Sekretariatets kommentarer på IT-utredningen ver B daterad 98-01-15 Underlag till styrelsemöte 1-2 januari 1998

Till: styrelsen
Från: sekretariatet
Datum: 16 januari 1998

Sekretariatets kommentarer på IT-utredningen ver B daterad 98-01-15
(1 bilaga)

Inledning
Styrelsens C-utskott presenterar till styrelsemötet förslag till framtida arbete med sektionens datorisering. Sekretariatet välkomnar utredningen och vill med anledning av den särskilt lyfta fram några väsentliga frågeställningar för diskussion samt ge information om sekretariatets datorisering och planer. I bilagan ges en lägesrapport om sekretariatets datorisering och planer för året.

Lotus Notes och öppna system
Sektionen har investerat i datorisering av främst sekretariat och styrelse och arbetar, liksom IS, med Lotus Notes och Internet. Detta är de öppna system, som förordas i utredningen.

"3.4.2 Lotus Notes
Sekretariatet och styrelsen använder idag Notes internt och erfarenheterna är sekretariatsinternt goda. Dessutom söker IS och andra sektioners sekretariat i möjligaste mån att använda Notes. Emellertid bör organisationen framöver satsa på öppna system. Argumenten för detta är många. Detta innebär att all information (även INTERN) skall vara tillgänglig från WWW-bläddrare eller postgateway, om än med lösenordsskydd."

Kommentar:
1. IS har tagit beslut/ och börjat införa Notes
- som ett led i /en förutsättning för att kunna deconcentrera/decentralisera sin verksamhet
- för att kunna kommunicera med hög säkerhet mellan enheter runt om i världen.
- IS kommer att använda Notesmail i sin kommunikation. med de sektioner som använder Notes
- IS kommer att börja använda Notes för informationsproduktion/administration
- IS kommer att börja WWW-publicera med NotesDomino enligt uppgift nästa år.
- IS kommer att göra sina mailadressböcker i Notes tillgängliga för sektionerna som använder Notes (kommer att ske inom den närmaste månaden)

2. En förutsättning för en sektionen/sekretariat att kunna producera administrera omfattande intern och extern information på WWW är att man har effektiva verktyg. Notes är ett sådant verktyg. Det svenska sekretariat har sedan 1995 medvetet utvecklat sitt Notesanvändande för att kunna göra informationen tillgänglig på WWW. Idag är det svenska sekretariatets WWW-sidor (ca 40 000 sidor) den enda "siten" i hela Amnestyrörelsen som dagligen uppdateras. Alla externa IS-dokument sedan 1996 till dags dato har publicerats.

WWW-publiceringen är ett led i att minska antalet enkla frågor per telefon och minska vanligt postutskick om och med länderinformation och våra åtaganden.

Notesutvecklingen och WWW-publiceringen i den svenska sektionen är också ett utvecklingsarbete som redan kommit IS och ett antal sektioner till del - varit och är modellskapande för hela rörelsens IT-användning.

Sekretariatet kommer under första kvartalet 1998 att installera en Lotus-Dominoserver och en fast Internetkommunikation.

Det innebär
att all intern och extern information som produceras i Notes - utan annan insats än en markering i dokumentet - automatiskt kan blir tillgänglig i interna lösenordskyddade eller externa "databaser" på WWW.

För aktivisten eller den allmänt informationshungrande innebär det bl a
att det går att fritextsöka direkt i amnestyinformationen eller
att använda notesviewfunktioner för att navigera sig fram till informationen
att (för aktivisten) kunna uppdatera gruppens, specialgruppens, distriktets information på WWW
att start eller delta i diskussionsgrupper
med hjälp av de vanliga WWW-bläddrarna Netscape och Explorer.

Lotus-Domino är ett öppet system och de som på sekretariatet praktiskt arbetar med informationshantering och utveckling av IT-användningen har hittills inte stött på några tekniska begränsningar eller strategiska återvändsgränder vare sig det gäller sekretariat eller möjligheter till framtida rörelsestöd som beskrivs i IT-utredningen. Det vore, menar vi, ett avsevärt slöseri med resurser att inte fortsätta på den inslagna vägen, både vad avser investeringar i maskiner och kompetens inom organisationen.

