Arbetsgivarstrategi Underlag till styrelsemöte 1-2 oktober 2011

Till: Styrelsen
Från: Generalsekreteraren
Datum: 14 oktober 2011


Arbetsgivarstrategi

Bakgrund

I enlighet med målen uppsatta i svenska Amnesty 2016 ska Amnesty fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare och bedriva en på alla plan högkvalitativ verksamhet. Som en konsekvens av det gav styrelsen på junimötet 2010 sekretariatet i uppdrag att ta fram en arbetsgivarstrategi. Av olika skäl, framför allt tidsbrist, har frågan skjutits upp fram till nu.

Förslag till beslut

att anta arbetsgivarstrategin för svenska sektionen av Amnesty International.



Arbetsgivarstrategi

Inledning
I dokumentet Svenska Amnesty 2016 har styrelsen lagt fast målen för tillväxt och medlemsvärvning; kommunikation och trovärdighet; arbete för jämställdhet; aktivism, aktivt deltagande och partnerskap; och demokrati och organisationsutveckling.

Under målet för demokrati och organisationsutveckling anges ”År 2016 bedriver vi en verksamhet av hög kvalitet och effektivitet utifrån omvärldens ökande krav och förväntningar” och ”År 2016 är sektionen fortsatt en attraktiv arbetsgivare”.

Syftet med arbetsgivarstrategin är att den ska bidra till att målen i Svenska Amnesty 2016 uppfylls. Den tar upp de utmaningar vi står inför och mer principiella frågor om arbetsmiljö, löner och förmåner, kompetensutveckling och rekrytering. I sekretariatets personalhandbok finns våra policies, riktlinjer och andra dokument som förtydligar Amnestys ansvar som arbetsgivare mm samlade.

För att nå målen ska Amnesty ständigt utveckla sig som arbetsgivare och stimulera gott ledarskap och medarbetarskap. Konkurrensen kommer i framtiden att vara stor om ledare och medarbetare. Bra arbetsmiljö, goda ledare och medarbetare kommer att bidra till att Amnesty uppfattas som en attraktiv arbetsgivare för framtidens medarbetare.

Amnesty möter framtidens utmaningar
Amnesty är en medlemsstyrd demokratisk organisation där medlemmarna är sektionens kärna för ett effektivt arbete för mänskliga rättigheter. Konceptet Ett Amnesty ställer krav på gemensamt beslutade aktiviteter och gemensam ekonomi. Utrymmet för delaktighet i beslutsfattandet blir snävare. Det kräver en ständigt pågående diskussion om relationen mellan anställda och medlemmar/aktivister/frivilliga/praktikanter, hur delaktigheten från medlemmar/aktivister fungerar i praktiken och hur vi ser på kompetens i organisationen.

Det ställer krav på sekretariatet att arbeta professionellt samtidigt som vi ska bibehålla identiteten som en medlemsstyrd demokratisk organisation.

Vår ambition är att bedriva en verksamhet av hög kvalitet och effektivitet utifrån medlemmarnas och omvärldens ökande krav och förväntningar. Amnesty ska vara en organisation som uppfyller båda dessa kriterier. Det är också vårt ”varumärke” som arbetsgivare.

Det här vill vi uppnå
Amnesty vill behålla och rekrytera medarbetare som har tydliga uppdrag, utför dem med effektivitet och kreativitet och med hälsan i behåll. Det handlar om respekt, engagemang och professionalism. Det förutsätter en hög grad av delaktighet, både i arbetets innehåll och i organisationen. Amnesty ska vara en professionell och attraktiv arbetsgivare – en arbetsplats som karaktäriseras av

· Attraktiva arbeten
· Stimulerande arbetsuppgifter
· Goda arbetsvillkor
· Ett gott ledarskap
· Kompetensförsörjning

Attraktiva arbeten
Ur ett arbetsgivarperspektiv är det viktigt att vi kan erbjuda intressanta, utmanande och utvecklande arbetsuppgifter så att vi inte har en organisation där de anställda enbart servar de ideella.

