Punkt 11.3 Förslag på seminarium, anföranden och påverkanstorg samt årsmötesdagordning Underlag till styrelsemöte 19-20 mars 2016

Till: Styrelsen

Från: Sekretariatet

Datum: 2016-03-04

Punkt: 11.3 Förslag på seminarium, anföranden och påverkanstorg samt årsmötesdagordning

 

DISKUSSIONSSUNDERLAG

Förslag på seminarier/anföranden och påverkanstorg vid årsmötet 2016.

I detta underlag ingår förslag på seminarium, anföranden och påverkanstorg samt förslag på årsmötesdagordning (sist). Tillsammans ger detta er en överblick av årsmötet så som sekretariatet föreslår dess genomförande 2016.

Under årsmötet ska den långsiktiga riktningen diskuteras och beslutas om. För att möjliggöra detta på bästa sätt avser sekretariatet att ägna ett helt seminarieblock och ett av påverkanstorgen åt den långsikta riktningen. I detta underlag har sekretariatet lagt särskild vikt vid att beskriva innehåll och process gällande den långsiktiga riktningen då detta beslut kräver särskilt fokus i förberedelser och genomförande för att säkerställa en god diskussion och beslutande i frågan. Styrelsens roll i form av föredragande framgår under varje punkt. Notera att benämningarna på motioner, seminarier och anföranden är arbetsnamn.

 

Seminarium och anföranden

Seminarierna och anförandena har till syfte att inspirera, sprida kunskap och även inhämta årsmötesdeltagarnas åsikter och tankar. Totalt kommer tre seminariepass att äga rum där det första tillägnas den långsiktiga riktningen och de andra två består av flera valbara seminarier. Därtill planeras två anföranden och ett panelsamtal. Då vi tror att många är intresserade av att veta mer gällande sexarbetspolicyn inleds ett av seminariepassen med information om detta som riktar sig till alla deltagare. De som önskar veta mer och diskutera frågan vidare kan delta på ett fördjupande seminarium.

 

Ansvarsfördelningen mellan styrelse och sekretariat står angivet inom parentes.

 

1. Seminarier

60 min


10 min












5 min








15 min






30 min

Långsiktiga riktningen (alla) (styrelsen + sekretariatet)

Föreslaget upplägg:

1. Inledning av styrelsen:

  • Föredragande: Styrelsen

  • Syfte: Att informera om förslaget och processen så att man förstår konsultationsprocessen och så det känns “peppigt” inför hanteringen av frågan. Understryka att det är hela rörelsens dokument som vi tagit fram tillsammans.

    • Varför?Beskriva syftet med den långsiktiga riktningen och hur den kommer hjälpa oss som rörelse, distrikt, enskilda aktivister och medlemmar.

    • Hur? Beskriva konsultationsprocessen och ge exempel på ändringar som gjorts efter synpunkter från aktivister. Även beskriva processen under årsmötet, hur frågan kommer behandlas, hur vi värnar medlemsdemokratin och att vi får en tydlig långsiktig riktning.

2. Hur kommer vi i det dagliga arbetet att använda den långsiktiga riktningen?

  • Föredragande:Styrelsen

  • Syfte: Att konkret visa på hur det beslut som tas på årsmötet gällande LR kommer att få betydelse i det dagliga arbetet. För 1) styrelse, 2) sekretariat, 3) aktivister.

  • Beskriva hur den långsiktiga riktningen kommer vara normerande för verksamheten och hur vi arbetar med verksamhetsstrategier på 4 år och verksamhetsplaner på 1 år.

3. Genomgång av den långsiktiga riktningen

  • Föredragande: Styrelsen

  • Syfte: Att tydliggöra andemeningen och den praktiska implikationen för varje riktning så att alla deltagare förstår vad som ligger i riktningarna.

    • Genomgång inledning

    • Genomgång 6 riktningar

4. Metod för att processa egna reflektioner och tankar kring den långsiktiga riktningen

  • Föredragande: Processledare sekretariatet

  • Syfte:Att förbereda deltagarna till diskussionerna på påverkanstorget genom att från olika perspektiv diskutera förhållningssätt till riktningen. Deltagarna får lufta känslor, kritik och positiva tankar, detta för att man under påverkanstorget ska kunna fokusera på själva förslaget.

    • Årsmötesdeltagarna delas in i mindre grupper och får cirkulera mellan stationer med 5-6 olika frågeställningar (utifrån De Bonos metod med tänkarhattar). Vid varje station står en samtalsledare som ska fånga upp tankar och funderingar.   

B.

1 tim

Governance reformprocessen + årsmöte. (styrelsen + sekretariatet)

Flykting (inkl. kampanjen Protection of people on the move). (sekretariatet)

Ambition att Justine Ijeomah och HBTQI-anförare samtalar om t.ex. om att vara MR-försvarare. (sekretariatet)

C.

30 min

Information från ICM och sexarbetspolicyn (alla) (sekretariatet + styrelsen)

C.