Ansvarsfördelning
När det gäller ansvarsfördelning och förslag om uppgifter för en IT-grupp är vi mycket tveksamma av flera skäl. Ambitionsnivån för IT-gruppen är mycket hög i förslaget. Vad gäller att gruppen ska samordna och utveckla vårt IT-arbete, menar vi, att man bör skilja på den datorisering som skett och sker via sekretariatet av anställda och vissa förtroendefunktioner och datoriseringen av medlemmar i allmänhet. Vi är mycket tveksamma till att lägga samordnings- och utvecklingsansvaret på frivilliga krafter, vilket berörs nedan.

Sekretariatet har begränsade resurser för att ge stöd till datorisering av hela sektionen och koncentrerar sig främst på vissa centrala funktioner. Genom den dominoserver, som kommer till sekretariatet i mars kommer helt nya möjligheter att öppnas för att på ett enkelt sätt tillhandahålla information till medlemmar som har Internetuppkoppling samt att för grupper/virtuella grupper skapa elektroniska diskussionsfora och lägga upp egna hemsidor, vilka sedan kan skötas av frivilliga utanför sekretariatet.

Genom att de anställda i sitt dagliga arbete har till uppgift att följa upp den information som kommer från IS avseende landrapporter, kampanjer etc samt att sprida och bearbeta denna för medlemmar och allmänhet, vore det att skapa en onödig byråkrati om denna information inte fick spridas vidare via Internet, utan samtycke från en IT-grupp. Här måste få finnas utrymme för kontinuerlig utveckling av initiativ från sekretariat och andra.

Dock räcker våra resurser inte till för att ge stöd, råd och utbildning till medlemmar i någon större omfattning och inom detta område ser vi klara behov, som skulle kunna tillgodoses genom frivilligkrafter organiserande i en IT-grupp.

Datorisering är resurskrävande både avseende investeringar, underhåll, support, uppdatering och utveckling samt ställer höga krav på kompetens inom flera områden. Såsom finns beskrivet i IT-utredningen är kraven på kvalitet, korrekthet och uppdatering av material av mycket stor betydelse. Sekretariatet har, som ovan beskrivits, kommit långt i sin datorisering och även bidragit starkt till utvecklingen internationellt inom AI. En skillnad mellan anställda och frivilliga, som är viktig att beakta här, är att anställda kan ställas till svars om något går snett, man kan även ställa krav på anställda på ett helt annat sätt än man kan på frivilliga. Det är därför nödvändigt att föra en principiell diskussion kring ansvarsfrågorna innan beslut fattas om att lägga ett stort ansvar på frivilliga krafter.

IT-gruppen föreslås: "Utveckla och samordna sektionens gemensamma databaser." Här menar vi att åtskillnad måste göras mellan centrala databaser och sådana som fyller behov främst lokalt inom AI. Med centrala baser avses t ex IS-databaser, styrelsedatabas. Här måste man avgöra från fall till fall vilka databaser, som ska skötas av anställda respektive frivilliga. Grundprincipen måste vara att den information som skapas av sekretariatet handhas av sekretariatet.

I utredningen föreslås att IT-gruppen till styrelsen bereder alla sekretariatets IT-investeringar i den mån att de rör infrastruktur, är av principiell betydelse eller är större än 100,000 kronor. Enligt arbetsordningen är det generalsekreteraren som presenterar ett förslag till budget för styrelsen. Istället för IT-utredningens förslag menar vi att en eventuell IT-grupp skulle avge synpunkter på sekretariatets budgetförslag avseende IT, innan styrelsen fastställer budget. Ett sådant förslag finns även med formulerat "att till styrelsen yttra sig över sektionens budget vad gäller IT och inom ramen för sitt uppdrag ge underlag till budgetarbetet"

