Möte med styrelsens arbetsutskott (AU) den 22 november 1998 Underlag till styrelsemöte 1-2 januari 1999

PROTOKOLL

MÖTE MED STYRELSENS ARBETSUTSKOTT (AU) DEN 22 NOVEMBER 1998


Ledamöter Närvarande

Jesús Alcalá anmält förhinder
Christian Gräslund anmält förhinder
Susann Olsson X
Hanna Roberts X
Jenny Wessblad anmält förhinder


Sekretariatet

Dan Grundin X
Anette Holmquist X


Övriga

Per Kylberg, D-utskottet X
Johan Linde, Stockholmsdistriktet X, under punkt 8



1. Fastställande av dagordningen

Beslut att fastställa dagordningen med de ändringar och tillägg som framgår av protokollet.


2. Rapporter

Susann Olsson berättar att B-utskottet kommer att träffas före nästa styrelsemöte, den 5-6 december, och att arbetet med Enskilda Aktivister och MEK/MSP är i gång. Deadline för grupptrycket är den 1 december. Sedan har B-utskottet, i dagsläget, inga fler möten inplanerade före arbetsutskottets möte den 10 januari.

De sammankallande i A- och C-utskotten kan inte närvara denna dag.

Beslut att styrelsen föreslås godkänna D-utskottets förslag till direktiv, med tillägget att utskottet
ska utreda distriktens ekonomi.


3. Rapport från internationella fundraisingmötet

Det internationella fundraisingmötet ägde rum i London den 30-31 oktober. Dan Grundin och Hanna Roberts var närvarande. Den internationella ekonomin inom AI är inte bra, och man ville belysa IS' roll i fundraising-arbetet. De tre stora frågorna är en internationell översyn, en fundraising-enhet på IS och riktlinjer för fundraising.

En "international audit", d v s en översyn över hela AI som global rörelse, innebär en undersökning av framtidens insamlingsmöjligheter i ett globalt perspektiv. Det finns offerter från konsulter, men det blir den internationella styrelsen som avgör vem som får uppdraget att genomföra denna revision. Den ska vara färdig till ICM i augusti 1998, där den ska kunna användas som underlag.

Det finns önskemål om en fundraising-avdelning på IS som bl a ska samordna internationella sponsringsavtal.

Det diskuterades även att det ska upprättas en central bas med information om företag, som alla sektioner ska kunna nyttja, t ex i samband med "transnational coordination", d v s om samarbete med ett företag redan finns i en sektion, ska då en annan sektion också kunna ha samarbete med samma företag? "Human Rights Principles for Companies" används vid förhandlingar med företag, för att exempelvis ta reda på om de följer några etiska regler, och togs fram av den brittiska sektionen; den finns nu även i Danmark och kan komma att bli generell.

Även mottagandet av statliga medel diskuterades i samband med riktlinjerna för fundraising. Sektionerna hade en generellt konservativ attityd i denna fråga, men var eniga om att undantag kunde göras i vissa fall, men med centralt godkännande. AI får indirekt statligt stöd idag genom att ersättning utgår från staten till exempel genom praktikanter och personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder som utför arbete åt AI. Direkt kontant stöd tas inte emot. Vissa statliga ekonomiska bidrag, som till MR-undervisning, kan dock accepteras. Mötet var dock delat beträffande hur dessa och liknande frågor ska tacklas.

Den internationella styrelsen ska ta ställning i frågorna, varpå riktlinjer för arbetet ska antas av ICM 1999.

Dan Grundin och Hanna Roberts inkommer med en skriftlig rapport från mötet i London till styrelsen inför styrelsemötet i december.


4. Val av adjungerad ekonomiskt sakkunnig

AU föreslår styrelsen att fatta beslut om att adjungera Per Kylberg som ekonomiskt sakkunnig till styrelsen till maj 1999.

Två steg föregick dagens förslag från AU: beslutet i augusti om att knyta D-utskottet närmare till styrelsen för den ekonomiska kompetensen, och Översynskommitténs rekommendation om en till styrelsen adjungerad ekonomiskt sakkunnig person.

Beslut att styrelsen föreslås adjungera Per Kylberg som ekonomiskt sakkunnig till sig till årsmötet 1999.


