- Skriv ut
- Uppdaterad 04 Mar 2016
Punkt 3.5 Årsrapportering kring aktivism 2015 Underlag till styrelsemöte 19-20 mars 2016
Till: Styrelsen
Från: Sekretariatet
Datum: 2015-03-04
Punkt: 3.5 Årsrapportering kring aktivism 2015
RAPPORT
Aktivismen i svenska sektionen
Bakgrund
Till styrelsens marsmöte 2015 fick sekretariatet i uppdrag att ge en djuplodande rapportering kring aktivismen i svenska sektionen. I samband med detta ombads också sekretariatet att föreslå hur hur rapporteringen till styrelsen kring aktivism kan bli bättre. I och med att hela sektionens rappportering ses över kommer aktivism att vara en del av denna och tills att detta system är på plats återkopplar sekretariatet på liknande sätt som förra året, med stöd av nyckeltalen och en analys av dessa.
Aktivismen i svenska sektionen
Vid slutet av 2015 kan vi se både positiva och negativa tendenser hos sektionens aktivism. Antalet ungdomsgrupper fortsätter att öka likaså antalet utåtriktade aktioner. Det faktum att många grupper slutit upp vid inte mindre än 5 aktionsdagar (plus hbtq-kampanjande under sommaren) tyder på en vana och ett engagemang för våra prioriterade MR-frågor. På den negativa sidan ser vi att antalet arbetsgrupper fortsätter sjunka och under detta år har det skett med en oroande fart. Detta tenderar att överskugga framgångarna och genomsyrar mycket av 2016 års planering och fokus kring aktivism. En sammanställnign av valda nyckeltal ses längst ner i dokumentet.
Arbetsgrupper
Under 2015 minskade antalet arbetsgrupper från 150 till 131. Vår uppfattning är att det finns tre anledningar till den stora minskningen av grupper:
Grupperna består av medlemmar som är till åren, vissa av gruppmedlemmarna är så gamla att de inte längre kan engagera sig och gruppen har följdakligen svårt att rekrytera nya.
Vissa grupper har bildats från start utan ett bra lokalt stöd och har därför blivit kortlivade.
Ett antal grupper lades ner i samband med den sk sexarbetespolicyn. Bland dessa fanns även stabila, kunniga och engagerade grupper. Här ska också tilläggas att flera grupper förlorade en stor del av sina medlemmar vilket försvagade grupper utan att de för den delen lades ner.
Vi ser i början av 2016 inte att gruppraset avstannat. I likhet med föregående år beror den största minskningen av antalet grupper på att vi bildar färre grupper (även om detta naturligtvis också är ett problem).
Under året hade vi som ambition att bilda fyra grupper på orter där vi i dagsläget inte har grupper. Gruppen i Rättvik hade uttryckt intresse av att bilda en grupp i Mora. Tyvärr hade gruppen inte den tid som krävdes när vi väl skulle dra igång arbetet. I Strängnäs och Enköping gjordes metodiska ansträngningar med hjälp av både lokala aktivister och personal att bilda grupper men utan resultat. Västerbottensdistriktet planerade att bilda en grupp i Skellefteå men sköt på detta till 2016.
Vi har på flera sätt gjort påtryckningar på distrikt och aktivister kring rekrytering och gruppbildning, i Insats, på utbildningar och genom att ta fram material.
Ungdomsgrupper
Nedgången på arbetsgruppssidan motsvaras av en fortsatt positiv utveckling av våra ungdomsgrupper. Vi har fler ungdomsgrupper än vi någonsin haft i år ökade antalet grupper från 45 till 51. Förändringarna beror med största sannolikhet på ökade resurser och ett fortsatt effektivt utnyttjande av vårt nya informationsarbete gentemot skolor.
Även ungdomsrådets arbete har inneburit stöd för verksamheten. Vi kommer under 2016 att verka för att utveckla vårt studentgruppsarbete till att likna hur ungdomsgrupperna frungerar idag.
Distrikt
Aktiviteten i våra distrikt är fortsatt ojämn. Vi har under året gjort ansträngningar för att ge både ett ökat generellt och uppsökande stöd till distrikten. Under våren hölls tre regionala utbildningar för aktiva på distriktsnivå, vi genomförde en träff i samband med årsmötet och som vanligt arrangerades mötet för distriktsaktiva under hösten. Utöver detta har vi besökt merparten av alla distrikt i olika sammanhang (endast fyra av 18 distrikt fick inte besök). Flera distrikt har tagit små steg i rätt riktning även om inga stora förändringar märks än.
Enskilda aktivister
Enskilda aktivister var ett begrepp vi använde tidigare och som återigen blivit aktuellt i och med aktionsformen “Agera på egen hand”. Materialet skickas ut fyra gånger per år. På listan finns 400 prenumeranter varav drygt 100 aktivister beställt materialet per gång. Många av dem som gör det befinner sig geografiskt där vi inte har annan aktivism vilket är glädjande.
Aktivistresan
Att lätt hitta “in” i Amnesty, ta sig vidare, utvecklas i och utveckla organisationen är visionen för hur en resa in (och förhoppningsvis aldrig ur) ska se ut. Vi har i dagsläget utmaningar med att behålla kunniga aktivister och kanske också att hitta och behålla nya. Vi har under året fortsatt att kontakta elever i årskurs tre i syfte att värva dem till våra grupper. Detta har dessvärre inte lett till nya grupper men vissa grupper har fått påfyllning. I höstas sökte 28 aktivister till ledarskapsprogrammet. I skrivande stund är det 22 kvar, vilket inte är ovanligt. Glädjande är en större geografisk spridning än vanligt och att många är aktiva på distriktsnivå. Vi trodde, i vanlig ordning att vi skulle ha ett medlemsregister som även inkluderade aktivister vilket skulle underlätta vårt arbete med att analysera var och hur vi tappar/behåller aktivister. Vi ser fram emot ett dylikt under 2016.
Kampanj och aktivism
Inom ramen för våra kampanjer är sektionens strukturer fortsatt aktiva. Vi har erbjudit färre utbildningstillfällen inom ramen för våra kampanjer och utbildat färre eftersom vi under 2014 gjorde större utbildningssatsningar inom både Min kropp, mina rättigheter och SOS Europa. I början av 2015 utbildade vi aktivister inför kampanjen Stoppa Tortyren. Vi har med andra ord kunnat “skörda” 2014 års ansträngningar i efterhand. Trots färre aktiviteter inom ramen för Skriv för frihet har fler utåtriktade aktiviteter genomförts (255 att jämföra med 220 år 2014) som ett resultat av fler aktionsdagar.
Utblick
Vi påbörjade under hösten 2015 ett arbete med att mer systematsikt hämta hem kunskap och inspiration från andra sektioner. Klustersamordnaren deltog i ett globalt skillshare och i slutet av året genomförde vi ett informationsmöte med Australiensiska sektionen. Resultatet av dessa utbyten ses i 2016 års växaprojekt. Vi kommer fortsätta att “hämta hem” organisatoriska förbättringar under året.
Valda nyckeltal, aktivism.
Arbetsgrupper | Ungdoms- grupper | Aktioner i samband med aktionsdagar | Antal utbildade inom ramen för kampanjer | Deltagare på nationella ungdoms- träffar | |
2014 | 150 | 45 | 220 | 424 | 67 |
2015 | 131 | 50 | 255 | 200 | 69 |