C-utskottet jämför IT-gruppen med styrelsens övriga utskott. Vi menar att det finns en stor skillnad genom att den föreslås få ett operativt ansvar. Sekretariatets medverkan i IT-gruppen jämförs med vår medverkan i övriga utskott. Detta kan bli problematiskt. Förslaget innebär att IT-gruppen ska ha det övergripande ansvaret för användandet av IT och att vissa delar kan åläggas sekretariatet att sköta efter beslut i styrelsen och kontakt med generalsekreteraren. I enlighet med ovanstående resonemang skulle vi vilja ha en fortsatt diskussion kring arbetsfördelningen mellan anställda och frivilliga och anser att vissa delar måste ligga kvar på sekretariatet att ansvara för och sköta. Dit räknas fortsatt ansvar för sektionens hemsida, vilken är en del av Amnestys ansikte utåt nationellt och som generalsekreteraren ansvarar för enligt sektionens arbetsordning; ansvar för servrar av säkerhets- och serviceskäl och det faktum att de redan finns på sekretariatet samt fortsatt ansvar för stöd till och kontakter med den internationella rörelsen. Inom det senare området spelar den svenska sektionen en framträdande roll och ger service till den internationella rörelsen i olika avseenden. Slutligen som tidigare nämnts fortsatt ansvar för de centrala databaserna. Frågor kring detta bör noga diskuteras och övervägas innan beslut fattas.

Genomförande av förslaget till rullande IT-plan ställer mycket höga krav på kompetens och tillgänglighet hos de personer som ska ingå i IT-gruppen. Det kräver individer med kunskap om bland annat kommunikation, teknik, kvalitetsfrågor och organisation. Vi uppfattar planen som alltför ambitiös och menar att den bör diskuteras och revideras. I utredningen görs vissa antaganden om hur organisationen med distrikt, samordningar etc bör utvecklas för att datoriseringen ska bli effektiv. Det finns årsmötesbeslut om distriktsutveckling och det finns i aktivistutredningen idéer om nätverk, vilket även kommenteras i utredningen. Erfarenheten visar att förändringar måste komma från dem som själva berörs. Frågor som väcks i detta sammanhang är hur styrelsen kan verka för att en utveckling i enlighet med intentionerna verkligen kommer till stånd.

Sekretariatet skulle vilja se ytterligare beredning och diskussion innan beslut fattas av styrelsen alternativt att börja i liten skala med mer avgränsade uppgifter för en tänkt IT-grupp.











Bilaga: Lägesrapport om Lotus Notes idag - Domino i mars 1998
Bilaga
LÄGESRAPPORT om Lotus Notes idag - Domino i mars 1998
Sven Bodin/ januari 1998

1. Lotus Notes idag
Antal användare: ca 80 varav ett 40-tal anställda och frivilliga vid sekretariatet och 40 externa användare.

Notes-databaser och World Wide Web-publicering 98-01-09

Databas Åtkomst Kommentar
Amnestyfonden Fondstyrelsen Selektiv WWW-internpublicering se bilaga 1
Amnestys adressbok Samtliga Notesanvändare Gemensam för IS och sektioner februari 1998
Bokningar av rum Sekretariat
Diskussionsdatabas-distrikten Distriktens notesanvändare
Diskussionsdatabas-fonden Fondstyrelsen
Diskussionsdatabas-styrelsen Styrelsen
Dödsstraffet Worldwide AMD Importerad information från USA-mailinglista
Dödsstraffet externt Samtliga Delar av ovanstående
Ekonomi Ekonomiansvarig Selektiv WWW-internpublicering
se bilaga 1
Fonden Fondsekreterare Fondsekreterarens "administrativ databas"
Fondens ekonomi Fondstyrelsen, fondsekreterare "administrativ databas"
Handbok för personal Anställda
Handbok för översättare Notesanvändare, WWW-internpubliceras
se bilaga 1
IS-arkiv 1990 Notesanvändare,
IS-arkiv 1991 Notesanvändare,
IS-arkiv 1992 Notesanvändare,
IS-arkiv 1993 Notesanvändare,
IS-arkiv 1994 Notesanvändare,
IS-arkiv 1995 Notesanvändare,
IS-arkiv 1996 Notesanvändare, WWW WWW-externpublicerat, endast externa dok
IS-arkiv 1997 Notesanvändare, WWW WWW-externt publicerat, endast externa dok.
Hela databasen replikeras till bl a till IS i London, delar av Internationella styrelsen, Geneve, EDAI, FAI, Kampala, Hong Kong, New York Kapstaden, Holland, Norge, Tyskland
IS-arkiv 1998 Notesanvändare, WWW WWW endast externa dok.
Hela databasen replikeras till bl a till IS i London, delar av Internationella styrelsen, Geneve, EDAI, FAI, Kampala, New York, Hong Kong, Kapstaden, Holland, Norge, Tyskland
Kalendarium 1997 Anställda
Kalendarium 1998 Anställda, medlemmar WWW-internpubliceras se bilaga 1
Kampanjschema Kampanjansvarig
Ledningsgruppen Ledningsgruppen
Policykatalog Notesanvändare
Pådraget ?
Styrelsen Notesanvändare Selektiv WWW-internpublicering
se bilaga 1
D-utskottet D-utskottet
Sekretariat Sekretariatet Selektiv WWW-internpublicering
se bilaga 1
Women Databas för publicering av IS-dokument ,om kvinnor, på WWW, som Hanna Roberts utför i samarbete med Jan Odqvist, på uppdrag av IS
Årsrapporter 1995-1997 Notesanvändare,WWW WWW-externpublicerade
Årsrapport 1998 Projektdatabas för "Årsrapportsredaktörer" IS levererar engelska datafiler


