Lägesrapport årsmötet Underlag till styrelsemöte 1-2 februari 2013

Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 25 januari 2013


Lägesrapport rörande årsmötet


Lokaler

Som tidigare meddelats kommer årsmötet att hållas på Quality Hotel Selma Lagerlöf i Sunne i Värmland. Lokalerna är redo, inga frågetecken finns gällande dem. Inget beslut har ännu tagits om maten på årsmötet skall vara helt vegetarisk eller om kött ska “tillåtas”.


Seminarier & anföranden

Då mycket gällande dagordningen beror på varandra (manifestation, tid till beslut på söndag) är flera delar av programmet fortfarande inte spikade. Planen är dock att erbjuda tre seminarietillfällen med tre valbara pass vardera, samt två anföranden. Arbetet har påbörjats med att hitta lämpliga idéer till dessa, men är dock i ett väldigt tidigt skede.


Årsmötet planeras bli en kick-off för sommarkampanjen. Med fokus på MENA och Syrien planeras aktuella gäster, som tydligt går att knyta till pressfrihet då 3 maj är världsdagen för pressfrihet. Av denna anledning försöker vi också få till ett besök av Johan Person och Martin Schibbye, något som även flera i styrelsen tidigare uttryckt en önskan om.


Arbete pågår också för att se om det seminarium om mångfald inom Amnesty som verksamhetsplanen nämner går att genomföra på ett mer “interaktivt” sätt.


Utöver detta planeras ett seminarium om IT och IT-aktivism. Detta seminarium räknas som “beställt” av styrelsen och styrelsen har utöver det möjlighet att själva planera en till två andra seminarier.


En manifestation kommer att hållas, men i vilken form och vilket ämne är inte klart.


Påverkanstorg

Det går att genomföra ett påverkanstorg på olika sätt, det finns inget “rätt” eller “fel” sätt. I och med att detta året är lite av en pilot, är det lämpligt att testa påverkanstorget i sin renaste form.


Vad som då gäller är att det inte sker någon debatt i plenum under besluten. All debatt sker under själva påverkanstorget. Efter ordentlig debatt vid varje station röstas ett huvudförslag fram (genom att deltagarna skriver sitt röstlängdsnummer på det förslag de vill stödja), vilket är det som går upp till beslut på söndagen. Under beslutsdelen går det inte att lägga nya yrkanden, men en ursprungsmotion eller något annat av de yrkanden som kom fram under påverkanstorget går att väcka som motförslag. Sakupplysning samt ordningsfråga kommer gå att ställa som vanligt.


Självklart ställer påverkanstorg som beredningsform vissa krav på deltagarna, t ex att disponera sin tid på ett bra sätt så att man hinner diskutera de frågor man är intresserad av. För att ingen ska känna sig överkörd, att beslut har kuppats igenom eller att de inte hann diskutera det de ville, är det av stor vikt att vara mycket tydlig med förutsättningarna för beslutsfattandet med ett påverkanstorg. Sekretariatet kommer att informera om metoden i årsmöteshandlingarna, det kommer att berättas om vid nybörjarmötet och det kommer att förklaras ytterligare genom en iscensättning vid påverkanstorgets öppning av av hur det går till. Utöver detta kommer den processledare av påverkanstorget som sekretariatet anlitat, Angeli Sjöström, att signalera vid ett flertal tillfällen under påverkanstorget hur mycket tid som återstår. Detta för att möjliggöra bättre planering för deltagarna. Det är processledarens erfarenhet att detta tillvägagångssätt fungerar bra och uppskattas av de flesta, även om det oavsett beredningsform är omöjligt att få alla nöjda.


En viktig del som ännu inte är avslutad är att finna samtalsledare till påverkanstorget. Antalet som behövs beror på antalet motioner och förslag (för närvarande finns åtta inkomna motioner). Viktor Rasch ska besöka både Amnestys projektledarutbildning och ledarskapsprogram för att se om någon är intresserad av uppdraget. De som går ledarskapsprogrammet kommer troligen att vara på plats under årsmötet och få sitt deltagande bekostat av sekretariatet, vilket underlättar deras eventuella deltagande som samtalsledare. Sekretariatet vet att många på programmet skulle vara lämpliga för uppdraget.


En annan möjlighet är att undersöka om några av vårens praktikanter skulle vara lämpliga för uppdraget. Styrelsen får gärna diskutera hur “frikopplade” från sekretariatet de önskar att samtalsledarna ska vara.


Dessutom har arbetet kommit långt vad gäller att uppdatera årsmöteshandboken så den reflekterar förändringen av beredningsform.


Kommunikation

Arbetet med kommunkation kring årsmötet fortskrider. Hemsidan är i skisstadiet, men kommer följa samma mall som förra året. Planer inför kommande Insatsnummer är klara och en övergripande kommunikationsplan (gällande sociala medier, träffa grupper, etc) skall tas fram.