Rapport från en första utvärdering av gruppbildargruppens arbete Underlag till styrelsemöte 1-2 juni 2001

Till: Styrelsen
Från: B-utskottet
Datum: 2001-06-06

Rapport från en första utvärdering av gruppbildargruppens arbete

Bakgrund
Styrelsen beslutade i dec 1999 att skapa en grupp benämnd "gruppbildargruppen" (nedan förkortad GBG) i syfte att få fart på rekryteringsarbetet i sektionen. Styrelsen uppdrog till B-utskottet att tillsätta gruppen, följa dess arbete samt utvärdera det i maj 2001.

Medlemmar
För närvarande ingår åtta medlemmar från olika distrikt. De är:
Ida Burlin, Umeå
Johan Sundqvist, Göteborg
Sarah Korner, Växjö
Leif Ruckman, Karlstad
Anna Ohlsson, Uppsala
Erik Mårtensson, Sibbhult (Skåne-Blekinge)
Olle Wiktorsson, Nora (Örebro)
Brita Brännström, Östersund

Av dessa är de fem förstnämnda villiga att fortsätta medverka i gruppen.

Sammankomster
Gruppbildargruppen har nu varit verksam i drygt ett år. Två egentliga GBG-möten har hållits, det första i april 2000 och nästa i december samma år. En kortare avstämningsmöte hölls i samband med årsmötet i Visby, varvid dock bara tre medlemmar i GBG kunde delta.

Vad gruppbildargruppen gjort

Vissa i GBG har varit direkt involverade och själva startat nya grupper i sina distrikt.
De har också på olika sätt uppmuntrat distrikt och grupper att satsa på att värva fler aktiva och försöka starta nya grupper. De ordnade ett seminarium på årsmötet i Malmö. De har tagit upp frågan i grupptrycket, på DO-mötet, samt på distriktsmöten. Det här är något man aktivt måste arbeta med i distrikten.

GBG har diskuterat och kommit fram till lämpliga strategier. Tillsammans med sekretariatet har man tagit fram nytt material om att handleda grupper samt hur man startar nya grupper. Gruppen har fungerat som ett bollplank och stöd i sekretariatets arbete med dessa frågor.

Resultat
GBG har varit verksamma i eller haft kontakt med totalt 9 distrikt. De flesta har enbart arbetat i sina egna distrikt, men två i GBG har vänt sig till flera distrikt.

24 grupper har bildats i 7 av dessa distrikt, varav 21 nystartade och 3 omstartade från nollaktivitet. Det är dock svårt att veta hur många grupper som ändå skulle ha bildats, oavsett om GBG funnits eller ej.

Samtidigt har också många grupper lagts ner. Totalt i sektionen har antalet arbetsgrupper minskat mellan mars 2000 och mars 2001 från 234 till 215. Antalet ungdomsgrupper har dock varit ganska konstant under denna period, det har bara minskat från 43 till 41 st.

Intervjuer
B-utskottet intervjuade samtliga medlemmar i gruppbildargruppen i samband med årsmötet 2001 eller efter det per telefon. Synpunkter har även inhämtats från sekretariatets kontaktperson i gruppen Mats Andersson.

Sammanfattning av GBG-medlemmarnas synpunkter

Fråga: Har GBG varit en bra struktur och bör GBG fortsätta?
Sex svarade ja i någon form, i vart fall tills man kommer på något bättre. Två svarade bara om det resulterat i fler nya amnestygrupper än vad som annars skulle ha bildats.

Fråga: Vad bör förändras eller förbättras när det gäller GBGs arbete?
- Bättre kommunikation inom gruppen mellan mötena.
- Hellre dra igång en gruppbildaraktivitet ute i något distrikt än att träffas på sekretariatet.
- Besöka fler distriktsmöten.

Fråga: Borde alla distrikt utse rekryteringsansvariga?
Fyra svarade ja, men bara om det finns villiga personer som tar uppdraget på allvar och får utbildning för uppgiften.
De flesta ansåg att det var upp till distrikten att avgöra själva, förmodligen kan DO fylla funktionen i vissa distrikt.
En tyckte att gruppbildargruppen kan fylla funktionen i de fall villiga personer inom distrikten saknas.

Fråga: Bör en stor del av nästa DO-möte ägnas åt rekryteringsarbetet och att förutom DO, även gruppbildargruppen och rekryteringsansvariga i de distrikt där sådana finns, kallas till denna del av DO-mötet?
De flesta var positiva till detta, men det är naturligtvis upp till de som planerar DO-mötet att bedöma om det finns intresse och utrymme för detta.

Vad bör förändras eller förbättras när det gäller rekryteringsarbetet i sektionen?
Gör en ny ungdomskampanj, satsa på ungdomsgrupper, gymnasieskolor, lärarhögskolorna.

Jobba enligt modell Uppsala eller Skåne-Blekinge (lämpligen i distrikt som liknar dessa). De har lathund, inarbetade rutiner, ansvariga för rekrytering och nya medlemmar, återkommande introduktionskurser.

Överväg att anställa någon (eller en frivillig praktikant) som särskilt arbetar med rekrytering av aktivister. Exempelvis genom att ringa upp stödjande medlemmar i vissa målgrupper och åka ut och ordna introduktionsmöten på utvalda platser.

Grupperna bör kunna göra mer, aktivt värva fler till egna gruppen eller satsa på att starta en ny grupp (nödvändigt i geografiskt vidsträckta distrikt).

Ta bättre hand om nya medlemmar. Vikigt att ta detta på allvar. Introduktionskurs.

Varje distrikt borde ta fram en egen strategi, men kan naturligtvis lära av andra liknande distrikt som lyckats bra.

Lite mer spektakulära insatser av aktivister. Viktigt att det syns att Amnesty är en aktiviströrelse.

Sammanfattning av Mats Anderssons synpunkter
Mats är mycket angelägen om att GBG får fortsätta åtminstone ett år till, så att de hinner besöka fler distriktsmöten och rikta sig mot fler distrikt än sina egna. De har varit ett mycket bra stöd i hans arbete. Det bör räcka med de fem som vill vara kvar + komplettering med någon från Stockholmsdistriktet .

Slutsatser
Det är i dagsläget för tidigt att dra några slutsatser av det arbete GBG bedrivit hittills. Gruppen behöver arbeta minst ett år till, så att de ges möjlighet att medverka på fler distriktsmöten och på andra sätt föra ut sitt budskap till fler distrikt i sektionen än vad de hunnit med hittills.
Fem personer i den nuvarande gruppen är villiga att fortsätta. Därutöver bör den kompletteras med någon intresserad från Stockholmsdistriktet, som framförallt bör arbeta inom sitt eget distrikt.

Maria Eklund