1 tim

Fördjupning sexarbetspolicyn. (sekretariatet + styrelsen)

Att växa och utvecklas i Amnesty (inkl. förtroendeuppdrag + olika former av aktivism). (sekretariatet + styrelsen)

Human rights are my pride - i sommar lyfter vi Amnestys arbete för HBTQI-personers rättigheter och använder kampanjarbetet för att växa (sekretariatet)

 

2. Anförande

45 min

15 min intro med Amnestyfonden + 30 min Justine Ijeomah om bl.a. Stoppa tortyr-kampanjen och positiva exempel från den i Nigeria (sekretariatet)

Person som jobbar för HBTQI-personers rättigheter (sekretariatet)

 

3. Panelsamtal

1 tim

Tema flykting i svensk kontext. Madeleine håller i det och kommer att ha bjudit in väl valda externa gäster för samtal för att belysa frågan. (sekretariatet)

 

Påverkanstorgen

I år har det inkommit tolv motioner och sex förslag från styrelsen till årsmötet. Sekretariatet föreslår att i år enbart diskutera den långsiktiga riktningen (LR) under påverkanstorg 1 och att övriga motioner och förslag hanteras samlat under påverkanstorg 2. Då påverkanstorget med LR föregås av seminariepasset om LR kommer årsmötet att sammanlagt ägna 2 tim 30 min år att diskutera förslaget. För att hinna diskutera övriga 17 motioner och förslag förlängs påverkanstorg 2 till 2 tim 15 min. Motioner och förslag kommer att fördelas på åtta stationer. Fika serveras medan påverkanstorgen pågår.

Förslag på indelning under påverkanstorgen.

 

Torg 1 (1 tim 30 min)

Påverkansstation

Förslag Den långsiktiga riktningen

 

Påverkanstorget som fokuserar på den långsiktiga riktningen är indelad i 7 stationer där varje område i riktningen har sin egen station. Den 7:e stationen syftar till att fånga upp förslag kring inledningen och den långsiktiga riktningen i sin helhet. Vid varje station står det 2 samtalsledare tillsammans med representanter från både sekretariatet (sakkunnig) och styrelsen.

Tanken är att samtalsledarna aktivt ska hjälpa årsmötesdeltagarna att formulera hanterbara förändringsförslag genom ett öppet och lotsande förhållningssätt.

1

Internationella rörelsen

2

Prioriteringar

3

Påverkan och synlighet

4

Medlemsdemokrati och aktivism

5

Mångfald

6

Mobilisering

7

Förslaget i sin helhet

 

Eventuell metodutmaning efter påverkanstorget

En metodutmaning som sekretariatet ser är hur vi säkerställer att utkomsten av påverkanstorget kan bearbetas under torget så det blir väl avvägt inför plenum. Det är viktigt att detta sker på ett sätt där deltagarna känner att man blir lyssnad till samtidigt som förslag som läggs i plenum är väl genomtänkta. Vi måste säkerställa att förslag som inte är genomförbara inom ramen för LR eller språkliga förändringar är väl genomarbetade när de kommer till plenum. Dock är inte sekretariatet säker på att ytterligare metoder för att säkerställa detta är nödvändiga efter 1 tim seminarium och 1,5 tim påverkanstorg. Om styrelsen ser ett behov för detta föreslår sekretariatet nedan metod.

Förslag: Att efter påverkanstorget inrätta formuleringsgrupper som på eftermiddagen samlas 1 tim för att se på förslag från torgen (en formuleringsgrupp per station). Gruppens uppgift blir att säkerställa att ändringsförslag är genomförbara inom ramen för den långsiktiga riktningen och är formulerade så att de i plenum kan röstas igenom. I formuleringsgrupper ingår samma personer som vid påverkanstorget d.v.s. samtalsledare och representanter från både sekretariatet (sakkunnig) och styrelsen. Alla årsmötesdeltagare som lagt förslag eller som vill delta får så göra i formuleringsgrupperna. De förslag som går från formuleringsgrupperna till plenum är de förändringsförslag som behandlas i plenum.

 

Torg 2 (2 tim 15 min)

Påverkansstation

Motioner/förslag

1

  • Att lyfta HBTQI-perspektivet i svenska Amnesty

  • Kampanjutbildning inför Pride-festivalerna

2

  • Representativ demokrati

  • Påverkanstorg

  • Öka den lokala aktivismen genom starkare distrikt

  • Benämning av distriktsombud och gruppsekreterare

3

  • Riva upp sexarbetspolicyn

  • Sexarbetspolicyn 2

  • Strukturer för att hantera kontroversiella frågor (styrelsens förslag)

4

  • Prioriteringar

  • Nordkorea

6

  • Ökat samarbete för förändring

  • Avrättningsmetoder vid dödsstraff

7

  • Medlemsavgiften (styrelsens förslag)


Förslag till stadgeändringar gällande

  • att förtroendevalda i ett organ som väljs av årsmötet ska vara medlemmar i Amnesty (styrelsens förslag)

