Ansökan om specialgruppsstatus för Kvinnorättssgruppen i Göteborg Underlag till styrelsemöte 1-2 januari 2000

Till: Styrelsen
Från: Kvinnorättsgruppen i Göteborg
Datum: 10 januari 2000


Ansökan om specialgruppsstatus för Kvinnorättssgruppen i Göteborg

Motivering:

Kvinnorättsgruppens ansökan om specialgruppsstatus är motiverad av dels Amnesty Intemationals ICM:s beslut om att särskilt arbeta mot identitetsbaserade kränkningar på främst kvinnor och barn. Dels på svenska sektionens styrelses förslag till handlingspian som fokuserar kvinnors mänskliga rättigheter. De strävanden och mål som ingår i handlingsplanen är: att utveckla en specialgrupp och ett nätverk mot övergrepp som speciellt drabbar kvinnor, samt att arbeta och synas i media under Internationella kvinnodagen och att utveckla samarbete med andra organisationer. Kvinnorättsgruppen i Göteborg som är verksam sedan 1998 har redan som framkommer nedan - kommit en god bit på vägen när det gäller att uppfylla dessa mål.


Kvinnorättsgruppens verksamhet:


Kvinnorättsgruppen har sedan starten i januari 1998 haft ett antal olika aktiviteter.

På internationella kvinnodagen 1998 arrangerade vi en heldag med bland annat

föredrag och interaktiv teater med temat Kvinnors mänskliga rättigheter.

8 mars 1999 valde vi att hålla föredrag om USA-kampanjen på Kvinnofolkhögskolan

i Göteborg, eftersom det var där alla samlades.


Under hösten 1998 till och med våren 1999 har Kvinnorättsgruppen hållit en studiecirkel för att skapa en kunskapsbank om kränkningar mot kvinnor samt om FN:s och Amnesty Intemationals arbete för att främja de mänskliga rättigheterna. Vi har bjudit in intressanta personer till gruppen och till Oppet Hus- kvällar på Amnestys regionkontor i Göteborg. Bland andra kan nämnas Eva-Maria Svensson från juridiska institutionen vid Göteborgs Universitet, samt Helga Fastrup Ervik från Kvinnorättsliga institutionen vid Oslo universitet. Vi har genom juristerna skaffat oss grunden till bedömandet av de internationella dokument som vi använder oss av. Dessutom har Kvinnorättsgruppen själv hållit en Oppet Hus kväll om kränkningama av kvinnors mänskliga rättigheter i USA under våren 1999 i samband med denna kväll pratade vi också i lokalradion just om denna kampanj. Under hösten 1999 har vi arrangerat en seminariedag angående kampanjen om hedersmord på kvinnor i Pakistan. Vi bjöd in Pakistansamordnaren Ulla Birgergård och fick en faktaspäckad fokusering på Pakistans samhälle. Vidare bjöd vi in en författare som har tillbringat

lång tid i Pakistan och kunde ge oss en inblick i kulturen, och kvinnornas känslor och tankegångar. Denna dag startade ett samarbete mellan Kvinnorättsgruppen och en ungdomsgrupp. Utöver detta har vi tagit till vara gruppens kunskaper och har möten där enstaka gruppmedlemmar berättar för oss övriga om sina specialkunskaper.


Vi har i gruppen också startat ett nätverksbygge med andra organisationer. I februari 1999 deltog en representant från Kvinnorättsgruppen på en heldag tillsammans med alla de andra kvinnoorganisationerna i Göteborg. Mötet hölls på Jntegrationscenter för kvinnor och här lades den första stenen i skapandet av ett lokalt nätverk. Hösten 1999 har vi vid tre tillfällen deltagit i seminarier i Stockholm: FN-föreningens seminarium om Svenska organisationer och FN:s arbete för mänskliga rättigheter, MR-fondens seminarium Förföljelse på grund av kön, samt Uniferns och sams jubileumsdag; CEDAW 20 år. Vidare har vi deltagit i den förberedande västsvenska konferensen inför FN:s specialsession Peking +5. Kvinnorättsgruppen anser att vi bör delta i denna kommande FN-konferens i juni 2000 och vi hoppas att styrelsen kan och vill ge oss ackreditering.


Kvinnorättsgruppens medlemmar:


Kvinnorättsgruppen består idag av 13 personer varav 6 är aktiva. Nästan alla är nya Amnestymedlemmar förutom Kerstin Sundman och Carina Holm som båda har lång och aktiv erfarenhet av Amnestys arbete. I gruppen ingår en jurist som är specialiserad på kvinnors mänskliga rättigheter; Sari Kouvo.


Framtida verksamhet:


Under våren 2000 kommer kvinnorättsgruppen att fortsätta arbetet med Pakistankampanjen, bl.a. genom att som en del av internationella kvinnoveckan som hålls i Göteborg föreläsa om hedersmord i Pakistan den 6e mars på Amnestys regionkontor i Göteborg, den 8e mars på Pusterviksteatern där samtliga lokala kvinnoorganisationer är representerade, samt på Saronkyrkan den 1 le mars. Vi har även planerat att utveckla ett samarbete med vissa kvinnoorganisationer i Pakistan.


Vid sidan av vårt engagemang i Amnesty Internationals kampanjer som berör kvinnor och kvinnors mänskliga rättigheter kommer kvinnorättsgruppen att engagera sig i den nu pågående globala kampanjen inför Peking +5 konferensen vid FN-högkvarteren i New York i juni 2000. Vi har redan vidare utvecklat vår kunskap om handlingsplanen

från Peking, samt “Pekingprocessen” bl.a. genom att delta i den västsvenska konferensen och övervaka FN:s mailing listor som berört de olika målen från handlingsplanen. Vi kommer att aktivt följa vårens händelser i Bryssel och Genève, för att sedan delta i special sessionen i New York. Vårt deltagande är dock beroende av att styrelsen kan och vill ge oss ackreditering till konferensen.




      Vänliga hälsningar