2. Mycket grov plan för utveckling av Notes och WWW - Domino 1998

Målsättning:
Egen WWW-server (Lotus-Dominoserver) på sekretariatet under första kvartalet 1998

Funktioner:

All intern och extern information som produceras/importeras i Notes kan - "utan annan insats än en markering i dokumentet" - automatiskt blir tillgänglig i interna lösenordskyddade eller externa "databaser" på WWW.

För aktivisten eller den allmänt informationshungrande innebär det bl a
att det går att fritextsöka direkt i amnestyinformationen eller
att använda notesviewfunktioner för att navigera sig fram till informationen
att (för aktivisten) kunna uppdatera gruppens, specialgruppens, distriktets information på WWW
att start eller delta i diskussionsgrupper
med hjälp av de vanliga WWW-bläddrarna Netscape och Explorer.

Förväntade effekter:
- fler anställda (i princip alla) och frivilliga kan involveras i informationsspridningen på WWW utan ökade arbetsinsatser
- WWW- blir en integrerad del i sekretariatets informationsspridning och kommunikation med allmänheten
- minska antalet enkla frågor per telefon och minska vanligt postutskick om och med länderinformation och våra åtaganden,
- ökat frågebesvarande via e-mail, vilket in sin tur kan innebära att frågebesvarandet kan planeras
- bättre funktioner för diskussionsdatabaser och mailinglistor
- minskat programuppdateringsunderhåll - för många av de nuvarande externa Notesanvändarna kommer förmodligen en WWW-bläddrare som levereras med datorn att duga för informationsinhämtning och kommunikation.

Väldigt grov införandeplan

1. Vi ligger förmodligen kvar med "site" hos Tele2 under första kvartalet 1998 - av säkerhetsskäl under uppbyggnadsarbetet av egen WWE-server.
2. Följande är beställt och kommer att levereras slutet av januari början av februari:
- Fast koppling till Internet hos Telia/EU-net (EU-net sponsrar med dubbla kommunikationshastigheten mot vad vi kommer att betala. Motprestation: EU-net får använda oss som referens och vi lägger ut ett frimärke med deras logga och länk på våra sidor.
- Ny servermaskin.
3. Under februari installeras datorer och kommunikation
4. Därefter vidtar uppbyggnad och tester av hur information skall strömma igenom systemet
och informations/databasstruktur. Under februari
5. Administrativa rutiner för informationshanteringen utformas. Under februari - mars
6. Successiv utbildning och rutinslipning med användare Under mars och resten av året.



Underbilaga

Sekretariatets information till medlemmar på WWW (1998-01-09)
(Kräver användarnamn och lösenord som skickats ut med grupputskick)
ÅRSMÖTEN
Inför årsmöten åren 1995 - 1997
Årsmöten åren 1985 - 1997
STYRELSENS ARBETSUTSKOTT
Beslutsunderlag åren 1995 - 1998
Protokoll åren 1994 - 1997
STYRELSEN
Beslutsunderlag åren 1995 - 1997
Protokoll åren 1994 - 1997
Korrespondens åren 1996 - 1997
ÖVRIGA UTSKOTT
Allmänt åren 1996 - 1997
A-utskottet åren 1996 - 1997
B-utskottet åren 1996 - 1997
C-utskottet åren 1996 - 1997
D-utskottet åren 1996 - 1997
AMNESTYFONDEN
1997
Detta dokument har öppnats 17 gånger.

Mötesprotokoll med styrelsen för svenska Amnestyfonden 1997

RAPPORTER FRÅN MÖTEN 1997
Detta dokument har öppnats 18 gånger.