Arbeten blir attraktiva om samtliga områden som tas upp i denna strategi fungerar bra.

Amnesty är en internationell organisation som ger möjligheter att knyta internationella kontakter och som ger möjlighet till internationellt arbete.

Amnesty är en arbetsgivare som har ambitionen att sätta verksamheten och de gemensamma målen i centrum. Vi vinnlägger oss om att alla ska känna till våra övergripande visioner och mål och kunna följa den internationella debatten t ex genom våra planeringsdagar och personalutbildningar/möten med MR-försvarare m fl. Vi har en relativt platt organisation och är prestigelösa och låter medarbetarna ta stort ansvar och utvecklas.

Goda arbetsvillkor och gott arbetsklimat
Vi är alla varandras arbetsmiljö. Att arbeta i grupp innebär att tillsammans med andra nå gemensamma mål. Men det innebär också för var och en att bidra till arbetsklimatet i gruppen. Ett gott arbetsklimat uppstår när målen och uppdragen är tydliga.

Ett grundläggande krav är att Amnesty har bra arbets- och anställningsvillkor och en bra fysisk och psykisk och psykosocial arbetsmiljö.

Den fysiska, psykiska och psykosociala arbetsmiljön
Arbetsmiljön ska vara bra och självklart följa lag och förordningar. Arbetsmiljön påverkas av ledarskap, den fysiska, psykiska och psykosociala arbetsmiljön och medarbetarna. Det är arbetsgivaren som har huvudansvar för arbetsmiljön men även medarbetarna har ett ansvar. Vi ska bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete med fokus på dessa tre delar; ledarskap – fysisk/psykisk/psykosocial arbetsmiljö – medarbetare.

Samverkan är avgörande för ett bra arbetsklimat och en god arbetsmiljö. En bra arbetsmiljö kräver att arbetsmiljöarbetet genomförs i samarbete med medarbetarna. Hos Amnesty genomförs arbetsmiljöarbetet i samverkan med de fackliga organisationerna och skyddsombuden.

Ett bra arbetsklimat är viktigt för hälsan. Amnesty stimulerar friskvård och ansvarstagande för den egna hälsan. Amnesty arbetar aktivt för att förebygga ohälsa och olyckor och ansvarar för att åstadkomma en verksam och god rehabilitering när medarbetare behöver det.

Löner och anställningsvillkor
Amnesty är en ideell organisation vars intäkter till största delen utgörs av enskilda människors medlemsavgifter och gåvor. Amnesty är ansvarig inför medlemmar, givare och den internationella rörelsen att intäkterna används för att främja mänskliga rättigheter på bästa och mest effektiva sätt.

Kompetent personal är en förutsättning för att vårt arbete är av hög kvalitet och utförs effektivt och löner är ett medel att attrahera och behålla kompetent personal.

Lönerna på Amnesty ska därför vara konkurrenskraftiga inom den ideella sektorn. De ska inte konkurrera med löner i det privata näringslivet eller den offentliga sektorn.

Lönerna ska vara fasta och vår ambition är att lönerna ska ligga i nivå med andra jämförbara organisationer i den ideella sektorn i Sverige. Med jämförbara avses i relation till storlek i medlemsantal och sekretariat. I förhandlingar med de fackliga organisationerna och samarbete med ideella nätverk och arbetsgivarförening säkerställs denna ambition. Lönerna ska dock alltid sättas på ett sätt som skapar och bibehåller förtroendet hos våra medlemmar, gåvogivare och allmänheten.

För att lönerna ska sättas så ”rättvist” som möjligt har vi tillsammans med de fackliga organisationerna genomfört en arbetsvärdering baserad på Analys Lönelots. Systemet innehåller sju faktorer som beskriver kunskaper och färdigheter, ansvar och arbetsförhållanden. Det utvärderas och revideras kontinuerligt.

Kompetensutveckling
Att bedriva en verksamhet med hög kvalitet och effektivitet kräver kompetenta medarbetare. Det kräver att medarbetarna får möjlighet att och vill utvecklas.