5. Budget

Dan Grundin, som tillsammans med de sammankallande Susann Olsson och Hanna Roberts varit på budgetmötet dagen innan, den 21 november, redogör kortfattat för diskussionen på budgetmötets olika punkter.

Budgetmötet rekommenderade att de intäktsgenererande verksamheterna (430-530 tkr) tas in i budgeten. Budgeten ska vara balanserad och innehålla alla kända kostnader, d v s ingenting ska läggas utanför ramen.

Budgetmötet hade i övrigt inga synpunkter på budgeten och godtog Pådragets nedläggning.

De "stora" inkomstkällorna utgörs av Humanfonden, där styrelsen beslutat att endast 95% av senast kända utfall ska budgeteras, medlemsavgifterna och gåvor och bidrag. Det påpekades också att grupperna de senaste åren inte kommit upp till sina 900 tkr i intäkter; eventuellt skulle man i grupptrycket kunna gå ut och informera om insamlingar.

AU diskuterade möjliga framtida intäktskällor, bl a medlemskap via autogiro.

De intäktsgenererande medlen (registeranalys) betyder kostnader under det första året men blir effektiva under nästa år.

Beträffande Granskningskommitténs rapport arbetar ordförande Jesús Alcalá med frågan. Ärendet tas upp vid decembermötet. Styrelsen skriver gemensant ett brev till Granskningskommittén och framför sina synpunkter kring rapporten.

Beslut att sekretariatet får i uppdrag att ta fram

a) en budget med de 430 - 530 tkr inplockade inom 38 mkr-ramen och att verksamhet
till motsvarande summa plockas bort och

b) en budget på ca 38,4 - 38,5 mkr, samt

att i båda förslagen flytta mer verksamhet inom disponibel 1 för beslut i december till
juni/september.


6. Inför årsmötet

Johan Linde från Stockholmdistriktet redogör för dagsläget beträffande förberedelserna och för underlaget.
Förhandlingar förs med Sveaplans gymnasium om kostnaden för att hyra deras lokaler. Ännu finns ingen skriftlig överenskommelse, men Johan Linde ska försöka att lämna besked i frågan till styrelsens decembermöte. Sammanlagt ska lokaler hyras under 28 timmar: en stor aula som rymmer drygt 500 personer, en sal för ca 100 personer, samt ett antal mindre rum. Det finns alltså möjlighet att hålla parallella seminarier i flera salar. Den tekniska utrustningen som gymnasiet tillhandahåller kräver dock att en person "medföljer" utrustningen och sköter den.

Distriktet har förslag på olika övernattningsmöjligheter och deltagarna kommer även att kunna välja vad de vill vara med på.

Enligt framlagd kalkyl beräknas årsmötet att ekonomiskt gå runt med 350 deltagare. Kostnaderna för detta årsmöte motsvarar i stort de för årsmötet 1997 i Uppsala. I Uppsala fanns dock inga sponsorer alls, enligt bokslutet, medan det nu finns några upparbetade, och dessa kommer att kontaktas.

Förslaget är att hålla en öppen MR-konferens, troligen under fredagen, med representanter för andra organisationer närvarande. Den andra delen av konferensen är tänkt att vara mer AI-specifik, t ex med Pierre Sané som gäst. Därefter följer AI-formalian. Ett seminarium kommer troligtvis att anknyta till USA-kampanjen och dödsstraffet. Hälso- och sjukvårdsgruppen, Juristgruppen och AMD ombeds förbereda detta.

Hela söndagen är tänkt att ägnas åt AI-formalia i aulan och ett av de mindre rummen. Denna gång kommer det inte att finnas några beredningsgrupper, men formalian kan komma att ta mer tid i anspråk. Åtta timmar på söndag, inkl. en timme lunch, bör dock räcka. Frågestunden med styrelsen kan förslagsvis ligga på lördagkvällen, med nomineringsstopp söndag morgon.

Johan Linde påminner om att avgifterna för årsmötet kommer att behöva klubbas under styrelsens decembermöte. Kallelsen till årsmötet, som måste innehålla alla relevanta uppgifter, ska publiceras i AP och denna trycks den 29 januari.

Susann Olsson efterlyser en undersökning fån sekretariatets sida om vilka garantibelopp som finns till årsmötets förfogande.

Mötesordförande Hanna Roberts tackar Johan Linde för att han kom till AU och rapporterade om förberedelserna.


