dignitykampanjen.)


Extern MR-utbildning

Sektionens mål 2010-2011
1. Vi ska arbeta för att Amnesty ska vara en betydande aktör inom MR-utbildning i Sverige med speciellt fokus på skolan och målgrupperna elever och lärare.

2. Vi ska upprätthålla hög kvalitet i inom Amnestyakademin och Angeläget samt öka synlighet, kännedom samt deltagarantal i dessa verksamheter.

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

Christoffer Dahlin började sin tjänst som projektanställd för MR i skolan i början av maj. Inom ramen för projektet MR i skolan har under perioden en projektbeskrivning tagits fram (bifogades föregående styrelserappport) där det bland annat framgår att läromedel ska tas fram inom fyra olika teman: yttrandefrihet, flyktingar och migranter, fattigdom - en rättighetsfråga samt dödsstraff, tortyr och rättsäkerhet. Kvinnors rättigheter och diskriminering ska vävas in under samtliga ämnen. Läromedlet ska utgå från skolans behov och villkor samtidigt som det lyfter fram centrala frågor och ämnen som Amnesty arbetar med.

Inom ramarna för Amnestyakademin hölls under perioden en uppdragsutbildning i Gävle, en forsättningskurs i Normkritik och MR. Vi fick också uppdrag från ett integrationsprojekt i Norrland att under hösten 2011 och våren 2012 genomföra 6-8 kurser i Normkritik. Några av dessa kurser kommer att köras på videolänk, vilket erbjuder oss en möjlighet att testa den formen att hålla kurser, vilket vi ser som ett utvecklingsområde inom Amnestyakademin. Under perioden beslutades även att sänka priserna med ca 25% i Amnestyakademin för medlemmar då ett viktigt syfte med verksamheten är medlemsvård.

Angelägets filmfestival arrangerades för sjätte gången i Göteborg. Åtta filmer visades och prisades i en nästan fullsatt biosalong på Bergakungen. Som vanligt kommenterades vinnarfilmerna av speciellt tillfrågade personer, i år var integrationsminister Erik Ullenhag en av dessa. Stämningen var på topp. De åtta vinnarfilmerna samlades på en dvd som lanserades i aug månad. Till nya dvd:n finns en utvecklad lärarguide med 10 diskussionsområden till varje film. Eftersom intresset brukar vara stort bland lärare att beställa dvd:n, förväntar vi oss stor efterfrågan även i år.

Vårt webbaserade spel som produceras inom ramarna för Angeläget består av två berättelser. Ett på svenska som behandlar flykting och hbtq och ett på engelska som tar upp fattigdom. Både den innehållsmässiga och den digitala produktionen fortlöper som planerat. Läromedlet lanseras 1 nov på ”Mötesplats skola” på Svenska Mässan.


Partnerskap med Amnestysektionen i Sierra Leone

Sektionens mål
1. Stärka ledning och styrning av Amnestysektionen i Sierra Leone (AISL).

2. AISL ska ha trovärdig information om sektionens medlemmar.

3. Stärka aktivismen i AISL och i svenska sektionen.

4. Undersöka nya intäktskällor

Lägesbeskrivning perioden maj-aug 2011:

1. F redrik Kron besökte sektionen i Sierra Leone 20-27 juni för att arbeta med åtgärd 2 i Service Level Agreement (SLA), Effective Management. Fredrik följde upp handlingsplanen som sektionen hade tagit fram med hjälp av Lise Bergh i december 2010. Resultatet av veckan är en detaljerad åtgärdslista. Uppföljning sker under hösten.

2. AISL har rapporterat alla kategorier de önskar ha med i sin medlemsdatabas. Databas är tänkt att finnas på plats under tertial 3.

3. Karolina Pontén och Kathleen McCaughey besökte sektionen i Sierra Leone 23 juni - 4 juli och höll två workshops enligt åtgärd 4 i SLA. Syftet med första workshopen var att ge deltagarna baskunskaper om MR, om Amnestys arbete och prioriteringar, om sektionens (SL) prioriteringar och baskunskaper om projektledning och enkla verktyg för att kunna leda ett projekt inom Activism Fund (ett slags aktivitetsbidrag). Syftet med andra workshopen var detsamma som vid första workshopen men vi skulle dessutom gå in på ledarskap, eftersom deltagarna var "Regional campaigners" dvs frivilliga kampanjledare från regionerna. Deltagarna uppgav att de lärde sig nya metoder för att driva projekt inom AISL:s prioriterade områden. Deltagarna ska tillämpa det de lärde sig innan uppföjlningsworkshops som kommer att äga rum i januari 2012.

4. Ett beslut har fattats att marknadsansvariga inte reser till AISL i år. Detta eftersom Postkodlotteriet som skulle ha följt med och rapporterat om partnerskapet har ställt in.