Amnesty ska ge alla medarbetare en möjlighet att fördjupa sina kunskaper om MR och Amnesty oavsett vad man har för befattning.

Genom de utvecklingssamtal som hålls med samtliga medarbetare ska en gemensamt överenskommen personlig utvecklingsplan tas fram.

Amnesty bedriver en framgångsrik inhouse-verksamhet inom F2F och TM där de visstidsanställda fortlöpande får utbildning och uppdatering om Amnesty och aktuella frågor. Flera anställda är involverade i detta arbete på regelbunden basis.

Den svenska sektionen ska vara representerad i den internationella rörelsen för att vi är kompetenta och för att vi därmed ökar vår egen kompetens genom att delta i detta arbete. Vårt samarbete med sektionen i Sierra Leone, och deltagande i CBP(Capacity Building Programme) i Europa, medlem i Fundraising Management Team och andra uppdrag inom den internationella rörelsen är exempel på deltagande som ger nya erfarenheter och kompetens. Amnestys ambition är att så många som möjligt ska delta i den internationella rörelsen på något sätt, i projekt eller mer långsiktigt.

Jämställdhet och mångfald
För Amnesty som människorättsorganisation är jämställdhet mellan kvinnor och män och mångfald ett grundläggande krav i verksamheten och på arbetsplatsen. Det är också ett grundläggande krav för en kompetent och effektiv arbetsplats.

Amnesty ska vara en arbetsplats som är jämställd och som arbetar aktivt med jämställdhet, jämställdhetsintegrering och mångfald.


Vi arbetar med jämställdhet och mångfald på arbetsplatsen genom ett planlagt jämställdhets- och mångfaldsarbete och vi utvärderar vårt arbete varje år. Vi arbetar också planlagt med jämställdhetsintegrering. Det senare är ett långsiktigt arbete som kräver utbildning och som kommer att ge resultat i hela verksamheten på lite längre sikt.

Ett gott ledarskap
Ett gott ledarskap ska möjliggöra och understödja ett gott medarbetarskap. Ett bra arbetsklimat uppstår när vi har tydliga mål och uppdrag samt rätt kompetens att nå målen. Ledare i Amnesty ska ha tydliga uppdrag och klara förväntningar på sina medarbetare. Ledarskap och medarbetarskap är i ständig utveckling där det ena förutsätter det andra. Återkoppling och uppföljning är självklara verktyg i ledarskapet. Inflytande och delaktighet förutsätter ett kommunikativt ledarskap. Ledarskap och medarbetarskap ska präglas av respekt, engagemang och professionalism.

Ledare i Amnesty ska

· ha ett tydligt utvecklings- och förändringsperspektiv,
· arbeta för ett tillåtande och respektfullt arbetsklimat
· sätta upp tydliga mål, vara stödjande/coachande,
· arbeta strategiskt och ge positiv feedback
· förena krav och förväntningar på medarbetarna med delaktighet och utrymme för eget ansvar och initiativ för att skapa engagemang och professionalism

Medarbetare i Amnesty ska


· respektera och följa fattade beslut
· delta aktivt i verksamhetens utveckling
· medverka till att skapa en positiv arbetsmiljö

Kompetensförsörjning
Amnesty ska säkerställa en bred och allsidig kompetensförsörjning. Amnesty ska vara en attraktiv arbetsgivare. Vi ska aktivt marknadsföra vår arbetsplats som en arbetsplats med utvecklande arbetsuppgifter och god arbetsmiljö. Vi har en framgångsrik praktikantverksamhet där praktikanterna ges kvalificerade och ansvarsfulla arbetsuppgifter och vi är bra på att integrera dem i sekretariatets arbete. Vi ska arbeta med att ge våra praktikanter en bra praktik eftersom de är viktiga ambassadörer för organisationen.

Vi arbetar kontinuerligt med employer branding för att kombinera vår marknadsföring med vår rekrytering och på så sätt visa upp vårt starka varumärke som också hjälper till att rekrytera rätt folk till vår organisation. Utöver det är mångfald och jämställdhet viktiga byggstenar i vår fortsatta rekryteringsverksamhet.