7. Rapport om MEK/MSP-arbetet

Susann Olsson redogör för underlaget. Det diskuteras att försvarsmakten i fortsättningen bör faktureras för MR-undervisningen den får av AI. Dessutom bör ABC-verksamheten i Danmark och England undersökas närmare.

Tanken förs fram att MEK-arbetet bara kan startas upp om en halvtidstjänst finns; detta skulle dock vara ett 1-årigt projekt och skulle därefter inte kosta någonting. MSP-arbetet ska rymmas i en redan befintlig tjänst som innefattar lobby och internationella kontakter.

Beslut att sekretariatet förbereder ett underlag om hur tjänstefördelningen ser ut idag vad gäller
specialgrupper, MEK/MSP inom lobbytjänsten och

att vidarebefordra underlaget till styrelsen med en belysning av 50%-tjänsten som ej finns idag.


8. Enskilda Aktivister

Susann Olsson redogör för underlaget. De Enskilda Aktivisterna blir som en-personsgrupper. Vem som helst kan bli EA. Personen ska dock registreras på sekretariatet och får sedan en pärm och utbildning. Hela verksamheten ska vara knuten till sekretariatet då det är en försöksverksamhet som ska rapporteras om till årsmötet. Om EA visar sig fungera bra kan det i ett senare skede bestämmas var ansvaret ska ligga, på sekretariatet eller på distriktsnivå.

Det diskuteras huruvida EA redan idag finns men under annat namn; tanken förs fram att Pådraget-ersättningen kommer ligga helt i linje med vad EA i praktiken kan göra - så vari skulle då skillnaden bestå mellan EA och Pådraget-prenumeranter? Således kräver definitionen av en EA en ordentlig diskussion. Dessutom kommer distriktsombuden att behöva vara informerade om samtliga EA:s alla verksamheter för att undvika dubbelt utfört arbete.

Samtalet avrundas med att tanken ju är att medlemmar som vill arbeta mer aktivt, men av något skäl vill avstå från att gå med i en grupp ska kunna göra detta på distriktsnivå. Av EA ska man kunna begära detsamma som av en grupp (t ex insamlingar), vilket man inte kan av en vanlig medlem.

Beslut att underlaget återremitteras till B-utskottet som ser över det för omformulering och justeringar.


9. Inför ICM

Ordförande ska till decembermötet skriva ett underlag om vilka frågor svenska sektionen bör driva vid ICM. Den 12 januari är sista dag för styrelsen att inkomma med resolutioner. I december bör delegater utses till ICM.

Beträffande grouping 2-mötet den 15-17 januari har styrelsen svarat att de kommer att skicka en representant, dock är det ännu ej fastställt vem som åker.

Styrelsen beslutar under sitt möte i december vem som skickas till groupingmötet.


10. Rekrytering av ny GS

Jesús Alcalá, Hanna Roberts och Robert Hårdh förbereder ett underlag till decembermötet (om tf GS' förordnande).


11. Styrelsens arbetsformer

Hanna Roberts sammanställer ett underlag till kommande styrelsemöte. Bl a kommer frågorna om styrelsens korrespondens, huruvida den ska ligga kvar i sin nuvarande form i styrelsedatabasen, samt kommunikationen inom styrelsen mellan mötena att tas upp.


12. Övrigt

- Patti Whaley har tidigare skickat ett mail med frågan om Sverige är intresserat av ett ICM år 2001. Dan Grundin berättar att det finns en förteckning över var ICM-möten planeras och varför. Detta ska diskuteras vidare under styrelsens decembermöte.

- DAWG-enkäten: Hanna Roberts samlar in svaren från styrelsen och dessa ska vara Christian Gräslund tillhanda innan styrelsemötet så att han kan sammanställa dem.

- Inriktningen idag på den internationella handlingsplanen. Sektionens arbete med den internationella handlingsplanen ligger inom C-utskottets område, men handlar i så stor utsträckning om åtagandefrågor att A-utskottet har många synpunkter. A- och C-utskotten får således träffas och diskutera.

- Dan Grundin berättar att Jesús Alcalá på decembermötet kommer att ta upp frågan om investeringsobjekt och 5%-gränsen i Humanfonden, samt om Hjärtefondsrådet och styrelsens förslag på representant.





Anette Holmquist Hanna Roberts
Protokollförare Mötesordförande