  • antal årsmötesordförande (styrelsens förslag)

8

  • Kostnadsersättning till sektionsstyrelsen (styrelsens förslag)

Totalt: 17 motioner och förslag




FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTESDAGORDNING

 

FREDAG 13 MAJ

 

14.30 - 16.30 REGISTRERING TILL ÅRSMÖTET - Bryggan 2 h

 

15.30 - 16.15 FÖRMÖTEN OCH NYBÖRJARMÖTE - andra lokaler 45 min

 

15.30 - 16.30 FIKA SERVERAS - Bryggan 1 h

 

16.30 - 17.15 ÅRSMÖTETS ÖPPNANDE - Bryggan 45 min

1. Välkomna till årsmötet

2. Mötet öppnas av sektionens ordförande

3. Upprättande av röstlängd

4. Val av funktionärer

- två ordförande

- två sekreterare

- två justerare

- rösträknare

- två diskrimineringsombud

5. Fastställande av dagordning

6. Fråga om mötet utlysts stadgeenligt

7. Fråga om mötet ska vara offentligt

8. Genomgång av arbetsordningen

9. Godkännande av arbetsordningen

10. Meddelande om tidpunkt för nomineringsstopp

 

17.15 - 18.45 AMNESTYÅRET 2015 - Bryggan 1,5 h

11. Styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut

12. Generalsekreterarens rapport

13. Ungdomsrådets rapport

14. Granskningskommitténs rapport avseende sektionen

15. Revisorernas berättelse avseende sektionen

16. Frågestund med sektionens styrelse

17. Fråga om ansvarsfrihet för sektionens styrelse

18. Amnestyfondens verksamhetsberättelse och bokslut

19. Granskningskommitténs rapport avseende Amnestyfonden

20. Revisorernas berättelse avseende Amnestyfonden

21. Frågestund med Amnestyfondens styrelse

22. Fråga om ansvarsfrihet för Amnestyfondens styrelse

 

18.45 - 19.00 FÖRBEREDELSER - Bryggan 15 min

22. Beslut om sent inkomna motioner

23. Styrelsens förslag till påverkanstorg

24. Val av funktionärer till påverkanstorg - samtalsledare

 

19.00 - 20.00 MIDDAG - Restaurangen 1 h

 

20.00 - 21.00 VALUTFRÅGNING - Restaurangen 1 h

 

21.00 - 01.00 AMNESTYPUB - Restaurangen

LÖRDAG 14 MAJ

 

08.30 - 09.00 REGISTRERING - Bryggan 30 min

 

09.00 - 10.00 SEMINARIER A - Bryggan 1 h

 

10.10 - 10.50 VALBEREDNINGENS FÖRSLAG OCH PRESENTATION AV NOMINERADE TILL VAL - Bryggan 30 min

25. Öppnande av valen (valen stänger söndag 10.10)

 

10.50 - 11.05 PRAKTISK INFORMATION OM PÅVERKANSTORG - Bryggan 15 min

 

11.05 - 12.35 PÅVERKANSTORG 1 - Bryggan(inkl. fika (smörgås)) 1 h 30 min

 

12.35 - 13.30 LUNCH - Restaurangen 1 h

 

13.30 - 14.30 PANELSAMTAL - Bryggan 1 h

 

14.30 - 16.45 PÅVERKANSTORG 2 - Bryggan (inkl. fika) 2 h 15 min

 

16.45 - 17.45 SEMINARIER B - andra lokaler (3 alt.) 1 h

 

17.45 - 18.00 PAUS 15 min

 

18.00 - 18.45 ANFÖRANDE - Bryggan 45 min

 

18.45 - 19.00 Prel. prisutdelning

 

19.00 - 20.00 MIDDAG - Restaurangen 1 h

 

19.45 - 01.00 Å VILKEN HÄRLIG FEST! - Restaurangen



SÖNDAG 15 MAJ

 

09.00 - 10.30 SEMINARIER C - andra lokaler (3 alt.) 1,5 h

(Valen stänger 10.10)

 

10.30 - 10.50 FIKA - Bryggan 20 min

 

10.50 - 12.15 BESLUT - Bryggan 1 h 25 min

26. Motioner och förslag

27. Avgifternas storlek

 

12.15 - 13.15 LUNCH - Restaurangen 1 h

 

13.15 - 13.45 BESLUT FORTSÄTTER - Bryggan 30 min

 

13.45 - 14.00 PRESENTATION AV VALEN - Bryggan 15 min

28. Val av ordförande

29. Val av styrelse för sektionen

30. Val av styrelse för Amnestyfonden

31. Val av auktoriserad revisor för sektionen och Amnestyfonden

32. Val av granskningskommitté

33. Val av valberedning

 

14.00 - 14.45 ANFÖRANDE - Bryggan 45 min

 

14.45 - 15.15 AVSLUTNING - Bryggan 30 min

35. Övriga frågor

36. Tid och plats för årsmötet 2016

37. Mötet avslutas av sektionens ordförande