Några exempel av totalt 24 rapporter:
ORG 24/015/1997 Minnesanteckningar från distriktsombudsmöte 27-28 september
1997
ORG 24/014/1997 Rapport från distriktsmöte i Na Älvsborg/Bohuslän den 4 oktober
1997
ORG 24/013/1997 Rapport från grouping 2 mötet i Kampala
ORG 24/012/1997 2nd Meeting of Grouping 2, 5-7 September 1997, Kampala, Uganda

EKONOMI 1997
Detta dokument har öppnats 32 gånger.

1997
Resultatrapporter 1997
Definitiv budget 1998 + bilagor
Granskningskommitténs rapport till budgetmötet 1997 + bilagor
Ekonomisk rapporter


POLICYDOKUMENT
1997
Detta dokument har öppnats 25 gånger.

AAA 00/000/1997 Strategi för svenska sektionens arbete med undervisning och
information om mänskliga rättigheter
AAA 00/000/1997 Riktlinjer för Svenska Amnesty Internationals samarbete med
näringslivet
AAA 00/000/1997 Riktlinjer för ALU-tjänst inom Amnesty International - svenska
sektionen
AAA 00/000/1997 Policy för placering av sektionens medel


ADRESSER 1997
Detta dokument har öppnats 23 gånger.


ORG 11/009/1997 Svenska Amnestys Översättargrupp hösten 1997
ORG 11/008/1997 Amnesty International E-MAIL NETWORK LAST UPDATE: 1st
April, 1997.
ORG 11/007/1997 Valberedningen - adresslista
ORG 11/006/1997 Adresser till A-, B-, C- och D-utskotten
ORG 11/005/1997 Svenska Amnestyfondens styrelse - adresslista
ORG 11/004/1997 Distriktsombud - adresslista
ORG 11/003/1997 Svenska sektionens styrelse - adresslista
ORG 11/001/1997 Specialgrupper - adresslista


ALLMÄNT 1997
Detta dokument har öppnats 21 gånger.

ORG 10/008/1997 Distriktsansvar i styrelsen 1997/1998
ORG 10/007/1997 Distriktsmöten hösten 1997
ORG 10/006/1997 Information till nya styrelsemedlemmar
ORG 10/005/1997 Stadgar för Svenska Sektionen antagna vid årsmöte 1997
ORG 10/004/1997 Möteskalender våren 1998
ORG 10/003/1997 Möteskalender hösten 1997
ORG 10/002/1997 Dokumentation av styrelsens utbildnings- och utvecklingsdagar 1996
ORG 10/001/1997 Rapportering från internationella möten
1996
ORG 10/007/1996 Principer för rese- och hotellbokningar
ORG 10/006/1996 Riktlinjer för underlag till styrelsen
ORG 10/004/1996 Angående bilersättning, traktamente, förlorad inkomst
ORG 10/002/1996 Beslutsgång för styrelsen
ORG 10/001/1996 Arbetsordning för svenska sektionen


ÖVERSÄTTARHANDBOKEN
sammanställd av Britt Gunnarsson och Ingrid Johansson

DOK 20/001/1996 Att översätta amnestytexter
DOK 20/001/1996 Översättarhandboken, engelsk - svensk

FLYKTINGARBETET 1997
Detta dokument har öppnats 10 gånger.

POL 33/001/1997 Riktlinjer för svenska sektionens flyktingarbete

KALENDARIUM
Januari
10 Lör C-utskottet
11 Sön AU
18 Sön Fondstyrelsen
20 Tis Brev till våra regelbundna givare
24 Lör Styrelsen 24-25
31 Lör Gruppsekreterarkurs i Varberg 31/1 - 1/2


Februari
06 Fre Översättarseminarium
07 Lör A-utskottet
07 Lör Utbildning om MR 50- kampanjen, i Mariefred 7-8/2
12 Tor Utdelning 1997 års bidrag från Humanfonden
20 Fre Påminnelse av medlemsavgiften
21 Lör C-utskottet
22 Sön AU
26 Tor Internationellt möte för fundraisers i London 26-27/2
27 Fre Motionsstopp till årsmötet


Distrikt (kräver särskilt lösenord)
Arbetsgrupper
Specialgrupper
Samordningar